Η Μπρατισλάβα είναι η μοναδική πρωτεύουσα ευρωπαϊκής χώρας που βρίσκεται σχεδόν πάνω στα σύνορα με κάποιο άλλο κράτος. Στα όρια με την Αυστρία, βαθιά παραδοσιακή και την ίδια στιγμή αρκετά κοσμοπολίτισσα, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας καταφέρνει να συνδυάσει την ιστορία των Σλοβάκων με την αριστοκρατικότητα της Αυστρίας, την ατμόσφαιρα της Ουγγαρία και τον ρομαντικό της Τσεχίας.

29

Εκεί, στη σκιά των Καρπάθιων όρων, θα τριγυρίσετε σε πλακόστρωτα δρομάκια και μικρές πλατείες, θα πιείτε πεντανόστιμη, καυτή σοκολάτα, θα απολαύσετε ένα κονσέρτο από τη φημισμένη Σλοβάκικη Φιλαρμονική Ορχήστρα και θα επισκεφθείτε κάποια από τα πολυάριθμα μουσεία της πόλης, καθώς η Μπρατισλάβα είναι ένας τόπος με δυνατή παράδοση στις εικαστικές τέχνες, το θέατρο και τη μουσική.

Ιστορία

Απλωμένη στην αγκαλιά του Δούναβη η μικρή πόλη της Μπρατισλάβα, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη, μοιάζει να βρίσκεται σε μία συνεχή «συνομιλία» ανάμεσα στις διαφορετικές ταυτότητες των πολιτισμών που έχουν σημαδεύσει την ιστορία της. Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 500 π.Χ με τον πρώτο, ρωμαϊκό οικισμό που δημιουργήθηκε στον λόφο της πόλης να χρονολογείται πίσω στον 1ο αιώνα μ.Χ. Το μεγαλεπήβολο κάστρο της Μπρατισλάβα, γνωστό και με την ονομασία Πρέσμπουργκ, είναι το πιο αναγνωρίσιμο αξιοθέατο στη Σλοβακία και κατασκευάστηκε στον ίδιο λόφο τον 9ο αιώνα, αποτελώντας μέχρι και σήμερα το νούμερο ένα σημείο που αξίζει να επισκεφθείτε μόλις φτάσετε στην παλιά πόλη. Η Μπρατισλάβα δεν είναι μεγάλη και αυτό σημαίνει ότι τρείς ημέρες αρκούν για να δείτε σχεδόν όλα τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, να δοκιμάσετε τα πιο νόστιμα, παραδοσιακά πιάτα και να αισθανθείτε τον χαλαρό παλμό της, περπατώντας ένα βράδυ πλάι στον ποταμό, καθώς θα σφυρίζετε τη μελωδία του Γαλάζιου Δούναβη, μίας από τις πιο διάσημες συνθέσεις του Γιόχαν Στράους.

Tι θα δείτε

Το κάστρο Πρέσμπουργκ

Τόσο όμορφο που μοιάζει λες και είναι βγαλμένο από τα γραφικά ταινίας της Disney, το κάστρο της Μπρατισλάβα ή αλλιώς το κάστρο Πρέσμπουργκ χτίστηκε πάνω στον λόφο των μικρών Καρπάθιων στα τέλη του 9ου αιώνα μ.Χ. Κατασκευασμένο πάνω στα συντρίμμια ενός ρωμαϊκού οχυρού, το κάστρο έχει περάσει από διάφορες, σημαντικές αλλαγές μέσα στα χρόνια, έχει δεχθεί παρεμβάσεις, επεκτάσεις και αναπαλαιώσεις και θεωρείται, δικαίως, το σύμβολο της Μπρατισβάλα. Από το 1968, μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αναπαλαίωσης που έγινε στο σύνολο του κτηρίου (το κάστρο κάηκε σχεδόν ολοσχερώς το 1811 και άρχισε να ανακατασκευάζεται το 1953), το Πρέσμπουργκ είναι ανοικτό για το κοινό και φιλοξενεί μέρος της συλλογής του Σλοβάκικου Εθνικού Μουσείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κάστρο έχει συνδεθεί έντονα με τη βασιλεία της Μαρίας Θηρεσίας, αφού κατά την περίοδο της δική της ηγεμονίας τον 18ο αιώνα το τετράγωνο κτίσμα με τους 4 επιβλητικούς πύργους άλλαξε σημαντικά χαρακτήρα, αποκτώντας νέα αίγλη και αρκετά καινούργια δωμάτια.

Η πύλη του Αγίου Μιχαήλ

Μάλλον το πιο χαρακτηριστικό σημείο της παλιάς πόλης, η πύλη του Αγίου Μιχαήλ δεσπόζει πάνω από τις κορυφές όλων των άλλων κτηρίων στη Μπρατισλάβα, όντας, παράλληλα, ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της σλοβάκικης πρωτεύουσας. Χτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα και ανακαινίσθηκε το 1758, ενώ σήμερα στεγάζει το τμήμα όπλων στο μουσείο της πόλης και το άγαλμα του Αγίου Μιχαήλ, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του ιστορικού κέντρου

Το σημείο μηδέν

Γνωστό και ως «χιλιόμετρο μηδέν» αυτό το ενδιαφέρον, τοπογραφικό σημείο στο κέντρο της Μπρατισλάβα είναι ένα αρκετά συνηθισμένο σποτ σε πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου. Σκοπός του είναι να σηματοδοτήσει την ακριβή αφετηρία απ’ όπου αρχίζει η αρίθμηση μέτρησης των χιλιομετρικών αποστάσεων με άλλες πόλεις. Τις περισσότερες φορές ως «σημείο μηδέν» θεωρείται η πιο κεντρική πλατεία της κάθε πόλης, με ένα χαρακτηριστικό σημάδι στο έδαφος να υποδεικνύει από που ακριβώς αρχίζει η χιλιομέτρηση.

Στη Μπρατισλάβα πρόκειται για μία εντυπωσιακή πυξίδα που ορίζει τον βορρά, την ανατολή, τον νότο και τη δύση, ενώ αντίστοιχα αξιοθέατα μπορεί να δείτε αν επισκεφθείτε το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Μόσχα, τη Ρώμη, τη Βουδαπέστη, τη Μαδρίτη, τη Βαρσοβία, το Βουκουρέστι και τη Νορμανδία.

Κάστρο Devin

To Πρέσμπουργκ δεν είναι το μοναδικό κάστρο που αξίζει να επισκεφθείτε σε ένα ταξίδι στη Μπρατισλάβα. Η μοναδική ατμόσφαιρα του κάστρου Devin, το οποίο στέκει πάνω σε έναν γκρίζο, βραχώδη λόφο στα προάστια της πόλης, δεν μπορεί παρά να αναβιώσει μέσα σας εικόνες μίας πολύ μακρινής και εξαιρετικά ταραγμένης περιόδου στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Το κάστρο, που προϋπήρχε του πολύ πιο διάσημου Πρέσμπουργκ, πιθανότατα πήρε το όνομα του από την ινδοευρωπαϊκή λέξη «ντέιβ» ή «ντόιβ» (σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της Ευρώπης έχει ινδοευρωπαϊκές ρίζες) η οποία σχετίζεται με την αντίληψη του φωτός και της προοπτικής. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ίδια λέξη αναφέρεται σε κείμενα ως έννοια σχετική με την ικανότητα του να βλέπει κανείς πράγματα που δεν είναι ορατά στο μάτι. Γι’αυτόν τον λόγο το κάστρο έχει συνδεθεί με δεισιδαιμονίες σχετικά με την ύπαρξη κακών πνευμάτων, κάτι που συμβάλει σημαντικά στο μυστήριο αυτού του παλιού, σκοτεινού μέρος γεμάτο με ιστορίες από μάχες, πολέμους και διψασμένους κατακτητές.

Moύσειο τέχνης Danubiana Meulensteen

Εκτός από το μουσείο της Μπρατισλάβα στο κέντρο της παλιάς πόλης, ένα σημείο όπου συρρέουν οι περισσότεροι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Σλοβακία, το μουσείο σύγχρονης τέχνης Danubiana Meulensteen είναι από μόνο του ένας λόγος για να επιλέξετε τη σλοβάκικη πρωτεύουσα για μία ολιγοήμερη απόδραση. Ειδικά αν το ευαίσθητο σημείο στη ψυχής σας θα είναι για πάντα ο θαυμασμός για τη μοντέρνα τέχνη, αλλά και για κτίσματα μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς.

Χτισμένο πάνω σε ένα κομμάτι γης που επεκτείνεται σαν φυσική προβλήτα μέσα στα νερά του Δούναβη, αποτελεί, από αρχιτεκτονικής άποψης, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και καθηλωτικά μουσεία της Ευρώπης, ενδεχομένως και του κόσμου. Το Danubiana Meulensteen Museum ενώνει με τη συλλογή του την τέχνη τριών διαφορετικών χωρών: της Αυστρίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, ακριβώς όπως ο Δούναβης τυλίγει με τα νερά του αυτές τις όμορφες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αρκετά όμοιες μεταξύ τους, μα και τόσο διαφορετικές.

Το μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 2000 με τη σημαντική συμβολή του συλλέκτη τέχνης Vincent Polakovič , ο οποίος δώρισε αυτό το σπάνιο μουσειακό ίδρυμα στο υπουργείο Πολιτισμού της Σλοβακίας. Must είναι και μία βόλτα στο πάρκο που περιβάλλει το μουσείο καθώς είναι γεμάτο με επιβλητικά γλυπτά και installations, αλλά και ένα μοντέρνο καφέ όπως και πωλητήριο.

Μονοήμερη στη Βιέννη

Λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης η Μπρατισλάβα προσφέρεται ως αφετηρία για την ανακάλυψη άλλων μεγάλων πόλεων της κεντρικής Ευρώπης. Η υπέροχη, αριστοκρατική Βιέννη είναι μόλις 1μιση ώρα μακριά και μπορείτε να την προσεγγίσετε πανεύκολα τόσο με αυτοκίνητο όσο και με τρένο και να περάσετε μία ολόκληρη ημέρα στα πολυτελή της καφέ, στα ανάκτορα Schönbrunn ή στα μουσεία με την πλούσια συλλογή σπουδαίων έργων τέχνης.

Τι θα δοκιμάσετε

Στη Μπρατισλάβα το φαγητό είναι πλούσιο, χορταστικό και αρκετά οικονομικό. Ένα γεύμα σε μία από τις παραδοσιακές ταβέρνες της πόλης κοστίζει 15 με 20 ευρώ το άτομο αν παραγγείλετε και μπύρα. Αποφύγετε, ωστόσο, όσο μπορείτε τα τουριστικά σημεία του κέντρου, καθώς το φαγητό είναι πιο ακριβό και όχι τόσο ποιοτικό. Δοκιμάστε σίγουρα ένα πιάτο Χαλούσκι, τα παραδοσιακά ζυμαρικά της Σλοβακίας από λιωμένη πατάτα και αλεύρι. Είναι πεντανόστιμα και θυμίζουν νιόκι. Ακόμα, χωριάτικο λουκάνικο, την παραδοσιακή σούπα Kapustnica, το τοπικό τυρί Bryndza και, φυσικά, το σλοβάκικο γλυκό Skalicky Trdelnik, κάτι σαν υποδομημένο ντόνατ με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Πώς να πάτε

Υπάρχουν πολύ οικονομικές πτήσεις από Αθήνα για Μπρατισλάβα όλο το χρόνο, με μία ενδιάμεση στάση στη Βιέννη. Αυτή ίσως να είναι η τέλεια ευκαιρία να συνδυάσετε το ταξίδι σας με μία επίσκεψη και στην Αυστρία, προλαβαίνοντας να δείτε δύο όμορφους προορισμούς σε λίγες μόλις ημέρες. Αν κλείστε έγκαιρα μπορεί να βρείτε πτήση με επιστροφή με περίπου 100 ευρώ το άτομο.