Ναοί της δημοκρατικής διαλλακτικής για τις χώρες τους, εμβληματικά κτήρια αναγνωρίσιμα σε όλο τον κόσμο, έργα-σταθμοί στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και εντυπωσιακά αξιοθέατα για τους ταξιδιώτες, κάποια από τα κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών συγκαταλέγονται πάντα στη λίστα των κορυφαίων εμπειριών που προσφέρουν οι αντίστοιχες πρωτεύουσες. Για τους πολίτες των χωρών τους αντιπροσωπεύουν τους θεματοφύλακες των νόμων και των δικαιωμάτων, ενώ στους επισκέπτες προσφέρουν μια θαυμάσια ευκαιρία μύησης σ’ ένα κομμάτι ιστορίας που παραμένει ζωντανό και συνεχίζει να γράφεται.
Ανοιχτά στους επισκέπτες και με συνήθως κατατοπιστικές και γλαφυρές ξεναγήσεις, κάποια ξεχωρίζουν για την επιβλητική αρχιτεκτονική και τον εντυπωσιακό τους σχεδιασμό, καθιερωμένα πλέον ως ορόσημα και ένδειξη των αισθητικών τάσεων της εποχής τους, αλλά και παντοτινά σύμβολα του κύρους των δημοκρατικών διαδικασιών. Τα παρακάτω τρία το επιβεβαιώνουν και μας υποδέχονται στους εκθαμβωτικούς χώρους τους κερδίζοντας το σεβασμό μας για τον ιστορικό τους ρόλο και το θαυμασμό μας για τον επιβλητικό τρόπο που δεσπόζουν στο αστικό τοπίο.
Βουδαπέστη, Ουγγρικό Κοινοβούλιο -Országház
Μια καρτποσταλική εικόνα, βγαλμένη σαν από παραμύθι. Ένα αληθινό παλάτι, θεαματικό τόσο σε μέγεθος όσο και σε σχεδιασμό, καθηλώνει ιδωμένο από την πλευρά της Πέστης, καθώς η συμμετρική σιλουέτα του καθρεφτίζεται στα γαλήνια νερά του Δούναβη ή τυλίγεται στο αχνό ροζ χρώμα του ουγγρικού ηλιοβασιλέματος. Το πιο διάσημο κτήριο της Ουγγαρίας και πιο χαρακτηριστική της εικόνα, αποτελεί έδρα της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης, αλλά κι ένα από τα παλαιότερα κοινοβουλευτικά κτίρια της Ευρώπης. Η κλίμακά του αφήνει άφωνους τους επισκέπτες, το ίδιο και η σχεδόν αραχνούφαντη νέο-γοτθική και μπαρόκ αρχιτεκτονική του, με αμέτρητους πύργους και βέλη, που αποδίδεται στον Ίμρε Στέιντλ, νικητή αρχιτέκτονα του διαγωνισμού για την ανάθεση ανέγερσης του ουγγρικού κοινοβουλίου.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 700 αίθουσες, τόσο απαστράπτουσες όσο εντυπωσιακό είναι το εξωτερικό, 10 αυλές, 1000 εργάτες που δούλευαν επί 11 χρόνια ως τα εγκαίνια του κοινοβουλίου το 1896 για τον εορτασμό μιας χιλιετηρίδας από τη θεμελίωση του ουγγρικού κράτους από τους Μαγιάρους, 271 μέτρα μήκος πρόσοψης, Σαράντα κιλά χρυσού, ανυπολόγιστης αξίας πολύτιμοι λίθοι και 40 εκατομμύρια τούβλα για το κτήριο του οποίου ο θόλος, όπως κι εκείνος της Βασιλικής του Αγίου Στεφάνου, το κατατάσσει στα δύο ψηλότερα της Βουδαπέστης.
Πρόκειται εξάλλου για το θεαματικότερο στοιχείο του οικοδομήματος, όπως διαπιστώνει όποιος βρεθεί στο κέντρο της αίθουσας με τις 16 πλευρές την οποία σκεπάζει, όπου την παράσταση κλέβει το φρουρούμενο στέμμα του Αγίου Στεφάνου και τα ουγγρικά κοσμήματα του στέμματος που το συνοδεύουν. Παρατηρήστε προσεκτικά και θα διαπιστώσετε πως το στέμμα αποτελείται από δύο διασταυρούμενα τμήματα που σφυριλατήθηκαν στην Ιταλία -ένα βυζαντινό διάδημα που απεικονίζει το Χριστό και 8 Αποστόλους, κι ένα λατινικό. Πλάι του, η σταυροφόρος σφαίρα, το σκήπτρο και το ξίφος της στέψης και γύρω τους ως φύλακες, μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που ανά ζεύγος αλλάζουν κάθε ώρα.
Άφωνους θα σας αφήσουν τόσο η αστραφτερή Αίθουσα Συνεδριάσεων ή «Άνω Βουλή» -εν χρήση ως το 1944 οπότε η χώρα απέκτησε νομοθετικό σώμα, όσο και η πολυτελής Αίθουσα της Κεντρικής Σκάλας -ακόμη εν χρήση σε επίσημες τελετές. Εδώ την προσοχή τραβούν οι αναγεννησιακές νωπογραφίες της ριποειδούς οροφής, μεταξύ των οποίων «Η εξύμνηση της Ουγγαρίας», ενώ τη σκάλα κοσμεί και η προτομή του Ίμρε Στέιντλ, ένα από τα 242 αγάλματα που περιλαμβάνει ο διάκοσμος του κτηρίου. Δημοφιλέστερα είναι εκείνα των Ούγγρων βασιλέων που επιβλέπουν τη θολωτή αίθουσα από την κορυφή των 16 κολώνων της, όπως και τα δύο λιοντάρια που φρουρούν την κύρια είσοδο, στην πίσω πλευρά της παραποτάμιας όψης. Το ποιοι είναι θα το πληροφορηθείτε κατά την ωριαία ξενάγηση, για την οποία καλό είναι να έχετε κάνει προκράτηση, καθώς η αναμονή για την είσοδο στο διασημότερο αξιοθέατο της Ουγγαρίας είναι ως αναμενόμενο, μεγάλη.
Λονδίνο, Βρετανικό Κοινοβούλιο -UK Parliament
Το κτήριο που ενέπνευσε εκείνο του ουγγρικού κοινοβουλίου και το συναγωνίζεται σε επίπεδο εντυπωσιασμού, είναι αναμφίβολα ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σε όλο τον πλανήτη. Με σήμα κατατεθέν το Big Ben, το ρολόι του τρίτου ψηλότερου πύργου παγκοσμίως, και με την εικόνα των αντιπαραθέσεων στα πράσινα δερμάτινα καθίσματα της Βουλής των Κοινοτήτων να έχει αποτελέσει σκηνικό αμέτρητων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, η εικόνα του βρετανικού κοινοβουλίου μοιάζει οικεία, ωστόσο το να βρεθεί κανείς στις επισκέψιμες από τις ιστορικές του αίθουσες είναι μια εμπειρία απόλυτα συναρπαστική. Κι αν πολλές από αυτές θυμίζουν ανάκτορα, είναι γιατί όντως ο χώρος συνεδρίασης των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου της Μ. Βρετανίας είναι τα Ανάκτορα του Ουέστμινστερ, ή τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει από το Westminster Palace του 11ου αιώνα.
H μεσαιωνική αίθουσα, σχεδόν ό,τι απομένει από το πρώτο εκείνο παλάτι που κάηκε το 1834, είναι ενσωματωμένη στο νέο ανάκτορο-έδρα της κυβέρνησης. Από τον τεράστιο χώρο της με την αυθεντική ξύλινη οροφή ξεκινά και η ξενάγηση στο αριστουργηματικό κτήριο της αναγέννησης της γοτθικής τέχνης, που σχεδίασαν οι Charles Barry και Augustus Pugin, κερδίζοντας το σχετικό διαγωνισμό. Το 1870 είχαν ολοκληρωθεί οι 1.100 αίθουσες που καταλαμβάνουν 32.000τ.μ. γύρω από 11 αυλές και συναγωνίζονται η μία την άλλη σε πολυτελή διακόσμηση. Ήδη φθάνοντας στo Central Lobby, κομβικό σημείο της περιήγησης, ο επισκέπτης μένει άφωνος μπροστά στην ξυλόγλυπτη οροφή και στα τέσσερα ψηφιδωτά που εκπροσωπούν τις περιοχές της Μ. Βρετανίας και τους προστάτες τους αγίους. Στην εν ενεργεία Royal Gallery, όπου πραγματοποιούνται συναντήσεις και κοινοβουλευτικές εργασίες, θα θαυμάσετε χρυσαφένια αγάλματα μοναρχών, όπως των Ελισάβετ Α΄, Ερρίκου Η΄, Εδουάρδου Γ΄ και Ριχάρδου Α΄, τη λατινική επιγραφή «God save the Queen» στο δάπεδο, αλλά και δύο μνημειωδών διαστάσεων πίνακες: τους «Συνάντηση των Wellington και Blucher μετά τη μάχη του Τραφάλγκαρ» και «Θάνατος του Νέλσον».
Εξίσου εντυπωσιακές και οι αίθουσες που πλαισιώνουν τη Royal Gallery. Από τη μία, η σημαντική για το εθιμοτυπικό έναρξης των εργασιών του κοινοβουλίου, Robing Room, με το θρόνο και το περίτεχνο τζάκι. Είναι εκείνη όπου ο μονάρχης φορά το βασιλικό μανδύα και το αυτοκρατορικό στέμμα για να ξεκινήσει η πομπή που θα φθάσει ως το Pier’s Lobby -πέραν του σημείου αυτού απαγορεύεται η είσοδος στο βασιλιά. Από την άλλη, η Princes Chamber προσφέρει ένα ταχύρρυθμο μάθημα βρετανικής ιστορίας μέσα από 28 πορτρέτα των Τυδόρ και των συγχρόνων τους. Μπαίνοντας στο χώρο House of Lords αμέσως γίνεται φανερό ότι πρόκειται για την αίθουσα με την πλουσιότερη διακόσμηση σε ολόκληρο το κτήριο. Χρυσό και κόκκινο θαμπώνουν τους επισκέπτες τόσο στους τοίχους όσο και δερμάτινα καθίσματα, ενώ εδώ ακριβώς στη Βουλή των Λόρδων, ανάμεσα σε αμέτρητα βασιλικά και αρχιεπισκοπικά εμβλήματα, δεσπόζει ο τρίπτυχος χρυσός θρόνος που φτιάχτηκε για τη βασίλισσα Βικτώρια και φρουρείται από το λέοντα και τον μονόκερο, με τη σημαία του Αγ. Γεωργίου, ενώ μπροστά του βρίσκεται το μεγάλο κόκκινο κάθισμα του Lord Speaker.
Λιτότερη αλλά πολύ περισσότερο διάσημη η εικόνα της Βουλής των Κοινοτήτων-House of Commons, με τα πράσινα δερμάτινα καθίσματα όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση λογομαχούν διαμέσου της γνωστής επιδοκιμαστικής αναφώνησης «hear, hear», κι όπου αντί θρόνου δεσπόζει η Speaker’s Chair. Θα φθάσετε ως εδώ μέσω του Member’s Lobby, που το 1941 βομβαρδίστηκε σφοδρά και σήμερα κοσμείται από αγάλματα και προτομές τεσσάρων πρωθυπουργών: Churchill, Thatcher, Attlee και Lloyd George. Η πόρτα που οδηγεί από εδώ στη Βουλή των Κοινοτήτων, με εμφανή τα σημάδια του blitz, παρέμεινε κατόπιν προτροπής του Τσώρτσιλ ως ενθύμιο του πώς μας διαμορφώνει η ιστορία.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή σας, μην παραλείψετε να παρατηρήσετε τους θεαματικούς πύργους Victoria και Elizabeth -όπως είναι η επίσημη ονομασία του πύργου του ρολογιού-, να ακούσετε τον πιο αναγνωρίσιμο ήχο καμπάνας παγκοσμίως και βέβαια να περάσετε στην αντίπερα όχθη του Τάμεση για τη συγκλονιστική θέα των 265,8 μέτρων της πρόσοψης του εμβληματικού κτηρίου που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Βερολίνο, Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο -Reichstag
Ιδιαίτερης συναισθηματικής φόρτισης, όχι μόνο για τους Γερμανούς πολίτες αλλά και για όσους φτάνουν μπροστά στο κτήριο του Reichstag και θυμούνται τις φωτογραφίες του βομβαρδισμένου κοινοβουλίου, χαρακτηριστικές της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της μεταπολεμικής εικόνας της γερμανικής πρωτεύουσας. Ισχυρό σύμβολο της ενότητας του γερμανικού έθνους, το βασισμένο σε σχέδια του Paul Wallot Ράιχσταγκ ολοκληρώθηκε το 1894 και αποτυπώνει τόσο έντονα όσο κανένα άλλο κτήριο της ιστορίας της Γερμανία,. Από εδώ ανακοινώθηκε το τέλος της δυναστείας των Χοεντσόλερν το 1918, ενώ η τραγική στιγμή του εμπρησμού του το 1933 ήταν η αφορμή του αναζητούσε ο Χίτλερ και το εθνοσοσιαλιστικό -ναζιστικό- κόμμα του για να κατηγορήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, σηματοδοτώντας την απαρχή της θηριωδίας του.
Με το βομβαρδισμό του Βερολίνου από τους Συμμάχους το κτήριο υπέστη περισσότερες ζημιές, η φωτογραφία του με τη σημαία με το σφυροδρέπανο στη γκρεμισμένη στέγη του έκανε το γύρο του κόσμου, ενώ η θλιβερή εικόνα του συνδέθηκε για πάντα με εκείνη του τείχους της ντροπής που περνούσε μόλις λίγα μέτρα πίσω του, αφήνοντας το αλλοτινό καμάρι της πόλης στο δυτικό τμήμα και μετατρέποντάς το σε ένα ακόμη σύμβολο της διαίρεσης. Η επανένωση της Γερμανίας και η μεταφορά της Βουλής από τη Βόννη στο Βερολίνο, σήμανε την απαρχή της νέας ζωής του κτηρίου που από απομονωμένη κι ερειπωμένη μάζα, φάντασμα της πιο σκοτεινής περιόδου της γερμανικής ιστορίας, μεταμορφώθηκε σε ένα από τα πλέον σύγχρονα κοινοβουλευτικά κτήρια παγκοσμίως. Ο αρχιτέκτονας Sir Norman Foster ανέλαβε να ανανεώσει την όψη του την περίοδο 1994-1999, προσθέτοντας ένα λαμπερό, γυάλινο αυτή τη φορά θόλο, του οποίου η διαφάνεια αντιστοιχεί στη διαφάνεια των εργασιών της Deutscher Bundestag, της Ομοσπονδιακής Βουλής της χώρας.
Με 3.000.000 επισκέπτες να προσέρχονται μόνο τον πρώτο χρόνο επαναλειτουργίας του, το Reichstag αποτελεί ως τις μέρες μας ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του Βερολίνου, με δωρεάν πρόσβαση σε όλους, αρκεί να έχετε κάνει προηγουμένως διαδικτυακά τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση, η οποία εγκρίνεται ταχύτατα. Αφού θαυμάσετε την αποκατεστημένη πρόσοψη με την επιγραφή-αφιέρωση «Στον Γερμανικό Λαό» και τις ακόμη διακριτές τρύπες από τις σφαίρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έρχεται η έκπληξη με το φουτουριστικό εσωτερικό, μια τολμηρή κατασκευή σαν χοάνη από καθρέφτες που δημιουργούν συνεχόμενους αντικατοπτρισμούς και μοιάζουν με διαστημόπλοιο έτοιμο για απογείωση. Γύρω της μια έκθεση εξιστορεί τα παραπάνω σημαντικά γεγονότα κι άλλα επιπλέον που σημάδεψαν την ιστορία του κτηρίου, της Γερμανίας και ολόκληρου του κόσμου.
Αλλά και μια σπειροειδής ράμπα ελίσσεται ανεβαίνοντας ως τον ωοειδή θόλο, προσφέροντας από τη μία εντυπωσιακή θέα στη βάση του χοάνης των κατόπτρων, από την άλλη παρέχοντας πρόσβαση στην οροφή ώστε να παρατηρήσετε τη γυάλινη κατασκευή από κοντά και να απολαύσετε τις πιο συναρπαστικές απόψεις του Βερολίνου, πέρα από το Tiergarten και τον Πύργο της Τηλεόρασης.
Αξίζει επίσης, πολύ κοντά στο Ράιχσταγκ, να επισκεφθείτε τα μνημεία που το πλαισιώνουν, εκείνο για τα περισσότερα από 100 θύματα του Τείχους και το αφαιρετικό Μνημείο του Ολοκαυτώματος, τόπο μνήμης για τα πάνω από 6.000.000 Εβραίων που δολοφονήθηκαν στο όνομα της πιο παράλογης ιδεολογίας.
Διαβάστε ακόμα:
New York Café στη Βουδαπέστη: Mέσα σε ένα από τα ομορφότερα καφέ του κόσμου
Τα καλύτερα βιβλιοπωλεία του Βερολίνου -Πολιτιστικοί θησαυροί για βιβλιόφιλους
5 γοητευτικά βιβλιοπωλεία στο Λονδίνο με εξαιρετικές ταξιδιωτικές συλλογές