Λάιμπαχ στα Γερμανικά, Λουβκάνα στα Λατινικά και Λιουμπλιάνα για το μεγαλύτερο μέρος του σύγχρονου πληθυσμού της Ευρώπης, η μικρή πρωτεύουσα της Σλοβενίας είναι ένας πανέμορφος, εναλλακτικός προορισμός για όσους αναζητούν λίγη από την ηρεμία, το πράσινο, την αρχιτεκτονική και την ιστορία της κεντρικής Ευρώπης σε ένα πιο προσιτό πακέτο που παραμένει το ίδιο ελκυστικό όλες τις εποχές του χρόνου.

25

Ιστορία

Ένας τόπος με τεράστιο παρελθόν που ξεκινά το 15 μ.Χ όταν πρωτοιδρύθηκε εκεί ο ρωμαϊκός οικισμός Emona, o οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από τον στρατό του Αττίλα το 452 μ.Χ, και ρίζες στην ελληνική μυθολογία, η Λιουμπλιάνα απέχει μόλις 2 ώρες και κάτι ψιλά από το αεροδρόμιο της Αθήνας και έχει να αφηγηθεί εντυπωσιακές ιστορίες από την αυτοκρατορία των Αψβούργων, αλλά και από επιβλητικά δουκάτα της Ευρώπης στα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά χρόνια. Η πόλη είδε τον εαυτό της να αναπτύσσεται ραγδαία την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, με την πρώτη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βιέννη να πραγματοποιείται το 1849, ενώ το 1857 η πόλη συνδέθηκε με τρένο και με την Τεργέστη. Το σύμβολο της Λιουμπλιάνα είναι ένας επιβλητικός, πέτρινος δράκος που ξεχωρίζει πάνω στη διασημότερη γέφυρα του κέντρου, στη Γέφυρα του Δράκου, ένα καταπληκτικό δείγμα art nouveu αρχιτεκτονικής. Σύμφωνα με τους μύθους των αρχαίων Ελλήνων τον δράκο αυτό σκότωσε ο Ιάσωνας κατά τη διάρκεια της Αργοναυτικής εκστρατείας μπαίνοντας με την μυθική του Αργώ στην αρχαία πόλη της Λιουμπλιάνα.

Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και συγκεκριμένα την άνοιξη του 1941 η πόλη καταλήφθηκε από τον ιταλικό στρατό, πριν περάσει στα χέρια των Ναζί τον Σεπτέμβριο του 1943. Ο αντιστασιακός, αντιφαστιστικός αγώνας των κατοίκων της Λιουμπλιάνα έχει μείνει χαραγμένος στην ιστορία της πρώην Γιουγκοσλαβίας με τον πρόεδρο της χώρας, Τίτο, να αναφέρεται σε εκείνη ως «η ηρωική πόλη».

Σημεία κλειδιά

Παλιά πόλη

Όπως συμβαίνει σε πολλές από τις πρωτεύουσες της κεντρικής Ευρώπης, μία περιήγηση στη Λιουμπλιάνα σχεδόν αναπόφευκτα αρχίζει από την παλιά πόλη, εκεί που χτυπά η καρδιά του ιστορικού κέντρου. Στα πλακόστρωτα, γραφικά στενά θα περπατήσετε για ώρες χαζεύοντας τα πανέμορφα μεσαιωνικά κτίσματα, τα μαγαζάκια με σουβενίρ και τον κόσμο που απολαμβάνει τον καφέ ή το φαγητό του στα τραπεζάκια που είναι στρωμένα στις μικρές πλατείες. Σταδιακά κάθε γωνιά θα βρει τον τρόπο να τρυπώσει στη ψυχή σας, δημιουργώντας μία βαθιά ανάμνηση. Καθώς η Λιουμπλιάνα είναι μία πραγματικά μικρή πόλη δεν θα χρειαστείτε πολύ χρόνο για να την αφομοιώσετε. Όμως, έτσι όπως θα τριγυρίζετε ξανά και ξανά στα ίδια δρομάκια και θα περνάτε μπροστά από τα ίδια μαγαζιά θα νιώσετε μία μοναδική ατμόσφαιρα οικειότητας, σαν να βρίσκεστε σε ένα μέρος που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.

Τρεις γέφυρες

Όποιος πάει στη Λιουμπλιάνα δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί από το πιο χαρακτηριστικό και όμορφο αρχιτεκτονικό σημείο του κέντρου, την Τριπλή Γέφυρα που δεσπόζει πάνω από τα νερά του ποταμού Λιουμπλιανίτσα, ο οποίος διατρέχει την πόλη. Σχεδιασμένη από τον φημισμένο Σλοβένο αρχιτέκτονα Jože Plečnik, ο οποίος για τους Σλοβένους είναι συνειδησιακά ό,τι ο Γκαουντί για τους κατοίκους της Βαρκελώνης, αποτελείται ουσιαστικά από τρεις ξεχωριστές γέφυρες που αρχίζουν από την κεντρική πλατεία Preseren. Πιο διάσημη και πολυφωτογραφημένη η Γέφυρα του Δράκου, ενώ λίγο παρακάτω μία άλλη γέφυρα, γνωστή με το κάπως αμφιλεγόμενο όνομα «Η Γέφυρα του Χασάπη» εξελίχθηκε πριν από μερικά χρόνια σε ένα αυτοσχέδιο installation με εκατοντάδες ζευγάρια να φτάνουν εκεί προκειμένου να «κλειδώσουν» την αγάπη τους. Πλέον στα σύρματα που είναι τοποθετημένα στη γέφυρα κρέμονται πάρα πολλά λουκέτα με τα αρχικά ονόματα των ζευγαριών χαραγμένα πάνω, ενώ τα κλειδιά τους βρίσκονται στον πάτο του ποταμού, σαν σύμβολο της υπόσχεσης ότι ο έρωτας αυτός δεν θα τελειώσει ποτέ.

Το άγαλμα του France Prešeren

O εθνικός ποιητής της Σλοβενίας έχει δώσει το όνομα του στην κεντρική πλατεία της Λιουμπλιάνα. Γεννημένος στις 3 Δεκεμβρίου του 1800 στο μικρό χωριό Upper Carniolan o Prešeren θεωρείται ηγετική μορφή των γραμμάτων στη Σλοβενία, ενώ είναι ο συγγραφέας που έγραψε το πρώτο έπος στην ιστορία της σλοβένικης λογοτεχνίας. Οι κάτοικοι της χώρας τον αγαπούν βαθιά για τα έντονα, πολύ συγκινητικά ερωτικά του σονέτα, με το έργο του να επηρεάζει καθολικά τη σλοβένικη προσέγγιση στην ποίηση και την πεζογραφία. Το άγαλμα του Prešeren, ευρέως γνωστό με την ονομασία, The Prešeren Monument, είναι έργο του γλύπτη Ivan Zajec, έχει ύψος τρεισήμισι μέτρων και στέκει επιβλητικό απέναντι από τις τρεις γέφυρες τα τελευταία 117 χρόνια.

Το κάστρο της Λιουμπλιάνα

Πάνω στον λόφο της Λιουμπλιάνα ένα θαυμάσιο μεσαιωνικό κάστρο κουβαλάει μέσα του μία ιστορία η οποία χρονολογείται πίσω στις αρχές του 11ου αιώνα. Στα χρόνια που ακολούθησαν το κάστρο της Λιουμπλιάνα υπέστη σημαντικές ζημιές, ανακατασκευάστηκε και αναπαλαιώθηκε αρκετές φορές και σήμερα, αφού έχει αλλάξει διάφορους χρηστικούς σκοπούς (το κάστρο έχει χρησιμοποιηθεί ως οχυρό της πόλης απέναντι στους Οθωμανούς τον 17ο αιώνα, αλλά και ως καταφύγιο για οικονομικά ασθενείς και άστεγους πολίτες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο). Πλέον, μετά από μία ριζική αναπαλαίωση που ξεκίνησε το 1963 και κράτησε αρκετά χρόνια, αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα της Σλοβενίας και είναι ανοικτό για το κοινό. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα ζευγάρια που αναζητούν ένα ιστορικό μέρος για να οργανώσουν τον γάμο τους, ενώ από το 2006 μπορείτε να το προσεγγίσετε μέσω τελεφερίκ το οποίο προσφέρει εκθαμβωτική θέα στην πόλη.

Τivoli Park

Η Λιουμπλιάνα είναι μία πόλη γαλήνια, ήρεμη και καταπράσινη. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην έννοια της βιωσιμότητας και την προστασία του περιβάλλοντος κάτι που, δικαιολογημένα, έκανε την όμορφη αυτή πρωτεύουσα «Πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το 2016. Τo πάρκο Τivoli καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης και εντυπωσιάζει με τα ψηλά δέντρα του, τα καλοσχεδιασμένα μονοπάτια του, καθώς και τα πολυάριθμα έργα τέχνης που το διακοσμούν. Μέσα στο πάρκο ένα όμορφο κτήριο χτισμένο από τούβλο και ξύλο θυμίζει σαλέ των Άλπεων, ζωντανεύοντας ακόμα περισσότερο τον ελβετικό χαρακτήρα αυτής της πόλης που ξεχωρίζει για τη γοητεία της ανάμεσα στις διάσημες κεντροευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ωστόσο, παραμένει πολύ πιο προσιτή από οικονομικής άποψης.

Τι να δοκιμάσετε

Αυτό που αρκετοί δεν γνωρίζουν για τη Σλοβενία είναι το ότι παράγει μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Ευρώπης. Αν βρεθείτε εδώ αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε και, γιατί όχι, να πάρετε ένα μπουκάλι στις αποσκευές σας για να θυμάστε αυτή την ειδυλλιακή απόδραση στην Λιουμπλιάνα. Κάτι που σίγουρα πρέπει να αναζητήσετε σε ένα γαστρονομικό ταξίδι στη σλοβένικη πρωτεύουσα είναι τα παραδοσιακά dumplings γεμιστά με κρέας ή λαχανικά. Θα τα βρείτε στους καταλόγους των εστιατορίων ως struklji και αποτελούν ένα χορταστικό, πρώτο πιάτο. Eδώ αξίζει να πούμε ότι αν βρεθείτε στη Λιουμπλιάνα άνοιξη ή καλοκαίρι πρέπει οπωσδήποτε θα περάσετε ένα βράδυ σε κάποιο από τα εστιατόρια που βγάζουν τα τραπέζια τους πλάι στον ποταμό. Η ατμόσφαιρα φέρνει στον νου σκηνικό βγαλμένο από την όμορφη, μεσαιωνική Λουκέρνη της κεντρικής Ελβετίας, ενώ κάποιες καφετέριες στήνουν στις όχθες του Λιουμπλιανίτσα ξαπλώστρες με ομπρέλες, συνήθεια που είναι αρκετά έντονη τόσο στο Παρίσι όσο και στο Βερολίνο.

Οι Σλοβένοι αγαπούν πολύ το ψωμί και τα περισσότερα παραδοσιακά πιάτα που θα δοκιμάσετε εδώ περιλαμβάνουν αρκετό. Το ίδιο ισχύει και για τις αχνιστές σούπες, οι οποίες αποτελούν βασικό ορεκτικό σε πολλά μενού. Επιλέξτε επίσης τα πικάντικα λουκάνικα, όπως και ένα κλασικό σλοβένικο πιάτο που λέγεται zlikrofi και μοιάζει με τα ιταλικά νιόκι πατάτας.

Πως να πάτε

Ο πιο εύκολος τρόπος να ταξιδέψετε στη Λιουμπλιάνα είναι αεροπορικώς. Την περίοδο μετά τις γιορτές μπορείτε να βρείτε αεροπορικά εισιτήρια που δεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ το άτομο με επιστροφή. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι καθώς δεν υπάρχει απευθείας πτήση από την Ελλάδα για τη Σλοβενία θα χρειαστεί να κάνετε στάση είτε στη Γερμανία, είτε στην Ελβετία, είτε στη Σερβία. Υπάρχει και η επιλογή του τρένου το οποίο ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το Βελιγράδι. Εκεί κάνετε αλλαγή και επιβιβάζεστε στο τρένο για Σλοβενία. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος τη Λιουμπλιάνα είναι την άνοιξη όταν η φύση είναι πραγματικά στα καλύτερα της.