Τα μαγευτικά δάση της βόρειας Εύβοιας και τα υπέροχα παραθαλάσσια τοπία δίπλα σε αυτά είναι γνωστά σε πολλούς από όσους έχουν ταξιδέψει κατά καιρούς εδώ –ήταν άλλωστε και λόγος πανελλήνιας συγκίνησης για τις καταστροφές που συντελέστηκαν σε πρόσφατα χρόνια στο νησί από τις μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή.

20

Τα σημάδια των τελευταίων, ασφαλώς, παραμένουν ορατά, καθώς είναι νωρίς ακόμα για μια πλήρη επούλωση και αναγέννηση της φύσης. Αλλά οι γωνιές που έμειναν ανέγγιχτες από την πύρινη λαίλαπα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν τις ομορφιές της βόρειας Εύβοιας στα καλύτερά τους, ακόμα κι αν έχουν αποφύγει τον μαζικό τουρισμό, παραμένοντας (σχετικά) άγνωστες στους πολλούς.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και τα Ήλια: ένα ήσυχο, γραφικό ψαροχώρι πάνω στον Βόρειο Ευβοϊκό, ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, το οποίο απέχει οδικώς μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα. Έχοντας όλα τα φόντα ώστε να εξελιχθεί σε προορισμό ιδανικό για όσους αγαπούν τις ήρεμες αποδράσεις, τον εναλλακτικό τουρισμό ή απλά δεν θέλουν να συνδυάζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές με κοσμοπλημμύρα.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(242317)
      ["id"]=>
      int(242317)
      ["title"]=>
      string(57) "Sea,Level,Photo,From,Famous,North,Evoia,Island,With,Clear"
      ["filename"]=>
      string(19) "Ilia_01a-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(597101)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Ilia_01a-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(145) "https://www.travel.gr/experiences/ilia-ena-isycho-psarochori-ston-voreio-ey/attachment/sea-level-photo-from-famous-north-evoia-island-with-clear/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(97) "Το όνομα Ήλια οφείλεται στον θεό Απόλλωνα. Photo: Shutterstock"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(57) "sea-level-photo-from-famous-north-evoia-island-with-clear"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(242315)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-06-15 11:10:25"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-06-15 12:15:59"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1440)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Ilia_01a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Ilia_01a-169x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(169)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Ilia_01a-768x1365.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1365)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Ilia_01a-576x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(576)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Ilia_01a-864x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(864)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/Ilia_01a-1152x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1152)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα

Τα Ήλια βρίσκονται στα παράλια του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου, χτισμένα σε υψόμετρο 5 μέτρων στους νοτιότερους πρόποδες του βουνού Τελέθριο, που απολήγουν δίπλα ακριβώς στη θάλασσα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται σε 234 άτομα (αναμένεται η επικαιροποίηση των στοιχείων, με την αναλυτική δημοσίευση των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2021).

Από παλιά, το όνομα Ήλια είχε σχετιστεί με τον θεό Απόλλωνα, ο οποίος σύμφωνα με τον Στράβωνα λατρευόταν στην περιοχή κατά την αρχαιότητα. Οι μαρτυρίες αυτές επιβεβαιώθηκαν το 2001, καθώς η έρευνα εντόπισε Μαντείο του Σελινουντίου Απόλλωνα στο ύψωμα Ψηλή Ράχη, στα ανατολικά του σημερινού χωριού –σε μια περιοχή που οι ντόπιοι ξέρουν ως «Άγιο Ταξιάρχη». Θεωρίες ότι υπήρχε και ναός του Απόλλωνα εκεί όπου σήμερα στέκεται η μονή του Αγίου Γεωργίου παραμένουν δίχως αποδείξεις.

Το χωριό, ωστόσο, όπως και τα περισσότερα στο Τελέθριο, θεωρείται ότι ιδρύθηκε στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η αρχική του θέση, μάλιστα, δεν βρισκόταν στην ακτή, αλλά πάνω στο βουνό, στην (ερημωμένη, σήμερα) περιοχή που είναι γνωστή ως Άνω Ήλια, όπου διατηρούνται και ίχνη εκείνης της παλιάς κατοίκησης. Αναφορές στα Άνω Ήλια έχουμε από το 1845, αλλά το 1940 οι κάτοικοί τους μετακόμισαν στη σημερινή παραθαλάσσια τοποθεσία (αρχικά ονομάστηκε Κάτω Ήλια), καθώς επιθυμούσαν μια καλύτερη διασύνδεση με την υπόλοιπη Εύβοια. Δεν υπήρχε δηλαδή δρόμος στα χρόνια αυτά, οπότε η μετακίνηση γινόταν μέσω θαλάσσης, με καΐκια, ή μέσω δύσβατων μονοπατιών, με χρήση μουλαριών και γαϊδουριών.

Τα Κάτω Ήλια δημιουργήθηκαν εκεί όπου βρίσκονταν παλαιότερα οι εκβολές του τοπικού Ηλιορέματος. Τα νερά του, ωστόσο, δεν ήταν τα μοναδικά στην περιοχή, αφού ανέκαθεν ανέβλυζαν και ιαματικά ύδατα στη μία άκρη της ακτής, στην τοποθεσία που οι παλιότεροι έλεγαν «Θερμά». Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 έγινε γεώτρηση στην παραλία και διαμορφώθηκε η σημερινή ιαματική πηγή, που εκβάλλει στη θάλασσα και αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χωριού, το οποίο εντυπωσιάζει όσους το επισκέπτονται. Οι λούσεις γίνονται στο σημείο επικοινωνίας της πηγής με τον Βόρειο Ευβοϊκό, με τη θερμοκρασία των νερών να ανέρχεται σε 50 βαθμούς Κελσίου και τον βυθό να διαθέτει ένα χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα, λόγω των ιζημάτων. Σημειώστε ότι το συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας διαθέτει ελάχιστες ομπρέλες, οπότε καλό είναι να έρθετε με τη δική σας.

Ένα ακόμα αξιοθέατο, από το οποίο αξίζει να περάσετε μια βόλτα ερχόμενοι εδώ, είναι η προαναφερόμενη μονή Αγίου Γεωργίου (ή Αγίου Γεωργίου Ηλιών). Πρόκειται για γυναικείο μοναστήρι που χτίστηκε το 1670 σε υψόμετρο 386 μέτρων στο όρος Βαλάντιο, αν και η παράδοση τη θέλει παλαιότερη, ανάγοντας την πρώτη της μορφή στον 13ο αιώνα. Αυτό που κυρίως θα σας εντυπωσιάσει, όμως, είναι τα ίδια τα Ήλια, απλωμένα καθώς είναι σε ένα θαυμάσιο σημείο του Βόρειου Ευβοϊκού, που μπορεί να παραμένει ανεξερεύνητο από τους πολλούς, μα με τον καιρό ακούγεται όλο και περισσότερο.

Τα γαλανά, πεντακάθαρα νερά βαθαίνουν απότομα και συνυπάρχουν αρμονικά με το πράσινο από τα πεύκα που τριγυρίζουν το χωριό, ενώ η θάλασσα είναι ήρεμη (σπάνια θα δείτε μεγάλα κύματα εδώ) και ζεστή, προσφερόμενη για μπάνια μέχρι και τον Οκτώβρη. Η παραλία είναι οργανωμένη, αν και θα βρείτε και ελεύθερους χώρους να στήσετε τον δικό σας εξοπλισμό, εφόσον το επιθυμείτε. Επιπλέον, παρότι οι κάτοικοι δεν έχουν αδιαφορήσει για την τουριστική ανάπτυξη, ο τόπος αυτός διατηρεί συνάμα και το προφίλ ενός ήσυχου ψαροχωρίου, με το λιμάνι του να παρέχει τη δυνατότητα να δέσουν μικρά σκάφη αναψυχής ή/και ιστιοπλοϊκά.

Επιλογές για διαμονή, καφέ και φαγητό

Τα Ήλια δεν έχουν αδιαφορήσει για την τουριστική ανάπτυξη (όπως είπαμε και πιο πριν), η οποία παραμένει όμως ήπια. Ερχόμενοι εδώ, λοιπόν, δεν θα βρείτε μεν πεντάστερες πολυτέλειες, αλλά δεν θα σας λείψουν οι απαραίτητες υποδομές για να απολαύσετε ένα long weekend ή τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Όσον αφορά τη διαμονή, υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, studio και γκαρσονιέρες. Υπάρχουν ωστόσο και πιο οργανωμένα καταλύματα, όπως το καλοφτιαγμένο ξενοδοχείο «Ilia Mare», το οποίο βρίσκεται πάνω στην παραλία, προσφέροντας 16 δωμάτια, θέα στη θάλασσα και μέριμνα για άτομα με κινητικά προβλήματα. Θα βρείτε επίσης το νεόδμητο (2020) «Eleven Views Resort», σε πιο αμφιθεατρικό σημείο, το οποίο έχει κι αυτό ωραιότατη θέα και διαμερίσματα κομψά διακοσμημένα, με μοντέρνο ντιζάιν. Λίγο έξω από τα όρια του χωριού, τέλος, αλλά πάνω στην ακτή, θα βρείτε και το «Miradouro Sea Front Residences» –με ιδιωτική παραλία και πισίνα με ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Δεν θα σας λείψουν, βέβαια, ούτε οι επιλογές για καφέ και ποτό. Το «Must Cafe» προσφέρει ωραίο καφέ με θέα στη θάλασσα, αλλά και νόστιμο brunch (θαυμάσιο το κροκ μαντάμ του). Το βράδυ, επίσης, αποτελεί στέκι για κοκτέιλ. Δημοφιλής είναι και η «Μυροβόλος», με επίσης ωραία θέα και εξαιρετικούς λουκουμάδες, ενώ πολύ καλή επιλογή είναι και το φτιαγμένο με ξύλα και πέτρα «Hlia Akti Drink Eat Cafe», που λέγεται ότι έχει την καλύτερη πίτσα στην περιοχή –είναι χειροποίητη, ψημένη σε ξυλόφουρνο.

Για φαγητό, πάντως, θα βρείτε και πολλές καλές ψαροταβέρνες κατά μήκος της παραλίας, με φρέσκα θαλασσινά προμηθευμένα από τους αλιείς του Βόρειου Ευβοϊκού. Ο «Φάρος» εντοπίζεται δίπλα στο λιμανάκι και είναι ιδιοκτησία του προαναφερθέντος ξενοδοχείου «Ilia Mare», ο «Σπανός» διαθέτει καταπράσινη αυλή και γαριδομακαρονάδα-ποίημα, ο «Δράβαλος» έχει καλή σχάρα πάνω στο κύμα, η οικογενειακή ταβέρνα «Χρήστος και Μαρία» βγάζει τραπεζάκια κάτω από μουριές, ενώ στον «Άγγελο» θα γευτείτε ψητές σαρδέλες, αλλά και ωραίο μπιφτέκι στα κάρβουνα.

Πώς θα έρθετε στα Ήλια

Τα Ήλια βρίσκονται κοντά στη φημισμένη λουτρόπολη της Αιδηψού (απέχει μόλις 11 χιλιόμετρα), με τη Χαλκίδα να βρίσκεται 98 χιλιόμετρα πιο μακριά. Η Αθήνα απέχει 170 χιλιόμετρα, με την πρόσβαση στο χωριό να είναι πολύ εύκολη οδικώς: υπολογίστε ότι θα φτάσετε εδώ μέσα σε περίπου 2,5 ώρες.

Ο πιο εύκολος τρόπος να έρθετε στα Ήλια είναι μέσω της ακτοπλοϊκής γραμμής Αρκίτσας – Αιδηψού. Θα ξεκινήσετε από την Αθήνα με το αυτοκίνητό σας, ακολουθώντας την Εθνική Οδό για Θεσσαλονίκη και στο 150ο χιλιόμετρο θα βρείτε το σχετικό πορθμείο. Τα δρομολόγια των ferry boats είναι τακτικότατα και θα σας φέρουν στην Αιδηψό μέσα σε σύντομο διάστημα. Από εκεί δεν σας μένει πια πολύ μέχρι το χωριό (γύρω στα 10 λεπτά οδήγηση), στο οποίο θα προσεγγίσετε από την επαρχιακή οδό Λουτρών Αιδηψού – Ροβιών.

Για τους φίλους της περιπέτειας, όμως, υπάρχει και δεύτερος τρόπος. Μπορείτε δηλαδή να φτάσετε οδικώς από την Αθήνα στη Χαλκίδα κι από εκεί να ακολουθήσετε τις πινακίδες προς βόρεια Εύβοια. Κάπου στα μισά της διαδρομής, στη συνέχεια, θα δείτε περαιτέρω πινακίδες, οι οποίες θα σας στρέψουν προς τα Λουτρά Αιδηψού. Είναι μια διαδρομή μεγαλύτερη σε διάρκεια, που όμως θα σας περάσει μέσα από τα υπέροχα, δασωμένα τοπία του νησιού.

Διαβάστε ακόμα:

Πήλι: Ένα παραθαλάσσιο χωριό στην Εύβοια με πυκνό πευκοδάσος και μια όμορφη παραλία

Βύθουρη: Η παραλία της Εύβοιας με τη γαλάζια θάλασσα και τη φυσική σκιά

Ασπρονήσι: Το νησάκι-καρδιά του Ευβοϊκού, προσβάσιμο μόνο με σκάφος