Εκτός από τα γνωστά αξιοθέατα της πόλης της Κω και τα σημεία που μαγεύουν κάθε επισκέπτη όλες τις εποχές του χρόνου, υπάρχουν εξίσου μοναδικά και πολύ σημαντικά μέρη να επισκεφθεί κάποιος λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα του νησιού.

14

Το Ασκληπιείο της Κω

Απέχει μόλις 3,5 χιλιόμετρα από την πόλη. Φημισμένο ως ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, ήταν ένα από τα 3 γνωστότερα Ασκληπιεία της αρχαιότητας (τα άλλα δύο ήταν της Επιδαύρου και της Θεσσαλίας). Λειτουργούσε ως θεραπευτήριο αφιερωμένο σε ιαματικές θεότητες όπως ο Απόλλωνας, ο γιος του Ασκληπιός και η Υγεία.

Τον 5ο αι. π.Χ. άρχισε να διδάσκει και να θεραπεύει εδώ ο Ιπποκράτης, ο άνθρωπος που μετέτρεψε την ιατρική από μαγικοθρησκευτική πρακτική σε αληθινή επιστήμη. Το Ασκληπιείο τροφοδοτούνταν συνεχώς με νερό από δύο πηγές που ρέουν ακόμα στα ρείθρα του. Το αρχαίο θεραπευτήριο απλώνεται σε τρία άνδηρα (επίπεδα) τα οποία χωρίζονται από αναλημματικούς τοίχους και συνδέονται μέσω μαρμάρινων σκαλοπατιών. Σώζονται διάσπαρτα ερείπια από βωμούς, ιερά, λουτρά, ολόκληροι κίονες από ναούς, λιθοδομές από κατοικίες και χώρους φιλοξενίας. Η ανακάλυψή του έγινε από τον Ι. Ζαράφτη. Οι πρώτες ανασκαφές άρχισαν το 1902 και το 1930 οι Ιταλοί έκαναν εκτεταμένες αναστηλώσεις.

Ο οικισμός του Ασφενδιού και η όμορφη Ζιά

Κτισμένος μέσα στο πράσινο, απέχει 14 χιλιόμετρα από την πόλη και είναι ο ωραιότερος του νησιού. Δεν είναι ένα χωριό, αλλά πέντε: το Λαγούδι, η Ευαγγελίστρια (ή Πέρα Γειτονιά), ο Ασώματος, ο Άγιος Δημήτριος Χαϊχούτες) και η Ζιά κοντά στις πηγές του όρους Δίκαιος. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό στα Δωδεκάνησα είναι πως αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό σύνολο βασισμένο στην αγροτική οικονομία του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Η Ζιά ξεχωρίζει από το σύνολο και είναι στο ψηλότερο σημείο. Παρόλο που ο τουρισμός την «πολιορκεί», έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Άσπρα σπιτάκια κτισμένα αμφιθεατρικά, απλοί και φιλόξενοι άνθρωποι, πλακόστρωτα, μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα και φανταστική θέα στη θάλασσα, την Ψέριμο, την Κάλυμνο και τα παράλια της Μικράς Ασίας -ειδικά στο ηλιοβασίλεμα. Όσοι αγαπάτε το trekking αξίζει να ανεβείτε πάνω από τη Ζιά στην κορυφή του όρους Δίκαιος. Εκεί, υψώνεται το ιστορικό εκκλησάκι του Δικαίου Χριστού (1079).

Το κάστρο της Αντιμάχειας

Οι κτήτορές του εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την φυσικά οχυρωμένη θέση του. Έτσι, προς τα βόρεια, στην ομαλότερή του πλευρά, τα τείχη είναι πιο στιβαρά ενώ προς τα νότια η οχύρωση ήταν φυσική. Από το επίσημο αρχείο του Τάγματος που σώζεται στην Μάλτα γνωρίζουμε ότι ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα με απόφαση του Μεγάλου Μαγίστρου Helion De Vileleneue κι ότι από το 1383 τα υγρά μπουντρούμια του φιλοξενούσαν βαρυποινίτες. Την ίδια θέση παλαιότερα είχαν οχυρώσει και οι Βυζαντινοί. Μέσα στον περίβολό του σώζονται οι εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νικολάου, ερείπια από την Παναγία την Ελεημονήτρια και από ένα οθωμανικό τζαμί. Βρίσκεται κοντά στην Καρδάμαινα, λίγο έξω από το χωριό της Αντιμάχειας.

Το κάστρο της Κεφάλου

Οι Ιωαννίτες Ιππότες το έλεγαν Fortezza di Chiffalo. Βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό και έμεινε αλώβητο από την πολιορκία των Οθωμανών το 1457, αλλά τελικά εκκενώθηκε το 1505. Τμήμα του τείχους είναι ορατό στον βραχώδη λόφο στα νότια του οικισμού.

Οι ιαματικές πηγές

Στην Κω υπάρχουν τριών ειδών ιαματικές πηγές: θερμές, υπόθερμες και ψυχρές. Οι σημαντικότερες είναι του Αγίου Φωκά (Εμπρός Θέρμες), στην παραλία των Θερμών, της Αγία Ειρήνης (Πίσω Θέρμες), το Κοκκινόνερο νοτιοδυτικά του Ασκληπιείου, και των Βολκάνων. Πολύ κοντά στην πηγή του Κοκκινόνερου εκβάλλει από άλλο σημείο λασπώδες μεταλλικό νερό και μπορείτε να κάνετε φυσική πηλοθεραπεία. Υπάρχουν σχέδια από το δήμο για την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής στα Θερμά, στα οποία έρχονται χιλιάδες επισκέπτες, χωρίς όμως να βρίσκουν υποδομές.

Το Δάσος της Πλάκας (ή Δάσος των παγωνιών)

Λίγο πριν την Αντιμάχεια, στα δυτικά του αεροδρομίου, κρυμμένο μέσα σε κοιλάδα βρίσκεται το Δάσος της Πλάκας. Η φύτευσή του έγινε από τους Ιταλούς την δεκαετία του ’40. Το 1980 η δασική υπηρεσία δημιούργησε εδώ ένα μικρό καταφύγιο για παγώνια και άλλα είδη πουλιών. Σήμερα, είναι πάρκο αναψυχής με πεύκα (Pinus Brutia) και κουκουναριές (Pinus Pinea). Τα παγώνια είναι πολλά και πλησιάζουν άφοβα. Αν περιμένετε κάνοντας ησυχία, ίσως δείτε και το πανέμορφο άσπρο παγώνι.

Οι υγροβιότοπος στο Ψαλίδι και οι Αλυκές στο Τιγκάκι

Πλάι στη διάσημη παραλία Ψαλίδι, σχεδόν πάνω στη θάλασσα, ο υδροβιότοπος Ψαλίδι παρέχει καταφύγιο σε πολλά αποδημητικά πουλιά, αλλά και νεροχελώνες. Οι Ιταλοί τον αξιοποιούσαν για την παραγωγή αλατιού. Εντάσσεται στις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας λόγω της βιοποικιλότητάς του. Κοντά στην εξίσου διάσημη παραλία Τιγκάκι, βρίσκονται οι Αλυκές, προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. O υγροβιότοπος έχει καλαμώνες, έλη, αρμυρίκια, και φιλοξενεί πολλά πουλιά -μεταξύ των οποίων ροζ φλαμίνγκο και ερωδιούς. Η περιοχή έχει εύκολη πρόσβαση.

Διαβάστε ακόμα:

Οι καλύτερες παραλίες στην Κω – Με λευκή άμμο ή βότσαλο, οργανωμένες και μη

Οι καλύτερες επιλογές διαμονής στην Κω

Κως: Ένα νησί σαν απέραντη παραλία