Περιτριγυρισμένο από τις κορυφές των νότιων Καρπαθίων, στο κέντρο σχεδόν της Ρουμανίας, και με μοναδική αρχιτεκτονική σε γοτθικό, μπαρόκ και αναγεννησιακό ρυθμό, το Μπρασόβ είναι από εκείνες τις πόλεις που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Βρίσκεται 185 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βουκουρεστίου και αξίζει να ανηφορίσετε προς τα εκεί, εάν βρεθείτε στην Ρουμανία. Με το που θα πατήσετε το πόδι σας στην πόλη, θα έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κάποια χώρα της κεντρικής Ευρώπης.
Τεύτονες, Ούγγροι, Σάξονες, Ρουμάνοι
Η ιστορία του Μπρασόβ χάνεται στα βάθη των αιώνων. Εξαιτίας της σημαντικής στρατηγικής της θέσης, η πόλη άλλαζε διαχρονικά «χέρια», έως τον 1918 και την Ένωση της Τρανσυλβανίας με το Βασίλειο της Ρουμανίας. Κτίστες της (1211) θεωρούνται Τεύτονες Ιππότες, αποστρατιωτικοποιημένο γερμανικό ιπποτικό τάγμα που προερχόταν από Ναΐτες Ιππότες, που τον 13ο αιώνα έδωσαν τη θέση τους σε Σάξονες, που κλήθηκαν από Ούγγρους βασιλείς να εποικήσουν την περιοχή της Τρανσυλβανίας.
Οι Σάξονες οχύρωσαν ισχυρά την πόλη, με τείχη και πύργους, δίνοντας ιδιαίτερη ώθηση στο εμπόριο. Ο πλούτος και η ευμάρεια της εποχής δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στα μεγάλα έργα που άφησαν οι Σάξονες αλλά και στην ονομασία της πόλης. Kronstadt (γερμανικά) ή Corona (λατινικά), που σημαίνει η Πόλη του Στέμματος. Με το διάβα των χρόνων το Μπρασόβ, εξελίχθηκε σε ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό ειρηνικής συνύπαρξης, αποτελούμενο από Ρουμάνους, Γερμανούς, Ούγγρους, Εβραίους, Ρομά και μια μικρή κοινότητα Ελλήνων που συνεχίζει να δραστηριοποιείται έως τις μέρες μας.
Σήμερα, η πόλη αριθμεί 253.200 κατοίκους, είναι η 7η πολυπληθέστερη της Ρουμανίας, και αποτελεί σημαντικό οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο, με βαριά βιομηχανία, ενώ λειτουργούν και πολλά πανεπιστήμια. Το Μπρασόβ και η περιοχή του, έχουν πάρα πολλά να δείξουν στον επισκέπτη, που μπορεί να φθάσει στην πόλη ακόμη και με τρένο από το Βουκουρέστι (λιγότερο από 2,5 ώρες η διάρκεια του ταξιδιού). Το σίγουρο είναι πως μία ημέρα δεν αρκεί. Εξάλλου μόλις πέσει το σκοτάδι αποκαλύπτεται το «άλλο» Μπρασόβ, που επίσης αξίζει να αποτελέσει μέρος της ταξιδιωτικής σας εμπειρίας.
Σε γοτθικό, μπαρόκ και αναγεννησιακό στυλ
Ξεκινήστε την γνωριμία σας με την πόλη από την μεσαιωνική Πλατεία Συμβουλίου (Piata Sfatului), το πιο γνωστό και πιο επισκέψιμο μέρος του Μπρασόβ για το οποίο οι ντόπιοι είναι ιδιαίτερα περήφανοι. Γύρω από την πλατεία, πολύχρωμα δημόσια κτήρια, καταστήματα και κατοικίες έχουν διατηρήσει την αρχική τους μορφή, ταξιδεύοντάς σας νοερά πίσω στο χρόνο, ακόμη και στις «σκοτεινές» σελίδες του Μεσαίωνα, τότε που στην πλατεία λάμβαναν δημόσιες δίκες, αποκεφαλισμοί, απαγχονισμοί κ.ά.
Στη μέση της πλατείας βρίσκεται το Παλαιό Δημαρχείο (1420) με τον επιβλητικό πύργο–ωρολόγιο. Στο κτήριο αυτό στεγαζόταν η διοίκηση της πόλης, για περισσότερα από 500 χρόνια. Ακριβώς απέναντι το «Σπίτι των Εμπόρων», που κτίστηκε το 1545 και ήταν το μεγαλύτερο κτήριο στην πόλη εκείνη την εποχή. Στο επάνω μέρος της πλατείας δεσπόζει επιβλητική η φημισμένη «Μαύρη Εκκλησία», από τα πιο αντιπροσωπευτικά μνημεία γοτθικής αρχιτεκτονικής σε όλη τη Ρουμανία. Κατασκευάστηκε το 1477 και «μαύρισε» από καπνούς μεγάλης πυρκαγιάς που σημειώθηκε στο εσωτερικό της κατά τον 17ο αιώνα. Το βάρος της καμπάνας του ναού αγγίζει τους 6 τόνους, ενώ διαθέτει και μία ευρεία συλλογή «τρανσυλβανικών» χαλιών.
Ο παλαιότερος ναός της πόλης είναι του Αγίου Βαρθολομαίου (13ος αιώνας), σε πρώιμο γοτθικό ρυθμό, που ανήκει στην Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία. Αξίζει να περάσετε το κατώφλι των πολλών εκκλησιών της πόλης, για να έχετε μια εικόνα της διαφορετικής αρχιτεκτονικής των χριστιανικών δογμάτων που ανήκουν οι κάτοικοι του Μπρασόβ. Ορθόδοξοι, Ναθολικοί, Λουθηρανοί. Ανάμεσά τους και ο ναός της Αγίας Τριάδας, που έκτισε στα τέλη του 18ου αιώνα η ελληνική κοινότητα της πόλης.
Οι φαρδιοί λιθόστρωτοι δρόμοι και τα στενά σοκάκια γύρω από την Πλατεία Συμβουλίου, με πολλά μπαρ και όμορφα εστιατόρια, οδηγούν στις γειτονιές της μεσαιωνικού Μπρασόβ. Αναζητήστε την «Strada Sforii» που θεωρείται από τους στενότερους δρόμους της Ευρώπης, μια και το πλάτος της δεν ξεπερνάει το 1,30 μέτρα. Το δρόμο χρησιμοποιούσαν πυροσβέστες στον Μεσαίωνα, για να κινούνται γρηγορότερα από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο.
Τείχη, προμαχώνες και πύργοι
Η κληρονομιά των οχυρώσεων που άφησαν πίσω τους οι Σάξονες, είναι εμφανής σε πολλά σημεία της πόλης. Μέρος της οχύρωσης έχει αποκατασταθεί με χρηματοδότηση της UNESCO, ενώ διασώζονται δύο από τις βασικές πύλες. Η πύλη της Αικατερίνης (1559), με τέσσερις μικρούς πύργους και το οικόσημο του Μπρασόβ στη όψη της και πολύ κοντά η πύλη Σέι, που κτίστηκε το 1827.
Νότια της πλατείας Συμβουλίου, στους πρόποδες του όρους Τύμπα, διασώζεται τμήμα του μεσαιωνικού τείχους και πύργοι που έχουν αποκατασταθεί. Ο πεζόδρομος, σε όλο το μήκος των παλιών τειχών, προσφέρει μια όμορφη θέα στην πόλη ενώ από το σημείο ξεκινούν οργανωμένα μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του βουνού, το οποίο προστατεύεται ως φυσικό καταφύγιο. Πινακίδες ενημερώνουν ωστόσο πως είναι πιθανόν να συναντήσετε στο διάβα σας, από αγριόγατες έως αρκούδες. Εναλλακτικά, μπορείτε να φθάσετε στην κορυφή, σε λιγότερα από τρία λεπτά, με τελεφερίκ απολαμβάνοντας την εντυπωσιακή πανοραμική θέα.
Στις πλαγιές του βουνού από μακριά ξεχωρίζουν τα μεγάλα γράμματα που σχηματίζουν την ονομασία της πόλης και θυμίζει Χόλυγουντ. Το βράδυ φωτισμένα, διακρίνονται από χιλιόμετρα μακριά.
Από τα σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε, είναι ο προμαχώνας του Μπρασόβ στην κορυφή του λόφου Στράντζα, με την πανοραμική θέα στην παλιά και σύγχρονη πόλη. Γνωστό και ως Cetatuia de pe Straja, κτίστηκε τον 15ο αιώνα για την φύλαξη της πόλης και κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Άλλα σημεία, που επίσης σας προσφέρουν επίσης όμορφη θέα, είναι ο Λευκός και Μαύρος Πύργος που δεσπόζουν στην κορυφή του λόφου Γάρθε στη βόρεια πλευρά της πόλης.
Αν και οι πύργοι δεν είναι πανομοιότυποι, χτίστηκαν και οι δύο στα τέλη του 15ου αιώνα. Θα φθάσετε εκεί είτε από το οργανωμένο μονοπάτι, είτε ανεβαίνοντας 100 σκαλιά. Από εκεί θα δείτε τις ψηλές εκκλησίες, τα κτήρια του παλιού κέντρου της πόλης, τα γύρω μεσαιωνικά τείχη, το φρούριο στην κορυφή του λόφου και τους προμαχώνες.
Το Μπρασόβ είναι μια πόλη που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και στην κεντρική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Μια πόλη με εκπληκτική αρχιτεκτονική, υπέροχους μποέμ δρόμους και πλατείες, πολυπολιτισμική κουζίνα και σημεία για μοναδική θέα που μπορείς να απολαύσεις την ομορφιά και το μεγαλείο της. Η πόλη αποτελεί επίσης εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για μονοπάτια πεζοπορίας στην άγρια φύση της περιοχής και ημερήσιων εκδρομών σε μεσαιωνικά κάστρα στην Τρανσυλβανία, όπως το κοντινό του φημισμένου Βλαντ Γ΄ Τσέπες, γνωστού και ως Κόμη Δράκουλα.
Πληροφορίες:
www.ghid-brasov.ro
www.romaniatourism.com
Διαβάστε ακόμα:
Σινάια: Παλάτια και αρχοντικά μέσα στα χιονοσκέπαστα δάση
Road Trip σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία -Με χαμηλό budget και υπέροχες διαδρομές