To πιο ιδιαίτερο σπήλαιο στην Κρήτη είναι και αυτό που ανακαλύφθηκε πιο πρόσφατα. Το 1999, ο ψαροντουφεκάς Μανώλης Ευθυμάκης έκανε το αγαπημένο του χόμπι στη θαλάσσια περιοχή του νομού Χανίων λίγο έξω από τον κόλπο της Σούδας.

22

Η μοίρα του επιφύλασσε να βρεθεί μπροστά στην είσοδo ενός υποθαλάσσιου σπηλαίου, μήκους περίπου 10 μέτρων και ύψους περίπου 6,5 μέτρων. Το σπήλαιο ονομάστηκε τελικά σπήλαιο των Ελεφάντων. Ο λόγος ήταν τα παλαιοντολογικά ευρήματα που βρέθηκαν εκεί.

Η Εφορεία Παλαιανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας οργάνωσε την πρώτη αποστολή εξερεύνησης του σπηλαίου στις αρχές του 21ου αιώνα. Οι υποβρύχιες έρευνες κατέληξαν στην εύρεση οστών που αποδείχθηκε ότι ανήκαν σε ελάφια αλλά και ελέφαντες. Πρόκειται για την μοναδική θέση στην Κρήτη όπου έχουν βρεθεί οστά ελέφαντα κάτω από τη θάλασσα, πράγμα που δείχνει ότι κάποτε στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε στεριά.

Η επικρατέστερη θεωρία για τον ελέφαντα που ονομάστηκε Elephas Chaniensis, από την περιοχή των Χανίων, λέει ότι έζησε για τελευταία περίοδο στον ελλαδικό χώρο πριν 60.000-50.000 χρόνια. Σε μέγεθος πρέπει να ήταν μεγαλύτερος από τον σημερινό ελέφαντα, ενώ και τα πόδια του ήταν πιο γεροδεμένα. Σημειωτέον ότι τα οστά του ελέφαντα βρέθηκαν σε χαμηλότερα στρώματα από τα οστά των ελαφιών, κάτι που δείχνει την πρωτύτερη εξαφάνιση των ελεφάντων.

Φυσικά, ένα τέτοιο σπήλαιο δεν είναι επισκέψιμο για τον καθένα. Αλλά αν είστε δύτες, να ξέρετε ότι μπορείτε να το επισκεφτείτε μέσω καταδυτικών εκδρομών που οργανώνονται στην περιοχή. Ο επισκέπτης- δύτης θα μπορέσει να θαυμάσει τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες με το πορτοκαλί, το κόκκινο και το άσπρο χρώμα, οι οποίοι βρίσκονται τόσο υποβρυχίως όσο και πάνω από την επιφάνεια του νερού.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Θα δει, επίσης, απολιθωμένα οστά τα οποία έχουν ενσωματωθεί στα πετρώματα του σπηλαίου. Η ορατότητα μέσα στο νερό είναι εξαιρετικά καλή, πράγμα πολύ σημαντικό για όσους κάνουν καταδύσεις.

Ο δύτης που θα βρεθεί στο σπήλαιο, η είσοδος του οποίου είναι σε βάθος 9 μέτρων κάτω από τη θάλασσα, θα διασχίσει αρχικά ένα τούνελ μήκους 40 μέτρων το οποίο θα τον φέρει στην κυρίως σπηλιά. Οι τυχεροί που έχουν αυτό το χόμπι θα βρεθούν μπροστά σε μια μοναδική εικόνα.

Θα δουν πώς έχει μεταμορφωθεί ένα μέρος που πριν από εκατομμύρια χρόνια ήταν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελούσε καταφύγιο για θηλαστικά της στεριάς. Σήμερα βρίσκουν εκεί καταφύγιο υδρόβια θηλαστικά. Δεν είναι λίγοι οι δύτες που στις επισκέψεις τους εδώ έχουν συναντήσει φώκιες monachus monachus.

Το σπήλαιο των ελεφάντων στον χάρτη:

Διαβάστε ακόμα:

Η Τelegraph στo Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης: «Το απόκοσμο θαύμα που ήταν κρυμμένο για χιλιάδες χρόνια»

Καινοτομία: Το ρομπότ Περσεφόνη ξεναγεί τους επισκέπτες στο σπήλαιο Αλιστράτης

Οδοιπορικό στην ανατολική Κρήτη: Παραλίες δίπλα σε φοίνικες και ταβερνάκια με ντόπια προϊόντα