Η περιήγηση στον υγρότοπο του ‘Εβρου και η παρατήρηση πουλιών είναι από μόνη της ένας λόγος για να επισκεφθείτε την περιοχή. Στη Σαμοθράκη είναι πολλοί οι επισκέπτες -και από το εξωτερικό- που έρχονται για να κάνουν την ανάβαση στο Σάος (Φεγγάρι).
Περιήγηση στο Δέλτα του Έβρου
Ο φημισμένος ποταμός είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας και εκβάλλει στο Θρακικό πέλαγος. Είναι ο δεύτερος σε μέγεθος στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μετά τον Δούναβη, και ο κύριος ποταμός στη Βαλκανική με μήκος 530 χλμ. Το Δέλτα του Έβρου απλώνεται σε περίπου 200.000 τ.μ. στα νότια του νομού (άλλα 70.000 ανήκουν στην Τουρκία) δημιουργώντας έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο τμήμα του (95.000 τ.μ.) από το 1971 εντάσσεται στη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ, στο Δίκτυο Φύση 2000 και προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό δίκαιο.
Λίμνες, λιμνοθάλασσες, νησίδες, καλαμιώνες και θαμνώνες, υγρολίβαδα, νησάκια και νησίδες σχηματίζουν το ιδιαίτερο αυτό περιβάλλον όπου έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον 316 είδη πτηνών από τα συνολικά 422 που υπάρχουν στην Ελλάδα -μεταξύ των οποίων ερωδιοί, φλαμίνγκο, κορμοράνοι, αργυροπελεκάνοι, ροδοπελεκάνοι, κραυγαετοί, λευκοπελαργοί, νανόχηνες, κοκκινόχηνα, αρπακτικά κ.ά. Επίσης, 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών. Την άνοιξη στο Δέλτα του Έβρου σταματούν μεγάλοι πληθυσμοί πουλιών στη διάρκεια του ταξιδιού τους από την Αφρική προς την Βόρεια Ευρώπη.
Για να κάνετε βαρκάδα και παρατήρηση πουλιών στον Έβρο επισκεφθείτε το Κέντρο Πληροφόρησης στην Τραϊανούπολη (Τηλ. 25510 61000), όπου θα σας δώσουν όλες τις πληροφορίες για τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά την περιήγηση στον υγρότοπο και ενημερωτικό υλικό. Φτάνοντας στη λιμνοθάλασσα Δράνα θα αντιληφθείτε την ομορφιά του υγροτόπου. Στα κανάλια του Έβρου θα μάθετε για τις τεχνικές των τοπικών ψαράδων που χρησιμοποιούν δίχτυα στερεωμένα στο νερό με πασσάλους.
Ανάβαση στο βορειοδυτικό τμήμα του όρους Σάος, Σαμοθράκη
Η επίπονη διαδρομή Θέρμα-Σάος (Φεγγάρι)-Χώρα είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6 και χρειάζεται εμπειρία και αντοχή για να πραγματοποιηθεί. Είναι ανηφορική και μαζί με την επιστροφή διαρκεί 10 ώρες (15 χλμ.). Προσφέρει εξαιρετική θέα στο Θρακικό πέλαγος, διατρέχει δάσος με δρυς, αλπικά τοπία και σάρες.
Στη Γριά Βάθρα
Η απόσταση είναι 3,6 χλμ. μέσα στη βλάστηση και το περπάτημα εύκολο. Οι δύο πρώτες βάθρες είναι εύκολα προσβάσιμες, ενώ για τις υπόλοιπες που βρίσκονται πιο επάνω, θέλει προσοχή και καλή φυσική κατάσταση.
Διαβάστε ακόμα:
Στη γη του μυθικού Αχελώου για ακτινίδια και σπαράγγια
10 σημεία εντυπωσιακής φυσικής ομορφιάς, από τη Θεσσαλονίκη ως το Δέλτα του Έβρου
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Οι καλύτερες παραλίες