Τα δύο βουνά που μοιάζουν να θέλουν να κρύψουν τον μοντέρνο αυτοκινητόδρομο Ε65 ανάμεσά τους, στη διαδρομή από Κόρινθο προς Τρίπολη, λίγο μετά τα διόδια Σπαθοβουνίου, χαρακτηρίζουν την άφιξη στην περιοχή της Νεμέας.

13

Μόλις λίγα μέτρα από την έξοδο της εθνικής οδού, οι διάσπαρτοι αμπελώνες στις πλαγιές, όπου αγγίζει το βλέμμα, αριστερά και δεξιά του επαρχιακού δρόμου που οδηγεί προς τις δύο «λεκάνες» της Νεμέας, ορίζουν το τοπίο, την όψη και τη χρήση του. Η φευγαλέα ματιά στα αριστερά προς τα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, αποχαιρετά το σύγχρονο δρόμο που χάνεται ανάμεσα στο πλούσιο ανάγλυφο. Η είσοδος στην μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας στην οποία παράγονται τα κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας Νεμέα, χαρακτηρίζεται από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας στα δεξιά του δρόμου, στην είσοδο του χωριού.

Πόλη – Κράτος, ονομαστή στην αρχαιότητα, στο δρόμο που συνέδεε την Κόρινθο με το Άργος, ταυτόσημη με τον μύθο του Ηρακλή να σκοτώνει το διάσημο λιοντάρι σε έναν από τους άθλους του αλλά και τόπο τέλεσης των Νεμέων Αγώνων κάθε τέσσερα χρόνια, επιβάλλουν την επίσκεψη σε αυτόν τον καλοδιατηρημένο χώρο γεμάτο ιστορία αλλά και την καλαισθησία των περασμένων γενεών που έζησαν εδώ. Στη θέση της σύγχρονης Νεμέας υπήρχε από την αρχαιότητα η Φλιασία, χώρα και η πόλη-κράτος Φλιούς, η οποία ιδρύθηκε με την κάθοδο των Δωριέων. Η πόλη ήταν πλούσια χάρη στο κρασί που παρήγαγε από τότε, του Φλιάσιου οίνου, η φήμη του οποίου μεταφέρθηκε σε πολλά σημεία της ανατολικής Μεσογείου από τους αθλητές που ταξίδευαν μέχρι εδώ για να λάβουν μέρος στους αγώνες, στα Νέμεια.

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, δημιουργήθηκε ο οικισμός του Αγίου Γεωργίου, στις δυτικές πλαγιές του Προφήτη Ηλία, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την Αρχαία Νεμέα, μέχρι την μετονομασία του σε Νεμέα το 1840. Το κρασί συνέχισε να παράγεται ως ο «μέλας οίνος του Αγίου Γεωργίου», έτσι ώστε η συνέχεια της Φλιάσιας αμπέλου να έχει μετονομαστεί σε Αγιωργίτικο και από το 1971 να έχει θεσμοθετηθεί ως αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ Νεμέα. Η συνολική έκταση είναι περίπου 27.000 στρέμματα και τα αμπέλια βρίσκονται σε γραμμική τάξη σε υψόμετρα από 250 έως 850 μέτρα, στις πλαγιές των λόφων, σε μια ποικιλία εδαφών, από αργιλώδη, αργιλοπηλώδη, αργιλοαμμώδη μέχρι ασβεστολιθικά, παράγοντας ερυθρό, ξηρό οίνο εξαιρετικής ποιότητας.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(284134)
      ["id"]=>
      int(284134)
      ["title"]=>
      string(14) "Agios Georgios"
      ["filename"]=>
      string(18) "Agios-Georgios.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1618840)
      ["url"]=>
      string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Agios-Georgios.jpg"
      ["link"]=>
      string(99) "https://www.travel.gr/experiences/odoiporiko-sti-nemea-diaspartoi-ampe/attachment/agios-georgios-4/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(30) "Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(16) "agios-georgios-4"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(284033)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-10-09 10:58:13"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-10-09 10:58:29"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2501)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Agios-Georgios-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Agios-Georgios-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Agios-Georgios-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Agios-Georgios-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Agios-Georgios-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Agios-Georgios-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Το χωριό της Αρχαίας Νεμέας είναι ήσυχο. Χαμηλά οικήματα, περιποιημένες αυλές και χειροποίητες πινακίδες οινοποιείων είναι τα χαρακτηριστικά του. Στην καφετέρια που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο, λίγοι θαμώνες παρατηρούν τα περαστικά αυτοκίνητα, στην ανάπαυλα από διάφορες αγροτικές, κυρίως, εργασίες. Στάσιμος χρόνος. Αγροτικά αυτοκίνητα και μικρά τρακτέρ φορτωμένα με χρωματιστές κλούβες γεμάτες σταφύλια, κινούνται ασταμάτητα στους δρόμους ανάμεσα στα 17 χωριά που απαρτίζουν την αμπελουργική ζώνη της Νεμέας. Ανάμεσα στις τέλεια στοιχισμένες γραμμές των αμπελιών, εργάτες γης με ρούχα χρωματιστά που σπάνε τις μονότονες αποχρώσεις του πράσινου, τρυγούν τα βαριά τσαμπιά που απέμειναν στα φυτά, γεμίζοντας τα καφάσια με το αποτέλεσμα των κόπων μιας ολόκληρης χρονιάς. Η περίοδος του τρύγου βρίσκεται στις τελευταίες της ημέρες, η μεγαλύτερη δουλειά έχει ήδη γίνει.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(284227)
      ["id"]=>
      int(284227)
      ["title"]=>
      string(15) "_Gaia_ - detail"
      ["filename"]=>
      string(17) "Gaia_-detail-.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1464113)
      ["url"]=>
      string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Gaia_-detail-.jpg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/experiences/odoiporiko-sti-nemea-diaspartoi-ampe/attachment/_gaia_-detail/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(41) "Gaia Wines/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(13) "_gaia_-detail"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(284033)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-10-09 11:26:52"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-10-09 11:27:25"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2501)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Gaia_-detail--150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Gaia_-detail--200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Gaia_-detail--768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Gaia_-detail--683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Gaia_-detail--1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Gaia_-detail--1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "bottom"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	
		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(284239)
      ["id"]=>
      int(284239)
      ["title"]=>
      string(17) "Fytòrio Ampèlou"
      ["filename"]=>
      string(20) "Fytorio-Ampelou-.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1706915)
      ["url"]=>
      string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Fytorio-Ampelou-.jpg"
      ["link"]=>
      string(98) "https://www.travel.gr/experiences/odoiporiko-sti-nemea-diaspartoi-ampe/attachment/fytorio-ampelou/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(60) "Φυτώριο Αμπέλου/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(15) "fytorio-ampelou"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(284033)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-10-09 11:29:03"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-10-09 11:29:23"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2501)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Fytorio-Ampelou--150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Fytorio-Ampelou--200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Fytorio-Ampelou--768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Fytorio-Ampelou--683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Fytorio-Ampelou--1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Fytorio-Ampelou--1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Σε ένα από τα επισκέψιμα οινοποιεία, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, η διαδικασία της γευστικής δοκιμής των παραγόμενων κρασιών, ανήκει στις ομορφότερες εμπειρίες κάθε ταξιδιώτη που αναζητά γεύσεις και γνώσεις. Τα ποτήρια είναι ήδη στημένα στη σειρά στο τραπέζι. Ένα φυλλάδιο του οινοποιείου με τα προϊόντα του, ένα μπλοκάκι και ένα μολύβι για σημειώσεις, παξιμαδάκια και, ίσως, λίγο τυρί σε ένα πιάτο στη μέση, νερό. Οι άνθρωποι των οινοποιείων παρουσιάζουν τα κρασιά σαν παιδιά τους, νεογέννητα ή και πιο ώριμα, ατίθασα ή και πιο ευγενικά, ατρόμητα αλλά και ντελικάτα, οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι, η αγάπη για το κρασί χωρίς όρια. Η εξέλιξη της γευστικής δοκιμής, τα αρώματα, τα σχόλια, κάποια λογοπαίγνια, φέρνουν τον επισκέπτη να ξεκλειδώσει και να μπει σε μια νέα συνθήκη, πέραν αυτής του απλού καταναλωτή. Το κρασί είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος. Και ευτυχώς.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(284125)
      ["id"]=>
      int(284125)
      ["title"]=>
      string(8) "Stafìda"
      ["filename"]=>
      string(11) "Stafida.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1881794)
      ["url"]=>
      string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Stafida.jpg"
      ["link"]=>
      string(90) "https://www.travel.gr/experiences/odoiporiko-sti-nemea-diaspartoi-ampe/attachment/stafida/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(58) "Σταφίδα Νεμέας/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(7) "stafida"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(284033)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-10-09 10:56:13"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-10-09 10:56:33"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2501)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Stafida-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Stafida-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Stafida-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Stafida-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Stafida-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/Stafida-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Μια βόλτα στη λεκάνη της Νεμέας, μετά την υπεύθυνη γευστική δοκιμή και πριν την αναζήτηση τροφής συνοδεία κρασιού φυσικά, φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με μια γη εύφορη και ζωντανή. Μονάδες καλλιέργειας και διατήρησης ποικιλιών αμπέλου, σταφιδοπαραγωγές, μικροί και μεγαλύτεροι ελαιώνες, αμπέλια με βρώσιμα μόνο σταφύλια, γιγαντιαία μηχανήματα συγκομιδής τα οποία κινούνται με προσοχή στους στενούς επαρχιακούς δρόμους, συνθέτουν μια εικόνα ζωής και αγροτικής εξέλιξης. Ανάμεσα στις εύφορες επίπεδες εκτάσεις και στα αρδευτικά κανάλια, η παράξενη και λίγο απόκοσμη εικόνα του Κέντρου Δορυφορικών Επικοινωνιών με τα τεράστια λευκά πιάτα να κοιτούν σαν να φωνάζουν με την ψηφιακή τους φωνή προς τον ουρανό, είναι μια φουτουριστική εικόνα βγαλμένη από ταινία του Βιλνέβ, σαν μια συμπαντική πρόσκληση για γνωριμία και οινοποσία.

Ο βράχος με το μεσαιωνικό όνομα «Πολυφέγγους», στην ανατολική είσοδο της Νεμέας, φιλοξενεί την εκκλησία της Παναγίας του Βράχου, χτισμένης μέσα στο κοίλο ενός σπηλαίου. Σαν στολίδι κρέμεται πάνω από την κωμόπολη, συνδέοντας το παρελθόν με το σήμερα, την κατάνυξη με τους ζωηρούς ρυθμούς και την εξέλιξη, διαχωρίζοντας την αισθητική της από τις μοντέρνες κατασκευές στη ρίζα του βράχου. Η επίσκεψη φανερώνει μια θέα σε ολόκληρη τη λεκάνη της Νεμέας αλλά συνδέει τον περιπατητή με τη θρησκευτικότητα και την ομορφιά του άγριου φυσικού τοπίου.

Λίγο πριν το τέλος αυτού του ταξιδιού, στη δροσιά του φθινοπωρινού απογεύματος, απολαμβάνοντας με όλες τις αισθήσεις γεύσεις παντρεμένες με το καταλληλότερο κρασί, κουβέντες χαλαρές και φιλικές πλάθουν ακόμη μερικές ιστορίες από τη Νεμέα, αφτιασίδωτες και αληθινές. Σαν τον τόπο που τις μοιράζεται απλόχερα με τους επισκέπτες του.

Διαβάστε ακόμα:

Αποστολή στη Νεμέα: Οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό

Αποστολή στη Νεμέα, στον αστερισμό του Αγιωργίτικου

Από τη Θεσσαλονίκη στα αμπέλια της Νεμέας