Η Πελοπόννησος είναι ένας τόπος που οι περισσότεροι Έλληνες έχουν επισκεφθεί και ξαναεπισκεφθεί. Όμως το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ 21 δίνει τη δυνατότητα σε Πελοποννήσιους και μη να τη γνωρίσουν ξανά, με έναν τρόπο που συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό, φύση, γεύση, αναψυχή.  

29

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού που ανέπτυξαν το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου και η ΤΕΜΕΣ μέσα από 21 θεματικές διαδρομές. Συνδέει εμβληματικές πόλεις της Πελοποννήσου, αναδεικνύει την ιστορία του τόπου και τον ρόλο κάθε πόλης στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία.

Πρόσωπα, θρύλοι, γεγονότα, πεδία μαχών, κλέφτικα λημέρια και κρησφύγετα, ταμπούρια, κάστρα και πυργόσπιτα, αιωνόβια δέντρα, σπήλαια και υψώματα, η Νέα Επίδαυρος, ο Κόλπος του Ναβαρίνου, το Βαλτέτσι, το Μανιάκι, οι Μύλοι και η Βέργα, τα στενά των Δερβενακίων, το ύψωμα της Δραμπάλας,ο Άγιος Σπυρίδωνας στο Ναύπλιο, η Αρεόπολη των Μαυρομιχαλαίων και άλλοι πολλοί, εμβληματικοί τόποι, ένας πλούτος ιστοριών και αξέχαστων εικόνων, όλα συμπλέκονται και περιμένουν να ανακαλυφθούν σε ένα ταξίδι, όπου η μνήμη γίνεται προορισμός, και ο προορισμός εμπειρία.

Οι προτεινόμενες διαδρομές είναι τριήμερες, πενθήμερες ή επταήμερες. Περνούν από πασίγνωστα αξιοθέατα και μνημεία αλλά αναδεικνύουν και τόπους που ίσως ούτε οι ίδιοι οι ντόπιοι δεν ξέρουν την ιστορική σημασία τους. Για παράδειγμα, η τριήμερη διαδρομή με αφετηρία στη Μονεμβασιά, είναι ιδανική ευκαιρία να μάθει κανείς, περπατώντας την Καστροπολιτεία, την πολιορκία που εξελίχθηκε εκεί το καλοκαίρι του 1821. Ή η τριήμερη διαδρομή με αφετηρία την Καρδαμύλη, που δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να βρεθεί στον Πύργο Μούρτζινου, τον πύργο όπου φιλοξενήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης όταν επέστρεψε στην Πελοπόννησο κρυφά, τον Ιανουάριο του 1821, από τη Ζάκυνθο. 

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Μερικές προτάσεις για τριήμερες ιστορικές αποδράσεις

Το μέγαλο πλεονέκτημα των συγκεκριμένων διαδρομών είναι μπορεί να τις κάνει κανείς μόνος του, με το δικό του όχημα, χωρίς να χρειάζεται κάποια ξενάγηση. Η ιστορία είναι μπροστά σας και ό,τι χρειάζεται να ξέρετε επιπλέον υπάρχει στο Morias21.com

Aπό Καλαμάτα: Mε αφετηρία την πόλη που απελευθερώθηκε αναίμακτα στις 23 Μαρτίου του 1821, επισκεφθείτε χωριά, φρούρια, πεδία μαχών, μνημεία που συνδέονται με τις πολεμικές επιχειρήσεις του τουρκοαιγυπτιακού εκστρατευτικού σώματος του Ιμπραήμ Πασά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Πελοπόννησο, όπως η Πύλος όπου έγινε η Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Από Ναύπλιο: Το τριήμερο με αφετηρία ξεκινά με περιήγηση στην πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους που απελευθερώθηκε το 1822.

2η μέρα: Σημεία στα οποία διαδραματίστηκαν γεγονότα που συνδέονται με την άλωση της Τριπολιτσάς από τις ελληνικές δυνάμεις, υπό την αρχηγία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: η μάχη στα Άνω Δολιανά (18 Μαΐου 1821), το Βαλτέτσι, όπου οι Έλληνες πέτυχαν την αποφασιστική νίκη κατά των Οθωμανών (12-13 Μαΐου 1821)

3η μέρα Τοποθεσίες και μνημεία που συνδέονται με σημαντικά γεγονότα των δύο πρώτων ετών της Ελληνικής Επανάστασης: την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (20 Δεκεμβρίου 1821 – 15 Ιανουαρίου 1822), την παράδοση του Ακροκόρινθου στους Έλληνες και την παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στην Κόρινθο (Ιανουάριος – Μάιος 1821), την εκστρατεία και συντριβή του Δράμαλη στην Πελοπόννησο (Ιούλιος – Νοέμβριος 1822).

Από Τρίπολη: Η διαδρομή περνά από ιστορικές τοποθεσίες της Αρκαδίας.

1η μέρα Σημεία άρρηκτα συνδεδεμένα με την οικογένεια των Κολοκοτρωναίων, καθώς και με τη δράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

2η μέρα Η διαδρομή περνά από τρεις ιστορικές τοποθεσίες της Αρκαδίας που συνδέονται κατά κύριο λόγο με σημαντικά γεγονότα της πρώτης Άνοιξης της Επανάστασης, της Άνοιξης του 1821: η μάχη στο Βαλτέτσι (12-13 Μαΐου), η Συνέλευση των Καλτεζών (20-26 Μαΐου), η πολιορκία και απελευθέρωση της Καρύταινας (27 Μάρτιου).

3η μέρα Γενέτειρες, τόποι συνάντησης ή διαμονής, κρησφύγετα και ορμητήρια σπουδαίων αγωνιστών της Επανάστασης, όπως ο Παπαφλέσσας και ο Αναγνωσταράς

Aπό Moνεμβασιά: Το καλοκαίρι του 1821 η Μονεμβασιά έγινε η πρώτη οχυρή Καστροπολιτεία της Πελοποννήσου που κατέλαβαν οι Έλληνες.

2η μέρα Ιστορικά μοναστήρια που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της Επανάστασης, όπως η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στους Μολαόυς. Μάθετε την άγνωστη αλλά ένδοξη ιστορίας τους.

3η μέρα Μετά από μια στάση στο ιστορικό Γύθειο, που αποτέλεσε κομβικής σημασίας λιμάνι στην Επανάσταση, η διαδρομή καταλήγει στην Αρεόπολη, την ιδιαίτερη πατρίδα και διοικητική έδρα της ισχυρής μανιάτικης οικογένειας Μαυρομιχάλη, που συνέβαλε καθοριστικά στον αγώνα για την ανεξαρτησία.

Από Καρδαμύλη: Την πρώτη μέρα περπατήστε στην παλιά πόλης της Καρδαμύλης και επισκεφθείτε τον πύργο του Μούρτζινου Τρουπάκη, εκεί που φιλοξενήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης,.

2η μέρα:Τοποθεσίες της Ανατολικής Μάνης, που συνδέονται με ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες της περιοχής πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

3η μέρα Η εκδρομή καταλήγει στην Καλαμάτα, την πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε αναίμακτα, στις 23 Μαρτίου του 1821.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται έξω από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, δίπλα στις όχθες του ποταμού Νέδοντα, όπου παρακολουθούν συγκινημένοι την πρώτη δοξολογία που τελείται στην ελεύθερη πια πόλη τους. Μαζί τους και οι ελευθερωτές τους, οπλαρχηγοί, κληρικοί και προεστοί, μεταξύ των οποίων ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αναγνωσταράς, ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας, ο Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, και γύρω τους 2000 ετοιμοπόλεμοι Μανιάτες. Η Επανάσταση μόλις άρχισε…

Δείτε αναλυτικά και τις 21 προτεινόμενες διαδρομές εδώ

Τα ιστορικά υπεραιωνόβια δέντρα του Μοριά

Οι διαδρομές εμπλουτίζονται με τέσσερις άξονες δράσεων που έχουν ως επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, τη Γαστρονομία και τη Φύση. Ειδικά στο τελευταίο σκέλος συγκινητική είναι η καταγραφή υπεραιωνόβιων δέντρων της Πελοποννήσου που αποτέλεσαν σιωπηλούς «μάρτυρες» κομβικών γεγονότων της Επανάστασης και μέσα από την ιστορική τεκμηρίωση του καθηγητή Ν. Ζαχαριά.

H μουριά του Παπαφλέσσα

Συνολικά 27 αιωνόβια δέντρα έχουν μελετηθεί, φωτογραφηθεί και καταγραφεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ανάμεσα τους ο πλάτανος του Αγίου Φλώρου στη Μεσσηνία όπου το 1825 οι Τούρκοι απαγχόνισαν πολλούς κλέφτες και αμαρτωλούς. Ή η «μουριά του Παπαφλέσσα».

Πελοποννησιακή σαλάτα

Η κουζίνα της Επανάστασης

Στα χνάρια των Επαναστατών του 1821 το πρόγραμμα παρακολουθεί τον τρόπο ζωής τους, εστιάζοντας στις διατροφικές τους συνήθειες. Μέσα από έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχουν εντοπιστεί τα υλικά και οι συνταγές εκείνης της εποχής.

Τα υλικά, οι γεύσεις αλλά και οι γενικότερες διατροφικές συνήθειες της εποχής αποτελούν την αναφορά σε ένα ιδιαίτερο μενού, 12 μοναδικών συνταγών που έχει αναπτύξει ο chef Λευτέρης Λαζάρου.

Το μενού με την ονομασία «Τα Πιάτα της Επανάστασης» αποτελείται από 3 μαγειρευτά, μία σαλάτα με χαρακτηριστικά προϊόντα Πελοποννήσου, 4 κρεατικά και 4 θαλασσινά.

Δείτε όλες τις συνταγές εδώ

Η πρωτοβουλία «ΜΟΡΙΑΣ 21» δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την επιστημονική τεκμηρίωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τον συντονισμό του Καθηγητή Νικόλαου Ζαχαριά και την εποπτεία σε θέματα τεκμηρίωσης του ομότιμου Καθηγητή Θάνου Βερέμη και του Καθηγητή Θανάση Χρήστου. Τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Γενικής Γραμματείας του Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με στρατηγικό συνεργάτη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».