Η Λάρισα είναι μια σύγχρονη, πολυσυλλεκτική πόλη. Με πανεπιστημιακές σχολές, παράδοση στο θέατρο, σημαντικά Mουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ προσφέρει πολυάριθμες επιλογές για δραστηριότητες.
Μια από αυτές είναι και η ποδηλασία. Το επίπεδο έδαφός της την καθιστά ιδανική για βόλτες σε δύο ρόδες. Τα τελευταία χρόνια, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, η γενικότερη στροφή προς την υγιεινή ζωή, η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και τα έργα που επιτελούνται στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης συνέβαλαν στην αύξηση της δημοφιλίας του ποδηλάτου.
Πλέον, στο κέντρο της Λάρισας βλέπει κανείς πιο πολλά ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια και άτομα με αμαξίδια που παλαιότερα δεν είχαν τον χώρο να κινηθούν. Δεν υπάρχει μαθητής που να μην χρησιμοποιεί το ποδήλατο στις καθημερινές μετακινήσεις του· όμως δεν είναι λίγα και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που στράφηκαν ξανά σε αυτό από ανάγκη και τελικά το αγάπησαν.
«Ξεκίνησα τη μετακίνηση με ποδήλατο πριν 4 χρόνια. Τότε, το αυτοκίνητό μου ήταν εκτός λειτουργίας για μεγάλο διάστημα και δεν είχα χρήματα να το επισκευάσω» λέει ο Κώστας Κ. «Tελικά το ποδήλατο έγινε το μόνιμο μέσο μετακίνησης μου· το αυτοκίνητο απλά αποσύρθηκε για ανακύκλωση».
Η περίπτωση του Κώστα, ενός ανθρώπου του οποίου η αλλαγή συνήθειας στις μετακινήσεις προέκυψε από την ανάγκη, δείχνει πόσο σημαντικό είναι να γίνουν οι πόλεις μας πιο προσβάσιμες.
Κι αν κάποιοι δεν νιώθουν ακόμα έτοιμοι σωματικά να χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις. Όπως τα e-bikes, τα ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση.
To ΔΕΗ e-bike Festival πάει Λάρισα
Για όλους αυτούς τους λόγους, θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, 27 και 28 Νοεμβρίου το «ΔΕΗ e-bike Festival» στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.
Το εναλλακτικό αυτό φεστιβάλ αναδύεται στη χώρα μας μέσα από τις ανάγκες της καθημερινής ζωής στις αστικές περιοχές. Εκεί όπου ο φόρτος της κίνησης και η δυσκολία της μετακίνησης ζητούν βιώσιμες λύσεις.
Μέσα από ένα μοναδικό road show, η ΔΕΗ δηλώνει έμπρακτα την ενεργή συμμετοχή της σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και βιωσιμότητας των πόλεων και δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να απολαύσουν το μεγαλύτερο ως τώρα Test Ride ποδηλάτων με ηλεκτρική υποβοήθηση στην Ελλάδα.
Οι πολίτες που θα βρεθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στη Λάρισα μπορούν να δουν πάνω από 50 μοντέλα ποδηλάτων διαφορετικών εταιρειών και κατηγοριών (πόλης, δρόμου, αναδιπλούμενα, trekking και βουνού). Θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα πιο ενδιαφέροντα ποδήλατα της αγοράς, σε πραγματικές συνθήκες, σε ειδικά κατασκευασμένη πίστα, και να διαπιστώσουν και οι ίδιοι γιατί ένα ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση μπορεί να είναι μια άμεση λύση που χρειάζεται μια σύγχρονη πόλη, όπως είναι η Λάρισα -αυτό είναι κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη γνώμη για τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς, μέσα από μια ευρεία γκάμα αντιπροσωπευτικών μοντέλων ποδηλάτων με ηλεκτρική υποβοήθηση, τόσο για αστική μετακίνηση, όσο και για αναψυχή, άθληση ή τουρισμό, ποδήλατων που μας μεταφέρουν πιο μακριά, πιο εύκολα και πιο διασκεδαστικά και αποτελούν τον ορισμό της «Πράσινης Ενέργειας».
Το ΔΕΗ Ε-Bike Festival απαντά σε ερωτήματα και απορίες που μάς απασχολούν όλους για τη μετακίνηση σε βιώσιμες πόλεις του αύριο, μας προτείνει τη χρήση του ποδηλάτου και μας παροτρύνει για μια αλλαγή που θα ομορφύνει τη ζωή μας και θα βελτιώσει τις συνθήκες όχι μόνο στην πόλη, αλλά και στον πλανήτη μας.
Με μεγάλη επιτυχία της στέφθηκε η εκδήλωση και σε μία άλλη ποδηλατούπολη της Ελλάδας, τα Τρίκαλα, στις 13 και 14 Νοεμβρίου.
Εκεί εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν στην πλατεία της πόλης και απόλαυσαν τις δραστηριότητες του φεστιβάλ. Συμμετείχαν στο παιχνίδι δεξιοτεχνίας κερδίζοντας αναμνηστικά δώρα με οικολογικό χαρακτήρα ενώ δεκάδες παιδιά προσχολικής ηλικίας έκαναν μαθήματα συμβατικού ποδηλάτου μαζί με το εξειδικευμένο προσωπικό του φεστιβάλ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι επιχειρηματίες για τα ειδικά κατασκευασμένα ποδήλατα μεταφοράς αγαθών. Κάποιοι από αυτούς είπαν μάλιστα ότι θα βρεθούν και στη Λάρισα για το επόμενο e-bike Festival της ΔΕΗ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το Σαββατοκύριακο, το e-bike Festival της ΔΕΗ είναι η καλύτερη αφορμή για επισκεφτούμε μια γοητευτική πόλη που αναπτύσσεται συνεχώς.
Μία πόλη για όλα τα γούστα
Είτε ποδηλατεί κανείς, είτε όχι, η Λάρισα είναι ένα μέρος όπου ο επισκέπτης δεν θα βαρεθεί στιγμή. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις για εμπειρίες στην πόλη. Για να θυμηθούν οι κάτοικοί της το πολυσυλλεκτικό προφίλ της και να το μάθουν οι επίδοξοι επισκέπτες.
Η πόλη του καφέ
Η πόλη έχει εκατοντάδες σημεία πώλησης καφέ. Άλλωστε μία από τις γνωστότερες ελληνικές αλυσίδες καφέ ξεκίνησε από εδώ και επεκτάθηκε σε όλη την χώρα.
Από το μεσημέρι και μετά, οι καφετέριες είναι γεμάτες, είτε πρόκειται για καθημερινές, είτε για Σαββατοκύριακο. Eκτός από καφέ, προσφέρονται σνακ, κοκτέιλ και ποτά σε ποσότητα, ποικιλία και ποιότητα.
Λόφος Φρουρίου (Αρχαία Ακρόπολη)
Το ότι σε μία επίπεδη πόλη υπάρχει σημείο που λέγεται «Λόφος», σίγουρα προκαλεί ενδιαφέρον. Οι πεζόδρομοι στο κέντρο της πόλης ανηφορίζουν προς τα εκεί. Ο δρόμος σας περνά από διάφορα μνημεία, όπως το οθωμανικό Μπεζεστένι μέχρι να φτάσετε στην «Ακρόπολη», το φρούριο.
Μοντέρνες πλατείες, πολύ πράσινο αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες θα σας κάνουν να περάσετε κάμποση ώρα εκεί.
Τα δύο αρχαία θέατρα
Τα δύο αρχαιά θέατρα της Λάρισας λέγονται Α’ Αρχαίο θέατρο και Β’ Αρχαίο θέατρο. Το πρώτο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της. Για την ανασκαφή και την αναστύλωσή του χρειάστηκαν πολλά χρόνια, πολύς κόπος και πολλά χρήματα. Χτίστηκε στους ελληνιστικούς χρόνους, χαρίζοντας μια μοναδική αίσθηση στους θεατές του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλοπρεπές κτίσμα είχε χωρητικότητα 10.000 ατόμων, ενώ χρησιμοποιήθηκε και σαν αρένα στους ρωμαϊκούς χρόνους.
Το Β’ Αρχαίο θέατρο είναι αρκετά μικρότερο. Άρχισε να κατασκευάζεται τον 1° αι. π.Χ. όταν το Α’ μετατράπηκε σε αρένα. Ωστόσο, η κατασκευή του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Κατασκευάστηκε μόνο η σκηνή και η ορχήστρα ενώ το κοίλο και οι πάροδοι έμειναν ημιτελείς.
Το Πάρκο Αλκαζάρ
Εδώ και πάνω από έναν αιώνα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Για να γίνει σαφέστερη η μεγάλη ιστορία του, αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ, στα τέλη του 19ου αιώνα και λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διοργανώνονταν ιππικοί αγώνες. Έπειτα, και έως το 1990, λειτουργούσε ως ζωολογικός κήπος. Πλέον είναι ο αγαπημένος χώρος αναψυχής των Λαρισαίων.
Τα πράσινα δέντρα του και η δροσιά από τον Πηνειό το καθιστούν ένα από τα καλύτερα σημεία της Λάρισας τους καλοκαιρινούς μήνες, μιας πόλης πασίγνωστης για τις υψηλότατες θερμοκρασίες της. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το γήπεδο Αλκαζάρ, η ιστορική έδρα της ΑΕΛ, ένα ακόμα σύμβολο της Λάρισας.
Ο Μύλος Παππά
Το κτήριο άρχισε να λειτουργεί από το 1893, όταν η Λάρισα είχε ακόμα πολύ πρόσφατη την οθωμανική εμπειρία κάτι που αποτυπώνεται και στην αρχιτεκτονική του κτηρίου.
Σίγουρα πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές οικοδόμημα με πρόσοψη που προκαλεί δέος. Σήμερα ο χώρος λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο με ένα μικρό θέατρο, εργαστήριο εικαστικών τεχνών, σχολή χορού κλπ.
To Διαχρονικό Μουσείο
Αποτελεί ένα αληθινό κόσμημα για την περιοχή της Θεσσαλίας, τόσο για την αρχιτεκτονική όσο και για τα εκθέματά του.
Η ιστορία όλης της περιοχής από την Παλαιολιθική εποχή έως σήμερα, ξεδιπλώνεται μέσα από τα εντυπωσιακά εκθέματα αλλά και τον ιδιαίτερο τρόπο παρουσίασής τους.
Εκδρομή στα πανέμορφα Αμπελάκια
Το καλοκαίρι, ο περισσότερος κόσμος κατευθύνεται για μπάνιο στον Αγιόκαμπο. Αν βρεθείτε στην περιοχή για αρκετές μέρες, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον ιστορικό διατηρητέο οικισμό των Αμπελακίων. Εκεί, τον 18ο αιώνα, οι κάτοικοί ίδρυσαν έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο συνεταιρισμό με αντικείμενο τη βαφή νημάτων. Σημάδια που υπενθυμίζουν σήμερα αυτή την ακμή είναι τα αρχοντικά σπίτια.
Διαδρομές με ποδήλατο έξω από την πόλη
Ένα κείμενο που ξεκίνησε με ποδήλατο δεν θα μπορούσε παρά να τελειώσει με ποδήλατο. Επειδή και οι εκτάσεις γύρω από τη Λάρισα είναι επίπεδες, η πόλη προσφέρεται ως αφετηρία για εκδρομές με το ποδήλατο.
Στις πεδινές διαδρομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ποδήλατα πόλης με τον κατάλληλο βέβαια εξοπλισμό, (όπως κράνος, ειδική ενδυμασία και φωτάκια). Για τις πιο απαιτητικές διαδρομές, είναι απαραίτητο ποδήλατο δρόμου και ειδικός εξοπλισμός.
Αρκετά εύκολες διαδρομές είναι το Λάρισα-Νίκαια και το Λάρισα-Αμπελώνας που κυμαίνονται περίπου στα 20 χλμ. Ένας μέτρια προπονημένος ποδηλάτης μπορεί να τις πραγματοποιήσει σε λιγότερο από δύο ώρες με επιστροφή.
Το ΔΕΗ e–bike Festival υλοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό “Πόλεις για Ποδήλατο”, μέλος της European Cyclists Federation και την έμπειρη ομάδα του ενημερωτικού πόρταλ mbike.gr, με περισσότερα από 20 χρόνια τεχνογνωσίας στο χώρο του ποδηλάτου. Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των Δήμων και Τοπικών Φορέων. Στις εκδηλώσεις τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και το υγειονομικό πρωτόκολλο για τον Covid-19.