Προικισμένα με άφθονο πράσινο χάρη στα δάση των πεύκων που καλύπτουν μεγάλο μέρος της επιφάνειάς τους, φτάνοντας (κυριολεκτικά) μέχρι τη θάλασσα, τα νησιά των Βορείων Σποράδων –η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος– έχουν γίνει συνώνυμα της καλοκαιρινής ομορφιάς που προσφέρει το βόρειο κομμάτι του Αιγαίου Πελάγους.
Πολλές λοιπόν οι ωραίες παραλίες, τόσο στα τρία νησιά, όσο και στα μικρότερα και πιο απομονωμένα που είναι σκορπισμένα γύρω τους. Σε κάποιες, όμως, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν συχνότερα, καθώς έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν χάρη στο κάλλος τους. Προσελκύοντας, έτσι, πλήθη επισκεπτών κάθε καλοκαίρι –και Έλληνες, αλλά και ταξιδιώτες από χώρες του εξωτερικού.
Ανάμεσα στην αφρόκρεμα αυτών συγκαταλέγεται και η Μηλιά, μια ακτή στη δυτική πλευρά της Σκοπέλου που θεωρείται η μακρύτερη του νησιού, αλλά και μία από τις ομορφότερες σε όλες τις Βόρειες Σποράδες. Πολλοί τακτικοί θαμώνες, μάλιστα, προτείνουν να μείνετε μέχρι αργά το απόγευμα αν έρθετε εδώ για μπάνιο, ώστε να απολαύσετε κι ένα ηλιοβασίλεμα όνειρο, από τα πιο θαυμαστά στο βόρειο Αιγαίο.
Διάφανα, γαλανά νερά και καταπράσινα πεύκα
Η Μηλιά, όπως ειπώθηκε πιο πάνω, εντοπίζεται στη δυτική ακτή της Σκοπέλου, δίπλα στον κόλπο του Πανόρμου, σε μια τοποθεσία πολύ εύκολα προσβάσιμη –ακόμα και με τη δημόσια συγκοινωνία του νησιού.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παραλίας είναι ο βράχος που έχει έτσι τοποθετηθεί από τη φύση, ώστε ουσιαστικά τη χωρίζει σε δύο ξεχωριστά τμήματα, τα οποία οι ντόπιοι περιγράφουν συνήθως ως «το αριστερό» και «το δεξί». Γενικά, όπως θα διαπιστώσετε, η αριστερή πλευρά τείνει να μαζεύει και περισσότερο κόσμο, ενώ η δεξιά μένει σχετικά πιο ήσυχη. Τέτοιοι διαχωρισμοί, βέβαια, τείνουν να εξαλείφονται στην αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού. Να έχετε τον νου σας στα δελτία καιρού, πάντως, προκειμένου να τσεκάρετε τους ανέμους, γιατί η θέση της ακτής είναι εκτεθειμένη σε αυτούς, με αποτέλεσμα να σηκώνονται μεγάλα κύματα όταν φυσάει.
Η Μηλιά είναι ιδανική εκπρόσωπος του τυπικού βορειοσποραδίτικου τοπίου, καθώς συνδυάζει το πράσινο του πευκοδάσους που κατεβαίνει ως τη θάλασσα με διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά, τα οποία είναι πεντακάθαρα και βαθαίνουν ομαλά –γι’ αυτό και την προτιμούν και οικογένειες με μικρά παιδιά. Η παραλία διαθέτει ψιλό βοτσαλάκι, ενώ κατά τόπους υπάρχουν κι άλλα βράχια, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Εκείνα ειδικά που βρίσκονται εντός υδάτων, προσφέρονται και για όσους αγαπούν να κολυμπάνε με μάσκα και αναπνευστήρα.
Αν και υπάρχουν άφθονοι χώροι και για όσους προτιμούν να πηγαίνουν για μπάνιο με τον δικό τους εξοπλισμό, η Μηλιά είναι οργανωμένη παραλία, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για ομπρέλες, ξαπλώστρες, κρύο νερό, καφέ, αναψυκτικά ή κάποιο σνακ. Στην ευρύτερη περιοχή, επίσης, θα εντοπίσετε και ευκαιρίες ενοικίασης διαμερισμάτων εάν επιθυμείτε να περάσετε κάποιες μέρες εδώ, ενώ υπάρχει και η ταβέρνα «Μηλιά», σε θέση προνομιακή, με ωραία θέα. Δίνοντας έτσι την ευκαιρία να συνδυάσετε κολύμπι και φαγητό με σπιτική αίσθηση, ειδικά αν είστε φίλοι του φρέσκου ψαριού και των θαλασσινών.
Τέλος, ένα ακόμα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της Μηλιάς είναι η ωραία θέα που απολαμβάνει προς το νησάκι της Δασιάς απέναντι, σε απόσταση 500 μέτρων προς τα ανοιχτά. Ακανόνιστου σχήματος και γνωστό, επίσης, με τα ονόματα Δέσα ή Ντέσα, περιγράφεται κάποιες φορές ως βραχονησίδα, πράγμα όμως που δεν ευσταθεί: είναι μεν ακατοίκητο, ωστόσο το πράσινο αφθονεί.
Εάν επιθυμείτε να δείτε τη Δασιά –και το ακόμα μικρότερο Στρογγυλό, στα δυτικά της– από κοντά, μπορείτε να προγραμματίσετε μια εκδρομή με κάποια τοπική βάρκα (εκτός, φυσικά, εάν διαθέτετε δικό σας σκάφος). Ρωτώντας τους ντόπιους, επίσης, ίσως πληροφορηθείτε και για τους θρύλους των παλιότερων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι πίστευαν ότι σε κάποια σπηλιά της νησίδας ή σε ένα βαθύ της πηγάδι είχε κρυφτεί ένας θησαυρός. Μάλιστα, σε μια πιο σκοτεινή εκδοχή του λαογραφικού μύθου, για να αποκτήσεις πρόσβαση στα πλούτη του χρειαζόταν να σκοτώσεις κάποιον συγγενή σου.
Πώς θα έρθετε στη Μηλιά
Η Μηλιά βρίσκεται νοτιοδυτικά της Χώρας της Σκοπέλου, από την οποία τη χωρίζουν γύρω στα 14 χιλιόμετρα –η ίδια απόσταση τη χωρίζει και από τη Γλώσσα, το δεύτερο πιο κατοικημένο σημείο του νησιού.
Με αυτοκίνητο θα σας πάρει γύρω στα 25 λεπτά να φτάσετε από τη Χώρα στη Μηλιά, ακολουθώντας τον δρόμο του Αγίου Ρηγίνου, προς τον Πάνορμο και την Αντρίνα. Είναι μια άνετη διαδρομή, παρότι χρειάζεται λίγη προσοχή στις αρκετές στροφές τις οποίες έχει. Θα δείτε επίσης και σχετική πινακίδα «Παραλία Μηλιά» καθώς θα πλησιάζετε: εκεί θα πρέπει να κάνετε αριστερά στο μονοπάτι και, μετά από μια μικρή κατηφόρα, θα βγείτε στον χώρο στάθμευσης.
Όπως ειπώθηκε και πιο πριν, βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα να έρθετε και με τη δημοτική συγκοινωνία του νησιού, εάν δεν διαθέτετε δικό σας όχημα. Η στάση, ωστόσο, γίνεται πάνω στον δρόμο (εκεί περίπου όπου βρίσκεται η προαναφερόμενη ταμπέλα), οπότε υπολογίστε ότι θα χρειαστεί να περπατήσετε για 8 λεπτά ώστε να προσεγγίσετε στην παραλία –ειδικά εάν σκοπεύετε να έρθετε με δικό σας εξοπλισμό.
Διαβάστε ακόμα:
Άρκος: Το νησάκι των Σποράδων με τα πεύκα και τα γαλαζοπράσινα νερά -Προορισμός για σκάφη
Χώρα Σκοπέλου: Ταξίδι στη μαγευτική μικροπολιτεία των Σποράδων
Κάστρο: Μια γραφική, απόμερη παραλία κάτω από τη μεσαιωνική πολιτεία της Σκιάθου