Κάπου μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου έχουμε την ευκαιρία να υποδεχτούμε ξανά τη νέα χρονιά, να ευχηθούμε πάλι για τον καινούργιο χρόνο, να ορίσουμε ξανά τους στόχους μας, αλλά κυρίως να γιορτάσουμε με κεφάτο και πρωτότυπο τρόπο όπως αρμόζει σε κάθε νέα αρχή. Όλα αυτά χάρη στην Κινεζική Πρωτοχρονιά, δηλαδή την απαρχή του Σεληνιακού Νέου Έτους, που ονομάζεται και Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ και γιορτάζεται με φαντασμαγορικό τρόπο από το 1/4 των κατοίκων του πλανήτη.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εορταστική εκδήλωση της χρονιάς στην Κίνα, που πλέον έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται και στις μεγαλουπόλεις όπου υπάρχει σημαντική κινεζική κοινότητα, όπως στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Οπότε και χωρίς να βρεθεί κανείς στην Άπω Ανατολή, ένα ταξίδι στη βρετανική πρωτεύουσα αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια καλή ευκαιρία να εντρυφήσει στην κουλτούρα και τα έθιμα που συνοδεύουν την παράδοση αυτή, αλλά και να ξεφαντώσει στη μεγαλύτερη εκτός Ασίας γιορτή υποδοχής της «Χρονιάς του Κουνελιού».
Οι παραδόσεις και το τυχερό κουνέλι
Εξίσου σημαντικό γεγονός για το μεγαλύτερο μέρος του ασιατικού κόσμου, η Κινεζική Πρωτοχρονιά καθορίζεται από το σεληνιακό ημερολόγιο και γιορτάζεται σε κινητή ημερομηνία, πάντα μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου, με τους φετινούς εορτασμούς να έχουν οριστεί για την Κυριακή 22 Ιανουαρίου. Κάθε νέα χρονιά μάλιστα σχετίζεται και με ένα διαφορετικό ζώο σύμφωνα με τον κινεζική ζωδιακό κύκλο, με το 2023 να ορίζεται ως έτος του κουνελιού, το ζώο – σύμβολο της μακροζωίας, της ειρήνης και της ευημερίας σύμφωνα με την κινεζική κουλτούρα.
Οι ρίζες της εξωτικής αυτής παράδοσης και των θεαματικών τρόπων που πλέον γιορτάζεται εντοπίζονται σχεδόν 3.500 χρόνια πριν. Ο θρύλος θέλει το φοβερό τέρας Nian να εμφανίζεται κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς του σεληνιακού ημερολογίου και να τρομοκρατεί τρώγοντας σοδιές και ανθρώπους. Ένας σοφός γέροντας παρατήρησε ότι το τέρας τρόμαζε μόνο από δυνατούς θορύβους σαν αυτούς που κάνουν οι κροτίδες, αλλά και από το κόκκινο χρώμα. Έτσι, καθώς οι Κινέζοι προετοιμάζονταν για την Πρωτοχρονιά άρχιζαν να βάφουν ή να καλύπτουν με κόκκινα χαρτιά τις πόρτες, να φορούν κόκκινα ρούχα, να ανάβουν φωτιές από μπαμπού για το θόρυβο που κάνουν όταν καίγονται – αργότερα αντικαταστάθηκαν από βαρελότα και βεγγαλικά -, προκειμένου να σωθούν από τη μανία του τέρατος, που έτσι δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά.
Κατά μια άλλη πεποίθηση, ο εορτασμός της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς με τέτοιο τρόπο ανάγεται στη Δυναστεία των Σανγκ (1600–1046 π.Χ.), όταν οι άνθρωποι τιμήσουν με τελετουργικό τρόπο τις θεότητες και τους προγόνους τους. Όπως και να ‘χει, το βέβαιο είναι ότι η καθιέρωση των εκδηλώσεων την πρώτη μέρα του πρώτου μήνα του σεληνιακού ημερολογίου οφείλεται στη Δυναστεία των Χαν (202 π.Χ. – 220 μ.Χ.), ενώ με το πέρασμα των αιώνων προστέθηκαν παραδοσιακά φαγητά, εντυπωσιακά βεγγαλικά και επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους. Καθώς ο θρησκευτικός χαρακτήρας της γιορτής ατόνησε και ενισχύθηκε το στοιχείο της διασκέδασης, εξελίχθηκαν και τα έθιμα που τη συνοδεύουν, για να φτάσουμε σήμερα στις θεαματικές, πολύχρωμες παρελάσεις και τις διασκεδαστικές δραστηριότητες που οργανώνονται μήνες πριν.
Οι δράκοι ξεχύνονται στους δρόμους του Λονδίνου
Με την περιοχή της Chinatown στο Soho να στολίζεται με ακόμη περισσότερα παραδοσιακά κόκκινα φαναράκια και την Ένωση London Chinatown Chinese Association να διοργανώνει εορταστικά δρώμενα που θα διαρκέσουν όλη τη διάρκεια της μέρας, το West End στις 22 Γενάρη θα μοιάζει με ατέλειωτο πάρτι. Σκηνές για συναυλίες και παραστάσεις θα στηθούν στην Trafalgar Square, διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους σας περιμένει στη Leicester Square, όπως και μοναδικές λιχουδιές και σπεσιαλιτέ στα κινεζικά και καντονέζικα εστιατόρια της Chinatown, με τα dumplings να έχουν την τιμητική τους.
Η πολυαναμενόμενη πολύχρωμη παρέλαση δεν θα λείπει ούτε φέτος. Το μοναδικό θέαμα των 50 ομάδων με τα φανταχτερά κοστούμια κυρίως στο τυχερό, κόκκινο χρώμα και τους μεγαλύτερους δράκους και λιοντάρια που παρελαύνουν εκτός Ασίας, αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί από την οδό Charing Cross πριν κατηφορίσει με όλο το πλήθος που τη συνοδεύει, στη Shaftesbury Avenue και την καρδιά της Chinatown και ολοκληρωθεί αργότερα με μια παραδοσιακή τελετή στην Trafalgar Square.
Εκεί ακριβώς, στην κεντρική πλατεία του Λονδίνου και υπό το άγρυπνο βλέμμα του Νέλσον, εξελίσσεται το τελετουργικό «Ενδυνάμωσης του Λιονταριού», χρωματίζοντας τα μάτια των ζωηρόχρωμων χάρτινων και υφασμάτινων λιονταριών της παρέλασης. Στην κινεζική κουλτούρα τα μάτια αντανακλούν το πνεύμα κι έτσι, προκειμένου να αποκτήσει ο βασιλιάς των ζώων τη δύναμη να ανταπεξέλθει στο καθήκον του και να φέρει προστασία, καλοτυχία και ευημερία, τα μάτια βάφονται έντονα και «ζωντανεύουν». Ακολουθούν τελετουργικοί χοροί με ιπτάμενους δράκους, διασκεδαστικά νούμερα επί σκηνής, κινεζική μουσική – ακόμη και κινέζικες pop επιτυχίες – και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια στην παρακείμενη National Gallery.
Οι επιλογές δεν εξαντλούνται εδώ, αφού καθόλη τη διάρκεια της μέρας οι κυριότεροι δρόμοι του West End θα σφύζουν από δρώμενα. Στη Shaftesbury Avenue, Βρετανοί και Ασιάτες καλλιτέχνες θα δίνουν παραστάσεις θεάτρου, μουσικής και χορού, στη Leicester Square θα πρωταγωνιστούν οι τέχνες και οι χειροτεχνίες, περιλαμβάνοντας εργαστήρια καλλιγραφίας και ένδυση με παραδοσιακά κοστούμια, ενώ στην Charing Cross Road θα πραγματοποιούνται θεαματικές επιδείξεις πολεμικών τεχνών, όπως Shaolin kung fu και wing chun. Θεαματικότερο όλων, το μεγάλο φινάλε των εορτασμών περιλαμβάνει techno χορούς λιονταριών και ένα υπερθέαμα βεγγαλικών που φωτίσει την Trafalgar Square, σηματοδοτώντας το τέλος της γιορτής.
Παραδοσιακά εδέσματα και γιορτινές γεύσεις
Η μέρα επιβάλει να τιμήσετε τα πιάτα της κινεζικής κουζίνας και τα εστιατόρια της Chinatown ακολουθώντας το πνεύμα της γιορτής δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, συνήθως με ειδικές προσθήκες στο μενού τους. Εκτός από τους πάγκους που στήνονται στους δρόμους από όπου περνά η παρέλαση και δίνουν μια καλή γεύση της κινεζικής κουζίνας, ένα πλήρες γεύμα σε ένα από τα αυθεντικά εστιατόρια της περιοχής, είναι ο πιο απολαυστικός τρόπος για να τιμήσετε την ασιατική γαστρονομία. Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας είναι τα dumplings, μαγειρεμένα στον ατμό, ελαφριά πιτάκια από ζύμη, γεμιστά με κρέας, ψάρι ή θαλασσινά και σύμβολο των προσδοκιών για μια καλύτερη νέα χρονιά.
Στο Dumplings’ Legend, 15 – 16 της Gerrard Street, του πεζόδρομου της Chinatown με τις εντυπωσιακές κινέζικες πύλες και τις γαργαλιστικές μυρωδιές από τα δεκάδες εστιατόρια dim sum στη σειρά, θα δείτε τους σεφ εν δράση, καθώς θα διπλώνουν τα dumplings σε όμορφα σχήματα πίσω από τα τζάμι της κουζίνας. Στο ζεστό και μοντέρνο περιβάλλον του δημοφιλούς BaoziInn (24 Romilly Street) θα απολαύσετε εξαιρετικά noodles, καντονέζικο sim sum και νόστιμα καυτερά πιάτα της επαρχίας Σετσουάν, ενώ η «σούπα της γιαγιάς» με μοσχάρι που λιώνει στο στόμα και noodles γλυκοπατάτας, είναι ό,τι καλύτερο για τις χειμωνιάτικες νύχτες.
Κλασική αξία εδώ και δεκαετίες στην περιοχή, το Golden Dragon (28-29 Gerrard Street) φημίζεται για τη γρήγορη εξυπηρέτηση στο μεγάλο, φωτεινό χώρο του και τις αξιόπιστες γεύσεις της καντονέζικης κουζίνας και της νότιας Κίνας, που θα συνοδεύσετε με ένα «βουνό» από αχνιστά noodles. Το θρυλικό τραγανό, τηγανιτό κοτόπουλο της Ταϊβάν θα δοκιμάσετε στην καλύτερη εκδοχή του στο Good Friend (14 Little Newport Street), ένα χαρούμενο fast food στέκι για εξαιρετικές κοτομπουκιές στο χέρι, ενώ αντίθετα στο κομψό Plum Valley (20 Gerrard Street) με το στιλάτο» ντεκόρ, αξίζει να παραγγείλετε τις σούπες με dumplings καβουριού ή χοιρινού.
Ένα γλυκό τόνο στην έλευση της κινεζικής πρωτοχρονιάς θα δώσετε στο BAO (53 Lexington Street) με τα αγαπημένα bao να παίρνουν σχήμα κουνελιού – που μάλιστα φορά γυαλιά ηλίου – και να γεμίζονται με γλυκιά κόκκινη κρέμα, ενώ αφού περιμένετε στην ουρά στο Bun House (26-27 Lisle Street) μπορείτε άνετα να ενδώσετε στους γεμιστούς λουκουμάδες «Lunar Bunny» που έχουν αφτιά, ουρά και μια γενναιόδωρη δόση κρέμας. Τέλος, θα υψώσετε το ποτήρι πίνοντας στη χρονιά του κουνελιού, σε έναν από τους τρεις ορόφους του Opium (16 Gerrard Street) με τη λίστα των cocktails να αντλεί έμπνευση από τα εξωτικά αρώματα της Κίνας.
Συμβουλές για να το ζήσετε στο έπακρο
Με τη θερμοκρασία στο Λονδίνο να κατεβαίνει την εβδομάδα αυτή μέχρι και 3 βαθμούς υπό το μηδέν, ο καιρός απαιτεί ζεστό ντύσιμο, αλλά μην παραλείψετε να φορέσετε κάτι κόκκινο, που σύμφωνα με την παράδοση θα σας φέρει καλοτυχία για όλη τη χρονιά. Για τον ίδιο λόγο, το έθιμο επιβάλλει τη μέρα της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς να αγοράσετε κάτι κόκκινο, είτε για εσάς είτε για το σπίτι σας – τα χαριτωμένα χάρτινα φαναράκια είναι μια καλή ιδέα.
Για να διασφαλίσετε εκτός από καλοτυχία, επαγγελματικές επιτυχίες και άφθονα έσοδα, οι Κινέζοι συμβουλεύουν να «ανεβείτε κάπου ψηλά και να ατενίσετε μακριά», οπότε την αμέσως επόμενη μέρα φροντίστε να θαυμάσετε τη θέα του Λονδίνου από το London Eye, τον ουρανοξύστη Shard ή το εστιατόριο στον έβδομο όροφο της Tate Modern Gallery. Αλλά κυρίως, μην παραλείψετε να ευχηθείτε «Xin Nian Kuai Le» (στα μανδαρινικά) και «Sun Nin Faai Lok» (στα καντονέζικα), ελπίζοντας το έτος του λαγού να είναι μια πραγματικά καλότυχη χρονιά.
Διαβάστε ακόμα:
Trafalgar Square: H πλατεία-σύμβολο του Λονδίνου που αποτελεί καλλιτεχνικό σταθμό της πόλης