Η Καλοσκοπή ή όπως ήταν παλιότερα γνωστή «Κουκουβίστα» είναι ένα μικρό χωριό της Φωκίδας στη βορειοανατολική πλευρά της οροσειράς της Γκιώνας σε υψόμετρο 1.100 μ. Το σύγχρονο όνομά του το πήρε λόγω της καλής θέας ή αλλιώς «σκοπιάς» καθώς βλέπει στην κοιλάδα του βοιωτικού Κηφισού, στο όρος Καλλίδρομο και σε ένα κομμάτι της Οίτης.
Αυτό που κάνει το χωριό άξιο επίσκεψης είναι κυρίως η υπέροχη φύση του και η γραφικότητά του. Το περιτριγυρίζει πυκνό ελατόδασος που τόπους τόπους νοθεύεται με λογής λογής δέντρα όπως πλατάνια, βελανιδιές, κερασιές, καρυδιές και μηλιές και όλη αυτή η παραμυθένια εικόνα συμπληρώνεται από άφθονα τρεχούμενα νερά.
Το χωριό τον χειμώνα αριθμεί πάνω κάτω 20 ανθρώπους, ηλικιωμένους κυρίως. Οι νέοι έχουν φύγει από καιρό. Ωστόσο, λίγα χρόνια πριν, μια ομάδα νέων με καταγωγή από την Καλοσκοπή αποφάσισε να δώσει νέα πνοή στο χωριό δημιουργώντας την ΚοινΣΕπ «Kaloskopi Restart». Άνοιξαν ένα καφέ – μεζεδοπωλείο – παντοπωλείο, την «Πυραμίδα» και δημιούργησαν τις συνθήκες, ανάμεσα σε άλλα, να ανοίξει μια ταβέρνα και στη συνέχεια να λειτουργήσει εκ νέου η εκκλησία αλλά και να εγκατασταθεί στο χωριό ένα νέο ζευγάρι με το πιτσιρίκι τους καθώς εκμεταλλεύτηκαν την ελευθερία που δίνει η απομακρυσμένη εργασία και επέλεξαν να ζουν σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον.
Η πλακόστρωτη πλατεία, με τον πέτρινο ναό του Αγίου Γεωργίου, τον ξενώνα αλλά και το λαογραφικό μουσείο του χωριού είναι το κέντρο του. Εδώ που μετά τη λειτουργία του Σαββάτου (η εκκλησία ανοίγει το Σάββατο) οι ντόπιοι καλημερίζονται και ανταλλάσσουν καθημερινές κουβέντες για τη ζωή. Η συνέχεια πολλές φορές δίνεται είτε σε κάποιο σπίτι είτε στην «Πυραμίδα» το καφέ-μεζεδοπωλείο της ΚοινΣΕπ που πολύ σύντομα θα αποκτήσει και ξυλόφουρνο για έξτρα παραδοσιακές νοστιμιές αλλά και πίτσες είτε στη «Μίμα» στην ταβέρνα του χωριού για κρεατοφαγία.
Στην Καλοσκοπή θα πάτε για να χαλαρώσετε και να πάρετε μια μικρή γεύση για το πώς ζουν οι άνθρωποι στα ορεινά χωριά, που όμως δεν είναι τα χωριά «ντίβες» όπως για παράδειγμα τα Ζαγοροχώρια ή αυτά του Πηλίου, που βασίζονται στον τουρισμό. Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά και πιο «πραγματικά», είναι άνθρωποι που στην πλειοψηφία τους ήταν αγρότες και κτηνοτρόφοι κάποιοι λίγοι μπορεί ακόμα να ασχολούνται, και αυτό κάνει τη διαφορά, καθώς ο πρωτογενής τομέας έχει πάντα μια αυθεντικότητα.
Αν θέλετε να μάθετε λίγα πράγματα για το χωριό και την περιοχή μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο φροντίζοντας προηγουμένως να καλέσετε στα γραφεία του Σύνδεσμου Καλοσκοπιτών Παρνασσίδας «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ» (τηλ.: 2105238158) για να ενημερώσετε πότε θα πάτε ώστε να υπάρχει άνθρωπος να σας ανοίξει ή να αναζητήσετε στα μαγαζιά του χωριού τον κλειδοκράτορα.
Με αφετηρία την Καλοσκοπή, μπορείτε να κάνετε και όμορφες πεζοπορικές και περιπατητικές διαδρομές. Μια από τις πιο εύκολες και κοντινές είναι αυτή που οδηγεί στο Κεφαλόβρυσο, ένα μέρος γεμάτο πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Μπορείτε να κατηφορίσετε προς τα εκεί από τον κεντρικό δρόμο, προς Παύλιανη, κάνοντας μια απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου ή να επιλέξετε τη λίγο μεγαλύτερη διαδρομή 1,4 χλμ., ένα μονοπάτι που έχει δημιουργήσει η Kaloskopi Restart και ξεκινά από την πλατεία. Και σε αυτή την περίπτωση, θα απολαύσετε μια διαδρομή μέσα στη φύση. Θα ξαποστάσετε στην αιώρα και θα θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια κάνοντας κούνια, θα προσκυνήσετε στο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αν το επιθυμείτε και τέλος θα φτάσετε στο Κεφαλόβρυσο ακριβώς απέναντι.
Όταν τα χιόνια στην περιοχή λιώσουν, μπορείτε να κάνετε και ένα πιο δύσκολο μονοπάτι το οποίο καταλήγει στο Μέγα Ρέμα, εκεί που σμίγουν τα νερά και δημιουργείται ένας καταρράκτης. Μια ακόμα ωραία διαδρομή, 6 χλμ. περίπου, είναι αυτή που βγάζει στη θέση «Βρύζες» εκεί που βρίσκεται το τουριστικό καταφύγιο «Οίτη». Στα σχέδια δε της ΚοινΣΕπ είναι η διάνοιξη ενός ακόμα μονοπατιού. Πρόκειται για τον παλιό μουλαρόδρομο που ένωνε το χωριό με το διπλανό Οινοχώρι, μια απόσταση περίπου 8 χλμ. που περνά από έναν παλιό μύλο, ένα παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι, έναν καταρράκτη και ανάμεσα από τους παλιούς εγκαταλελειμμένους πλέον αμπελώνες της περιοχής με εμφανή ακόμα τα πέτρινα διαζώματα που χώριζαν τα χωράφια.
Μπορείτε ακόμη να ανακαλύψετε και τις πολλές βρύσες εντός και εκτός του χωριού και να χαράξετε μια πορεία με άξονα αυτές. Για όσους θέλουν μεγαλύτερες και πιο προκλητικές διαδρομές σημειώστε πως από την περιοχή περνά και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, που ξεκινά από τα Πυρηναία και διασχίζει όλη την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας από την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο και από εκεί καταλήγει στην Κρήτη.
Διαμονή
Ξενώνας «Το Όνειρο»: μικρός περιποιημένος ξενώνας στο κέντρο του χωριού (6973203698)
Φαγητό
Πυραμίδα: καφέ – τσιπουράδικο για παρεϊστικές καταστάσεις κάτω από την πλατεία. Το χειμώνα λειτουργεί Παρ.-Κυρ. ενώ από τον Μάρτη μέχρι τον Σεπτέμβρη σχεδόν καθημερινά (6988218475)
Ταβέρνα «Μίμα»: κλασική ταβέρνα που σερβίρει κυρίως ψητά της ώρας, στεγάζεται στο παλιό κοινοτικό κατάστημα του χωριού. Το χειμώνα λειτουργεί Παρ.-Κυρ. ενώ από τον Μάρτη μέχρι τον Σεπτέμβρη σχεδόν καθημερινά (6940924688)
Διαβάστε ακόμα:
Slow Living: Σαββατοκύριακο σε 3 χωριά ησυχαστήρια της Φωκίδας
Βάργιανη: Ο «άγνωστος», κρυμμένος παράδεισος της Φωκίδας
Εκδρομή στην Αμφίκλεια -Ένα χαλαρό διήμερο σε έναν Παραδοσιακό Οικισμό