Δεν ήταν πάντα τουριστικό θέρετρο η Νέα Πέραμος της Καβάλας, καθώς η παραδοσιακή επαγγελματική ενασχόληση των κατοίκων της ήταν η γεωργία. Αλλά η «χρυσή» παραλία Αμμόλοφοι με τα ρηχά, πεντακάθαρα και γαλαζοπράσινα νερά άρχισε σιγά-σιγά να προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες, γενόμενη top προορισμός για την καλοκαιρινή σεζόν.

25

Η Νέα Πέραμος είναι μια πεδινή, παραθαλάσσια κωμόπολη, χτισμένη στα παράλια του όρμου των Ελευθερών, μόλις 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καβάλας, από όπου και προσεγγίζεται εύκολα οδικώς. Σύνδεση υπάρχει όμως και με τη Θεσσαλονίκη, η οποία απέχει 145 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 εδώ ζουν 5.345 άνθρωποι, συνυπολογίζοντας και τον μικρό πληθυσμό του οικισμού Άγιος Αθανάσιος (όπου εντοπίζονται και οι Αμμόλοφοι). Ο οποίος βρίσκεται μεν 2 χιλιόμετρα έξω από τη Νέα Πέραμο, μα θεωρείται τμήμα της.

Η κωμόπολη έχει χτιστεί κατά τα νεότερα χρόνια, ωστόσο η περιοχή έχει μεγάλη ιστορία. Τον 7ο αιώνα π.Χ. βρισκόταν εδώ η πόλη-κράτος Οισύμη, αποικία της Θάσου. Η οποία δεν χάθηκε κατά τη ρωμαιοκρατία, αλλά μεταμορφώθηκε σε Ανακτορούπολη στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, εκμεταλλευόμενη μάλλον τη μεγάλη εμπορική άνοδο των Ελευθερών. Η παρακμή ήρθε μετά την κατάκτηση από τους Οθωμανούς, όταν η έκταση ερημώθηκε και αποτέλεσε μέρος τσιφλικιού.

Το 1914 έφτασαν εδώ 300 οικογένειες από τη Μήδεια του Εύξεινου Πόντου, οι οποίες αναγκάστηκαν να εκπατριστούν λόγω της συστηματικής τρομοκράτησης των Τούρκων: ήταν εκείνοι που ίδρυσαν τον πρώτο σύγχρονο οικισμό, δίνοντάς του το όνομα Νέα Μήδεια. Ωστόσο αποδείχθηκε βραχύβιος, γιατί λόγω της σκληρής βουλγαρικής κατοχής κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και των ζημιών που προκάλεσε βομβαρδισμός από βρετανικό πολεμικό πλοίο, εγκαταλείφθηκε το 1917. Η περιοχή ξανακατοικήθηκε το 1923, αυτή τη φορά από πρόσφυγες που ήρθαν από την Πέραμο της Μικράς Ασίας – εξού και η ονομασία «Νέα Πέραμος».

Οι άνθρωποι αυτοί ασχολήθηκαν κατά βάση με τη γεωργία και την αλιεία, δραστηριότητες που εξακολουθούν να ακμάζουν και στις δικές μας ημέρες, δίνοντας εξαιρετικά τοπικά προϊόντα: η Νέα Πέραμος διακρίνεται για το λάδι, τις ελιές και το κρασί και τα σταφύλια της. Ο τουρισμός ήρθε στη ζωή των κατοίκων από τη δεκαετία του 1970 και μετά, χάρη στην αυξανόμενη δημοφιλία της παραλίας Αμμόλοφοι στον Άγιο Αθανάσιο, που άρχισε βαθμιαία μα σταθερά να προσελκύει επισκέπτες τόσο από τη βόρεια Ελλάδα, όσο και από χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Επιλογές για διαμονή

Η ανάπτυξη της Νέας Περάμου είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πάρα πολλά τουριστικά καταλύματα, τα οποία προσφέρουν επιλογές διαμονής για κάθε προϋπολογισμό. Οι περισσότεροι επισκέπτες, βέβαια, επιλέγουν την ενοικίαση διαμερισμάτων ή παραθεριστικών κατοικιών τύπου βίλας –θα βρείτε πάμπολλες ευκαιρίες. Ωστόσο υπάρχουν και επιχειρήσεις που λειτουργούν σαν μικρά ξενοδοχεία.

Εντελώς ενδεικτικά, το «Edem Luxury Apartments» καταλαμβάνει καλή θέση στο κέντρο της Νέας Περάμου, έχοντας προσβάσιμες τιμές. Πολύ κοντά στην παραλία της θα δείτε και τις προσεγμένες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Tsigas», ενώ μεγάλα, άνετα δωμάτια δυο βήματα από τη θάλασσα προσφέρει και το ξενοδοχείο «Dionisos». Το συγκρότημα διαμερισμάτων «Το Πορτέγο της Ανατολής» βρίσκεται σε πιο ήσυχη τοποθεσία και διακρίνεται για τον μεγάλο του κήπο με τις μουριές και τα πεύκα. Άνετα διαμερίσματα σε ιδανική θέση πάνω στην παραλία έχει και το συγκρότημα «The Blue Apartments and Beach», ενώ αξίζει να τσεκάρετε και το μοτέλ «Kipos Resort» σε απόμερη θέση στην άλλη άκρη της κωμόπολης, καθώς διαθέτει πισίνα και περιβάλλεται από πλατάνια.

Eπιλογές για καφέ και ποτό

Στη Νέα Πέραμο τα περισσότερα μαγαζιά ανοίγουν ως καφέ και συνεχίζουν έπειτα ως μπαρ, ενώ τα καλοκαίρια ανθούν (όπως είναι φυσικό) τα beach bars. Ανάμεσα στις εξαιρέσεις είναι το «Καφέ της Χαρούλας», όπου μπορείτε να κάτσετε για γρήγορο πρωινό καφέ κι ένα πρόχειρο σνακ (ή να τα πάρετε στο χέρι). Σημειώστε πάντως ότι ωραίες πίτες θα βρείτε και στον φούρνο «Φελλαχίδη» πάνω στην οδό Νίκης, αλλά και στο αρτοποιείο «Χιώτη» πιο μέσα στην κωμόπολη, προς την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Από εκεί και πέρα οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές, οπότε μόνο ενδεικτικά μπορεί να σταθεί κανείς σε μερικές προτάσεις. Το beach bar «Liquid» θεωρείται κορυφαίος προορισμός για μπάνιο και καλό καφέ στους δημοφιλείς Αμμόλοφους. Γύρω του, ωστόσο, θα βρείτε κι άλλα φημισμένα και πολυσύχναστα παράκτια μπαρ, όπως λ.χ. το «La Roca», το «Wave» και το «Κοχύλι». Το «Γεφυράκι» λειτουργεί τα καλοκαίρια και προσφέρει μια όαση για καφέ και χαλάρωση μακριά από την πολυκοσμία των Αμμόλοφων. Στέκι για καφέ και γλυκό στην ίδια τη Νέα Πέραμο θεωρείται και το «Elite», ενώ στην παραλία της θα βρείτε και το beach bar «Εν Λευκώ».

Επιλογές για φαγητό

Στη Νέα Πέραμο θα βρείτε ταβέρνες και εστιατόρια για κάθε γούστο, με μεγάλη ποικιλία στα μενού, που θα ικανοποιήσουν και όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Οι παρακάτω επιλογές δεν μπορεί λοιπόν παρά να είναι καθαρά ενδεικτικές.

To «Fishpoint Nezas» είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στα οποία μπορείτε να φάτε στη Νέα Πέραμο, εάν εκτιμάτε το φρέσκο ψάρι. Κλασική επιλογή με καλομαγειρεμένα πιάτα και ορισμένες πρωτότυπες συνταγές (π.χ. τζιροκροκέτες) είναι και «Του Κωσταντάκη», στέκι που υπάρχει από το 1950. Η ταβέρνα «Ίσαλος» ποντάρει επίσης στα φρέσκα καλούδια της θάλασσας, έχοντας ονομαστές κουτσομούρες (τηγανητές). Στην παραλία της κωμόπολης, επίσης, αξίζει να τσεκάρετε τα «Τρία Πιθάρια» με τα τραπεζάκια πάνω στο κύμα, αλλά και το «Μουράγιο», που για τους ντόπιους αποτελεί σταθερή αξία για καλαμαράκια, σαρδέλες και γαύρο συνοδεία ούζου ή τοπικού τσίπουρου.

3 πράγματα που αξίζει να κάνετε στη Νέα Πέραμο

Κύριος πόλος έλξης στη Νέα Πέραμο είναι βέβαια η παραλία Αμμόλοφοι στον Άγιο Αθανάσιο, που όπως ήδη είδαμε θεωρείται πλέον top τουριστικός προορισμός στη βόρεια Ελλάδα, προσελκύοντας και επισκέπτες από χώρες του εξωτερικού. Φτάνοντας ωστόσο εδώ θα βρείτε κι άλλες παραλίες, καθώς και μια περιοχή με σημαντική ιστορία.

Κολυμπήστε στους Αμμόλοφους, αλλά ανακαλύψτε και τις υπόλοιπες παραλίες

Με την ψιλή, «χρυσαφένια» άμμο και τα ρηχά, καθαρά και γαλαζοπράσινα νερά τους, οι Αμμόλοφοι φέρνουν έναν απρόσμενο αέρα «εξωτισμού» στην ανατολική Μακεδονία. Είναι μια παραλία δικαίως φημισμένη, στην οποία αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια βουτιά, ακόμα κι αν τείνει να γίνεται πολυσύχναστη κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Βρίσκεται όπως είπαμε στον μικρό παραθαλάσσιο οικισμό Άγιος Αθανάσιος, 2 χιλιόμετρα έξω από τη Νέα Πέραμο (στην οποία και υπάγεται).

Ευρισκόμενοι στην περιοχή, πάντως, δεν θα αργήσετε να καταλάβετε ότι το παραλιακό μέτωπο είναι πραγματικά εκτενές. Ένα ακόμα πολύ όμορφο και όχι τόσο γνωστό μέρος όπου μπορείτε να κολυμπήσετε είναι η παραλία του Βρασίδα, πάνω στην ομώνυμη χερσόνησο, μεταξύ Νέας Περάμου και Αμμολόφων. Ο χωματόδρομος που θα σας φέρει εδώ δεν είναι και ο καλύτερος, όμως η ακτή είναι οργανωμένη και διαθέτει καταπληκτικά νερά.

Τέλος, όμορφη είναι και η μικρή σε πλάτος και μεγάλη σε μήκος παραλία της ίδιας της Νέας Περάμου. Η αίσθηση βέβαια ότι κάθεσαι πάνω στον δρόμο είναι αποθαρρυντική για ορισμένους επισκέπτες, ενώ ο καθαρισμός της αμμουδιάς δεν είναι πάντα όσο τακτικός θα έπρεπε. Τα νερά, εντούτοις, είναι πεντακάθαρα. Απέναντί της βρίσκονται και οι βραχονησίδες Δρόγκος και Πετράνι.

Δείτε την Ανακτορούπολη

Τα ερείπια της βυζαντινής Ανακτορούπολης δεσπόζουν εντυπωσιακά πάνω από τους λουόμενους στους Αμμόλοφους και είναι εύκολα προσβάσιμα στον επισκέπτη της Νέας Περάμου, καθώς και αποκαλυπτικά για το σημαντικό παρελθόν της περιοχής.

Χτισμένη στη θέση της αρχαίας Οισύμης, η Ανακτορούπολη γνώρισε σημαντική ακμή κατά τον Μεσαίωνα, αποτελώντας και έδρα επισκόπου. Φαίνεται όμως να παρήκμασε μετά την τουρκική κατάκτηση της περιοχής (1380-1390), με αποτέλεσμα να χάνεται ολότελα από τις πηγές μετά τον 15ο αιώνα. Σήμερα διακρίνεται ο οχυρωματικός της περίβολος, ο οποίος καταλαμβάνει την κορυφή χαμηλού λόφου και κατηφορίζει προς τη θάλασσα. Τα πολυγωνικά, κυκλικά κτήρια που σώζονται ως τις μέρες μας λειτουργούσαν ως ενισχυτικοί πύργοι.

Επισκεφθείτε τα οινοποιεία της περιοχής

Όπως είπαμε και πιο πριν, η εμπειρία της Νέας Περάμου δεν περιορίζεται στη διάσημη παραλία των Αμμόλοφων. Μεταξύ άλλων, η περιοχή φημίζεται για τα σταφύλια της και για το εξαιρετικής ποιότητας κρασί που παράγεται από αυτά.

Υπάρχουν λοιπόν κάμποσα οινοποιεία εδώ, τα οποία ασχολούνται τόσο με την παραγωγή, όσο και με την εμφιάλωση του κρασιού –το Κτήμα Σεϊτανίδη, για παράδειγμα ή η οινοποιία Φελλαχίδη. Ορισμένα ανάμεσά τους διοργανώνουν και ξεναγήσεις στον χώρο τους, οπότε φτάνοντας στη Νέα Πέραμο αξίζει να πληροφορηθείτε περισσότερα από τους ντόπιους, αφιερώνοντας κάποιο πρωινό σε μια τέτοιου είδους βόλτα.

Διαβάστε ακόμα:

5 λόγοι για να ταξιδέψετε στην Καβάλα

Παγγαίο: Το στέκι του Διονύσου μαγεύει τους θνητούς

Καβάλα: Η Παλιά Πόλη των χρωμάτων, της πέτρας και της ιστορίας