H Mογγολία δεν είναι ένας εύκολος ή προφανής προορισμός ακόμα και για έναν κοσμογυρισμένο ταξιδιώτη. Ακόμα λιγότερο προφανής τόπος διακοπών είναι η λίμνη Khyargas, με τις όχθες της να απέχουν περίπου 1800 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, Ουλάν Μπατόρ, σε ένα ταξίδι που διαρκεί 2-3 ημέρες με το αυτοκίνητο, ανάλογα με το πόσο άνετα νιώθετε διασχίζοντας τους απαιτητικούς δρόμους της Mογγολίας.

25

Μία ακόμα σημαντική παράμετρος είναι οι καιρικές συνθήκες καθώς δεν είναι απίθανο σε μία απογευματινή οδική διαδρομή στη χώρα της κεντρικής Ασίας να ζήσετε τρεις διαφορετικές εποχές, από καιρικής άποψης. Όλα αυτά όμως κάνουν ακόμα πιο γοητευτική την επίσκεψη στη λίμνη που παρουσιάζεται σε αυτό το αφιέρωμα. Όταν θα φθάσετε στις όχθες της λίμνης ακολουθούν ακόμα 43 χιλιόμετρα κακοτράχαλης διαδρομής, σε δρόμους γεμάτους άμμο, μέχρι να φθάσετε στο πιο διάσημο αξιοθέατο της, το Khetsuu Khad.

Σε κάθε περίπτωση το ταξίδι σε αυτό τον όντως παρθένο και ανεξερεύνητο τόπο αξίζει. Ειδικά σε μια εποχή που εικόνες με δημοφιλείς προορισμούς πλημμυρισμένους από κόσμο και αρθρογραφία για τον «υπερτουρισμό» απασχολούν καθημερινά τα ΜΜΕ σε όλον τον πλανήτη.

Το Khetsuu Khad είναι γνωστό για τους ξασπρισμένους, απότομους βράχους του και τα πεντακάθαρα νερά. Πρόκειται για ένα όχι τόσο γνωστό -ακόμα και για τα δεδομένα της Μογγολίας- σημείο ενδιαφέροντος. Το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό του είναι πως εδώ οι επισκέπτες νιώθουν πως βρίσκονται σε κάποιο θέρετρο στη Μεσόγειο, όχι σε μια απομακρυσμένη μεριά της κεντρικής Ασίας.

Σύμφωνα με τον Uyanga Vladimir, από το TIC 4×4 and Outdoor, το οποίο προσφέρει εξοπλισμό, λύσεις και πρακτικές πληροφορίες για road trip στη Μογγολία, η λίμνη Khyargas «είναι ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της Μογγολίας. Η μοναδικότητα του τοπίου και οι βραχώδεις σχηματισμοί που βλέπει κανείς στην περιοχή είναι εντυπωσιακό θέαμα, συγκρινόμενο με αλλά σημεία της χώρας. Η Khyargas μοιάζει και δημιουργεί την αίσθηση πως βρίσκεται στην Ελλάδα. Είναι σχεδόν απόκοσμο», εξηγεί. Όσο και αν για τον Έλληνα αναγνώστη το τοπίο της λίμνης δεν είναι «απόκοσμο», οι εικόνες από τα βράχια και τα νερά θα μπορούσαν εύκολα να έχουν τραβηχτεί στις Κυκλάδες. Άλλωστε αυτό είναι και η παρατήρηση πολλών ξένων σχολιαστών στα social media που έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας αλλά και τη Μογγολία.

Πάντως, ο Vladimir προσθέτει πως δεν είναι μόνο το σκηνικό που κάνει τη λίμνη «απόκοσμη». «Ένας θρύλος αναφέρει πως ένα γιγαντιαίος μπλε ταύρος ζει στα βάθη της λίμνης. Κάθε φθινόπωρο βγαίνει από τα νερά μόνο και μόνο για να επισκεφθεί ελάχιστες οικογένειες κτηνοτρόφων και να τις ευλογήσει ώστε να έχουν μία χρονιά με άφθονη παραγωγή», εξηγεί στο CNN.

Η Khyargas είναι μία από τις αρκετές αλμυρές λίμνες της χώρας. Βρίσκεται στην βορειοδυτική επαρχία Uvs και τροφοδοτείται από τη λεκάνη του ποταμού Zavkhan, σε μία περιοχή γνωστή για το ημι-ερημικό κλίμα της. Όσοι επισκέπτονται τη λίμνη λένε πως είναι πιο πιθανό να δεις τις διάσημες βακτριανές καμήλες να περπατούν στις όχθες της, παρά άλλους ανθρώπους.

Η λίμνη έχει μέγιστο μήκος 75 χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος 31 χιλιόμετρα και σε ορισμένα σημεία το βάθος στα νερά της φθάνει τα 80 μέτρα.

Το Khetssu Khad, οι βραχώδεις σχηματισμοί που προαναφέρθηκαν βρίσκονται στην ανατολική ακτή. Για όσους θέλουν να επισκεφθούν τη λίμνη χωρίς οργανωμένο τουρ, ένα στιβαρό τετρακίνητο SUV που μπορεί να κινηθεί σε βαθιά άμμο κρίνεται απαραίτητο.

Εναλλακτικά, στο Khetsuu Khad μπορεί να φθάσει κανείς με πλοίο με αφετηρία τη βόρεια πλευρά της λίμνης. Εκεί, βρίσκονται δημοφιλείς παραλίες και σημεία για κάμπινγκ. Πάντα τηρουμένων των αναλογιών, μη φανταστείτε εικόνες ελληνικών νησιών τον Αύγουστο.

Υπάρχουν κάποια καταλύματα στις όχθες της λίμνης όπως το Khetsuu Khad Tourist Camp και το Baruun Beach Resort. Από το Khetsuu Khad απέχουν περίπου 45 χιλιόμετρα σε μία διαδρομή που μπορεί να διαρκέσει έως και 2 ώρες, ανάλογα τις δυσκολίες που θα δημιουργήσουν οι αμμοθίνες.

Παρότι δεν υπάρχει επίσημο σημείο εισόδου, είναι σύνηθες να δείτε αξιωματούχους να περιπολούν στις όχθες της λίμνης. Όταν συναντούν επισκέπτες τους ζητούν να πληρώσουν το εισιτήριο των 9.000  τουγκρίκ, περίπου 2,4 ευρώ. Σε ορισμένα σημεία της λίμνης υπάρχουν και θερμές πηγές.

Ένας παράδεισος για birdwatching

Για όσους αγαπούν τα πουλιά οι όχθες της Khyargas και ειδικά το Khetsuu Khad αποτελούν έναν εξαιρετικό προορισμό. Εδώ, μπορείτε να δείτε αρκετά απειλούμενα είδη. Σε ένα πρωινό ορνιθοπαρατήρησης ο επισκέπτης βλέπει είδη όπως αργυροπελεκάνους, μεγάλους κορμοράνους, ινδικές χήνες, μαυρογύπες, μικρές κουκουβάγιες, μαυρολαίμηδες της Σιβηρίας, πετροκλήδες κ.ά.

Τα μεταναστευτικά πουλιά φθάνουν στη λίμνη τον Απρίλιο και διαβιούν εκεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι ταξιδιώτες έρχονται κυρίως για να δουν τις στρογγυλές φωλιές των μεγάλων κορμοράνων στις κορυφές των βράχων στο Khetsuu Khad, όπου γεννούν και εκκολάπτουν τα αυγά τους.

Η πλούσια ορνιθοπανίδα είναι ευεξήγητη καθώς τα νερά της λίμνης είναι άφθονα σε ψάρια, πηγή τροφής για τα πουλιά.

Ένα απαιτητικό ταξίδι που είναι εμπειρία ζωής

Όπως προαναφέρθηκε το να φθάσει κανείς στη λίμνη από την πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ με το αυτοκίνητο είναι ένα μεγάλο ταξίδι. 1.800 χιλιομέτρων.

Μία εναλλακτική λύση είναι να πετάξετε από την Ουλάν Μπατόρ έως την πρωτεύουσα της επαρχίας Uvs, την Ulaangom. Αρκετά ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν εκδρομές στην περιοχή, οι οποίες περιλαμβάνουν και επισκέψεις στη λίμνη.

Η Uvs, στα βορειοδυτικά της χώρας στα σύνορα με τη Ρωσία, είναι η μεγαλύτερη σε έκταση επαρχία της Μογγολίας και μία από αυτές με τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία. Εκτός από γραφικές λίμνες υπάρχουν χιονισμένες βουνοκορφές και έρημοι. Το βέβαιο είναι πως το ταξίδι στη Μογγολία και ειδικά σε αυτή την δυσπρόσιτη γωνιά της είναι μία ταξιδιωτική εμπειρία ζωής.

Πώς θα πάτε

Η πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ συνδέεται κατά περιόδους με πτήσεις με την Αθήνα μέσω Κωνσταντινούπολης. Το εισιτήριο κατά μέσο όρο κοστίζει 650-800 ευρώ μετ’ επιστροφής. Μία καλή επιλογή για την εκδρομική σας εμπειρία εκεί είναι το μογγολικό ταξιδιωτικό γραφείο Sunpath Mongolia, το οποίο διοργανώνει πολυήμερες ή και πιο σύντομες περιηγήσεις στη χώρα.

Διαβάστε ακόμα:

City Break στην Τιφλίδα: Εκεί που η Ευρώπη συναντιέται με την Ασία

Το φλεγόμενο βουνό του Αζερμπαϊτζάν -Εδώ η φωτιά δεν σβήνει ποτέ

Ελισσάβετ Κυρίτση: Η δημοσιογράφος που έγινε ερωτική μετανάστρια μιλάει για τη ζωή στη Ν. Κορέα