Η μικρή μεσαιωνική πόλη Ομπίδος στα δυτικά της Πορτογαλίας είναι από τις πιο must εξορμήσεις. Η ιστορία της πάει πίσω στην εποχή των Κελτών, των Ρωμαίων και των Μαυριτανών και περπατώντας μπορείτε εύκολα να δείτε τα σημάδια που έχουν αφήσει στην πόλη.
Το εντυπωσιακό ταξίδι σε αυτή την μικρή πόλη ξεκινά με το πρώτο σας βήμα, περνώντας δηλαδή την κεντρική πύλη της οχυρωμένης πόλης. Εδώ βρίσκεται και το παρεκκλήσι-ορατόριο της Παναγίας της Ευσεβείας, Πολιούχου της πόλης. Πρόκειται για ένα μπαλκόνι μπαρόκ αρχιτεκτονικής με μια εντυπωσιακή σύνθεση από τα διάσημα μπλε και λευκά πλακάκια της Πορτογαλίας με αλληγορικά μοτίβα από τα Πάθη του Χριστού.
Το φρούριο, η οχυρωμένη πόλη δηλαδή, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα έχει μια ιδιαίτερη ανάμεικτη αρχιτεκτονική από διάφορα στυλ όπως γοτθικό, μανουελικό, ρομανικό και μπαρόκ και έχει κερδίσει μια θέση ανάμεσα στα 7 Θαύματα της Πορτογαλίας. Στο εσωτερικό των τειχών αναπτύσσεται ένα δαιδαλώδες δίκτυο από καλντερίμια με μικρά ασβεστωμένα σπίτια με χρωματιστές λεπτομέρειες και τεράστιες βουκαμβίλιες στο κατώφλι τους, μικρές πλατείες, στοές και εκκλησίες. Ο κεντρικός δρόμος, η Rua Direita, γνωστή με το ίδιο όνομα από τον 14ο αιώνα, ξεκινά από την κεντρική πύλη εισόδου και φτάνει έως το κάστρο. Κατά μήκος της θα συναντήσετε παλιές γοτθικές εισόδους σπιτιών αλλά και λογής λογής μαγαζάκια με διάφορα σουβενίρ.
Το κάστρο, στο τέρμα της Rua Direita και δίπλα στην εκκλησία São Tiago, χτίστηκε όταν η Πορτογαλία ήταν υπό αραβική κυριαρχία, ωστόσο, μετά την επικράτηση του χριστιανισμού το 1148, ανακαινίστηκε και μεγάλωσε. Αλλαγές, επίσης, δέχθηκε επί βασιλείας του βασιλιά Μανουήλ Α’, όταν ο κυβερνήτης διέταξε την κατασκευή ενός παλατιού. Το παλάτι, όμως, υπέστη πολλές καταστροφές με τον σεισμό του 1755 και ο 20ος αιώνα το βρήκε σε πολύ κακή κατάσταση, ανακαινίστηκε, όμως, προκειμένου να στεγάσει το πρώτο κρατικό πανδοχείο μέσα σε ιστορικό κτίριο. Η πρώτη σας στάση, λοιπόν, ανεβαίνοντας το κεντρικό καλντερίμι είναι το κάστρο. Στην επιστροφή, μπορείτε να σταματήσετε για να χαζέψετε τα μεσαιωνικά σουβενίρ αλλά και να χαθείτε στα στενά της ανακαλύπτοντας μικρές όμορφες γωνιές και cozy καφέ για μια ζεστή σοκολάτα ή για το τοπικό λικέρ Ginjinha.
Η πόλη είναι επίσης γεμάτη από πολλές εκκλησίες και παρεκκλήσια, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. Ξεχωρίζει ο μεσαιωνικός ναός της Santa Maria, μέσα στην οχυρωμένη πόλη, που βρίσκεται στο κέντρο, στην πλατεία όπου γινόταν το παζάρι, εκεί που οι ντόπιοι μαζεύονταν για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Το εσωτερικό της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό καθώς φιλοξενεί μια από τις πιο μνημειώδεις συνθέσεις πλακιδίων από μπλε και λευκά πλακάκια, χαρακτηριστικά της Πορτογαλίας καθώς και έργα της Josefa de Óbidos μιας διάσημης ντόπιας καλλιτέχνιδος που έζησε τον 17ο αιώνα και ήταν γνωστή για τα προκλητικά για την εποχή έργα της. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το μουσικό όργανο του 17ου αιώνα. Σεργιανίζοντας στα στενά, θα ανακαλύψετε και άλλους πανέμορφους ναούς όπως τον Misericórdia, τον São Pedro ή τον Capela de São Martinho, που σήμερα χρησιμοποιείται για εκθεσιακούς σκοπούς.
Παρά το μέγεθός της, η Ομπίδος είναι μια ξεχωριστή πόλη όχι μόνο για την μεσαιωνική της ατμόσφαιρα αλλά και για την πολιτιστική της δραστηριότητα. Διοργανώνει κάθε χρόνο ένα Φεστιβάλ Σοκολάτας με επιδείξεις μαγειρικής, γευσιγνωσίες, εργαστήρια και εκθέσεις αλλά και ένα εντυπωσιακό Μεσαιωνικό Φεστιβάλ τον Ιούλιο με πολλές εκδηλώσεις και happenings που σε ταξιδεύουν σχεδόν μια χιλιετία πίσω στο χρόνο. Αυτό όμως για το οποίο περηφανεύεται η πόλη είναι για τον τίτλο «Πόλη της Λογοτεχνίας» από την UNESCO.
Σύμφωνα με το Creative City Network της UNESCO, η Ομπίδος εντάσσεται σε μια διεθνή ομάδα 295 δημιουργικών πόλεων σε περισσότερες από 90 χώρες. Αν είστε λάτρεις των βιβλίων, το Ομπίδος θα γίνει η αγαπημένη σας πόλη. Διαθέτει περίπου μισό εκατομμύριο βιβλία και σχεδόν όπου και να σταθείτε θα δείτε έναν παλιό χώρο να έχει μετατραπεί σε βιβλιοπωλείο, όπως ένα κελάρι κρασιού, μια εκκλησία ή ένα παλιό σχολείο. Αξίζει μια βόλτα στο Mercado Biológico που στεγάζεται στον παλιό πυροσβεστικό σταθμό με τα μεταχειρισμένα βιβλία που μοιράζεται το χώρο με μια λαχαναγορά όπου μπορείτε να βρείτε φρέσκα βιολογικά φρούτα και λαχανικά αλλά και στη Livraria de Santiago. Μια από τις πιο εμβληματικές εκκλησίες του χωριού, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και πλέον έχει μετατραπεί σε βιβλιοπωλείο, τραβήξτε ένα από το ράφι και ξεφυλλίστε το στο μικρό καναπέ περιτριγυρισμένοι από πλήθος βιβλίων.
Εκτός από το σεργιάνι στα στενά της μεσαιωνικής πόλης, μπορείτε να περπατήσετε σε μονοπάτια, να κάνετε ιππασία, κανό και αναρρίχηση αλλά και να παίξετε γκολφ. Επίσης, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την σούπα μπουγιαμπέσα με ψάρια από τη λιμνοθάλασσα της Ομπίδος, το ποτό Ginjinha παρόμοιο με το δικό μας λικέρ βύσσινο, τις μικρές φωλιές σφολιάτας γεμάτες κρέμα αλλά και ένα φλιτζάνι ζεστής σοκολάτας, αφιερώνει εξάλλου ολόκληρο φεστιβάλ προς τιμή της οπότε ξέρει από καλή σοκολάτα.
Διαβάστε ακόμα:
Σιένα: H μεσαιωνική πόλη-κόσμημα της Τοσκάνης
Τουλόν: Το μικρό, ηλιόλουστο, πολύχρωμο λιμάνι της Γαλλικής Ριβιέρας
Λουκέρνη: Η πόλη της κεντρικής Ελβετίας είναι ένα μεσαιωνικό κόσμημα