Οι επιρροές των Ενετών, των Άγγλων και των Γάλλων κατακτητών του νησιού είναι εμφανείς σε όλες σας τις περιηγήσεις στην πόλη της Κέρκυρας. Το ιστορικό κέντρο έχει ενταχθεί στα Mνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και είναι ένα αληθινό αρχιτεκτονικό κόσμημα. Στο υπόλοιπο νησί, κάστρα, μονές, πολυτελή ανάκτορα-μουσεία και δεκάδες άλλα αξιοθέατα θα κάνουν αξέχαστη κάθε διαδρομή που θα επιλέξετε να κάνετε.
Η Σπιανάδα και το Λιστόν
Η πλατεία της Σπιανάδας χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη των Βαλκανίων και αποτελεί ιδανική αφετηρία για μία περιήγηση στην πόλη. Στη δυτική της πλευρά βρίσκεται το αγαπημένο σημείο για περίπατο και καφέ, το περίφημο Λιστόν. Το δημιούργησε το 1810, στα πρότυπα της παριζιάνικης οδού Ριβολί, ο πολεοδόμος Ματιέ Λεσέψ (πατέρας του σχεδιαστή της διώρυγας του Σουέζ). Κάτω από τις τοξοστοιχίες με τα κομψά φανάρια, λειτουργούν πολλά καφέ και εστιατόρια. Στη νότια πλευρά της Σπιανάδας μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα άθλημα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα, το κρίκετ. Στην Κέρκυρα βρίσκεται η έδρα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ. Στο γήπεδο διεξάγονται συχνά αγώνες, τουρνουά και Πανελλήνια πρωταθλήματα.
Ανάκτορο Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου
Οι Άγγλοι κατακτητές κληροδότησαν στην πόλη πολλά κτίρια που υπέγραψαν σπουδαίοι αρχιτέκτονες της εποχής, με πιο χαρακτηριστικό το μνημειώδες ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Κτίστηκε μεταξύ 1819-24, ως κατοικία του Άγγλου Αρμοστή Τόμας Μέιτλαντ και έδρα της Αγγλικής Αρμοστείας. Υπήρξε, επίσης, έδρα του ομώνυμου τάγματος.
Από την ενσωμάτωση της Κέρκυρας στην ελληνική επικράτεια μέχρι το 1969, ήταν χειμερινή κατοικία της τέως βασιλικής οικογένειας. Θα θαυμάσετε τις αίθουσες του διώροφου ανακτόρου με τα σπουδαία κειμήλια, έπιπλα και οροφογραφίες, τη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας με έργα ντόπιων ζωγράφων και το εντυπωσιακό μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Το περιβάλλουν κήποι. Σημαντικό ως προς την αρχιτεκτονική του είναι και το μνημείο του Τόμας Μέιτλαντ (1816), μια ροτόντα με ιωνικούς κίονες που κτίστηκε το σε ανάμνηση της άφιξης του Άγγλου Αρμοστή.
Το Καμπιέλο με τις απλωμένες μπουγάδες
Βορειοδυτικά του Λιστόν θα μπείτε στον μικρό λαβύρινθο του Καμπιέλου, της παλιάς πόλης της Κέρκυρας που δημιουργήθηκε την περίοδο των Ενετών. Θα περπατήσετε στα καντούνια, κάτω από τις μπουγάδες που απλώνουν οι Κερκυραίες στα σχοινά ενώνουν τα μπαλκόνια των παλιών κατοικιών. Χρώματα όπως ροζ, ώχρα, κεραμιδί, σομόν, πράσινο εναλλάσσονται στα κτίρια που έγιναν πολυώροφα για να στεγάσουν όσο περισσότερους ανθρώπους γινόταν σε έναν περιορισμένο χώρο.
Περπατώντας θα φτάσετε στην πλατεία της Παναγίας της Κρεμαστής με το βενετσιάνικο μαρμάρινο πηγάδι. Η επτανησιακού τύπου εκκλησία είναι κτισμένη πριν τον 16ο αι.
Αξίζει να δείτε και τον ναό του Αγίου Νικόλα των Γερόντων (του 14ου αι. με προσθήκες που φτάνουν έως τον 17ο α.). Είναι ρυθμού Βασιλικής, με έργα σπουδαίων αγιογράφων στο εσωτερικό του. Στο Καμπιέλο βρίσκεται και η Παναγία Αντιβουνιώτισσα που στεγάζει το Βυζαντινό μουσείο. Είναι από τα σπουδαιότερα εκκλησιαστικά μνημεία του νησιού. Περπατώντας στις όμορφες γειτονιές, θα βρεθείτε μικρές πλατείες με μικρά, κομψά καφέ-μπαρ-ζαχαροπλαστεία για να κάνετε στάση.
Το Παλαιό Φρούριο
Στη χερσόνησο με τις δυο κορυφές, ήταν κτισμένη η βυζαντινή πόλη Κορυφώ, όνομα που διατηρείται ακόμη σε ξένους χάρτες (Corfu). Τη μορφή που βλέπετε σήμερα του φρούριο την πήρε μεταξύ 1386-1797, όταν οι Βενετοί οχύρωσαν τα δυο υψώματα και έζωσαν με δεύτερο ισχυρό τείχος τις βραχώδεις ακτές. Στα δυτικά, εκεί όπου ενώνεται με τη στεριά, έσκαψαν μια βαθιά τάφρο, την Κόντρα Φόσα, που έκανε το φρούριο να μοιάζει με απόρθητο νησί. Το τεχνητό αυτό κανάλι σήμερα χρησιμοποιείται σαν αραξοβόλι για ψαρόβαρκες και η γέφυρα που το διασχίζει είναι ένας από τους πιο γραφικούς περιπάτους στην πόλη.
Μέσα στο φρούριο σώζονται δυο ενετικοί πύργοι, το Castel de Terre και το Castel de Mare. Διακρίνονται επίσης ερείπια από πυροβολεία, στρατώνες, πυριτιδαποθήκες και υπόγειες σήραγγες. Στο ψηλότερο σημείο του οχυρού, το 1822, άναψε ο πρώτος φάρος των ελληνικών θαλασσών. Στη νότια πλευρά θα βρείτε τη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, κτισμένη από τους Άγγλους το 1840, σε απομίμηση αρχαίου δωρικού ναού.
Το Νέο Φρούριο
Υψώνεται στον λόφο του Αγίου Μάρκου κοντά στο παλιό λιμάνι της πόλης. Κτίστηκε από τους Ενετούς την περίοδο 1576-1645 και θεωρείται αριστούργημα οχυρωματικής τέχνης.
Σκοπός του δεύτερου κάστρου της Κέρκυρας, ήταν να προστατέψει το Εξωπόλιον (ο οικισμός έξω από το Παλαιό Φρούριο), όπου υπήρχαν ήδη πολλές κατοικίες, και το λιμάνι. Έχει δυο οχυρωματικές ζώνες. Στο ψηλότερο επίπεδο βρίσκονται οι προμαχώνες Sette Venti. Η ολοκλήρωσή του Νέου Φρουρίου και η σύνδεσή του με το Παλαιό μέσω των παράκτιων οχυρώσεων σχημάτισε έναν πανίσχυρο αμυντικό κλοιό με δυο αυτόνομους πόλους, ο οποίος έκανε την Κέρκυρα απόρθητη.
Περνώντας από το κατώφλι προετοιμαστείτε για ανάβαση. Στη διαδρομή θα δείτε στοές και θολωτούς διαδρόμους, πολεμίστρες, πυροβολεία, θυρεούς, λατινικές επιγραφές. Ανεβείτε τη σιδερένια σκάλα ως την κορυφή με τις βάσεις των πυροβολείων: Από εκεί η πανοραμική θέα προς την πόλη και τη θάλασσα είναι αξεπέραστη.
Ο Άγιος Σπυρίδωνας
Η εκκλησία του πολιούχου και προστάτη της Κέρκυρας κτίστηκε τον 16ο αι. για να φιλοξενήσει το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου που έφερε στο νησί ένας ιερέας από την Κωνσταντινούπολη, το 1456 (μετά την άλωσή της από τους Οθωμανούς). Το καμπαναριό χρονολογείται στο 1590 και μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο του Αγίου Γεωργίου των Γραικών στην Βενετία. Η χρυσή λάρνακα του Αγίου φυλάσσεται μέσα στο ιερό. Κάθε χρόνο ο ναός υποδέχεται πλήθη προσκυνητών, και υπάρχουν πολλά τάματα. Ο Άγιος Σπυρίδωνας κατά την παράδοση θεωρείται θαυματουργός: Απάλλαξε την πόλη από την σιτοδεία και την επιδημία της πανώλης, ενώ χάρη σ’ αυτόν η πόλη έμεινε αλώβητη κατά την πολιορκία των Τούρκων το 1716. Μεγάλη λιτανεία του σκηνώματος γίνεται την Κυριακή των Βαΐων, και είναι η μοναδική στην οποία συμμετέχουν όλες οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας. Το θέαμα-ακρόαμα είναι μεγαλειώδες.