Το Γύθειο είναι ένας προορισμός που προσελκύει συνεχώς περισσότερους επισκέπτες, διατηρώντας όμως τη φήμη και τις υποδομές του σε εξαιρετικό επίπεδο. Η παραλιακή κωμόπολη και η γύρω περιοχή προσφέρουν έναν συνδυασμό δραστηριοτήτων, από θαλάσσια σπορ και πολιτιστικά αξιοθέατα μέχρι στιγμές χαλάρωσης και γαστρονομικές απολαύσεις. Στην πόλη της Λακωνίας μπορεί κανείς να ζήσει εμπειρίες που αναδεικνύουν το καλύτερο που έχει να προσφέρει ο τόπος.
Επισκεφθείτε το νησάκι και τον Πύργο του Τζανετάκη Γρηγοράκη
Το Μαραθονήσι είναι ένα πανέμορφο νησάκι, πολύ κοντά στην ακτή του Γυθείου, που εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα συνδέεται με την πόλη μέσω μιας γέφυρας, η οποία σήμερα είναι ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Αφού φτάσετε, λίγα ακόμη βήματα θα σας οδηγήσουν σε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Μάνης, τον παραδοσιακό πέτρινο Πύργο του οπλαρχηγού και τρίτου Μπέη της Μάνης, Τζανετάκη Γρηγοράκη. Το απέριττο και άψογα διατηρημένο οικοδόμημα, χτισμένο το 1829, στεγάζει το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο Μάνης και προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ματιά στην πλούσια ιστορία της περιοχής.
Ο Φάρος
Ένα άλλο εμβληματικό κτήριο στο Μαραθωνήσι είναι ο οκτάγωνος μαρμάρινος φάρος, ο οποίος πρωτολειτούργησε το 1859. Αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο λόγω των χαρακτηριστικών, για την περιοχή, μορφολογικών στοιχείων του. Το κτήριο διακρίνεται για την συμμετρία των όψεων και την αρμονία των αναλογιών του. Το Μαραθονήσι είναι μέρος που εκτός από το να κάνετε μία μικρή βόλτα κατά την καλοκαιρινή σεζόν μπορείτε να απολαύσετε καταπληκτική θέα στην πόλη από το καφέ -εστιατόριο που λειτουργεί εκεί.
Το Ναυάγιο
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στάσεις στο ταξίδι στην Ανατολική Μάνη είναι εκείνη στην περιοχή Βαλτάκι. Εκεί θα δείτε και ένα εντυπωσιακής ομορφιάς ναυάγιο. Το πλοίο «Δημήτριος», βρίσκεται ξεβρασμένο στην παραλία Σελινίτσας από τις 23 Δεκέμβρη του 1981. Χωρίς να είναι σαφείς οι λόγοι του ναυαγίου και της εγκατάλειψης του σκάφους, το σκηνικό παραμένει υποβλητικό και προσφέρει καταπληκτικά φωτογραφικά ενσταντανέ.
Σπήλαια Διρού
Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο στο είδος του. Ο λόγος, φυσικά, για το Σπήλαιο του Διρού, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 37 χιλιομέτρων από το Γύθειο, νότια της Αρεόπολης, στο ιστορικό χωριό της Μάνης, τον Πύργο του Διρού. Η ύπαρξη του σπηλαίου ήταν γνωστή στους ντόπιους από πολύ παλιά, και μάλιστα κυκλοφορούσαν γύρω από αυτό διάφορες ιστορίες που ενίσχυαν τον μυστηριώδη χαρακτήρα του. Το 1949, οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. Μέχρι το 1960, είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα, ενώ σήμερα το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα, αποκαλύπτοντας ένα απίστευτο θαύμα της φύσης στα έγκατα της γης. Αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο, με έναν από τους βασικούς λόγους να είναι η δυνατότητα διάσχισής του με βαρκάκι.
Απολαύστε τις παραλίες
Σε έναν προορισμό όπως το Γύθειο, είναι σχεδόν αδύνατο να μη σκέφτεστε τη θάλασσα. Οι κοντινότερες παραλίες είναι η Σελινίτσα και το Μαυροβούνι, που θεωρούνται φυσική συνέχεια της πόλης. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει σίγουρα να φτάσετε μέχρι το Σκουτάρι, που απέχει περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο, ή ακόμη και μέχρι τον υπέροχο Κότρωνα, για τον οποίο θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο από μισή ώρα.
Η υπέροχη Βάθεια
Η Βάθεια είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας. Στέκεται αγέρωχη στην κορυφή ενός λόφου, περιτριγυρισμένη από διώροφους και τριώροφους επιβλητικούς μανιάτικους πύργους, οι οποίοι αποτελούν έναν ανεκτίμητο αρχιτεκτονικό θησαυρό. Μαζί με τα υπόλοιπα πετρόκτιστα κτίσματα του οικισμού, δημιουργούν ένα πραγματικό οχυρό, φύλακα της περιοχής. Σίγουρα αξίζει τη μία ώρα οδήγησης που θα χρειαστείτε για να φτάσετε εκεί, με αφετηρία το Γύθειο. Περισσότερα για τη Βάθεια μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Μία παράσταση στο αρχαίο θέατρο
Στη βόρεια άκρη της πόλης, στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου, βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της περιοχής. Σύμφωνα με τη μυθολογία, χτίστηκε από τον Ηρακλή και τον Απόλλωνα. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η σημερινή μορφή του είναι έργο των Ρωμαίων. Στην κορυφή του λόφου, σε απόσταση περίπου 50 μέτρων, βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Τμήματα της αρχαίας οχύρωσης και του ναού της Αθηνάς παραμένουν ορατά μέχρι σήμερα. Στο θέατρο εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σημαντικές παραστάσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Διαβάστε ακόμα:
Από το Γύθειο στην Ελαφόνησο: Απόδραση μεταξύ Ευρώτα και Μεσογείου
Τραχήλα: Ένα πέτρινο, αγχολυτικό ψαροχώρι της Μεσσηνίας
Αλύπα: Το μαγευτικό επίνειο της Μάνης