Αγαπιέται με πάθος, καταναλώνεται με λαχτάρα, απολαμβάνεται από κάθε ηλικία και προκαλεί σε όλους κύματα ενδορφινών και χαμόγελα γλυκιάς ικανοποίησης. «Τροφή των θεών» και λατρεμένη γεύση των κοινών θνητών, στα σχεδόν 3.000 χρόνια της ιστορίας της, η σοκολάτα καταναλώνεται σε κάθε πιθανή κι απίθανη μορφή και συνταγή, πάντα όμως με το ίδιο πάθος. Σε όποια γωνιά της γης κι αν ταξίδεψαν οι κόκκοι του κακαόδεντρου, από το σημερινό Μεξικό όπου πρωτοκαλλιεργήθηκαν έως το πιο απομονωμένο σημείο του κόσμου, η δίψα για σοκολάτα τους έκανε πολύτιμους και περιζήτητους.
H πρώτη συνταγή με τους νόστιμους καβουρδισμένους κόκκους δεν ήταν παρά το ρόφημα σοκολάτας, σαν αυτό που ο αυτοκράτορας των Αζτέκων Μοντεζούμα κατανάλωνε σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά ώστε να αυξήσει τη λίμπιντό του, ή σαν αυτό που διέδωσαν στην Ευρώπη οι Ισπανοί κατακτητές προσθέτοντάς του ζάχαρη, αν και για πολλές δεκαετίες αποτελούσε προνόμιο γαλαζοαίματων και μιας μικρής οικονομικής ελίτ. Σήμερα το μαγικό ρόφημα «Τσοκολάτλ», που οι Αζτέκοι θεωρούσαν φάρμακο για κάθε ασθένεια, απολαμβάνεται από όλους μας ιδιαίτερα μόλις ψυχράνει ο καιρός, και σίγουρα αποτελεί το γευστικότερο φάρμακο για την καταπολέμηση της χειμωνιάτικης μουντάδας και μελαγχολίας. Συνδυάζοντάς το μάλιστα με εξαιρετικά γλυκά στα παρακάτω καφέ με τη ζεστή διακόσμηση και τη χαλαρή, ανάλαφρη ατμόσφαιρα, οι κρύες μέρες που έρχονται θα μεταμορφωθούν σε άκρως απολαυστικές στιγμές.
Zuccherino
Ένα κεφάλαιο από μόνο του στην κατηγορία «σοκολάτα» είναι το φωτεινό και κεντρικό αυτό καφέ της Νέας Σμύρνης, που με τα τρία ακόμη σημεία του στην Αθήνα, δεν μας αφήνει ποτέ παραπονεμένους όταν λαχταράμε ένα ολόφρεσκο γλυκό. Αντιθέτως, με τόσες επιλογές, πληθωρικές ή light χωρίς ζάχαρη, κρεμώδεις ή σοκολατένιες, το Zuccherino μας κάνει να μη χορταίνουμε τα γλυκά τους. Εκτός από τα κλασσικά, αξίζει να ενδώσετε στις εξαιρετικές τάρτες με τη βουτυράτη ζύμη, που εκτός από φρέσκα φρούτα θα τις βρείτε και σε δημιουργικούς συνδυασμούς. Ξεχωρίζει η τάρτα φιστίκι με αμύγδαλο στη βάση της, κρεμέ φιστίκι και κομποτέ βατόμουρο και η τραγανή τάρτα dulcey, με σομπλέ αμυγδάλου, καραμελωμένη λευκή σοκολάτα, καβουρδισμένα αμύγδαλα και τραγανή κρούστα λευκής σοκολάτας, μια πλουσιότατη σύνθεση με γεμάτη γεύση, πολύ ταιριαστή με τα κρύα απογεύματα που μας περιμένουν. Θα την απολαύσετε ιδανικά με μια κούπα λευκή σοκολάτα, που ταιριάζει πολύ και με το best seller Monte Carlo, κέικ φιστίκι με βανίλια Μαγαδασκάρης και φρούτα του δάσους. Πάντως, η απόλυτη σοκολατένια αμαρτία που δεν πρέπει με τίποτα να προσπεράσετε είναι η θρυλική πλέον Σοκολατόσουπα, μια μεγάλη κούπα με κομμάτια brownies μέσα σε ρευστή bitter σοκολάτα – ή και με γεύση Bueno -, απόλυτα γευστική και απόλυτα εθιστική, όπως ακριβώς είναι πάντα η σοκολάτα.
Info: Παλαιό Φάληρο: Πρωτέως & Σειρήνων 48, Παλαιό Φάληρο: Αγίου Αλεξάνδρου & Ναϊάδων, Νέα Σμύρνη: 2ας Μαΐου 12, Μοναστηράκι: Μητροπόλεως 80.
I Cake You
Πόσο ταιριαστό είναι αυτό το κάπως μποέμ και πολύ χαλαρό καφέ, με την ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα της οδού Θεμιστικλέους και της κοντινής περιοχής των Εξαρχείων. Και πόσο θυμίζει τα πρωτότυπα και απροσποίητα καφέ που συναντά κανείς στις πολυσύχναστες υπαίθριες αγορές του Λονδίνου – εξάλλου οι νεαροί ιδιοκτήτες του I Cake You, παραδέχονται τις επιρροές τους από τέτοιου είδους στέκια. Εδώ το πηγαινέλα του κόσμου είναι διαρκές, στον πάγκο παρατάσσονται ζουμερά brownies με πλούσια toppings, κέικ λεμονιού ή πληθωρικό Red Velvet και τα πιο κολασμένα cookies, από αυτά τα αφράτα με τα μεγάλα κομμάτια σοκολάτας, που ψήνονται επί τόπου και σε τραβούν από τη μύτη. Οι δε καρτέλες με τα φρέσκα αυγά που διακρίνονται σε μια γωνιά, επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει χώρος για έτοιμα μείγματα.
Λαχταριστά και δελεαστικά, τα έξτρα πληθωρικά cookies είναι το σήμα-κατατεθέν του μαγαζιού και σας ζητούν επειγόντως να τα βουτήξετε σε μια ζεστή σοκολάτα, από τις ξεχωριστές γεύσεις που διατίθενται: Αυτή με μπαχαρικά ή με κανέλα προϊδεάζει για τις γιορτινές μέρες που έρχονται, ενώ η σοκολάτα με καραμέλα και θαλασσινό αλάτι έχει πλούσια και ισορροπημένη γεύση, μετριάζοντας τη γλύκα της καραμέλας με την ελαφριά αλμύρα. Καθίστε αναπαυτικά κοντά στο παράθυρο για να χαζεύετε τους περαστικούς και βυθιστείτε στη σοκολατένια απόλαυση. Αν θελήσετε και δεύτερη δόση είστε απόλυτα δικαιολογημένοι, το υποστηρίζει εξάλλου και το σλόγκαν του μαγαζιού: «Cake me baby (one more time)».
Info: Θεμιστοκλέους 42, Αθήνα
Σοκολάτα
Στην έθνικ γαστρονομική καρδιά του κέντρου της Αθήνας, όπου κυριαρχεί ο multi culti χαρακτήρας και συναντώνται γεύσεις από κάθε γωνιά της γης, βρίσκεται ένας πραγματικός παράδεισος της σοκολάτας. Με κολασμένες όμως γεύσεις, που βάζουν σε πειρασμό και τον πιο εγκρατή. Την ποικιλία ροφημάτων σοκολάτας αυτής της γνήσιας σοκολατερί δεν θα τη βρείτε πουθενά αλλού. Ο εξειδικευμένος κατάλογος είναι τόσο πλούσιος, οι διαθέσιμες ποικιλίες τόσo ψαγμένες και σπάνιες, που θα σας πάρει ώρα να αποφασίσετε σε ποια θα ενδώσετε. Κάθε γεύση περιγράφεται λεπτομερώς ως προς την προέλευση, την περιεκτικότητα σε κακάο, τα αρώματα και την επίγευση και η μια φαίνεται πιο λαχταριστή από την άλλη. Ενδεικτικά, η Περουβιανή Illanka με τη δυνατή γεύση και 63% κακάο συνδυάζει νότες καβουρντισμένων φιστικιών με επίγευση κόκκινων φρούτων, η Diapason είναι μια ντελικάτη λευκή με αρώματα βανίλιας, ενώ η Τζαμαϊκανή Jamaya, δυνατή αλλά φινετσάτη, έχει βελούδινη γεύση με νότες μελιού και καρυδιών pecan.
Πάρτε θέση στο bar και παρακολουθήστε το τελετουργικό προετοιμασίας: σφραγισμένα μεταλλικά κουτιά ανοίγουν, κομμάτια αληθινής σοκολάτας λιώνουν μέσα σε γάλα στο γκαζάκι, με συνεχές ανακάτεμα και ελεγχόμενη θερμοκρασία και το μεθυστικό άρωμα σας συνεπαίρνει. Δεν θα βλέπετε την ώρα να φτάσει μπροστά σας το vintage φλιτζάνι με το πηχτό, θεσπέσιο ρόφημα, που θα πιείτε με μικρές, απολαυστικές γουλιές για να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο. Συνδυάστε την με ένα κομμάτι σοκολατένιας τάρτας ή σοκολατόπιτας και θα έχετε εφοδιαστεί με ενδορφίνες τουλάχιστον για μια ολόκληρη μέρα.
Info: Βουλής 7 (Στοά Μπολάνη)
The Dark Side of Chocolate
Χωθείτε σε αυτή την μικρή σοκολατερί ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, όταν φαντάζει ακόμη πιο ατμοσφαιρική, και καθώς θα χαζεύετε μέσα από την ημικυκλική τζαμαρία, η κίνηση αυτοκινήτων και περαστικών στη Σόλωνος θα μοιάζει να ανήκει σε άλλον σύμπαν. Εσείς πάντως θα βρίσκεστε σε ένα σύμπαν ολόγλυκο, το σοκολατένιο μικρόκοσμο που δημιούργησε πριν 11 χρόνια, ο Αριστοτέλης Παναγιώταρος, με μαθητεία αξιώσεων σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δίπλα σε μάγους της σοκολάτας όπως ο Αndrea Βianchini και ο Patrick Roger. Τη δική του αξία αποδεικνύει καθημερινά με τα χειροποίητα σοκολατάκια του, σε εμπνευσμένους συνδυασμούς εξαιρετικής ποιότητας σοκολάτας με ελληνικά βότανα ή μπαχαρικά, αλλά και στα μοναδικά ροφήματα αποκλειστικά από σοκολάτα Valrhona.
Οι εκλεκτότερες ποικιλίες από τη Βενεζουέλα ως την Αφρική κι από την Καραϊβική ως τον Ινδικό Ωκεανό, γεμίζουν αχνιστές κούπες, με μεθυστικά αρώματα, πλούσια γεύση και ονόματα δανεισμένα από θρυλικά ροκ τραγούδια. Δοκιμάζοντας θα δείτε ότι η αρωματική «Love me do» είναι ισορροπημένη σε γλύκα, ενώ η κοντινότερη εκδοχή στο γνήσιο ρόφημα των Μάγιας, έχει ονομαστεί «Sympathy for the Devil» και η περιεκτικότητά της σε κακάο αγγίζει το 100%. Κι αν αισθάνεστε έτοιμοι για γευστικούς πειραματισμούς, προσθέστε κάρδαμο, γλυκάνισο, τσίλι, ακόμη και καφέ, ρούμι ή ουίσκι. Αν είστε παρέα, ζητήστε να σας ετοιμάσουν το fondue σοκολάτας, αλλιώς συνοδεύστε με 2-3 από τα θεσπέσια σοκολατάκια του Αριστοτέλη, για να διπλασιάσετε τη σοκολατένια απόλαυση.
Info: Σόλωνος 49, Αθήνα
Πορτατίφ
Σε πολύ κοντινή απόσταση, το εδώ και χρόνια αγαπημένο Πορτατίφ, κρατά σταθερά υψηλό το επίπεδο των γλυκών απολαύσεων. Τα αμερικάνικου τύπου, πολλών στρώσεων κέικ τους είναι από τα γευστικότερα της πόλης, πάντα φρέσκα, ζουμερά, όσο πρέπει ελαφριά ώστε να μη σε λιγώνουν αλλά και να μη τα χορταίνεις. Οι κομψές εσωτερικές αίθουσες με τις βελούδινες πολυθρόνες και τον απαλό φωτισμό, που απλώνονται σε δύο επίπεδα είναι ό,τι πρέπει για ένα διάλλειμα από τα ψώνια και η ποικιλία σε ζεστές σοκολάτες είναι τέτοια που θα δυσκολευτείτε να διαλέξετε με ποια να ταιριάξετε το γλυκό σας. Όσο must είναι το απίθανο carrot cake ή το κέικ φιστικιού, άλλο τόσο επιβάλλεται να δοκιμάσετε μια ζεστή σοκολάτα Gianduja ή μια Valrhona-φράουλα, μια σκούρα με ρούμι ή με γεύση τιραμισού, μια γάλακτος με φυστικοβούτυρο. Η απόλυτη σταρ στον κατάλογο είναι η χειροποίητη σοκολάτα υγείας με κανέλα και πορτοκάλι, που φωνάζει « Έρχονται Χριστούγεννα!». Βελούδινες και οι λευκές, με λεμόνι-μοσχοκάρυδο ή σμέουρο-ρόδι, αλλά κι εκείνη χωρίς ζάχαρη, για όσους προσέχουν τη γραμμή τους.
Info: Κολωνάκι: Σίνα 21
Petite Fleur
Ένα ακόμη αγαπημένο καφέ-σοκολατερί, τη θαλπωρή του οποίου αποζητάμε με τα πρώτα κρύα, μαζί με τις πρωτότυπες, πλούσιες σοκολάτες του. Μας τις σερβίρουν σε παστέλ κούπες, προσθέτοντας μια γλυκιά και φωτεινή νότα στις μουντές, κρύες μέρες, όπως και η ζεστή, πολύ προσεγμένη διακόσμηση των 6 πλέον καταστημάτων Petite Fleur. Εδώ, στο μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο της σοκολάτας συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις, με τα ζωηρά χρώματα στα κλασσικά έπιπλα, τη jazz που παίζουν τα βινύλια ενός παλιού πικ απ, την όσφρηση που ξεμυαλίζεται όση ώρα λιώνουν τελετουργικά σε μπαιν μαρί οι πλάκες βιολογικής σοκολάτας Valhrona, ώστε να ετοιμαστεί ξεχωριστά για κάθε πελάτη το ρόφημα που επιθυμεί.
Τι μπορεί να είναι αυτό; Μια τονωτική σοκολάτα με κάρδαμο ή espresso, με γαρύφαλλο και ροζ πιπέρι ή κανέλα και καυτερές πιπεριές για να μας ζεστάνει άμεσα, ή με κανέλα και γλυκό του κουταλιού κάστανο, κεράσι ή περγαμόντο για να μας κάνει να νοιώσουμε παιδιά. Αν πάλι θέλετε να ξυπνήσετε για τα καλά τον ενήλικα μέσα σας, υπάρχουν και επιλογές με μια δόση αλκοόλ σε πολύ ταιριαστούς συνδυασμούς: πορτοκάλι-ρούμι, μοσχοκάρυδο-bourbon και μέλι-μπράντυ, ανάλογα με τα γούστα σας. Συμπληρώστε την απόλαυση με μία από τις γλυκές τάρτες – λεμονιού ή σοκολάτας που ετοιμάζονται βάσει παλιών, οικογενειακών συνταγών και ξορκίστε κάθε ίχνος του χειμώνα.
Info: Golden Hall: Λεωφόρος Κηφισίας 37A, Μαρούσι, Κολωνάκι: Ομήρου 44, Χαλάνδρι: Πλατεία Αγίου Νικολάου 2, Κηφισιά: Αγίων Θεοδώρων 4, Παγκράτι: Αμύντα 1 (Πλατεία Προσκόπων), McArthurGlen: Οικοδομικό Τετράγωνο Ε71, Γυαλού.
Μέντα
Για τις χειμωνιάτικες μέρες που επιζητούμε οικεία σπιτική ατμόσφαιρα και μια ζεστή γωνιά για να χαλαρώσουμε, το καφέ Μέντα στην Κηφισιά είναι ο προορισμός που δεν απογοητεύει ποτέ. Ίσως γιατί έχει διατηρήσει την αίσθηση του παλαιού αρχοντικού, τότε που αποτελούσε την εξοχική κατοικία του σπουδαίου ποιητή Άγγελου Σικελιανού, ίσως επειδή κρύβεται ακόμη μέσα στον πλούσιο κήπο του και μοιάζει να μην το αγγίζει η εμπορική κίνηση της γύρω περιοχής, ή απλά γιατί καθισμένος δίπλα στα παράθυρα κι απολαμβάνοντας μια ζεστή σοκολάτα, νοιώθεις τόσο άνετα όσο σε ένα φιλικό σπίτι.
Πιάστε τραπέζι στην πολύ cozy εσωτερική αίθουσα, όπου οι παλιοί πέτρινοι τοίχοι έρχονται σε ενδιαφέρουσα αντίθεση με τις πολύχρωμες ταπετσαρίες και τα φλοράλ μαξιλάρια και διαλέξτε ένα από τα «σπιτικής» λογικής γλυκά, που εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή. Η αφράτη μηλόπιτα, το ζουμερό σοκολατένιο σουφλέ και το πάντα αγαπημένο μωσαϊκό πρωταγωνιστούν στο χειμωνιάτικο μενού. Ο συνδυασμός τους δε με μια ζεστή σοκολάτα με γεύση αλμυρής καραμέλας, είναι ό,τι καλύτερο για να σας προετοιμάσει για μια από τις ενδιαφέρουσες μουσικές βραδιές που διοργανώνονται εδώ.
Info: Κηφισιά: Αγίων Θεοδώρων 5
Cake
Τρία σημεία όλο γλύκα και 11 περίπου θεαματικά κέικ πολλαπλών στρώσεων όλο γεύση. Από το κατακόκκινο Red Velvet ως το δίχρωμο Marble cake, οι πειρασμοί που παρατάσσονται στους πάγκους του Cake σε κάνουν να σαστίζεις. Το Carrot cake τους είναι από τα καλύτερα της πόλης, στο κέικ με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα είναι αδύνατο να αντισταθείς, ενώ ιδιαίτερα τιμάται και η σοκολάτα. Σοκολατένιο κέικ με frosting σοκολάτας βουτύρου ή γάλακτος, σοκολατένιο Cheesecake, Fudge ή Brownie, αυτό είναι το καταλληλότερο μέρος για να εθιστείτε στη σοκολάτα. Κάντε την έξτρα αμαρτία και συνδυάστε με μια ζεστή σοκολάτα με γεύση φράουλα, καρύδα ή λευκή με φουντούκι. Τις ηλιόλουστες μέρες απολαύστε τα έξω, στα βεραμάν φερ φορζέ καθίσματα με τα χαρακτηριστικά κόκκινα μαξιλάρια, ενώ όταν το κρύο δυναμώνει, το εσωτερικό με τα ασπρόμαυρα δάπεδα και τους παστέλ, ξύλινους πάγκους, θα σας κάνει να νομίζετε ότι βρίσκεστε στην κουζίνα του Stephen, της Lucy και της Maggie, των τριών αδερφών από τις ΗΠΑ, που από το 2004 δεν έχουν σταματήσει να ξετρελαίνουν μικρούς-μεγάλους με τις θεαματικές γλυκές δημιουργίες τους.
Info: Αιγάλεω: Λ. Θηβών 507 (Είσοδος Πάρκο Ανεξαρτησίας), Κηφισιά: Αργυροπούλου 3, Κολωνάκι: Ηροδότου 15.
Hobb’s
Ένα υπέροχο vintage σκηνικό περιμένει όσους βρεθούν σε αυτό το γωνιακό all day café των Βριλησσίων με το μεγάλο, άνετο χώρο, που φέτος σχεδόν διπλασιάστηκε, τα mix n’ match έπιπλα και τα καλοσυντηρημένα διακοσμητικά αντικείμενα περασμένων εποχών, τα οποία συλλέγει με γούστο και πάθος ο ιδιοκτήτης. Στις άνετες, δερμάτινες πολυθρόνες θα βυθιστείτε με μια ζεστή κούπα ανά χείρας, ξεφυλλίζοντας τα διαθέσιμα βιβλία και περιοδικά και στα μεγάλα τραπέζια θα μοιραστείτε με την παρέα σας τα νόστιμα γλυκά, με το τιραμισού να ξεχωρίζει και να σας ταξιδεύει κατευθείαν στην Ιταλία. Ωραιότατη και η ζουμερή πορτοκαλόπιτα, η πληθωρική σοκολατόπιτα και το αφράτο μιλφέιγ. Όσο για τα ροφήματα ζεστής σοκολάτας, η bitter, η μπαχαρικών, ακόμη κι η πλούσια σε σαντιγί Viennois, φαντάζουν απλές μπροστά στις μοναδικές γεύσεις τσουρέκι-πραλίνα και λευκή με μαστίχα και τριαντάφυλλο, που αρκούν για να σας κάνουν θαμώνες του Hobb’s. Για να τις απολαύσετε με περισσότερη ησυχία, επιλέξτε την αίθουσα που άνοιξε φέτος, διαμορφωμένη σαν ζεστή τραπεζαρία αγγλικής εξοχικής κατοικίας.
Info: Βριλήσσια: Λεωφόρος Πεντέλης 110
Italus
Τι είναι καλύτερο από ένα φλυτζάνι αχνιστής σοκολάτας; Να μπορείς αφού απολαύσεις τη σοκολάτα σου, να φας και το – μπισκοτένιο – φλιτζάνι. Αυτό ακριβώς θα κάνετε στο καλαίσθητο καφέ της Καλλιθέας, όπου προχωρώντας από την πολύβουη είσοδο στο ήσυχο βάθος, θα έχετε ανακαλύψει ένα τέλειο καταφύγιο στη θορυβώδη Θησέως, αλλά κι ένα μέρος για να εφοδιαστείτε με ενέργεια με υγιεινό τρόπο, για μια μέρα γεμάτη ψώνια. Κινηθείτε στη λογική των healthy snacks και επιλέξτε να συνδυάσετε μια ζεστή σοκολάτα με κάποια από τις πολλές επιλογές σε bowls, banana breads και μπάρες, για να συνθέσετε ένα τέλειο πρωινό.
Ξεχωρίζουν το Smoothie bowl με μπανάνα, γάλα αμυγδάλου, φυστικοβούτυρο και κανέλα, το Banana bread με μασκαρπόνε και Nutella, ενώ καθημερινά θα βρείτε και 10 διαφορετικές χειροποίητες μπάρες ενέργειας γεμάτες αντιοξειδωτικά από ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Δεν λείπουν φυσικά τα γλυκά, με τα υπέροχα σικελιάνικα cannoli να γεμίζονται πριν σερβιριστούν ώστε να διατηρούνται τραγανά. Κι επειδή εδώ δεν γίνεται να μη δοκιμάσετε τη ζεστή σοκολάτα, απλά αποφασίστε αν θα ενδώσετε στην πολύ πηχτή Italus ή σε ένα Choco cup, όπου μόλις πιείτε το ρόφημά σας, μπορείτε άνετα να φάτε και το φλιτζάνι από μπισκότο παγωτού, καλυμμένο εσωτερικά με σοκολάτα. Με τόσες υγιεινές επιλογές, σίγουρα το δικαιούστε.
Info: Καλλιθέα: Λεωφόρος Ελ. Βενιζέλου 104
Διαβάστε ακόμα:
6 καφετέριες με τζάκι στην Αθήνα για ζεστή, χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα
7 κορυφαία ζαχαροπλαστεία με γαλλικό αέρα στην Αθήνα
6 καφέ με παραμυθένια διακόσμηση στην Αθήνα -Παράδεισος για τα παιδιά