Τάκου τάκου ο αργαλειός μου,
τάκου κι έρχεται ο καλός μου,
τάκου και σε λίγο φτάνει
για φιλί και για σεργιάνι.
Τραγουδούσε η Σοφία Βέμπο το 1949, σε πρώτη εκτέλεση, με μουσική του Θεόδωρου Παπαδόπουλου, στίχους Αργύρη Εφταλιώτη από την ποιητική συλλογή Παλιοί Σκοποί (1909). Έκτοτε ο αργαλειός συνοδεύεται από το ηχητικό δίδυμο των λέξεων τάκου τάκου φέρνοντας στο μυαλό την εικόνα της σαΐτας που περνάει από το ένα χέρι στο άλλο, με μαεστρία, συνδέοντας την ύφανση του χρόνου μαζί με την εναλλαγή των νημάτων.
«Γεννήθηκα, μεγάλωσα και σπούδασα στη Θεσσαλονίκη» λέει η Αλεξάνδρα Θεοχάρη, η γυναίκα πίσω από την ιδέα του ελληνικού brand Klotho, που φέρνει τον αργαλειό στο σήμερα. «Το Klotho ξεκίνησε την πορεία του το 2016. Ουσιαστικά στο Klotho συναντήθηκαν και συμπορεύτηκαν τα πράγματα που πάντα αγαπούσα, η μόδα , το ποιοτικό ρούχο, το χειροποίητο κέντημα, οι παραδοσιακές τέχνες. Όλες οι συλλογές είναι εμπνευσμένες από την Κρήτη, το αγαπημένο μου νησί, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Στόχος είναι η δημιουργία ποιοτικών συλλογών, με πολιτιστική αξία και διαχρονική διάθεση. Το Klotho, είναι μόλις 5 ετών αλλά έχει κερδίσει την αγάπη και την αποδοχή του κόσμου, έχει κάνει σημαντικές συνεργασίες με Μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς, έχει εξαπλωθεί εμπορικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτό μας δίνει τεράστια χαρά και αισιοδοξία για τα καλύτερα που έρχονται» λέει και συνεχίζει προς τα πίσω: «Η Κρήτη ήταν πάντα στη ζωή μου αφού είναι η καταγωγή της μητέρας μου και ερχόμασταν συχνά σαν παιδιά. Αργότερα το 1993 εγκαταστάθηκα μόνιμα λόγω της δουλειάς μου. Η Κρήτη έτσι έγινε η δεύτερη πατρίδα μου, από επιλογή, αφού επέλεξα να ζήσω εδώ μόνιμα, να κάνω οικογένεια, και φίλους. Είναι ένας καταπληκτικός τόπος, που τον ερωτεύεσαι εύκολα και δύσκολα τον εγκαταλείπεις. Έχει τεράστιο πλούτο ιστορικό και πολιτιστικό, υπέροχα τοπία, ζεστούς ανθρώπους, και μια απίστευτα θετική ενέργεια που τη νιώθεις. Το 2016 αποφάσισα να τελειώσω με την προηγούμενη δουλειά μου και να ασχοληθώ με την υφαντική συνδυασμένη με τη μόδα . Πάντα είχα ένα δημιουργικό μικρόβιο μέσα μου, αλλά το ερέθισμα ήρθε όταν επισκέφθηκα στο Ρέθυμνο ένα εργαστήριο Υφαντικής. Εκείνη η μέρα έφερε μια τεράστια αλλαγή στη ζωή μου. Μαγεύτηκα από το υφαντό πανί με τα περίτεχνα κεντήματα και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Klotho».
Αν ξεκινήσεις με τον αργαλειό τον ερωτεύεσαι
Και η αγάπη για τον αργαλειό πώς προέκυψε; «Τον αργαλειό τον γνώρισα σε μικρή ηλικία, ασχολήθηκα όμως μαζί του και τον αγάπησα πολύ όταν ξεκίνησε την πορεία του το Klotho. O αργαλειός είναι ένα μαγικό εργαλείο, που δεν σταματά να με εκπλήσσει ευχάριστα με τις απίστευτες δυνατότητες που έχει. Αμέτρητες τεχνικές, ένα ατελείωτο παιχνίδι χρωμάτων, υφών, σχεδίων και τεχνικών όπου αλλάζοντας μία παράμετρο αλλάζει όλη η εικόνα. Η δουλειά στον αργαλειό εκτός του ότι είναι απίστευτα χαλαρωτική είναι και άκρως εθιστική. Αν ξεκινήσεις μαζί του τον ερωτεύεσαι».
«Ένα ρούχο Klotho ξεχωρίζει από τις μίνιμαλ γεωμετρικές του γραμμές, με αναφορές πολλές φορές σε Μινωικά ενδύματα ενώ είναι διακοσμημένα με υφαντές λεπτομέρειες και κεντήματα εμπνευσμένα από την πλούσια υφαντική και κεντητική παράδοση της Κρήτης. Όλες οι υφαντές διακοσμήσεις φτιάχνονται στο εργαστήριο μας στο Ρέθυμνο από έμπειρες, ντόπιες υφάντριες. Το Klotho εμπνέεται και στηρίζει τις παραδοσιακές τέχνες και τους ντόπιους τεχνίτες. Φιλοδοξεί να γίνει ένα brand που θα ταυτιστεί με τη διάσωση της τέχνης της υφαντικής, μιας τέχνης εντελώς παραγκωνισμένης τα τελευταία χρόνια» συνεχίζει η Αλεξάνδρα Θεοχάρη για να περιγράψει στη συνέχεια τη διαδικασία της παραγωγής ενός ρούχου της: «Πρόκειται για μια μεγάλη διαδρομή που κινείται σε πολλά επίπεδα. Ξεκινάει με την έμπνευση της συλλογής, τη δημιουργία ενός moodboard, διάβασμα πολύ και έρευνα σε λευκώματα, αρχειακό υλικό, επισκέψεις σε μουσεία και τεχνίτες. Για μένα αυτή, η πρώτη φάση της δημιουργίας της συλλογής είναι και η πιο ενδιαφέρουσα. Ακολουθεί η αναζήτηση πρώτων υλών, ο σχεδιασμός και η παραγωγή των υφαντών διακοσμητικών στοιχείων και το τελικό πάντρεμα του σύγχρονου ρούχου με το παραδοσιακό στοιχείο».
Το ταμπελάκι made in Greece και τα σύμβολα της χαράς
«Το ταμπελάκι made in Greece μας δίνει μεγάλη χαρά και με πολλή υπερηφάνεια το τοποθετούμε στα προϊόντα μας. Τα ελληνικά προϊόντα είναι αξιόλογα, ποιοτικά, φτιαγμένα από ελληνικά χέρια, στηρίζουν την ελληνική οικονομία και οι καταναλωτές όλο και περισσότερο τα προτιμούν έναντι των εισαγόμενων» λέει η Αλεξάνδρα Θεοχάρη, ενώ παράλληλα περιγράφει την ιδέα πίσω από τους συμβολισμούς της καλοκαιρινής συλλογής: «Η καλοκαιρινή μας συλλογή είναι εμπνευσμένη από κρητικά κεντήματα του 16ου – 19ου αιώνα, που απεικονίζουν λουλούδια, φίδια, πουλιά, παγόνια, κριάρια, ρόδακες. Μια συλλογή γεμάτη συμβολισμούς καθώς σύμφωνα με τη λαϊκή μας παράδοση τα μοτίβα αυτά είναι σύμβολα χαράς, αναγέννησης, περηφάνιας, αφθονίας. Με πολύ σεβασμό τα μεταφέραμε στον αργαλειό και με μία πιο φρέσκια ματιά τα προσαρμόσαμε στη συλλογή του ’21».