Ο χειμώνας είναι ιδανική περίοδος να εξερευνήσετε τον Τυμφρηστό Φθιώτιδας, ένα μικρό, ορεινό χωριό ανάμεσα στα έλατα. «Βυθίζεται» στην απέραντη λευκή ομορφιά του χιονιού και δίνει την ευκαιρία στους λάτρεις των χειμερινών σπορ να απολαύσουν βουτιές στο χιόνι και καταβάσεις στο περήφανο βουνό του Τυμφρηστού ή καθώς λέγεται ιστορικά, Βελούχι.

16

Η κοινότητα Τυμφρηστού βρίσκεται στα όρια Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και είναι πολύ εύκολο να την ανακαλύψετε, καθώς είναι μία ανάσα από το γνωστό σε όλους Καρπενήσι. Απέχει 60 χιλιόμετρα από τη Λαμία και 17 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην ανατολική πλαγιά του ομώνυμου βουνού, σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε φημισμένα μέρη όπως το «Πάντα Βρέχει»(40 χιλιόμετρα), το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου (27 χιλιόμετρα), το Μεγάλο Χωριό (29 χιλιόμετρα) και την Ιερά Μονή Προυσού – «Παναγία Η Προυσιώτισσα» (44 χιλιόμετρα ).

Παραδοσιακό, γραφικό χωριό με πλακόστρωτους δρόμους και πέτρινα σπίτια που εντυπωσιάζουν με την αρχοντιά τους και τις ξύλινες λεπτομέρειές τους. Το χειμώνα μαγεύει η εικόνα των αναμμένων τζακιών, αφού το κάθε σπίτι έχει το δικό του. Υπάρχει έντονο το στοιχείο της άγριας φύσης, εφόσον περιτριγυρίζεται από απέραντα ελατοδάση, βαθιές χαράδρες και πυκνό υδρογραφικό δίκτυο με πολλές πηγές και ρέματα. Φυσικά, τα νερά αυτά αναβλύζουν από τον φημισμένο Σπερχειό ποταμό, καθώς πηγάζει από το Βελούχι (Τυμφρηστός) και εισέρχεται στη Φθιώτιδα. Γίνεται αναφορά στον Σπερχειό ποταμό στην Ιλιάδα του Ομήρου, ως πηγή ζωής αλλά και καταστροφικών πλημμύρων και οι αρχαίοι Έλληνες τον λάτρευαν σαν θεό.

Μέσα στα ελατοδάση έχουν σχηματιστεί πάρα πολλά μονοπάτια ,τα οποία δίνουν την ευκαιρία να εξερευνήσετε την άγρια ομορφιά της φύσης από κοντά, ένα εκ των οποίων οδηγεί στο μονότοξο γεφύρι, στη θέση «Μουτζουράκι», το οποίο χρονολογείται στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Δικαίως, λοιπόν, περηφανεύεται ότι συνδυάζει το απόλυτο «αλπικό» τοπίο με τη ζεστασιά, η οποία προσφέρεται από τους πρόσχαρους και φιλόξενους κατοίκους του χωριού, σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Ξεχωρίζει για το ιστορικό του υπόβαθρο, καθώς κατά τη διάρκεια της Κατοχής έγιναν δύο απόπειρες από γερμανικά στρατεύματα να το καταστρέψουν, επειδή λόγω της στρατηγικής θέσης του χωριού, αποτελούσε χώρο ανάπτυξης ανταρτικών ομάδων. Τελικά, καταστράφηκε από γερμανικό απόσπασμα, εξ ου και ο χαρακτηρισμός «Μαρτυρικό Χωριό». Σε όλη αυτή την γερμανική προσπάθεια, συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και τελικά σκοτώθηκαν 9 κάτοικοι του χωριού και 12 απεβίωσαν λόγω ασιτίας. Επίσης, εκεί έγινε το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο της Ελλάδας ως ελεύθερη χώρα, μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σημαντικό ιστορικό αξιοθέατο του Τυμφρηστού είναι και ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος χρονολογείται το 1865 και λειτουργεί κανονικά έως σήμερα, ως κεντρική εκκλησία του χωριού.

Σήμερα, παρά τους γρήγορους ρυθμούς ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα, στο χωριό Τυμφρηστός, ο χρόνος έχει παγώσει, διατηρώντας αψεγάδιαστη τη φυσική ομορφιά του και συνεχίζοντας οι ντόπιοι τα παραδοσιακά επαγγέλματα του ξυλουργού, του ξυλοκόπου, του σιδηρουργού, του χτίστη και του πετρά.

Βέβαια, η νεολαία του χωριού λόγω της έντονης επιθυμίας τους να αναβαθμίσουν το χωριό τους, ανέπτυξαν 3 συλλόγους, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο, (Απανταχού Τυμφρηστού «ο Άγιος Αθανάσιος»), ο οποίος πήρε το όνομά του από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, το Σύλλογο Νεολαίας Τυμφρηστού και τον Αθλητικό Σύλλογο, καθώς στο χωριό έχουν δημιουργηθεί σύγχρονα γήπεδα μπάσκετ αλλά και ποδοσφαίρου 5 x 5.

Για όσους επιθυμούν να απολαύσουν αυτή την φυσική ομορφιά και να έρθουν πιο κοντά στον παραδοσιακό τρόπο ζωής, επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν υποδομές διαμονής, το χωριό είναι ιδανικός προορισμός για μία ημερήσια εκδρομή από το Καρπενήσι.

Φυσικά, διατηρούνται μικρές, οικογενειακές ταβέρνες που προσφέρουν ντόπια ρουμελιώτικα προϊόντα, τα οποία ταυτόχρονα λειτουργούν και ως κρεοπωλεία, του κ. Παναγιώτη Κωστορρίζου, λίγα μέτρα πιο πάνω από την πλατεία και του κ. Ζήση Πλατσούκα στην είσοδο του χωριού. Επίσης, υπάρχει παραδοσιακό καφενείο, του κ. Βαγγέλη Παπαρούπα, στην κεντρική πλατεία του χωριού, για όσους είναι λάτρεις του ελληνικού καφέ, των χειροποίητων λικέρ και των γλυκών του κουταλιού. Βέβαια, έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και σύγχρονη καφετέρια, η οποία λέγεται «Ορφέας», δίπλα στην πλατεία, δίνοντας μία μοντέρνα πινελιά στο χωριό.

Διαβάστε ακόμα:

Μαυρίλο: To καταπράσινο καστανοχώρι της Ρούμελης

72 ώρες στο Καρπενήσι: Βόλτες στη φύση, εξαιρετικό φαγητό και επιλογές σε nightlife

Από τα Τρίκαλα στα Ιωάννινα: Μια υπέροχη διαδρομή στην καρδιά της Ελλάδας