Δεν είναι ακριβώς άγνωστη η Πάχη, καθώς οι ψαροταβέρνες της κερδίζουν σταθερά σε φήμη τα τελευταία χρόνια. Παραμένει ωστόσο «υποφωτισμένη» και μάλλον ανεξερεύνητη από το ευρύτερο κοινό, παρότι είναι πολύ κοντά στην Αθήνα. Προσφέροντας έτσι ιδανική ευκαιρία για μια μονοήμερη εκδρομή δίπλα στη θάλασσα.

19

Πρόκειται για ένα ήσυχο ψαροχώρι της δυτικής Αττικής, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των Μεγάρων, στα παράλια του Σαρωνικού. Στο βάθος του ορίζοντά του διακρίνονται οι ακτές της Σαλαμίνας, αλλά ακριβώς μπροστά βλέπει κανείς τα ακατοίκητα νησάκια Μεγάλη και Μικρή Πάχη (πιο γνωστή ως Παχάκι), που συμβάλλουν στη γραφικότητα του τοπίου. Ο μόνιμος πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 536 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η τοποθεσία διαθέτει μεγάλη ιστορία, καθώς εκεί φαίνεται να στεκόταν η Νίσαια της αρχαιότητας. Ένα λιμάνι μεγάλης στρατηγικής σημασίας, το οποίο πότε περνούσε στα χέρια των Αθηναίων και πότε των Μεγαρέων –άλλωστε οι τελευταίοι το θεωρούσαν επίνειο της πόλης τους. Όμως η ακριβής της θέση δεν έχει εντοπιστεί: πολλοί πιστεύουν ότι δεν βρίσκεται στην ξηρά, μα βυθισμένη στη θαλάσσια έκταση μεταξύ του σύγχρονου οικισμού και της Μικρής Πάχης. Το σημερινό χωριό ιδρύθηκε βέβαια σε πολύ νεότερα χρόνια, όταν έφτασαν εδώ άνθρωποι από τη Λακωνία· στους οποίους το μέρος θύμισε τη γενέτειρά τους, οπότε αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα.

Επιλογές διαμονής

Οι περισσότεροι από όσους επισκέπτονται την Πάχη έρχονται εδώ από την Αθήνα, για ημερήσια εκδρομή. Εάν όμως επιθυμείτε να παραμείνετε στο χωριό για μεγαλύτερο διάστημα, θα βρείτε κάποια ενοικιαζόμενα καταλύματα –είτε διαμερίσματα, είτε παραθεριστικές κατοικίες. Ξενοδοχείο δεν υπάρχει.

Επιλογές για καφέ και ποτό

H Πάχη διαθέτει αρκετά καταστήματα που ανοίγουν το πρωί σαν καφέ και συνεχίζουν ως το βράδυ, μετατρεπόμενα σε μπαρ –εικόνα γνώριμη και από άλλα παραλιακά μέρη στη χώρα μας.

Σε μια ενδεικτική επιλογή, ο «Εξάντας» είναι από τα παλιότερα καφέ-μπαρ του οικισμού, σε ωραία τοποθεσία, που βλέπει προς το λιμάνι: οι ντόπιοι το έχουν σαν κλασικό στέκι, τόσο για καφέ, όσο και για ποτό. Το «Deja Vu» βρίσκεται σε υπερυψωμένη θέση δίπλα στην παραλία και μαζεύει κόσμο ακόμα και τον χειμώνα, λόγω της θέας που απολαμβάνει στον κολπίσκο. Δημοφιλές τόσο για καφέ, όσο και για μπύρα είναι και το «Swell», στη μαρίνα. Στην ίδια περιοχή θα δείτε και το «Gelato Casa», το οποίο προτιμούν αρκετοί για brunch. Σερβίρει καλό καφέ, καθώς και λουκουμάδες γεμιστούς με bueno.

Επιλογές για φαγητό

Παραδοσιακά οι κάτοικοι της Πάχης ασχολούνται με την αλιεία, οπότε το φρέσκο ψάρι είναι κάτι που αφθονεί στην περιοχή –δίνοντας, με τη σειρά του, μια εξαιρετική πρώτη ύλη στα πάμπολλα ταβερνάκια του χωριού.

Σε μια ενδεικτική ανθολόγηση, ο «Αριστόδημος» παραμένει σημείο αναφοράς, έχοντας πολύ καλή θέση σε ένα μικρό ύψωμα, από το οποίο θα αγναντεύσετε τη θάλασσα. Η καραβιδομακαρονάδα του είναι ονομαστή. Το «Παχάκι» έχει φήμη για το γερό του τηγάνι και για το μενού που βασίζεται στα αλιεύματα ημέρας των ντόπιων καϊκιών, οπότε καλό είναι να κάνετε τηλεφωνικές κρατήσεις προτού έρθετε.

Το «The Port» είναι η πιο ανερχόμενη επιλογή των τελευταίων χρόνων τόσο για το καλοκαίρι, όσο και για τον χειμώνα, ενώ το «Melior Kitchen» προσφέρει μια διαφορετική γαστρονομική εμπειρία, επενδύοντας σε καλομαγειρεμένη μεσογειακή κουζίνα –δοκιμάστε, αν βρείτε, μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ γλυκοπατάτας, μα και πουτίγκα πορτοκαλιού με σταφίδες.

Πώς θα φτάσετε στην Πάχη και τι αξίζει να δείτε εκεί

Ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας, θα ακολουθήσετε τον δρόμο προς την Κόρινθο. Λίγο μετά τα «Goody’s» θα βγείτε στη Β΄ έξοδο προς Μέγαρα κι έπειτα θα στρίψετε αριστερά προς Πάχη. Θα φτάσετε στο χωριό μέσα σε 35 με 40 λεπτά.

Εναλλακτικά, αν δεν έχετε αμάξι, υπάρχει η δυνατότητα να επιβιβαστείτε στον προαστιακό, παίρνοντας τη γραμμή Πειραιάς-Κιάτο. Θα κατεβείτε στα Μέγαρα και από εκεί θα πάρετε ένα ταξί για την Πάχη (φτάνετε σε 7-10 λεπτά). Οι έμπειροι πεζοπόροι μπορούν βέβαια να δοκιμάσουν να πάνε και με τα πόδια, αρκεί να υπολογίσουν ότι η απόσταση είναι 3,2 χιλιόμετρα, άρα 6,4 με την επιστροφή. Εκτός από τον προαστιακό, βέβαια, φτάνετε στα Μέγαρα και με το ΚΤΕΛ Αττικής.

Στην Πάχη μπορείτε να συνδυάσετε καφέ, φαγητό και μπάνιο, καθώς η ομώνυμη παραλία είναι μια όμορφη αμμουδιά με καθαρά νερά, που προσελκύει οικογένειες, ζευγάρια, αλλά και αρκετές παρέες. Υπολογίστε ωστόσο ότι είναι ανοργάνωτη, οπότε θα πρέπει να φέρετε μαζί ό,τι κρίνετε απαραίτητο. Αξίζει βέβαια να κάνετε μια βόλτα και στο υπόλοιπο παραθαλάσσιο μέτωπο του χωριού (οι αποστάσεις είναι μικρές και περπατιούνται εύκολα), ιδιαίτερα στο γραφικό λιμανάκι με τα ψαροκάικα και τις βαρκούλες των ντόπιων.

Εκεί θα δείτε και το μνημείο το οποίο έχει φτιαχτεί για τους 37 άνδρες που έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο του 1941, όταν το σταθμευμένο στην Πάχη αντιτορπιλικό «Ψαρά IV» βυθίστηκε ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, χτυπημένο από γερμανική αεροπορική επίθεση. Κάθε χρόνο οι τοπικές αρχές διοργανώνουν και σχετική εκδήλωση μνήμης.

Στο σημείο όπου τελειώνει ο λιμενοβραχίονας, στην άκρη-άκρη του, θα εντοπίσετε κι ένα όμορφο εκκλησάκι. Έχει γίνει γνωστό ως Παναγίτσα Πάχης και είναι αφιερωμένο στο Γενέσιον της Θεοτόκου. Λόγω της τοποθεσίας δίπλα στο κύμα του Σαρωνικού το επιλέγουν πολλοί για τους γάμους και τις βαφτίσεις τους.

Τέλος, οι κάτοικοι της Πάχης θα σας κατατοπίσουν ευχαρίστως για το πώς θα φτάσετε στον λόφο του Άη-Γιώργη, κάνοντας μια ωραία βόλτα στα βόρεια του χωριού. Εκεί θα βρείτε το ομώνυμο ξωκλήσι, το οποίο είναι αρκετά παλιό, καθώς η κατασκευή του χρονολογείται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας (κατά τον 17ο αιώνα). Κυρίως όμως θα απολαύσετε μια καταπληκτική θέα, με ορίζοντα τον Σαρωνικό.

Διαβάστε ακόμα:

Καταρράκτης Ραπεντώσας: Μία θαυμάσια, φυσική όαση μέσα στην Αττική

5 παραλίες κοντά στην Αθήνα για το πρώτο μπάνιο της χρονιάς

5 ειδυλλιακά ψαροχώρια, ιδανικά για ανοιξιάτικες ολιγοήμερες αποδράσεις