Ανάμεσα στα άγρια βουνά της βόρειας Ελλάδας, το Μέτσοβο προσφέρει ένα τέλειο μείγμα φυσικής ομορφιάς, πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ζεστής φιλοξενίας, μέσα στην καρδιά της οροσειράς της Πίνδου. Βέβαια, αξιοσημείωτα μέρη για επίσκεψη προσφέρονται και γύρω από το Μέτσοβο.
Η μονή του Αγίου Νικολάου
Κτίστηκε επάνω από την κοιλάδα του Μετσοβίτικου ποταμού (παραπόταμος του Άραχθου),
μνημονεύεται από τον 13ο αιώνα και ανακαινίστηκε για πρώτη φορά μετά το 1700. Στη συνέχεια, καταστράφηκε και ερειπώθηκε. Μέχρι που την επισκέφθηκε, στη διάρκεια ενός περιπάτου του, ο Ευάγγελος Αβέρωφ -ο οποίος μάλιστα έγραψε και βιβλίο για το μοναστήρι. Διαπιστώνοντας τους θησαυρούς που έκρυβαν από κάτω οι μαυρισμένοι από τη φωτιά και τον χρόνο τοίχοι, αποφάσισε να την ανακαινίσει με έξοδα του Ιδρύματος Μιχαήλ Τοσίτσα και προσωπικά του χρήματα. Έτσι, έγινε η αναστήλωση και παράλληλα καθαρίστηκαν και αποκαταστάθηκαν τα ζωγραφικά έργα που θα θαυμάσετε, μαζί με ένα εξαιρετικό τέμπλο με εικόνες του μοναχού Ιωαννίκιου του 17ου αιώνα. Το καθολικό της μονής είναι μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική. Γιορτάζει στις 17 Μαΐου.
Το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Θα το συναντήσετε καθώς θα κατηφορίζετε την απότομη πλαγιά κάτω από το Μέτσοβο προς την κοίτη του Μετσοβίτικου ποταμού και το Ανήλιο. Είναι ένα ιστορικό και πολύ ενδιαφέρον μοναστήρι, το καθολικό του οποίου αγιογραφήθηκε το 1754 και έχει περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα. Κάτω από τη μονή, στην κοίτη του ποταμού, υπάρχει ένας αναστηλωμένος παλιός νερόμυλος. Η τοποθεσία είναι πνιγμένη στη βλάστηση και επικρατεί απόλυτη ησυχία που διακόπτεται μόνον από το βουητό του νερού -ένας μοναδικός τόπος στοχασμού και γαλήνης.
Η πανέμορφη λίμνη Αώου
Είναι αναμφίβολα το πιο συγκλονιστικό τοπίο στην περιοχή του Μετσόβου. Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1987 σε υψόμετρο 1.340 για να τροφοδοτήσει με το νερό της το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ. Έχει έκταση περίπου 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αξίζει να κάνετε την κυκλική διαδρομή γύρω από τις όχθες της ως τα φράγματα. Θα απολαύσετε τα θαυμάσια τοπία με τα μεγάλα μαυρόπευκα και τα ρόμπολα που περιβάλλουν τα γαλαζοπράσινα νερά, τα μικρά φιόρδ, τις νησίδες και τις αμμουδιές. Το καθρέφτισμα των βουνοκορφών του Λύγκου και του Ζυγού στα νερά και τα χρώματα που παίρνει το τοπίο στο ηλιοβασίλεμα είναι μοναδικές εμπειρίες.
Η Μηλιά Μετσόβου
Η διαδρομή Μέτσοβο-Μηλιά περνάει μέσα από αλπικά τοπία, όπου οι βοσκοί καθοδηγούν τα κοπάδια των ζώων τους και κομμένοι κορμοί στοιβάζονται στοιχισμένοι πλάι στο δρόμο. Το χωριό είναι κτισμένο στις οροσειρές της βόρειας Πίνδου σε υψόμετρο 1180, πολύ κοντά στη Βάλια Κάλντα και τη λίμνη Αώου. Έχει σπουδαία παράδοση στην ξυλογλυπτική και αποτελεί αφετηρία για πολλές φυσιολατρικές διαδρομές. Αξιοθέατα της Μηλιάς είναι οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας με το περιποιημένο προαύλιο, κοντά στην οποία θα δείτε ένα σύνολο από ανακαινισμένα οικήματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Σύμβολο του χωριού είναι μια βαλσαμωμένη αρκούδα σε προθήκη, η οποία ήρθε τραυματισμένη και πέθανε εκεί.
Στην απέναντι πλευρά του δρόμου θα βρείτε το εργαστήριο ξυλογλυπτικής των αδερφών Μαγειρία. Είναι μία από τις 15 βιοτεχνίες που έχουν απομείνει στη Μηλιά και η μόνη με πωλητήριο (τα άλλα εργαστήρια στεγάζονται σε σπίτια, ή μικρούς χώρους). Έτσι, η παραδοσιακή τέχνη που έμαθαν από τους προγόνους τους συνεχίζει να προσφέρει έσοδα στους τεχνίτες που πουλούν τα ξυλόγλυπτά τους στη χονδρική.
Στο εκθετήριo-πωλητήριο Μαγειρία μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλά, και συχνά πρωτότυπα, αντικείμενα. Είναι έργα φτιαγμένα με μεράκι και προσοχή, κυρίως από ξύλα οξιάς που προέρχονται από τα γύρω δάση -πάντα με ελεγχόμενη από το δασαρχείο υλοτόμηση. Ο Χρυσόστομος θα σας ενημερώσει σχετικά με τα μονοπάτια που ξεκινούν από τη Μηλιά -έχει μάλιστα και χάρτη για να εξηγεί καλύτερα (Τηλ. 6945 814711, 26560 61270). Κοντά στο χωριό αξίζει να επισκεφθείτε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες Μπουλουβάρου με τις βάθρες.
Βάλια Κάλντα, ένας τόπος με απαράμιλλη ομορφιά
Βρίσκεται σε μια δυσπρόσιτη περιοχή του βορειοανατολικού τμήματος της οροσειράς της Πίνδου, ανάμεσα στους νομούς Γρεβενών και Ιωαννίνων και εντυπωσιάζει με τον πλούτο της βιοποικιλότητάς της. Είναι ένα από τα πιο όμορφα και παρθένα μέρη της Ελλάδας με δάση μαύρης ή κόκκινης πεύκης και οξιάς, που το φθινόπωρο αλλάζουν χίλια χρώματα. Έχει αιωνόβια ρόμπολα σε μεγάλα υψόμετρα, αλπικές λίμνες, δασικούς δρόμους που ακολουθούν τη ροή δεκάδων ρεμάτων -με σημαντικότερο το Αρκουδόρεμα, παραπόταμο του Αώου-, καταπράσινες κοιλάδες με ενδημικά είδη χλωρίδας, σπάνια αγριολούλουδα και βότανα.
Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, που ιδρύθηκε το 1966, περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος, καθώς και τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι. Η έκτασή του φτάνει τα 70.000 στρέμματα, από τα οποία τα 33.000 αποτελούν τον πυρήνα. Το 2005 ενώθηκε με τον κοντινό Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου σχηματίζοντας το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, που είναι το μεγαλύτερο σε έκταση στην Ελλάδα. Εκτός από τα πολλά είδη φυτών και δέντρων, στον Δρυμό έχουν καταμετρηθεί 120 είδη πουλιών και στις δρακόλιμνες της Φλέγγας και του Αυγού υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί από αλπικούς τρίτωνες. Είναι βιότοπος της καφετιάς αρκούδας και φιλοξενεί πολλά άλλα είδη θηλαστικών, αλλά και ερπετά.
Η ονομασία Βάλια Κάλντα, σημαίνει Ζεστή Κοιλάδα. Πρόκειται για ευφημισμό, καθώς αποτελεί µία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας. Πιο σωστή θα ήταν η ονομασία Λευκή κοιλάδα, αφού η χιονοκάλυψη στις ψηλές κορυφές διαρκεί έως τον Μάιο. Από τη Βάλια Κάλντα περνά το διεθνές μονοπάτι Ε6. Οι δραστηριότητες που γίνονται εκεί από εταιρίες όπως η Trekking Hellas περιλαμβάνουν canyoning στο φαράγγι του Κλέφτη, jeep safari, ανάβαση στις αλπικές λίμνες και στην κορυφή της Φλέγκας, διάσχιση της βόρειας Πίνδου, camping κ.ά.
Διαβάστε ακόμα:
Long weekend στο Μέτσοβο – Οι καλύτερες διευθύνσεις για μια αναζωογονητική απόδραση
Η τέχνη του αυθεντικού χειροποίητου χαλιού στο Μέτσοβο