«Δεν μπορώ να καταλάβω καν γιατί θρηνώ τόσο για κάποια που δεν γνώρισα ποτέ», δήλωσε στο CNN ένας κάτοικος της επαρχίας Aberdeen στη Σκωτία λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, της μακροβιότερης μονάρχη όχι μόνο στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Tα 70 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας της στην πολιτική και κοινωνική ζωή τόσο της χώρας της, όσο και της υπόλοιπης Ευρώπης, έκαναν αυτή την πάντα επιβλητική και συχνά πολυσύνθετη γυναίκα (αρκετές φορές η στάση της δεν ήταν εύκολο να αναλυθεί, αλλά ούτε και να προβλεφθεί) μία σταθερή – σαν βράχο- αξία που έμοιαζε λες και υπήρχε μόνιμα σε αυτόν τον κόσμο και πως, με κάποιον παράξενο τρόπο, θα εξακολουθούσε να υπάρχει για πάντα.
Το σπίτι όπου η Ελισάβετ πέρασε την τελευταία περίοδο της ζωής της, το κάστρο Balmoral σχεδιασμένο με έντονες γοτθικές επιρροές, ήταν η επίσημη θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας και παράλληλα το πιο αγαπημένο σπίτι της ίδιας της βασίλισσας ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1930, όταν ο μπαμπάς της, βασιλιάς Γεώργιος VI, είχε μόλις γίνει βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και εκείνη άρχιζε δειλά – δειλά να συνειδητοποιεί ότι μία μέρα θα έπαιρνε τη θέση του.
Σύμφωνα με βιογράφους του παλατιού, οι νεαρές πριγκίπισσες Ελισάβετ και Μαργαρίτα λάτρευαν τις ετήσιες, καλοκαιρινές διακοπές τους στο κάστρο, νιώθοντας πως ήταν το highlight σε μία πολύ σφιγμένη και περιορισμένη καθημερινότητα. Μάλιστα, λέγεται πως και οι δύο συνήθιζαν να χωρίζουν τα δεδομένα στη ζωή τους σε δύο κατηγορίες: Σε εκείνα που θα συμβούν «Πριν πάμε στη Σκωτία» και σε εκείνα που θα συμβούν «Όταν επιστρέψουμε από τη Σκωτία». Όπως είχε πει η νταντά τους, Marion Crawford, όταν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παραλίγο να γίνει αιτία να ακυρωθεί το ταξίδι τους στο πολυαγαπημένο Balmoral εκείνες αναρωτήθηκαν σοκαρισμένες «Ποιος είναι αυτός ο Χίτλερ που τα χαλάει όλα;».
Εκεί δεν υπήρχαν κουραστικές πριγκιπικές υποχρεώσεις και οι γονείς τους ήταν σχεδόν πάντα διαθέσιμοι. Η οικογένεια περνούσε μαζί τα απογεύματα και τα βράδια, παίζοντας παιχνίδια και τραγουδώντας σκωτσέζικα παραδοσιακά τραγούδια. Τα πρωινά πήγαιναν μεγάλες βόλτες με πόνυ και είναι πλέον πολύ γνωστό πως η Ελισάβετ αγάπησε λίγα πράγματα στη ζωή της περισσότερο από τα άλογα και την ιππασία. Έκαναν όλοι μαζί πικνίκ και περιπάτους στην εξοχή, ενώ το γεύμα τους ήταν λουκάνικα και γαρίδες, νόστιμα κέικ και κάθε λογής γλυκά. Αυτές οι όμορφες παιδικές αναμνήσεις φαίνεται πως σημάδευσαν πολύ βαθιά την καρδιά της βασίλισσας που δεν έπαψε ποτέ να επιστρέφει στο Balmoral και να περνά εκεί όλα τα καλοκαίρια της, ακριβώς όπως έκανε η προ-προγιαγιά της Βικτόρια, από την πρώτη στιγμή που αντίκρυσε το κάστρο πίσω στο 1848.
Η ιστορίας μία θαυμάσιας, ιδιωτικής κατοικίας
Σε αντίθεση με τα ανάκτορα του Buckingham, το παλάτι του Κensinghton και το κάστρο του Windsor, το Kάστρο Balmoral δεν ανήκει στην κρατική περιουσία του Στέμματος (Crown Estate), πράγμα που σημαίνει ότι δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από την δημόσια φορολογία. Αντίθετα, πρόκειται για ιδιωτική κατοικία της Ελισάβετ, η οποία της ανήκε εξ’ ολοκλήρου, όπως και το κάστρο του Sandringham στην επαρχία Nόρφολκ στην Αγγλία.
Οι πρώτοι που μαγεύτηκαν από το Balmoral και από τις υπέροχες, καταπράσινες εκτάσεις των Highlands που το περιβάλουν, ήταν ο βασιλιάς Αλβέρτος και η σύζυγός του, βασίλισσα Βικτόρια, στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Αρχικά νοίκιασαν την κατοικία με σκοπό να περνούν εκεί τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ωστόσο, σύντομα κατάλαβαν πως θέλουν να βρίσκονται όλο και περισσότερο χρόνο εκεί. Έτσι, τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1852, αγόρασαν ολόκληρο το κάστρο μαζί με τα κτήματα συνολικής έκτασης 50 χιλιάδων στρεμμάτων. Από τότε το Balmoral ανήκει αποκλειστικά στην οικογένεια Ουίνδσορ και πιθανότατα αυτή η λεπτομέρεια να έχει παίξει τον δικό της ρόλο στο πόσο ελεύθεροι, λέγεται, πως αισθάνονταν πάντα η Ελισάβετ και ο Φίλιππος όταν ήταν εκεί, μαζί με τα παιδιά τους Κάρολο, Άννα, Ανδρέα και Εδουάρδο.
Περίπου δύο αιώνες νωρίτερα, όταν ο Αλβέρτος αγόρασε το Balmoral Estate αποφάσισε πως το οίκημα είναι εξαιρετικά μικρό για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Κάπως έτσι, σχεδόν άμεσα, το παλιό κτήριο γκρεμίστηκε και ένα ολοκαίνουργιο κάστρο χτίστηκε στη θέση του με την υπογραφή του Σκωτσέζων αρχιτεκτόνων John και William Smith. Κατασκευάστηκε ολόκληρο από γρανίτη και είναι χωρισμένο σε δύο διαφορετικά τμήματα με δικά τους αυλή. Ο ψηλός πύργος του ρολογιού είναι το πρώτο πράγμα που αντικρύζει ο επισκέπτης διασχίζοντας τον μεγάλο, φαρδύ δρόμο από την κεντρική καγκελόπορτα του κάστρου μέχρι την κύρια είσοδο της κεντρικής κατοικίας. Μετά τον θάνατο του Αλβέρτου το 1861, η Βικτόρια συνέχισε να περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στο Balmoral δίνοντας οδηγίες για την κατασκευή πολλών διαφορετικών μικρών, εξοχικών κατοικιών μέσα στις απέραντες εκτάσεις του. Σε μία από αυτές, το Tam-na-Ghar cottage, ο Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον μαζί με τα παιδιά τους πέρασαν μεγάλο κομμάτι των διακοπών τους το 2019, ενώ το πολύ όμορφο Birkhall cottage είναι από το 2002 ιδιωτική περιουσία του Καρόλου, αφού μεταβιβάστηκε σε εκείνον μετά τον θάνατο της γιαγιάς του.
Σύμφωνα, με επίσημα στοιχεία υπάρχουν συνολικά 150 κτήρια στα όρια του Balmoral Estate.
Mία ματιά στο εσωτερικό του κάστρου
Στην 4η σεζόν της πολύ πετυχημένης σειράς του Netflix Τhe Crown υπάρχει ένα επεισόδιο με τίτλο «The Balmoral Test». Σε αυτό παρακολουθούμε την Emma Corin, στον ρόλο της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε ηλικία μόλις 18 ετών, να περνά ένα Σαββατοκύριακο στα highlands μαζί με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας προκειμένου να γνωριστούν καλύτερα, αγωνιώντας να λάβει την πολυπόθητη «έγκριση» τους. Bέβαια, καμία από τις σκηνές του συγκεκριμένου επεισοδίου δεν γυρίστηκαν μέσα στο πραγματικό Κάστρο Balmoral, αλλά πιστεύεται πως πρόκειται για πιστό αντίγραφο των αληθινών δωματίων που φιλοξενούν εδώ και 200 χρόνια τα μέλη της οικογένειας Ουίνδσορ.
Πάντως, σε αρκετά βιβλία σχετικά με τη ζωή της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας γίνεται εξαιρετική μνεία στους χώρους του κάστρου, με τη φημισμένη αίθουσα δεξιώσεων να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις περιγραφές που λόγο για ένα θαυμάσιο δωμάτιο με σκωτσέζικη διακόσμηση τους τοίχους και γιγάντιους πολυελαίους που κρέμονται από το ταβάνι.
Επιπλέον, αναφορές υποστηρίζουν πως ολόκληρη η εσωτερική διακόσμηση του κάστρου αντανακλά μέχρι τις μέρες μας το προσωπικό γούστο της βασίλισσας Βικτόριας και του βασιλιά Αλβέρτου με λίγες μόνο παρεμβάσεις: Καρό ταπετσαρίες, επενδύσεις στους τοίχους με folk αναπαραστάσεις, ξύλινα, σκαλιστά έπιπλα, βαριά κηροπήγια και σκωτσέζικα χαλιά στα πατώματα. Ταριχευμένα κεφάλια ελαφιών, όπλα και τρόπαια σε εξέχουσες θέσεις των δωματίων. Στις βιβλιοθήκες δερματόδετα βιβλία, ρολόγια αντίκες και πανάκριβα διακοσμητικά.
Πώς θα πάτε
To Βalmoral βρίσκεται στην επαρχία Aberdeenshire της Σκωτίας. Για να το επισκεφθείτε μπορείτε να πάρετε κάποια εσωτερική πτήση από τα αεροδρόμια του Λονδίνου με προορισμό το αεροδρόμιο της πόλης Aberdee, περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από το κάστρο. Από εκεί υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείου που θα σας πάνε κατευθείαν στις πύλες της βασιλικής κατοικίας, ενώ μπορείτε να κλείσετε θέση σε κάποια από τις ξεναγήσεις που γίνονται σε συγκεκριμένα τμήματα του κάστρου και των ιδιωτικών εκτάσεων. Επίσης, κάποια από τα σπιτάκια που βρίσκονται μέσα στο Βalmore Estate είναι διαμορφωμένα κατάλληλα και διαθέσιμα προς ενοικίαση, οπότε εάν το ενδιαφέρον σας για την ιστορία των Ουίνδσορ είναι μεγάλο τότε ίσως αξίζει να επενδύσει κάποιες λίρες στην συγκεκριμένη εμπειρία.
To ταξίδι με τρένο από το Λονδίνο στο Aberdeen είναι πολύ μεγάλο και θα χρειαστεί να ταξιδέψετε πάνω από 9 ώρες για να φτάσετε στον προορισμό σας.
Ο ρόλος του σε στιγμές κλειδί στην ιστορία της βασιλικής οικογένειας
Ο θάνατος της Ελισάβετ ΙΙ στο αγαπημένο της σπίτι στη Σκωτία, εκεί όπου συνήθιζε να καταφεύγει σε όλες τις δύσκολες και πιεστικές στιγμές, δεν ήταν το μοναδικό τόσο δυσάρεστο γεγονός που σημάδευσε τα δωμάτια του Balmoral. Η βασίλισσα και οι εγγονοί της, Ουίλιαμ και Χάρι, βρίσκονταν εκεί όταν έμαθαν τα νέα για τον θάνατο της Νταϊάνα στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα του Παρισιού, στις 31 Αυγούστου του 1997. Οι ίδιοι οι γιοι της πριγκίπισσας είχαν μιλήσει στο παρελθόν για τη συγκεκριμένη ημέρα, λέγοντας πως έπαιζαν στους κήπους του κάστρου και γι’ αυτό ήταν απρόθυμοι να μιλήσουν με τη μητέρα τους στο τελευταίο της τηλεφώνημα.
Ακόμα, σύμφωνα με κάποιους βιογράφους του παλατιού, το 1936 ο βασιλιάς Εδουάρδος VIII, θείος τη Ελισάβετ, λίγο καιρό πριν την παραίτηση του από τον θρόνο είχε εγκατασταθεί στο Balmoral μαζί με την αγαπημένη του Γουάλις Σίμπσον, μία Αμερικανίδα πρώην ηθοποιό με ήδη δύο διαζύγια στο ενεργητικό της. Εκεί, επιδόθηκαν σε μία σειρά από ατελείωτα πάρτι με άφθονο αλκοόλ και καταχρήσεις, προβληματίζοντας σοβαρά τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αλλά και τη βρετανική κυβέρνηση.
Και η αλήθεια είναι πως η Ελισάβετ ΙI, η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, δεν θα είχε γίνει ποτέ βασίλισσα εάν ο Εδουάρδος δεν είχε πάρει τελικά την απόφαση να παραιτηθεί από το δικαίωμα του στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου για χάρη της Αμερικανίδας ερωμένης του. Αλλά όπως αναφέρει η Αnne Sebba, βιογράφος της Σίμπσον στο βιβλίο της «That woman»: «Σε κάθε γενιά υπάρχει τουλάχιστον μία συνηθισμένη προσωπικότητα που λόγω εξαιρετικών περιστάσεων αλλάζει τη ροή της ιστορίας. Στη δεκαετία του ’30, αυτή η προσωπικότητα ήταν αναμφίβολα η Γουόλις».
Διαβάστε ακόμα:
Εκεί όπου «χτυπά» η καρδιά του Στέμματος: Ξενάγηση στα βασιλικά αξιοθέατα του Λονδίνου
10 εντυπωσιακά κάστρα στη Σκωτία για μια μοναδική εμπειρία διαμονής