Η Κορινθία είναι μια γεωγραφικά τυχερή περιοχή, γιατί, μεταξύ άλλων, η θέση της ανάμεσα στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο της εξασφαλίζει ότι βρέχεται και από τον Κορινθιακό κόλπο, αλλά και από τον Σαρωνικό.
Ενώ όμως η ακτογραμμή της προς τον Κορινθιακό είναι αρκετά προβεβλημένη, διαθέτοντας διάσημες παραλίες και κάποιους αγαπημένους τόπους παραθερισμού των κατοίκων της πρωτεύουσας, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την πλευρά της που βλέπει στον Σαρωνικό, προς την κατεύθυνση της Αίγινας. Αν και δεν λείπουν τα όμορφα μέρη πλάι στη θάλασσα, παραμένουν ανεξερεύνητα, διαφεύγοντας από τις επιταγές της μαζικότερης τουριστικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών.
Ένας τέτοιος γαλήνια ειδυλλιακός τόπος είναι και ο Κόρφος στη νοτιοανατολική πλευρά, που δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε νησί χάρη στις καταπράσινες πλαγιές που κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα. Το χωριό ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, ως επίνειο του εμπορικά αναπτυγμένου Σοφικού (ήταν περίφημο κέντρο εξαγωγής ρητίνης, τότε), για να αναδειχθεί σε αυτόνομο οικισμό το 1912, υπαγόμενο αρχικά στην Αργολίδα, πριν την τελική ενσωμάτωση στην Κορινθία (1949). Σήμερα αριθμεί 338 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Επιλογές για διαμονή
Παρότι δεν τον έχει αγγίξει ο μαζικός τουρισμός, ο Κόρφος έχει αναπτύξει κάμποσες υποδομές διαμονής, ανταποκρινόμενος και στο γεγονός ότι αρχίζει σιγά-σιγά και γίνεται περισσότερο γνωστός σε όσους αναζητούν επιλογές παραθερισμού σε μικρή απόσταση από την Αθήνα.
Αρκετοί επισκέπτες καταφεύγουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και κατοικίες (μέσω Airbnb και ανάλογων πλατφόρμων), ερχόμενοι εδώ, όμως, θα βρείτε και ξενοδοχεία. Η «Μαργαρίτα», για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή μόλις 5 μέτρα από την ακτή, ενώ το ίδιο ισχύει και για το «Hotel Korfos», που απέχει 2 λεπτά από την παραλία και φιλοξενεί και εκδηλώσεις. Το «Belvedere Suites Korfos» στέκει λίγο πιο μακριά, αλλά διαθέτει ωραίο κήπο και ηλιόλουστη βεράντα, ενώ αξίζει να τσεκάρετε και το «Lavender Cove» στην απέναντι ακτή του κολπίσκου, το οποίο προσφέρει ιδιωτική πρόσβαση στη θάλασσα και εποχική εξωτερική πισίνα.
Επιλογές για καφέ, ποτό και φαγητό
Όπως και σε πολλές άλλες παραθαλάσσιες τοποθεσίες ανά την Ελλάδα, στον Κόρφο δεν υπάρχει πάντα διάκριση ανάμεσα σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια: πολλά καταστήματα, δηλαδή, ακολουθούν τη λογική του all-day beach bar, στο οποίο μπορείτε να κάτσετε είτε για καφέ, είτε για ποτό το βράδυ, τρώγοντας σνακ ή επιλέγοντας πιάτα από ένα πλήρες μενού.
Εξαιρουμένων των μπαρ που λειτουργούν στα προαναφερόμενα ξενοδοχεία, οι επιλογές είναι πολλές για το μέγεθος του χωριού. Σε μια καθαρά ενδεικτική βάση, το «Exo All Day» φημίζεται για τον φραπέ του. Στέκι για καπουτσίνο και εσπρέσο είναι και ο «Ναυτίλος», ενώ ο «Άνεμος» προσφέρει θέα και χαλαρότητα. H «Σελάνα» σερβίρει φρέσκο, καλοψημένο ψάρι και μεζέδες σε όμορφη τοποθεσία πάνω στο κύμα, ενώ προορισμός για όσους αρέσκονται σε θαλασσινά είναι και το «Stavedo». Το «Όστρακο» βρίσκεται σε σημείο με θαυμάσια θέα, διαθέτοντας ευρύ μενού –αναζητήστε το αστακοκριθαρωτό τους, μα δοκιμάστε και την πίτσα με το χειροποίητο ζυμάρι. Ο «Αντώνης», πάλι, συνδυάζει (φρέσκο) ψάρι, κρεατικά και μαγειρευτά: αν βρείτε μακαρονάδα με αρνί, τιμήστε την.
Ο Κόρφος με μια ματιά
Ο Κόρφος είναι ένας ήρεμος προορισμός, ιδανικός για όσους θέλουν το καλοκαίρι τους να κυλά σε μη έντονους ρυθμούς, μακριά από την πολυκοσμία άλλων περιοχών. Δεν είναι τυχαίο ότι στο χωριό παραθέριζαν κατά καιρούς και διάσημοι πολιτικοί, που το είχαν ως κάτι σαν προσωπικό ησυχαστήριο: εδώ ερχόταν τακτικά ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε παλιότερα χρόνια, ενώ επί σειρά ετών διατηρούσε εξοχική κατοικία στην περιοχή και ο νυν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Σημαντικό πλεονέκτημα του Κόρφου είναι ότι απέχει 113 χιλιόμετρα από την Αθήνα: ξεκινώντας οδικώς από το κέντρο της πρωτεύουσας, δηλαδή, φτάνεις σε περίπου 1,5 ώρα. Ταυτόχρονα, έχει σχετικά πλησίον του τόσο το Λουτράκι (στα 41 χιλιόμετρα), όσο και το Ναύπλιο (στα 35 χιλιόμετρα), προσφέροντας την ευκαιρία για κοντινές εκδρομές σε αυτές τις αγαπημένες τοποθεσίες.
Από εκεί και πέρα ο Κόρφος είναι από μόνος του αξιοθέατο, καθώς δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησί και όχι στην παραλιακή Κορινθία. Το τοπίο αποτυπώνεται καταπράσινο, πρώτα-πρώτα, χάρη στα πεύκα και στους ελαιώνες που τον περιτριγυρίζουν. Τα δε νερά είναι υπέροχα. Η παραλία διαθέτει «ξανθιά» άμμο, η θάλασσα είναι καθαρή και δεν βαθαίνει απότομα (προσφερόμενη έτσι και για οικογένειες με μικρά παιδιά), ενώ ο όρμος όπου έχει χτιστεί το χωριό είναι καλά προστατευμένος από τους ανέμους, με αποτέλεσμα να μην πιάνει κύμα σχεδόν ποτέ.
Υπέροχος είναι πάντως και ο βυθός, οπότε συστήνεται να έρθετε εδώ με μάσκα ή ειδικά γυαλιά θαλάσσης, αν αρέσκεστε στις υποβρύχιες εξερευνήσεις. Τα ψάρια αφθονούν, τα πιο βραχώδη μέρη είναι γεμάτα αχινούς, ενώ τα κατοικούν και μπόλικα χταπόδια. Ιδιαίτερα γραφικό, βέβαια, είναι και το λιμάνι, όπου θα δείτε αραγμένες τις βάρκες και τα καΐκια των ντόπιων.
Όσοι αναζητούν ακόμα περισσότερα αξιοθέατα μπορούν ασφαλώς να επισκεφθούν το παλαιό Καθολικό της Παναγίας του Στείρι –ένα βυζαντινό μνημείο χτισμένο κατά τον 11ο αιώνα, το οποίο σχετίζεται με την παρουσία του Οσίου Λουκά του Στειριώτου στην Κορινθία. Σε μικρή απόσταση από το σημερινό χωριό, τέλος, θα συναντήσετε τον όρμο της Σελόντας, όπου κατέφευγε ο «Παπανικολής», το θρυλικότερο ελληνικό υποβρύχιο από όσα έδρασαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αιτία γι’ αυτή τη γεωγραφική επιλογή ήταν το γεγονός ότι ο κυβερνήτης του, ο πλωτάρχης Μιλτιάδης Ιατρίδης, καταγόταν από το κοντινό Σοφικό. Οπότε γνώριζε καλά και από πρώτο χέρι τα θαλάσσια κατατόπια της περιοχής.
Διαβάστε ακόμα:
Παραλία Μυλοκοπή: To εξωτικό στολίδι του Κορινθιακού
Δερβένι Κορινθίας: Ένα χωριό με κρυστάλλινα νερά και όμορφα ηλιοβασιλέματα, 1,5 ώρα από την Αθήνα
Αρχαία Φενεός: Γαλαζοπράσινα νερά, ταβερνάκια και μοναδικό γλυκό τριαντάφυλλο, 2 ώρες από την Αθήνα