Τα Κύθηρα είναι ένα από τα νησιά που τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και περισσότερους φίλους. Κάτι λογικό, γιατί πέρα από τις όμορφες παραλίες και την καλή γαστρονομία, είναι ένα νησί που η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η φύση δίνουν τον δικό τους τόνο.
Το χωριό που συνδυάζει απολύτως αυτά τα χαρακτηριστικά, περισσότερο από κάθε άλλο στο νησί, είναι ο Μυλοπόταμος. Σε απόσταση κάτι λιγότερο από μισή ώρα από την πρωτεύουσα των Κυθήρων, στη δυτική πλευρά του, βρίσκεται αυτό το χωριό που έχει πολύ πράσινο, τρεχούμενα νερά, σημαντικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα ιστορικού ενδιαφέροντος και ένα αξιοθέατο της φύσης. Ένα από τα ομορφότερα ελληνικά χωριά και ένας λόγος να περάσει κανείς όμορφα στα Κύθηρα ακόμα και αν δεν έρθει εδώ το καλοκαίρι.
Ο Μυλοπόταμος, πήρε το όνομά του από τους πολλούς νερόμυλους που λειτουργούσαν εδώ στο παρελθόν, σήμερα σώζονται κάποιοι από αυτούς στην περιοχή Μύλοι. Δεν εκπλήσσει λοιπόν που αρκετά highlight του χωριού έχουν να κάνουν με το νερό.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα απολαύσετε τον καφέ σας σε σε ένα παραδοσιακό καφενείο, κάτω από αιωνόβια πλατάνια και δίπλα σε μια λιμνούλά με πάπιες. Μια εικόνα εξαιρετικά σπάνια για ένα ελληνικό νησί. Ο κεντρικός οικισμός του Μυλοπόταμου λέγεται Άγιος Σώστης, από την ομώνυμη εκκλησία και θα σας εκπλήξει με τα όμορφα δρομάκια του και τα παραδοσιακά σπίτια του αλλά και τις γούρνες του δημόσιου πλυσταριού στο Καμάρι.
Από τον Άγιο Σώστη ακολουθήστε το καλντερίμι που οδηγεί στη ρεματιά. Θα περάσετε πρώτα από τους καταρράκτες της Νεράιδας, βέβαια στο τέλος του καλοκαιριού εκεί υπάρχει ελάχιστο ή καθόλου νερό, ενώ ακολουθεί η περιοχή Μύλοι με άλλους 3 καταρράκτες. Εκεί βρίσκονταν οι νερόμυλοι που έδωσαν στο χωριό το όνομα του. Συνολικά υπήρχαν 22 νερόμυλοι που άλεθαν σιτηρά την εποχή ακμής του χωριού. Πλέον αρκετοί ερειπωμένοι ενώ ένας, ο 6ος που θα συναντήσετε είναι αποκατεστημένος και επισκέψιμος. Εκτός από το να θαυμάσετε τους νερόμυλους, ένα από τα κορυφαία σύμβολα της προβιομηχανικής εποχής, θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε πάνω σε πέτρινα γεφύρια και να θαυμάσετε την πλούσια βλάστηση. Εδώ υπάρχει δροσιά ακόμα και τις μέρες του χειρότερου καύσωνα.
Το ενετικό κάστρο
Ο Μυλοπόταμος είναι ένα από τα χωριά που διαμορφώθηκαν και άκμασαν την εποχή που το νησί ήταν υπό την κυριαρχία των Βενετών. Οι άνθρωποι της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας άφησαν το στίγμα τους στην αρχιτεκτονική του χωριού ειδικότερα στον οικισμό της Κάτω Χώρας ο οποίος είναι εξ ολοκλήρου διατηρητέος. Το σημαντικότερο ενετικό δημιούργημα εκεί είναι το επιβλητικό κάστρο με τον φτερωτό Λέοντα του Αγίου Μάρκου (το σύμβολο της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας) που κρατάει ένα βιβλίο με την επιγραφή: «PAX TIBI MARCE EVANGELISTA MEUS, MDLXV», που σημαίνει «Ειρήνη σοι Ευαγγελιστά μου Μάρκε, 1565» να δεσπόζει στην είσοδο του. Οι τελευταίες οικογένειές που ζούσαν εντός του Κάστρου έφυγαν από εκεί τη δεκαετία του 1950, πολλά από οικοδομήματα διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση. Εντός που κάστρου υπάρχουν συνολικά 9 εκκλησίες που χρονολογούνται στον 16ο και τον 17ο αιώνα.
Οι περισσότεροι είναι απλοί μονόκλιτοι ναοί, όμως στον εσωτερικό τους χώρο υπάρχουν εξαιρετικές τοιχογραφίες. Και μία έξτρα συμβουλή. Αξίζει να έρθετε στο Κάστρο αργά το απόγευμα ώστε να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα με θέα στο Ιόνιο από τη δυτική πλευρά του. Θεωρείται το ωραιότερο ηλιοβασίλεμά στα Κύθηρα.
Κάτω από το Κάστρο βρίσκεται το Αγγλικό Σχολείο, ένα κτίσμα με τα χαρακτηριστικά γοτθικά παράθυρα, δείγμα της αρχιτεκτονικής που έφεραν οι Βρετανοί στο νησί. Συνολικά ο οικισμός της Κάτω Χώρας είναι ένας τόπος όπου εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως ήταν η ζωή πριν μερικούς αιώνες.
Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας
Περίπου 3,5 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό βρίσκεται αυτό το στολίδι της φύσης, ηλικίας 4 εκατομμυρίων ετών, το οποίο δυστυχώς παρέμεινε κλειστό το φετινό και το περσινό καλοκαίρι. (ούτως ή άλλως είναι επισκέψιμο μόνο την καλοκαιρινή περίοδο). Το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας είναι συνδεδεμένο με διάφορους μύθους και φήμες. Από το ό,τι ήταν η ερωτική φωλιά του Πάρη και της Ωραίας Ελένης όσο έμειναν στα Κύθηρα μέχρι του εκεί έκρυβες τους θησαυρούς του πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας είναι το πρώτο σπήλαιο στην Ελλάδα το οποίο μελετήθηκε επιστημονικά. Αυτό έγινε τη δεκαετία του 1930 όταν ο «Πατριάρχης» της ελληνικής Σπηλαιολογίας Ιωάννης Πετρόχειλος εργάστηκε στα Κύθηρα ως εκπαιδευτικός, το νησί από το οποίο κατάγονταν.
Έχει εμβαδόν 2.200 τετραγωνικών μέτρων και μήκος πεντακοσίων μέτρων από τα οποία τα 220 επισκέψιμα. Πέρα από τις δέκα αίθουσες με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε εντυπωσιακές κόκκινες αποχρώσεις δηλαδή τη διακόσμηση που έφτιαξε η φύση, το σπήλαιο έχει και ανθρώπινα δημιουργήματα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.
Αμέσως μετά την είσοδο θα δείτε ένα πέτρινο τέμπλο με βυζαντινές αγιογραφίες αφιερωμένες στην Αγία Σοφία, την Ελπίδα, την Πίστη και την Αγάπη. Χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα αλλά η υγρασία, η έλλειψη φωτός και η σταθερή θερμοκρασία τις έχει διατηρήσει σε εξαιρετική κατάσταση.
Το σπήλαιο βρίσκεται σε μία τοποθεσία που προσφέρει καταπληκτικά θέα, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται βρίσκονται η παραλία και το ψαροχώρι του Λιμνιώνα. Όμως για να είμαστε ειλικρινείς, ο βασικός λόγος για να ακολουθήσετε αυτό τον δύσκολο δρόμο και έρθετε έως εδώ/ είναι το ίδιο το σπήλαιο. Ελπίζουμε να λειτουργήσει ξανά από την επόμενη τουριστική σεζόν.
Φαγητό- Ποτό
Ο Πλάτανος στην πλατεία του χωριού λειτουργεί τον χειμώνα ως παραδοσιακό καφενείο αλλά το καλοκαίρι σερβίρει ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με έμφαση στα καλά μαγειρευτά. Το Καμάρι all Day Bar Restaurant είναι μια πολύ καλή επιλογή για καφέ, brunch και κοκτέιλ δίπλα στο νερό (τουλάχιστον στις αρχές του καλοκαιριού).
Μία (ηλιόλουστη και ζεστή) μέρα στον Μυλοπόταμο
Ξεκινήστε τη μέρα σας το πρωί με μπάνιο στον Λιμνιώνια ή στο Καλάμι. Το μεσημέρι καθίστε για φαγητό και καφέ στη συνοικία του Άγιου Σώστη. Το απόγευμα επισκεφθείτε τους Μύλους και το Κάστρο της Κάτω Χώρας. Μείνετε εκεί έως τη δύση του ηλίου για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμά.
Διαβάστε ακόμα:
Καλαδί: Η ονειρική παραλία των Κυθήρων με τα 162 σκαλοπάτια