Η φυσική ομορφιά της Πάργας είναι πραγματικά εντυπωσιακή, γι’ αυτό και ο επισκέπτης που έρχεται για πρώτη φορά μένει άφωνος καθώς την αντικρίζει από τη στροφή της Εθνικής Οδού Πρέβεζας – Ηγουµενίτσας.
Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω σε ένα λοφάκι γεμάτο ελαιώνες, γύρω από έναν κλειστό κόλπο που ξανοίγεται στο βαθυγάλαζο Ιόνιο πέλαγος, συνομιλώντας με τους Παξούς και τους Αντίπαξους απέναντι. Σε απόσταση αναπνοής από την παραλία της Πάργας, εντωμεταξύ, στέκεται και το κατάφυτο νησάκι της Παναγίας με την ομώνυμη εκκλησία και μερικά ενετικά κτίσματα.
Στην κορυφή ενός οχυρού λόφου-ακρωτηρίου που χωρίζει το λιμάνι από τη διπλανή παραλία του Βάλτου βρίσκεται το Ενετικό Κάστρο, θυμίζοντας τη μακρά ιστορία της περιοχής. Η κυριαρχία των Βενετών ξεκίνησε το 1401 και διήρκεσε μέχρι το 1797, όταν η Ενετική Δημοκρατία διαλύθηκε από τον Ναπολέοντα. Το κάστρο της Πάργας άντεξε ωστόσο μέχρι το 1819, όταν η πόλη πουλήθηκε από τους Άγγλους, τους τελευταίους από τους Δυτικούς κατακτητές της, στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων.
Οι Παργινοί, ωστόσο, δεν άντεξαν τον Τούρκο. Περίπου 4.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τότε την πατρίδα τους και πήγαν στην Κέρκυρα, παίρνοντας μάλιστα μαζί και τα οστά των προγόνων τους, καθώς και σακιά με χώμα από τη γη της. Το 1913 η Ήπειρος απελευθερώθηκε και ενώθηκε με την Ελλάδα, οπότε πολλοί Παργινοί επέστρεψαν, έναν αιώνα μετά τον εκούσιο εκπατρισμό τους.
Οι στενές σχέσεις με τα Επτάνησα και η άμεση επιρροή των Ενετών είναι ακόμα φανερή στην αρχιτεκτονική. Πολύχρωμα διώροφα αρχοντικά δίπλα σε λαϊκά σπιτάκια, στενά πλακόστρωτα καλντερίμια, καμάρες, αψιδωτές πόρτες και γειτονιές με κρυμμένες αυλές γεμάτες λουλούδια, δίνουν στην πόλη ομορφιά και ακαταμάχητη γραφικότητα.
Η σταρ της ηπειρωτικής «Ριβιέρας»
Σε συνεχή εξέλιξη, οι υποδομές της Πάργας δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα να επιλέξει τη διαμονή που του ταιριάζει, ανάλογα με τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμά του: είτε σε τετράστερα ξενοδοχεία, είτε σε συγκροτήματα καλαίσθητων διαμερισμάτων, είτε σε ένα πολυτελές resort σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων. Πολλά καταλύματα ανακαινίζονται, ανάμεσά τους και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, που, αν και δεν παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, διατηρούν ιδιαίτερο ρόλο στις δομές φιλοξενίας.
Σε κάποτε απαξιωμένα χωριά μια ανάσα δρόμο από το κέντρο της πόλης –όπως στην Ανθούσα ή στο Τρίκορφο– φτιάχνονται πλέον ωραίες βίλες, οι περισσότερες με πισίνες, που απευθύνονται κυρίως σε ξένους επισκέπτες. Άλλωστε Σκανδιναβοί, Ολλανδοί, Άγγλοι, Ιταλοί και Κύπριοι αγαπούν ιδιαίτερα την Πάργα, ενώ το παρών δίνουν και οι Ισραηλινοί, οι οποίοι έχουν ως σημείο αναφοράς τους τη Συναγωγή των Ιωαννίνων, πριν φθάσουν στα γαλαζοπράσινα παράλιά της.
Σε μια ζηλευτή σε διάρκεια τουριστική σεζόν που διαρκεί 6 μήνες, από το Πάσχα μέχρι τον Οκτώβριο, οι Έλληνες που καταφθάνουν στην πανέμορφη Πάργα ψηφίζουν σχεδόν μονοκούκι «καλοκαίρι». Ιδιαιτέρως τον Αύγουστο, η πόλη συναγωνίζεται άνετα τη Μύκονο και τη Σαντορίνη σε πολυκοσμία, ζωντάνια και διασκέδαση. Ένα ακόμα plus είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει για Έλληνες και ξένους «wedding destination». Στο νησάκι της Παναγίας, βέβαια, δύσκολα βρίσκει κανείς ημερομηνία για να κάνει τον γάμο του.
Η εμπειρία του φαγητού είναι πολυδιάστατη, όπως θα περίμενε κανείς από ένα μέρος με τόσο ανεπτυγμένο τουρισμό. Πολλές ψαροταβέρνες (θαλασσινή πόλη είναι, άλλωστε), ένα-δυο αξιοπρεπή εστιατόρια, σούσι, μπεργκεράδικα, ιταλικά ρεστοράν, σουβλατζίδικα, street food. Σε κάποια σημεία θα βρείτε και προσεγμένες wine lists. Ίσως οι ξένοι επισκέπτες και οι Έλληνες με οινική παιδεία (οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς) έχουν παίξει τον ρόλο τους ως προς αυτό.
Πού να πάτε – Τι να δείτε
Σημείο αναφοράς της Πάργας είναι η παραλιακή περαντζάδα, στην οποία υπάρχουν άπειρα καφέ, εστιατόρια, μπαράκια, αλλά και η χαρακτηριστική κατακόκκινη Villa Rossa: αρχοντικό ενός καπνεμπόρου χτισμένο το 1903, που πλέον λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Αν πάτε σε low season περίοδο, θα βυθιστείτε σε έναν απίστευτο ρομαντισμό. Αν πάλι επιλέξετε το καλοκαίρι για την επίσκεψή σας, δεν θα ξέρετε αν βρίσκεστε στην Ήπειρο ή στις Κάννες από τον άπειρο κόσμο, το συνεχές πήγαινε-έλα, και την 24ωρη νυχτερινή ζωή.
Το αποκορύφωμα της διασκέδασης σημειώνεται κάθε Δεκαπενταύγουστο, όταν αναβιώνει το έθιμο της Βαρκαρόλας: δυο σειρές καραβάκια στολισμένα με ενετικά φανάρια φτάνουν στο λιμάνι εκκινώντας από το Κάστρο και τις Παυλούκες, εν μέσω βεγγαλικών και γενικής ευθυμίας. Η Βαρκαρόλα αναπαριστά την επιστροφή των Παργινών από την Κέρκυρα, όπου είχαν αυτοεξοριστεί μαζί με τα οστά των προγόνων τους (όπως ειπώθηκε και πιο πάνω), ύστερα από την πώληση της πόλης στον Αλή Πασά.
Μια επίσκεψη στο Ενετικό Κάστρο και στο Τουρκοπάζαρο θα σας εισάγει στα μυστικά της Πάργας. Θα ξεκινήσετε από το λιμάνι μέσα από στενά δρομάκια και σκαλοπάτια, σε μια βόλτα που θα σας οδηγήσει στην τοξωτή πύλη του Κάστρου με το έμβλημα του φτερωτού δράκου του Αγίου Μάρκου αλλά κι εκείνο του Αλή Πασά. Στο διάβα σας θα χαζέψετε μαγαζάκια, γραφικά σπιτάκια και αυλές.
Στο ατμοσφαιρικό εσωτερικό του Κάστρου θα δείτε ερείπια της παλιάς πόλης, ανάμεσά τους και εννέα εκκλησίες, δρόμους, σπίτια σε καλή κατάσταση, δύο μεγάλους διώροφους στρατώνες, καθώς και την εσωτερική Ακρόπολη του Αλή Πασά. Μεγάλη απόλαυση ένας απογευματινός καφές στην καφετέρια μέσα στο Ενετικό κάστρο, κάτω από τα πεύκα, με θέα συγκλονιστική –προς το λιμάνι, το νησάκι της Παναγίας, τον παραδοσιακό οικισμό, τους Παξούς και το Ιόνιο. Υπέροχο ηλιοβασίλεμα και μετά διασκέδαση στην πόλη. Σημειώστε μόνο ότι το Κάστρο δεν είναι ανοιχτό τον χειμώνα.
Σε ύψωμα πάνω από το ομώνυμο χωριό, απέναντι από την Πάργα, βρίσκεται και το εντυπωσιακό Κάστρο της Ανθούσας, το οποίο χτίστηκε το 1814 από τον Αλή Πασά. Είναι απόδειξη του πόσο πολύ ενδιαφερόταν αυτός ο ισχυρός άνδρας της Ηπείρου να ελέγχει την πόλη με το απόρθητο ενετικό φρούριο, που τον ώθησε τελικά να κάνει προσφορά πώλησης στους Άγγλους επικυρίαρχούς της (1819). Από την Ανθούσα φεύγει και το μονοπάτι με τους νερόμυλους που καταλήγουν στην παραλία του Βάλτου. Είναι μια θαυμάσια δίωρη διαδρομή κάτω από πλατάνια και δίπλα σε τρεχούμενα νερά, την οποία μπορείτε να κάνετε και με τρενάκι ξεκινώντας από το Κρυονέρι –την κεντρική παραλία της Πάργας.
Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα
Βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από την Πάργα και θα σας βυθίσει στον αρχαίο κόσμο όπου κυριαρχούσε ο τρομερός Άδης, εκεί όπου (όπως λέει ο Όμηρος) ενώνονταν οι ποταμοί Αχέροντας, Κωκυτός και Πυριφλεγέθοντας, δίπλα στην Αχερουσία λίμνη.
Εδώ έρχονταν οι ζωντανοί για να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς και να μάθουν τα μελλούμενα. Σήμερα το υπόγειο όπου δίνονταν οι χρησμοί είναι ακόμα εκεί, φέρνοντας τους ψιθύρους των νεκρών σε όποιον είναι πρόθυμος να ακούσει.
Από το χωριό Αμμουδιά μπορείτε να φτάσετε στις εκβολές του Αχέροντα διαπλέοντας τα νερά του ποταμού με βαρκούλες. Είναι μια απολαυστική διαδρομή, την οποία μπορείτε στη συνέχεια να συνδυάσετε με τσιμπολόγημα στα ταβερνάκια που βρίσκονται στις όχθες του.
Το Μνημείο του Ζαλόγγου
Είναι ένα μνημειακό σύμπλεγμα, έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, το οποίο βρίσκεται στο βουνό Ζάλογγο, που φτάνει τα 786 μέτρα ύψος. Κατασκευάστηκε ασφαλώς προς τιμήν των γυναικών του Σουλίου, οι οποίες, αποκλεισμένες σε αυτή τη θέση τον Δεκέμβρη του 1803, προτίμησαν να ριχτούν στον γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, παρά να πέσουν στα χέρια των Τουρκαλβανών του Αλή Πασά.
Στα θρυλικά χωριά του Σουλίου, εντωμεταξύ, σε έναν άγριο και σχεδόν έρημο τόπο μέσα στα βουνά της Ηπείρου, θα αναπνεύσετε όλη την ένταση της σκληρής ζωής των ανθρώπων του, που στη συνέχεια σχετίστηκαν και με την Επανάσταση του 1821.
Ο τόπος διατηρεί όλη την αυστηρή του, πολεμική ατμόσφαιρα, συνδυαστικά όμως και με μια περιρρέουσα πνευματικότητα, η οποία σε συγκλονίζει. Αξίζει να επισκεφθείτε την άριστα ανακατασκευασμένη οικία του πολέμαρχου Λάμπρου Τζαβέλλα και να φάτε ή/και να μείνετε στον «Ξενώνα Σουλίου» (698 787 8251).
Οι παραλίες της Πάργας
Οι ζαφειρένιες παραλίες της Πάργας θα σας ξετρελάνουν. Κατ’ αρχήν, μπορείτε να πάτε κολυμπώντας στο νησάκι της Παναγίας –κι αν σας πέφτει πολύ, να νοικιάσετε θαλάσσιο ποδήλατο. Μέσα στην πόλη, ιδίως αν έχετε παιδιά, θα κολυμπήσετε στο Κρυονέρι ή στο Πίσω Κρυονέρι για μεγαλύτερη ησυχία. Πολύ κοντά στο κέντρο της Πάργας, εντωμεταξύ, πίσω ακριβώς από το Κάστρο, βρίσκεται η μεγάλη οργανωμένη παραλία του Βάλτου με κοσμοπολίτικο χρώμα, μουσικές και όλα τα καλά για να περάσετε τέλεια: καφέ, εστιατόρια, μπαρ.
Η υπέροχη παραλία του Λύχνου με τις διάσημες θαλασσινές σπηλιές βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα μακριά, στον ομώνυμο γραφικό οικισμό. Και είναι σίγουρο ότι θα σας μαγέψει. Στα 6,5 χιλιόμετρα έξω από την Πάργα, επίσης, σας περιμένει η ασύλληπτη ομορφιά της «κρυμμένης» παραλίας Άη Γιαννάκης, τα γαλαζοπράσινα νερά της οποίας μένουν πάντα προστατευμένα από τον αέρα. Μαγευτικό είναι όμως και το Σαρακήνικο στα 12 χιλιόμετρα απόσταση, χάρη στη ζαχαρένια του άμμο και στα κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά. Σημειώστε πάντως κι ένα tip για μια διαφορετική εμπειρία: ένα μόλις χιλιόμετρο από το Σαρακήνικο θα βρείτε την παραλία Άγιος Σώστης. Ερημική, δυσπρόσιτη με τα πόδια, είναι η πλέον κατάλληλη για τις πιο περιπετειώδεις ψυχές.
Βασικό ατού της Πάργας, επίσης, είναι οι ευκαιρίες που προσφέρει για θαλασσινές βόλτες και εκδρομές στα γύρω νησιά του Ιονίου. Κάθε μέρα το καλοκαίρι φεύγουν καραβάκια για τις παραλίες Βάλτος, Λύχνος και Σαρακήνικο, ενώ υπάρχει και ακτοπλοϊκή σύνδεση με τους Παξούς και τους Αντίπαξους (ιδανική για μονοήμερες), καθώς και σύνδεση με την Κέρκυρα μία φορά την εβδομάδα. Παράλληλα, εταιρείες ενοικίασης ιστιοπλοϊκών παρέχουν σκάφη με skipper ή χωρίς για μεγάλες θαλάσσιες εξορμήσεις σε ονειρεμένα σημεία, τα οποία δεν είναι προσβάσιμα από τη στεριά.
Τέλος, αναπόδραστα δεμένα με την Πάργα είναι και τα Σύβοτα, τα οποία φωλιάζουν αμφιθεατρικά σε έναν κλειστό κόλπο, μόλις μισή ώρα μακριά από την πόλη. Τα γαλαζοπράσινα νερά, οι σπηλιές και παραδεισένιες παραλίες σαν τη Μπέλα Βράκα ή το Αλωνάκι φτιάχνουν ένα σκηνικό που θα σας θυμίσει Καραϊβική. Θα σας συναρπάσουν όμως και τα νησάκια Μαύρο Όρος, Άγιος Νικόλαος –με τη συγκλονιστική παραλία Πισίνα– και Μουρτεμένο, στα οποία μπορείτε να πάτε περπατώντας σε μια λωρίδα άμμου στα ρηχά νερά. Κοσμικά beach bar, εστιατόρια και ταβέρνες, συμπληρώνουν το προφίλ της έντονης βραδινής ζωής της γύρω περιοχής.
Διαβάστε ακόμα:
Αχέροντας: Βαρκάδα στον μυθικό «ποταμό της βαθιάς θλίψης»
Κοκκινοπηλός: Μια κόκκινη κηλίδα στο καταπράσινο τοπίο του Ζηρού στην Πρέβεζα