Μια μονοήμερη εκδρομή στους Δελφούς είναι πάντα μια πολύ καλή φθινοπωρινή πρόταση. Είναι πολύ κοντά στην Αθήνα, ο δρόμος είναι καλός, αν και τις έχει τις στροφές του, η φύση υπέροχη και ο τελικός προορισμός, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, μαγευτικός.
Για να φτάσετε στους Δελφούς υπάρχουν δυο επιλογές. Ή θα πάτε από την Εθνική Οδό και θα βγείτε προς Λιβαδειά στην έξοδο του Κάστρου ή θα πάτε από μέσα, περνώντας από τη Θήβα, από τον Αλίαρτο και την Αγία Παρασκευή που έχει περισσότερο χάζι. Υπάρχει επίσης και η επιλογή για όσους μένουν στη δυτική πλευρά της Αττικής να πάνε από Μαγούλα και Ερυθρές. Σε κάθε περίπτωση υπολογίστε πάνω κάτω 2,5 ώρες.
Εμείς θα περιγράψουμε τη διαδρομή από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Μια πρώτη στάση λοιπόν είναι αυτή στον Ορχομενό και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Πάρκο, η διαμόρφωση του οποίου είναι σε εξέλιξη. Το πάρκο περιλαμβάνει ένα αρχαίο θέατρο του 4ου αι. π.Χ., το θολωτό τάφο του μυθικού βασιλιά του Ορχομενού Μινύα, του 1250 π.Χ., ο οποίος αποτελείται από δρόμο, μία είσοδο που οδηγεί σε ένα κυκλικό οικοδόμημα με κωνική στέγη και μικρό θάλαμο που έχει λίθινη οροφή με ανάγλυφη διακόσμηση και ένα εξαιρετικό βυζαντινό μνημείο, την εκκλησία της Σκριπούς, του 9ου αι. Επίσης στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο σώζονται κατάλοιπα ναϊκών κατασκευών, στα οποία κατά πάσα πιθανότητα λατρεύονταν ο Διόνυσος και ο Ασκληπιός καθώς και τμήματα της οχύρωσης της πόλης του 4ου αι. π.Χ., αλλά και τμήμα πύργου.
Μια άλλη όμορφη και δροσερή βόλτα είναι αυτή στις πηγές των Τριών Χαρίτων. Πάρτε τον πεζόδρομο που βρίσκεται απέναντι από την Παναγία της Σκριπούς που πάει πλάι πλάι με τον Μαυροπόταμο και δείτε το νερό να αναβλύζει από τα βράχια, σε κάποια σημεία μάλιστα είναι πολύ πιο εμφανή.
Τώρα εάν σας παίρνει ο χρόνος να κάνετε και μια στάση στην Κρύα της Λιβαδειάς, να την κάνετε. Το τοπίο εκεί είναι υπέροχο. Το ποτάμι, οι μίνι καταρράκτες, τα ρυάκια, οι νερόμυλοι, τα πανύψηλα πλατάνια, τα πέτρινα γεφυράκια, ο καταλανικός πύργος και το μαντείο του Τροφωνίου πλέκουν ένα σχεδόν παραμυθένιο σκηνικό. Αφού δροσιστείτε στην Κρύα θα μπείτε στο αυτοκίνητο για τον τελικό σας προορισμό. Θα περάσετε από την Αράχωβα, αλλά μην σταματήσετε, δεν σας παίρνει ο χρόνος, μην ξεχνάτε πως έχετε να δείτε και τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, εξάλλου είναι μια εκδρομή από μόνη της. Μετά από περίπου 12 χιλιόμετρα και ένα τεταρτάκι από την Αράχωβα θα έχετε τραβήξει χειρόφρενο στο πάρκινγκ των Δελφών.
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν πως ήταν το κέντρο του κόσμου. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Δίας άφησε δύο αετούς, έναν προς την Ανατολή και έναν προς την Δύση για να ανακαλύψει που βρισκόταν ο ομφαλός της γης και αυτοί συναντήθηκαν στους Δελφούς. Εδώ λοιπόν, βρισκόταν και το σημαντικότερο μαντείο της αρχαίας Ελλάδας η φήμη του οποίου μάλιστα είχε εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες όπως τη Συρία και την Αρμενία, γεγονός που μαρτυρείται από αφιερώματα που βρέθηκαν στις ανασκαφές. Ο θεός που λατρευόταν εδώ ήταν ο Απόλλωνας, αρχικά στο σημείο υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα της Γης το οποίο φυλασσόταν από τον δράκοντα Πύθωνα. Ωστόσο ο Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα χτίζοντας στη συνέχεια το δικό του ιερό. Για την ακρίβεια, το ιερό ιδρύθηκε από Κρήτες που έφτασαν στο λιμάνι των Δελφών, την Κίρρα, συνοδεία του Απόλλωνα, ο οποίος ήταν μεταμορφωμένος σε δελφίνι.
Η εκάστοτε Πρωθιέρεια τώρα, ονομαζόταν Πυθία και είχε την υποχρέωση να μεταφέρει τους χρησμούς στους κοινούς θνητούς. Αφού εξαγνιζόταν στην Κρυσταλλία Πηγή, η οποία βρίσκεται πλησίον του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου, δίπλα ακριβώς στο δρόμο, έμπαινε μέσα στο ναό, μασούσε φύλλα δάφνης και ούσα σε κατάσταση εκστασιασμού μουρμούραγε ασυνάρτητα λόγια τα οποία μια ομάδα ιερέων αναλάμβανε να συντάξει σε χρησμό και να δώσει ερμηνεία. Θεωρείται πως το μαντείο με τους χρησμούς και τις γνωμοδοτήσεις του συνέβαλε σημαντικά στην Αργοναυτική εκστρατεία, στον Τρωικό πόλεμο αλλά και στην ίδρυση ελληνικών αποικιών. Το ιερό άκμασε από τον 6ο έως τον 4ο αι. π.Χ. ενώ η λειτουργία του μαντείου τερματίστηκε οριστικά το 394 μ.Χ. με διάταγμα του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄.
Θα βγάλετε, λοιπόν, εισιτήριο στα 12€ – 6€ εάν δικαιούστε μειωμένο – το οποίο περιλαμβάνει τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο. Προτείνω να ξεκινήσετε πρώτα από το Θόλο της Αθηνάς Προναίας και το Γυμνάσιο που βρίσκονται από την απέναντι πλευρά του μουσείου σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό του δρόμου και στη συνέχεια να ανέβετε στον κύριο αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνα, το αρχαίο θέατρο, το στάδιο, οι θησαυροί διαφόρων πόλεων – κρατών και φυσικά το μουσείο.
Μην έρθετε με σαγιονάρες, εδώ θα κάνετε ανάβαση σε όχι και τόσο εύκολο μονοπάτι, θέλει κλειστό παπουτσάκι και κατά προτίμηση κάτι σε αθλητικό. Για όσους δεν έχουν πάει ποτέ στους Δελφούς να αναφέρουμε πως ο αρχαιολογικός χώρος απλώνεται σε μια πλαγιά με αρκετή κλίση. Όσο ανεβαίνετε λοιπόν η θέα στα γύρω βουνά και στον ελαιώνα που απλώνεται στον κάμπο και στις πλαγιές είναι πανέμορφη, ενώ η ενέργεια που εκπέμπει το σημείο σας βοηθά να καταλάβετε γιατί οι αρχαίοι Έλληνες έχτισαν αυτά που έχτισαν στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Λίγο πριν φτάσετε στο στάδιο, το πιο ψηλό επισκέψιμο σημείο, γυρίστε και θαυμάστε από ψηλά όλα τα μνημεία που απλώνονται στην πλαγιά. Η εικόνα είναι συγκλονιστική.
Στη συνέχεια έχει σειρά το μουσείο, αφού πρώτα πάρετε μια ανάσα στο καφέ. Εδώ σε ξεχωριστές ενότητες θα δείτε μερικά από τα σπουδαιότερα έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από τη 2η χιλιετία π.Χ., πριν από την ίδρυση του Ιερού δηλαδή, έως και την ύστερη αρχαιότητα. Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου είναι ο ομφαλός ένα ελλειψοειδές αντικείμενο σύμβολο της δελφικής μαντείας, το χάλκινο σύμπλεγμα του Ηνιόχου, η μαρμάρινη Σφίγγα των Ναξίων με ύψος 2,32 μ., οι θησαυροί των Σιφνιών και των Αθηναίων, τα Αετώματα του Ναού του Απόλλωνα και ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας (ανοιχτά μέχρι 31/10 από 08:00-20:00).
Αφού ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο σειρά έχει το χωριό. Λίγο σεργιάνι στα στενά του με τα όμορφα νεοκλασικά και την υπέροχη θέα που φτάνει μέχρι την Ιτέα και το Γαλαξίδι επιβάλλεται πριν καθίσετε σε ένα από τα ταβερνάκια ή τα καφέ του. Πριν όμως από αυτό οφείλετε και μια επίσκεψη στο Μουσείο Δελφικών Εορτών το οποίο στεγάζεται στην παλιά πέτρινη κατοικία του Άγγελου Σικελιανού. Εκεί το 1927 διοργανώθηκαν οι πρώτες Δελφικές γιορτές με παράσταση του Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου στο αρχαίο θέατρο αλλά και του Πυρίχιου χορού στο Στάδιο και το 1930 με τις Ικέτιδες. Το μουσείο βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, περιτριγυρίζεται από πράσινο και έχει εξαιρετική θέα. Χτίστηκε την περίοδο 1924-1926 ωστόσο σε λιγότερο από μια δεκαετία, από το 1933 που η Εύα Σικελιανού επέστρεψε στην Αμερική, το σπίτι σταδιακά εγκαταλείφθηκε ενώ τη δεκαετία του 1960 απαλλοτριώθηκε και δόθηκε στον ΕΟΤ ενώ πλέον έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Δελφών. Στο μουσείο εκτίθενται χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του Άγγελου Σικελιανού, κοστούμια και φωτογραφικό υλικό από τις Δελφικές Εορτές, ο αργαλειός της Εύας Πάλμερ κ.α. (Παρ. – Κυρ., 10:00 – 14:00, τηλ. 2265082175).
Αν θέλετε το road trip σας να είναι τίμιο, δεν θα γυρίσετε από τον ίδιο δρόμο. Δηλαδή Αράχωβα, Λιβαδειά κτλ. Η πιο μεγάλη διαδρομή και πιο ενδιαφέρουσα είναι από Άμφισσα, Βάργιανη, Γραβιά και Μαριολάτα αλλά πλέον νυχτώνει γρήγορα και δεν θα την χαρείτε ενώ ταυτόχρονα αυτό αποτελεί ένα άλλο ημερήσιο road trip που θα καλύψουμε άλλη φορά. Μπορείτε όμως να πάτε από την Αγόριανη, να σταματήσετε στην πλατεία με τα τεράστια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, να βγάλετε φωτογραφία στον καταρράκτη που βρίσκεται ελάχιστα μέτρα πιο πάνω, να περάσετε από την Αμφίκλεια και να επιστρέψετε Αθήνα. Το κομμάτι μετά το Λιβάδι της Αράχωβας μέχρι και την Αγόριανη είναι μέσα στο έλατο. Και μπορεί η διαδρομή να έχει πέντε – δέκα στροφές παραπάνω, αξίζει όμως. Υπάρχει φυσικά και η επιλογή να γυρίσετε από το δρόμο που ανεβαίνει προς το χιονοδρομικό για ακόμα μεγαλύτερη πράσινη διαδρομή και μέσω Αμφίκλειας και Ορχομενού να βγείτε στην Εθνική Οδό.
Φαγητό
Βάκχος: εξαιρετική θέα από τη βεράντα αλλά και νόστιμες γεύσεις. Κλασικά μαγειρευτά και της ώρας σε πρώτο πλάνο ενώ το χειμώνα μπορεί να είστε τυχεροί και να βρείτε αγριογούρουνο ή ζαρκάδι (Δελφοί, 2265083186).
Το Πατρικό μας: μια μουριά δίνει τέλεια σκιά στην πλακόστρωτη βεράντα που έχει άπλετη θέα στην οποία θα απολαύσετε από τίμια μαγειρευτά μέχρι ψητά της ώρας (Δελφοί, 2265082150)
Δίον: περιποιημένη ταβέρνα στην οποία θα βρείτε από μουσακά μέχρι αρνίσια παϊδάκια (Δελφοί, 2265082790).
Cafe
Telescope Cafe: από το μπαλκόνι του θα έχετε μοναδική θέα η οποία φτάνει μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο ενώ ένα τηλεσκόπιο σας βοηθά να δείτε ακόμα πιο μακριά. Αν πεινάσετε έχει και φαγητό (2265083123).
Cafe Melopoleio: γουστόζικο καφέ που βγάζει σιδερένια τραπεζάκια σε εξωτερικό χώρο και στο μενού του θα βρείτε εκτός από καφέδες γλυκά και κάποια αλμυρά σνακ (2265083247).
Agora Cafe: ένα allday καφέ με όμορφη θέα στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε από καφέ και κοκτέιλ μέχρι πίτσα (2265083116).
Διαβάστε ακόμα:
5 εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε στην ανοιξιάτικη Αράχωβα
Άνω Φανάρι: Βόλτα στο ορεινότερο χωριό της Τροιζηνίας –Υπέροχη θέα στον κόλπο της Επιδαύρου
Λεοντάρι: Το χωριό της ορεινής Αρκαδίας με το τρίτοξο γεφύρι και το μεσαιωνικό κάστρο