Πάσχα σημαίνει άνοιξη και άνοιξη σημαίνει εξοχή. Ακόμα και αν δεν καταφέρετε να κανονίσετε μια πολυήμερη εκδρομή για τις ημέρες των γιορτών, φροντίστε να εγκαταλείψετε το κλεινόν άστυ ανήμερα του Πάσχα και με οδηγό το καλό φαγητό να κατευθυνθείτε σε κοντινούς προορισμούς. Αυτές είναι οι καλύτερες προτάσεις για μονοήμερες εκδρομές στα πέριξ των Αθηνών για την ημέρα του Πάσχα.
Ρουμελιώτικο Πάσχα
Η Ρούμελη, που συνήθως ταυτίζεται με τη σημερινή Στερεά Ελλάδα, έχει συνδεθεί όσο καμία άλλη περιοχή με τα πασχαλινούς εορτασμούς. Μάστορες της θράκας και του ψησίματος, οι κάτοικοι φημίζονται για τα σουβλιστά κρεατικά και τα νόστιμα ψησίματα. Παλιότερα το έθιμο ήθελε την κάθε γειτονιά να συγκεντρώνεται γύρω από έναν μεγάλο λάκκο και εκεί να ψήνονται στη σειρά δεκάδες αρνιά. Το έθιμο επιβιώνει κατά τόπους μέχρι και σήμερα και πόλεις και χωριά «τσικνίζουν» από νωρίς το πρωί της Κυριακής.
Κάντε μια μεγάλη βόλτα στον ανοιξιάτικο Παρνασσό και κατευθυνθείτε στο χωριό Αμφίκλεια και την ταβέρνα «Καλιφόρνια» (Αμφίκλεια, Τηλ. 22340 22021) που σουβλίζει ειδικά για την ημέρα αρνί και κοκορέτσι, ενώ προσφέρει και όλα τα κρεατικά της ώρας.
Στη Λιβαδειά θα περπατήσετε δίπλα στον ποταμό Ερκύνα μέχρι τις πηγές της Κρύας με τους μικρούς καταρράκτες και τα πολλά δέντρα. Από νωρίς το πρωί η πόλη καλύπτεται από τον καπνό των ψητών, ενώ οι οβελίες γυρνάνε πάνω από τη φωτιά. Όταν έρθει η ώρα του φαγητού κατευθυνθείτε στην ταβέρνα «Νώντας» (2ο χλμ Παλιάς Εθνικής Οδού Λιβαδειάς-Αθήνας, Τηλ. 22610 25422) για καλοψημένο αρνάκι και μαστόρικο κοντοσούβλι.
3 προτάσεις στην Πελοπόννησο
Στο Σοφικό της Κορινθίας το «Κουτούκι του Τσαμπάση» (Σοφικό, Τηλ. 6974 335522) σερβίρει εξαιρετικό κοντοσούβλι, ονειρικά παϊδάκια και προβατίνα. Αν έχετε όρεξη να πάρετε τα βουνά, κάντε μια βόλτα στα Τρίκαλα Κορινθίας για να καταλήξετε για φαγητό στην «Πινακωτή» (Μεσαία Τρίκαλα, Τηλ. 27430 91447) για αρνί σούβλας αλλά και γουρουνοπούλα. Κοντά στη λίμνη Δόξα, η ταβέρνα «Τρίκρηνα» (Μεσινό, Τηλ. 27470 41033) διαθέτει δική της φάρμα και εκτός από το αρνάκι στη σούβλα και τα παϊδάκια, εξαιρετική επιλογή είναι και η μοσχαρίσια μπριζόλα.
Στα πέριξ της Αθήνας
Πιο κοντά στην Αθήνα μια καλή επιλογή είναι τα Δερβενοχώρια, 6 χωριά βορειοδυτικά της Πάρνηθας, που φημίζονται για τις καλές ταβέρνες τους. Χτισμένοι σε οροπέδιο, οι οικισμοί προσφέρονται για μια σύντομη απόδραση και για καλό φαγητό. Στο χωριό Σκούρτα, αναζητήστε την ταβέρνα «Κωτσούλης» (Σκούρτα, Τηλ. 22630 31324) για πεντανόστιμο κατσικάκι στη σούβλα, κοντοσούβλι, λουκάνικα και παϊδάκια. Στο χωριό Πύλη, αξίζει να δοκιμάσετε το κοκορέτσι στο «Κουτούκι του Μελέτη» (Πύλη, Τηλ. 22630 31205).
Στα Καλύβια Αττικής οι περισσότερες ταβέρνες μετρούν πολλές δεκαετίες και ξεκίνησαν από κτηνοτρόφους που έβοσκαν στην περιοχή τα κοπάδια τους. Τα παϊδάκια της ταβέρνας «Χριστόφορος» (Μιχ. Καλαβρυτινού 11, Καλύβια, Τηλ. 22990 48266) συχνά φιγουράρουν στις λίστες με τα καλύτερα παϊδάκια, ενώ τραγανό και ζουμερό είναι και το αρνάκι στη σούβλα. Στο «Τρίγωνο» (Αθηνών 36, Καλύβια, 22990 48540) εκτός από τα σουβλιστά, θα ευχαριστηθείτε και το μπιφτέκι και γενικά τις γενναιόδωρες μερίδες.
Διαβάστε ακόμα:
Αρμιά, γκιζλεμόπιτα, γκαρούφα: Τα πεντανόστιμα «μυστικά» της κουζίνας της Δυτικής Μακεδονίας
Στο Σουφλί της θρακιώτικης γαστρονομίας
Νέα Λάμψακος: Το βασίλειο των ουζάδικων απέχει μόλις 80 χλμ. από την Αθήνα