Για τους περισσότερους, ίσως η Ήπειρος να είναι ταυτισμένη με τις ψηλές κορυφές και τις δασικές εκτάσεις της Πίνδου, εξαιρουμένου βέβαια του τμήματός της που βλέπει προς τον Αμβρακικό Κόλπο. Αλλά το γεγονός ότι έχει παράλια που βρέχονται από το Ιόνιο Πέλαγος την έχει προικίσει και με περαιτέρω παραθαλάσσια τοπία, στα οποία άνθισαν με τον καιρό διάφορα διάσημα θέρετρα –όπως τα Σύβοτα, για παράδειγμα.

13

Εκτός όμως από τέτοια φημισμένα και πολυφωτογραφημένα μέρη η ακτογραμμή της Θεσπρωτίας φιλοξενεί κι άλλες ωραίες τοποθεσίες, που σιγά-σιγά γίνονται γνωστές και πέρα από τον ντόπιο πληθυσμό, ο οποίος τις τιμά σταθερά σε κάθε θερινή σεζόν. Ανάμεσα σε αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στα Σύβοτα, ας πούμε, ξεχωρίζει η παραλία που είναι γνωστή ως Μέγα Ντράφι.

Απλωνόμενο σε τρεις διαφορετικούς κολπίσκους, με τον κάθε έναν να έχει το δικό του προφίλ, το Μέγα Ντράφι είναι προορισμός ο οποίος θα ικανοποιήσει τόσο αυτούς που αποζητούν οργανωμένες ακτές, όσο κι εκείνους που τις επιθυμούν ανοργάνωτες. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, η τριπλή παραλία διατηρεί μια δική της, άγρια ομορφιά, συνυφασμένη με το ορεσίβιο πράσινο του γύρω τοπίου.

Μία παραλία, τρεις κολπίσκοι

Αν και το Μέγα Ντράφι είναι γενικά πιο ήσυχο από τα Σύβοτα, χωρίς τον κοσμοπολίτικο αέρα που διακρίνει τις πιο διάσημες παραλίες εκεί (π.χ. τη Μπέλα Βράκα), διαθέτει ορισμένα κοινά πλεονεκτήματα όσον αφορά το τοπίο: πρόκειται δηλαδή για μια ακτή με χοντρή άμμο και βοτσαλάκι, «σπασμένη» σε τρεις κολπίσκους, με θαυμάσια, διαυγή και βαθυμπλέ νερά, τα οποία έχουν εκείνη τη δροσερή αίσθηση που πολλοί συσχετίζουν με το Ιόνιο Πέλαγος.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι, καθώς τα νερά βαθαίνουν σχετικά γρήγορα, θα συναντήσετε αρκετά μεγάλες πέτρες μπαίνοντας προς τα μέσα –οπότε συστήνονται ειδικά παπουτσάκια θαλάσσης για όσους πιστεύουν ότι θα τους δυσκολέψει κάτι τέτοιο. Πάντως ο βυθός είναι υπέροχος, οπότε ίσως δείτε και κάμποσα ψάρια, αν βουτήξετε με μάσκα τις πιο ήσυχες μέρες του καλοκαιριού. Ορισμένοι δεν διστάζουν να κάνουν και ψαροντούφεκο στη δεξιά πλευρά (όπου βρίσκονται τα πιο βαθιά νερά), ενώ οι προσεκτικοί παρατηρητές θα δουν ότι στην περιοχή υπάρχουν και δύο θαλάσσιες σπηλιές, στις οποίες και μπορείτε να πλησιάσετε (με τη δέουσα προσοχή, πάντα).

Φτάνοντας στην ακτή, θα βρεθείτε στο πρώτο και μεγαλύτερο κομμάτι της, όπου θα δείτε μια ξύλινη καντίνα με στέγαστρο και βεραντούλα μέσα στη βλάστηση του γύρω τοπίου. Εδώ τα πράγματα είναι οργανωμένα, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ το μαγαζάκι θα σας προσφέρει ό,τι θελήσετε σε καφέ, νερό, σνακ. Μάλιστα, αν πεινάσετε περισσότερο, θα ανακαλύψετε ότι σερβίρει και ντόπια κρεατικά ψητά, ως μεζέδες –δοκιμάστε το κοτόπουλο.

Αν προτιμάτε τις ανοργάνωτες καταστάσεις, τότε ερχόμενοι από τον δρόμο θα πρέπει να εντοπίσετε το μονοπάτι που οδηγεί στον δεύτερο κολπίσκο και να το διασχίσετε κουβαλώντας τις δικές σας ομπρέλες, ψάθες και ό,τι σχετικό. Ασφαλώς, μπορείτε να έρθετε και κολυμπώντας από το πρώτο τμήμα της ακτής, αν και δεν συστήνεται να το επιχειρήσετε σε μέρες με κύμα –η απόσταση είναι γύρω στα 150 μέτρα. Σε άλλα 150 μέτρα πιο πέρα βρίσκεται ο τρίτος κατά σειρά κολπίσκος, στενός, με πολύ μικρή παραλία. Για εδώ δεν υπάρχει δρόμος: θα πρέπει ή να κολυμπήσετε ή να προσεγγίσετε με σκάφος.

Πώς θα έρθετε στο Μέγα Ντράφι

Μετά την παραλία Μικρή Άμμος, η οποία είναι και η τελευταία στα Σύβοτα, πορεύεστε στον δρόμο προς Πέρδικα και Πάργα. Γύρω στα 4 χιλιόμετρα θα συναντήσετε πινακίδα, η οποία θα σας καθοδηγήσει προς το Μέγα Ντράφι. Θα δείτε βασικά δύο δρομάκια και εδώ θέλει λίγη προσοχή: σε περίοδο χωρίς κόσμο μπορείτε να πάρετε το δεξί, που θα σας βγάλει απευθείας στην παραλία. Σε περίοδο αιχμής, ωστόσο –ιδίως Σαββατοκύριακα Ιουλίου και Αυγούστου– κινδυνεύετε με μποτιλιάρισμα αν το επιχειρήσετε, οπότε είναι καλύτερα να ακολουθήσετε το αριστερό. Αυτό θα σας οδηγήσει στον χώρο που χρησιμοποιείται για πάρκινγκ. Οι περισσότεροι, όπως θα διαπιστώσετε, παρκάρουν κάτω από τον δρόμο κι έπειτα περπατούν το μονοπάτι που βγάζει στην προαναφερόμενη ξύλινη καντίνα.

Φυσικά, μπορείτε να έρθετε στο Μέγα Ντράφι και με σκάφος αναψυχής, ξεκινώντας και πάλι από τα Σύβοτα. Στην αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού θα δείτε πολλούς να φτάνουν εδώ με αυτόν τον τρόπο (είτε με δικά τους σκάφη, είτε με ενοικιαζόμενα), κατευθυνόμενοι και στους τρεις όρμους της παραλίας. Ορισμένα Σαββατοκύριακα, μάλιστα, η κίνηση από φουσκωτά και ταχύπλοα που πηγαινοέρχονται στην περιοχή είναι πραγματικά μεγάλη.

Διαβάστε ακόμα:

Οι εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στα Σύβοτα

Γλυκή Θεσπρωτίας: Μονοπάτια με βουνίσια ομορφιά, δάση με πλατάνια και rafting σε γάργαρα νερά

Οθωνοί, Ερείκουσσα, Μαθράκι: Tρία παρθένα λιλιπούτεια νησιά στις εσχατιές του Ιονίου