Το σκηνικό στο Σούνιο σε βγάζει εκτός πόλης. Δίνει ευκαιρίες για βουτιές, επαφή με την Φύση και την εικόνα ενός υπέροχου ηλιοβασιλέματος. Είναι ιδανικός τόπος για να κάνετε σεπτεμβριανές διακοπές παράλληλα -ή και όχι- με τη δουλειά. Μπορείτε να μένετε σε κάποιο από τα ξενοδοχεία της περιοχής ή να νοικιάσετε ένα σπίτι/διαμέρισμα μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης και να ζήσετε τον Σεπτέμβρη εκεί, απολαμβάνοντας τη θαλασσινή δροσιά. Το να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να βουτάτε στη θάλασσα ή να χαλαρώνετε στην αμμουδιά είναι πραγματικά αναζωογονητικό.
Ξεκινάμε από την παραλία του Σουνίου που είναι αυτή ακριβώς κάτω από το ναό του Ποσειδώνα. Στα θετικά είναι τα δύο ταβερνάκια πάνω στην παραλία για απολαύσετε φαγητό και χαλαρωτικές στιγμές μετά τις βουτιές. Στα 7 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το ναό του Ποσειδώνα, υπάρχει η παραλία του Χάρακα.
Στα Λεγραινά, 5 χιλιόμετρα απόσταση από το ναό, θα βρείτε μικρές και μεγαλύτερες αμμουδιές όπου μπορείτε να απολαύσετε τέλειες βουτιές, στη μεγαλύτερη από αυτές μάλιστα υπάρχει και ένας μικρός υγροβιότοπος με μικρές αμμοθίνες. Δίπλα από αυτές θα βρείτε και την διάσημη πλέον ΚΑΠΕ, που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Αναζητήστε και την παραλία Άγιος Πέτρος που βρίσκεται πριν το ναό ανάμεσα στα δύο μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής. Έχετε το νου σας για το μικρό λευκό εκκλησάκι.
Από την πλευρά, Σούνιο – Λαύριο, υπάρχουν μικρά κολπάκια βραχώδη, κυρίως, από τα οποία μπορείτε να κάνετε τις βουτιές σας και αξίζει να τα αναζητήσετε καθώς προσφέρουν περισσότερη απομόνωση. Από τις πιο ωραίες παραλίες από αυτή την πλευρά, είναι η αμμουδερή παραλία Ασημάκη: δεν είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ωστόσο, έχει πίσω της ένα ταβερνάκι από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε ό,τι χρειαστείτε. Θέλει μόνο προσοχή να μην μπείτε μέσα στο συγκρότημα Ακτή Ασημάκη που είναι ιδιωτικός χώρος αλλά να πάτε από το δρομάκι δίπλα ακριβώς -η παραλία είναι τέλεια για τα παιδιά. Ακολουθεί η Λιμάνι Πασσά, οργανωμένη και με ωραία νερά. Αν κάνετε τον κόπο να οδηγήσετε λίγο παραπάνω μπορείτε να βρεθείτε στην ωραία παραλία της Πουνταζέζας με τα μπόλικα αρμυρίκια για σκιά στο πίσω μέρος ενώ μετά το μπάνιο εύκολα πεταγόσαστε για βόλτα και φαγητό στο Λαύριο που είναι δίπλα.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε στο Σούνιο εκτός από βουτιές; Καταρχάς, εάν δεν έχετε επισκεφθεί ήδη το ναό του Ποσειδώνα, είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε. Το ακρωτήριο του Σουνίου δεν ήταν μια απλή τοποθεσία για να χτιστεί ένας ναός. Αποτελούσε στρατηγικό σημείο καθώς η πόλη – κράτος των Αθηνών ήλεγχε το θαλάσσιο πέρασμα προς το Αιγαίο, τον Πειραιά αλλά και τη Λαυρεωτική η οποία ήταν πλούσια σε μεταλλεύματα αργύρου τα οποία και βοήθησαν την Αθήνα να αναδειχθεί ως η πλέον σημαντική δύναμη τον 5ο αι. π.Χ. Ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου λοιπόν είναι από τους πιο σημαντικούς και περιλαμβάνει τον επιβλητικό ναό του Ποσειδώνα που χτίστηκε στα μέσα 5ου αι. π.Χ., τα τείχη, το ιερό της Αθηνάς Σουνιάδος 400 μέτρα βορειοανατολικά του ιερού του Ποσειδώνος, το λιμάνι με τους νεώσοικους λαξευμένους στο βράχο και τον οικισμό.
Αν πάτε απόγευμα θα ζήσετε και ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα, κλισέ μεν γεγονός δε. Αν είστε πρωινοί τύποι ξυπνήστε νωρίς το πρωί για να απολαύσετε τον ήλιο να ανατέλλει πίσω από την Μακρόνησο. Μπορείτε επίσης να κάνετε μικρές και μεγαλύτερες πεζοπορίες στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, να επισκεφθείτε το Έγκοιλο Χάος, ένα εντυπωσιακό βάραθρο το βάθος του οποίου υπολογίζεται στα 55 μέτρα και η διάμετρός του στα 150 μέτρα. Εικάζεται πως δημιουργήθηκε από την πτώση οροφής σπηλαίου. Στις πεζοπορίες σας στην περιοχή μάλιστα θα συναντήσετε απομεινάρια από τη μεταλλευτική ιστορία της Λαυρεωτικής όπως στοές μεταλλείων του περασμένου αιώνα, αρχαία πλυντήρια και άλλα.
Σχεδόν επιβάλλεται και μια βόλτα στο Λαύριο με τα υπέροχα νεοκλασικά του όπως το Α’ Δημοτικό Σχολείο και το παλιό δημαρχείο αλλά και τη μεταλλευτική του ιστορία που είναι εμφανής σε κάθε βήμα της πόλης με τις καμινάδες, τη γαλλική σκάλα και το μηχανουργείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταλλουργείων στο λιμάνι, τα κτίρια της Γαλλικής Εταιρείας όπου πλέον στεγάζεται το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου κ.ά. Αν σας αρέσουν τα μουσεία τότε σημειώστε πως η πόλη διαθέτει και αρχαιολογικό μουσείο όπου εκτίθενται αντικείμενα που χρονολογούνται από το 5000 π.Χ. καθώς και Ορυκτολογικό Μουσείο.
Λίγο έξω από το Λαύριο βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος Θορικού με το οβάλ σχήματος θέατρο του 6ου αιώνα π.Χ. που είναι το αρχαιότερο που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμα:
Πεζοπορία στον Εθνικό Δρυμό Λαυρίου-Σουνίου: Ένα υπαίθριο μουσείο γεωλογίας και αρχαίας τεχνολογίας
Ανατολή και ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο – Δυο από τις πιο απλές αλλά απίστευτα μαγικές εμπειρίες
ΚΑΠΕ: Μια κυκλαδίτικη παραλία στην Αττική