Yπάρχει ένα μέρος το οποίο απέχει 100 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας αλλά όποιος βρεθεί εκεί νομίζει ότι βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, σε κάποια διάσημη παραλία της Καραϊβικής ή του Ινδικού.
Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι λιγότερο δημοφιλής σε σχέση με τον Κορινθιακό για τους κατοίκους της πρωτεύουσας που θέλουν να πάνε για μπάνιο. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου που τον επιλέγουν για να περάσουν ώρα στην παράλια το Σαββατοκύριακο θα φτάσουν μέχρι την Ψάθα ή το Πόρτο Γερμενό. Πρόκειται για πολύ όμορφες παραλίες αλλά αυτό το πρώτο πολύ ζεστό Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού σας προτείνουμε να απομακρυνθείτε λίγο παραπάνω. Σε απόσταση 100 χιλιομέτρων ή περίπου εκατό λεπτών από το Σύνταγμα κοντά στη Λίμνη Βουλιαγμένης της Κορινθίας (που δεν είναι πραγματικά λίμνη όπως εκείνη της Αττικής αλλά λιμνοθάλασσα) βρίσκεται ένα μέρος που σε κάνει να αμφιβάλλεις πως είσαι στον Κορινθιακό, καθώς τα νερά και το τοπίο φτιάχουν μία «αίσθηση Καραϊβικής».
Χάρη στο Διαδίκτυο αλλά και στα «από στόμα σε στόμα» καλά λόγια η παραλία Μυλοκοπή δεν είναι πια το μυστικό που γνώριζαν κάποτε μόνο οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Λουτρακίου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Υπάρχει λόγος που το μυστικό διαδόθηκε και είναι η εξωτική ομορφιά αυτής της παραλίας η οποία έχει αποκτήσει φανατικούς επισκέπτες ακόμα και ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να φανταστούν το μπάνιο τους χωρίς ξαπλώστρες ή beach bar.
Γιατί «δίδυμη»
Η παραλία Μυλοκοπή είναι στην πραγματικότητα δύο παραλίες και πιθανότατα δημιούργημα κάποιου σεισμού της αρχαιότητας, σε μία ούτως ή άλλως σεισμογενή περιοχή. Η μεγάλη Μυλοκοπή έχει σκουρόχρωμη άμμο, η μικρή έχει βράχια και πλάκες. Όμως και οι δύο έχουν κρυστάλλινα νερά, προσφέρουν εκπληκτική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο ενώ από αν στρέψετε την πλάτη σας στη θάλασσα θα δείτε ατελείωτο πευκόφυτο δάσος. Είναι και αυτό ένα άλλο πλεονέκτημα της παραλίας. Δεν είναι οργανωμένη αλλά δεν είναι απολύτως απαραίτητο να φέρετε μαζί την ομπρέλα σας καθώς όλο και κάποιο δέντρο θα βρείτε για να απλώσετε την πετσέτα σας κάτω από τη σκιά του.
Ο πανέμορφος και πλούσιος βυθός
Η παραλία είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής για όσους κάνουν ψαρουντούφεκο ή καταδύσεις. Αλλά και ακόμα να μην έχετε τέτοια χόμπι, όταν έρθετε εδώ καλό θα είναι πάρετε μαζί σας μάσκα για να απολαύσετε τον βυθό. Στα βράχια και στον βυθό της θάλασσας εδώ ζουν πάρα πολλά κοχύλια και αχινοί, δείγμα και αυτό της καθαρότητας των νερών σε αυτή την πλευρά του Κορινθιακού.
Μερικά tips για την παραλία Μυλοκόπη:
Φροντίστε να έρθετε εδώ από το πρωί. Δεν αξίζει να κάνετε τόσο δρόμο και να μην περάσετε αρκετές ώρες σε αυτό το πανέμορφο και χαλαρωτικό μέρος.
Επειδή όπως προαναφέρθηκε η παραλία δεν είναι οργανωμένη και ο κοντινότερος οικισμός είναι αυτός της Περαχώρας σε απόσταση 20 λεπτών με το αυτοκίνητο, φροντίστε να έχετε κάνει στάση εκεί ή στο Λουτράκι ώστε να προμηθευτείτε νερό και σνακ.
Αν έχετε τετρακίνητο αυτοκίνητο θα φτάσετε με το όχημα σας μέχρι την παραλία. Σε διαφορετική περίπτωση αφήστε το αυτοκίνητο σας σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την παραλία και περπατήστε καθώς ο χωματόδρομος είναι δύσβατος για τα συμβατικά οχήματα.
Συνεχίστε τη μέρα σας με φαγητό σε μία από τις ταβέρνες της Λίμνης της Βουλιαγμένης, οι περισσότερες έχουν εξαιρετική θέα στον Κορινθιακό.
Ολοκληρώστε την ημερήσια εκδρομή με μία επίσκεψη στον ακρωτήρι Μελαγκάβι. Εκεί βρίσκεται ένας από τους ομορφότερους και πιο πολυφωτογραφημένους φάρους στην Ελλάδα. Το ηλιοβασίλεμα θα σας προσφέρει την ιδανική πρώτη ύλη για να φωτογραφίσετε.
Διαβάστε ακόμα:
Άγιος Παύλος: Η απομονωμένη παραλία με τα υπέροχα νερά και το βυζαντινό εκκλησάκι
Ταίναρο: Τα ρωμαϊκά λουτρά, ο επιβλητικός φάρος και το πιο ενδιαφέρον μονοπάτι της μέσα Μάνης
Πάχη: Το γραφικό ψαροχώρι του Σαρωνικού που απέχει μόλις 40 λεπτά από την Αθήνα