Ο πλούτος της Ελλάδας μοιάζει ανεξάντλητος, καθώς κάθε χρόνο ανακαλύπτουμε νέες κρυμμένες παραλίες, ανεξερεύνητα χωριά, απάτητα βουνά και νησιά που ως τώρα παρέμεναν λιγότερο γνωστά. Έτσι, η χώρα μας αποτελεί σταθερά αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό ακόμα και μετά την πανδημία, η οποία μάλιστα φαίνεται να λειτούργησε σαν υπενθύμιση πως ο τουρισμός υπήρξε πάντα ουσιαστική κινητήριος δύναμη για την οικονομία μας.

13

Φαίνεται, λοιπόν, πως δόθηκαν ευκαιρίες για νέες πρωτοβουλίες που είχαν ως στόχο την βελτίωση των υποδομών με βάση την αρχή της βιωσιμότητας, αλλά και στηρίχθηκε η ανάπτυξη και προώθηση και στον εξωτερικό τουρισμό λιγότερο γνωστών προορισμών. Σε πρόσφατο αφιέρωμά του ο Guardian επιλέγει 6 ελληνικά “υποτιμημένα θέρετρα” για να απολαύσουμε τον ήλιο μακριά από τα πλήθη, είτε προτιμούμε το βουνό είτε τη θάλασσα.

Αλόννησος

Πρώτο στη λίστα βρίσκεται το πευκόφυτο νησί των βορείων Σποράδων που συχνά επισκιάζεται από τις πιο δημοφιλείς γειτόνισσές του, Σκιάθο και Σκόπελο. Η Αλόννησος φιλοξενεί το πρώτο εθνικό φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί και τη μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή σε ολόκληρη την Ευρώπη, στα νερά της οποίας βρίσκουν καταφύγιο η απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια, καθώς και δελφίνια, φάλαινες και σπάνια θαλασσοπούλια. Επιπλέον, στην Αλόννησο βρίσκεται και ο πρώτος ελληνικός υποβρύχιος αρχαιολογικός χώρος.

Πρόκειται για ένα τέλεια διατηρημένο ναυάγιο, ανοιχτό για δύτες αναψυχής – πάντα υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένου οδηγού – που προσφέρει και τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης για όσους δεν επιθυμούν να καταδυθούν. Στις μοναδικές αυτές εμπειρίες που μπορούν να ζήσουν οι επισκέπτες στην Αλόννησο έρχεται να προστεθεί ένα μοναδικό δίκτυο μονοπατιών, μια πανέμορφη Χώρα και μαγευτικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά και καταπράσινα πεύκα που φτάνουν μέχρι εκεί που σκάει το κύμα.

Κύθνος

Η εγγύτητά της στην πρωτεύουσα, η ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία της και οι 65 συνολικά παρθένες, αμμώδεις παραλίες της Κύθνου, καθιστούν το μικρό νησί των Κυκλάδων μια εμπειρία από μόνο του. Γνωστή από τον 12ο αιώνα ως Θερμιά χάρη στις ιαματικές πηγές της, η Κύθνος είναι σίγουρα το κατάλληλο μέρος για ιαματικό τουρισμό. Λέγεται μάλιστα πως ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία απολάμβαναν να επισκέπτονται το νησί και τις θερμές πηγές του αρκετά συχνά. Στα Λουτρά υπάρχει ένα σύγχρονο θερμαλιστικό συγκρότημα, αλλά και ένας φυσικό βραχώδης σχηματισμός όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν δωρεάν την ορμή των ιαματικών νερών. Επιπλέον, τόσο η πηγή Αγίων Αναργύρων όσο και η πηγή του Καυκάσου φημίζονται για τη θεραπευτική τους αποτελεσματικότητα από την αρχαιότητα.

Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια αποτελεί την πολιτιστική γέφυρα μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων. Μπορεί να υπάγεται γεωγραφικά στα Δωδεκάνησα, όμως η εμφάνισή της μπερδεύει και τους πιο διαβασμένους ταξιδιώτες. Ξασπρισμένα σπίτια με μπλε παράθυρα και οχτώ φωτογενείς ανεμόμυλοι θυμίζουν την αισθητική της Μυκόνου. Ταυτόχρονα, η ακρόπολη του 13ου αιώνα στην Χώρα μαρτυρά το αναμφισβήτητα βενετσιάνικο παρελθόν του νησιού. Η Αστυπάλαια πλέον, με σημαία της τη βιωσιμότητα και πολύτιμο σύμμαχο τη Volkswagen, έχει δεσμευτεί να υιοθετήσει την ηλεκτροκίνηση. Ήδη από φέτος, βενζινοκίνητα δημοτικά λεωφορεία, πυροσβεστικά και αστυνομικά οχήματα θα αντικαθιστούν από ηλεκτροκίνητα, ενώ ο δήμος της Χώρας στοχεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα και στα ενοικιαζόμενα και ιδιωτικά οχήματα. Δώδεκα σημεία φόρτισης έχουν ήδη τοποθετηθεί στο νησί, ενώ πρόκειται να τοποθετηθούν κι άλλα. Καθώς η Αστυπάλαια είναι ο τελευταίος σταθμός σε κάθε ακτοπλοϊκή διαδρομή, οι παραλίες είναι πάντα χωρίς κόσμο, ενώ τα οργανωμένα ταξίδια είναι ανύπαρκτα. Οι Βατσές και τα Καμινάκια, που προσεγγίζονται από χωματόδρομους, είναι αμμώδεις, φαρδιές και ασφαλείς, ενώ το ανατολικό φτερό της πεταλούδας του Αιγαίου προσφέρει πιο μοναχικές και άγριας ομορφιάς παραλίες, όπως οι Πλάκες και το Βαθύ.

Γιάλοβα

Το μικρό παραθεριστικό χωριό στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια του μεγαλοπρεπούς θέρετρου Costa Navarino, με το οποίο μοιράζεται την ίδια ακτή. Η Γιάλοβα πληροί όλες τις προδιαγραφές. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από τη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα και το φυσικό καταφύγιο, έναν από τους κύριους βιότοπους πουλιών στην Ελλάδα, όπου ειδικοί οδηγοί προσφέρουν περιηγήσεις παρατήρησης πουλιών. Το καταφύγιο φιλοξενεί επίσης τη μοναδική ευρωπαϊκή αποικία του άγριου προστατευόμενου αφρικανικού χαμαιλέοντα. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η αρχαία Πύλος, όπου οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα μεγάλο ανάκτορο της μυκηναϊκής εποχής, το οποίο ονομάστηκε ευρέως Ανάκτορο του Νέστορα. Ο χώρος είναι ευφάνταστα διαμορφωμένος με υπερυψωμένους διαδρόμους για τους επισκέπτες που επιτρέπουν μια ενδελεχή εξερεύνηση. Η σύγχρονη Πύλος είναι ένα ανεπιτήδευτο λιμάνι με θέα το Νιόκαστρο, ένα εντυπωσιακό εξαγωνικό φρούριο του 16ου αιώνα με εκπληκτική θέα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ακριβώς στην άλλη πλευρά του καταφυγίου βρίσκεται η τέλεια, σχεδόν κυκλική καμπύλη της Βοϊδοκοιλιάς, μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας, που περιβάλλεται από αμμόλοφους.

Ιωάννινα

Πρωτεύουσα της Ηπείρου, χτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, τα Ιωάννινα μαρτυρούν περισσότερα από κάθε άλλη πόλη το οθωμανικό παρελθόν της Ελλάδας και θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για την πιο όμορφη μη παραθαλάσσια πόλη της χώρας μας. Μια ποδηλατική διαδρομή 30 περίπου χιλιομέτρων δίνει την δυνατότητα τόσο σε επισκέπτες όσο και μόνιμους κατοίκους να απολαύσουν την ομορφιά της πόλης και μαγευτική θέα στα γύρω βουνά. Μια επίσκεψη στο νησί της λίμνης με το γραφικό του ψαροχώρι, το μοναδικό μουσείο του Αλή Πασά και τα επτά βυζαντινά μοναστήρια επιβάλλεται. Σε απόσταση 40 λεπτών με το αυτοκίνητο βρίσκεται το Μέτσοβο που προσελκύει λάτρεις της αδρεναλίνης όλο το χρόνο. Το χειμώνα δεν είναι λίγοι αυτοί που, έχοντας ως βάση τους τα Ιωάννινα, το επισκέπτονται για το χιονοδρομικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι γίνεται σημείο συνάντησης για όσους αγαπούν το ποδήλατο βουνού, την πεζοπορία, αλλά και το rafting. Ως γενέτειρα δύο από τους σημαντικότερους φιλάνθρωπους της Ελλάδας, του Γιώργου Αβέρωφ και του Μιχάλη Τοσίτσα, οι οποίοι μεταξύ άλλων έχτισαν πανεπιστήμια και νοσοκομεία, διαθέτει αξιόλογη πολιτιστική κληρονομιά, η οποία προβάλλεται στην Πινακοθήκη Ελληνικής Ζωγραφικής Αβέρωφ και στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Τοσίτσα.

Άθως

Η περιοχή του Άθω στην ανατολική Χαλκιδική είναι περισσότερο γνωστή για το Άγιο Όρος και τη δημοκρατία των μοναχών, αλλά η μοναστική διοίκηση καλύπτει μόνο τα δύο τρίτα της χερσονήσου. Το υπόλοιπο είναι ένα αμάλγαμα από δεκάδες ημι-άγονες παραλίες, καταπράσινα μονοπάτια πεζοπορίας, αρχαιολογικούς χώρους όπως τα Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη, και ήσυχες παραθαλάσσιες πόλεις όπως η Ιερισσός και η Ολυμπιάδα. Το κορυφαίο αξιοθέατο είναι, φυσικά, το Άγιο Όρος και το διοικητικό του κέντρο, η Ουρανούπολη με τις πινακοθήκες της. Ένα άλλο αξιοθέατο είναι η Αμμουλιανή, ένα νησί με παρθένες παραλίες. Εδώ οι Αλυκές, ένας ευρύς κόλπος με χρυσή άμμο, είναι ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της Ελλάδας, ενώ πολλοί βρίσκουν τα ημιδιαφανή ρηχά νερά της Μεγάλης Άμμου, ένα μίλι ανατολικότερα, ακόμη πιο γοητευτικά.

Διαβάστε ακόμα:

6 εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε τις ημέρες του Πάσχα στην Πάρο

Παραμυθιά: Ένας προορισμός-έκπληξη στη Θεσπρωτία, με μονοπάτια, αρχαίο κάστρο και μια ζωηρή σύγχρονη αγορά

Πέλεκας: Το κατάφυτο ορεινό χωριό της Κέρκυρας με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στην Αδριατική