Αίγινα, Άνδρος και Ύδρα είναι πολύ κοντά στην Αθήνα, είναι υπέροχα νησιά και τηρούν τις πασχαλινές παραδόσεις χαρίζοντας στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές.
Αίγινα
Το νησί της Αίγινας είναι ιδανικό για ένα νησιώτικο Πάσχα πραγματικά μια ανάσα από την πρωτεύουσα, ίσως και για μια απόφαση της τελευταίας στιγμής. Συνδυάζει φυσική ομορφιά, ιστορική και αρχαιολογική σημασία, αλλά και ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον. Ξεχωρίζει για τα νεοκλασικά του κτίρια, τις παραλίες, τα πευκοδάση, τις ανθισμένες αυλές και το γραφικό της λιμάνι.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα, που όλο το νησί μυρίζει άνοιξη, οι ναοί φορούν τον πένθιμο στολισμό τους, ενώ οι ντόπιοι μέσα στη μέρα ασχολούνται με τις πασχαλινές ετοιμασίες όπως το μάζεμα των κλιμάτων για τη φωτιά, την επιλογή του κατσικιού ή αρνιού, το βάψιμο των αυγών κτλ. ενώ το βράδυ συναντιούνται στις εκκλησίες.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, μετά τη λειτουργία, συνήθως γίνεται ο στολισμός των Επιταφίων, μια διαδικασία που γίνεται κυρίως από τις γυναίκες, με την τέχνη να περνά από γενιά σε γενιά, και στην οποία μπορείτε, αν θέλετε, να συμμετάσχετε. Αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσετε την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής, όπου οι Επιτάφιοι από τις τρεις ενορίες της Χώρας -της Μητρόπολης, της Παναγίτσας και του Αγίου Νικολάου- συναντιούνται στην παραλία, στη μικρή προβλήτα, ακολουθούμενοι από πλήθος πιστών, που με κεριά στα χέρια ψάλλουν τους ύμνους. Στη συνέχεια, ντόπιοι και επισκέπτες δίνουν ραντεβού στα μεζεδοπωλεία. Το βράδυ της Ανάστασης, οι εκκλησίες του νησιού γιορτάζουν το γεγονός με τις καμπάνες να χτυπούν, τις χαρμόσυνες ψαλμωδίες να γεμίζουν τον αέρα και πυροτεχνήματα να στολίζουν τον ουρανό.
Για πιο κατανυκτική ατμόσφαιρα, προτιμήστε τα μοναστήρια του νησιού, όπως του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Χριστοφόρου, της Αγίας Αικατερίνης και της Παναγίας Χρυσολεόντισσας. Ανήμερα, μετά το φαγοπότι, μπορείτε να παρακολουθήσετε το κάψιμο του Ιούδα, που γίνεται στην παραλία του χωριού Πέρδικα. Τη Δευτέρα του Πάσχα, σημειώστε ότι στην Παλαιοχώρα, ο Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας κάνει τον «Χορό της Λαμπρής», ένα παραδοσιακό γλέντι με μουσικές και πολύ χορό.
Στις βόλτες σας στο νησί, αξίζει να σταθείτε στο Κυβερνείο Καποδίστρια, στην πόλη της Αίγινας -το κτήριο από όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας, ως πρώτος κυβερνήτης, διοικούσε την Ελλάδα- στο Εϋνάρδειο Διδασκαλείο του 1830, σε σχέδια των γνωστών αρχιτεκτόνων Σταμάτη Κλεάνθη και Εδουάρδου Σάουμπερτ, με χρήματα που δώρισε ο Ελβετός τραπεζίτης και φιλέλληνας Εϋνάρδος, απ’ όπου και πήρε το όνομά του, καθώς και στον Πύργο του Μαρκέλλου του 1802, ένα ιστορικό κτήριο, στο οποίο εγκαταστάθηκε το 1826 η Αντικυβερνητική Επιτροπή.
Εκτός από τα εμβληματικά κτήρια, μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ακριβώς δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος του ναού του Απόλλωνα στην Κολώνα, ο οποίος αποτελούσε την αρχαία Ακρόπολη της Αίγινας, με τα πρώτα δείγματα κατοίκησης να εντοπίζονται στην Εποχή του Χαλκού. Εκτός της πόλης, ο ναός της Αφαίας, του 5ου αιώνα π.Χ., ανήκει επίσης στα σημαντικά αξιοθέατα του νησιού, όπως και ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιοχώρας, ένας εγκαταλελειμμένος μεσαιωνικός οικισμός, που χτίστηκε για την προστασία των κατοίκων από τους πειρατές, στα τέλη του 9ου αιώνα. Ξεχωρίζει για το γεγονός πως είχε 365 εκκλησίες, μία για κάθε μέρα του χρόνου, σήμερα, σώζονται λίγο περισσότερες από 30.
Για τους περιπατητές, να θυμίσουμε ότι η Αίγινα έχει πανέμορφα μονοπάτια, τα οποία αυτή την εποχή ευωδιάζουν. Το μεγαλύτερο σε μήκος αγγίζει τα 9 χλμ. και κάνει το γύρο του Ελλάνιου Όρους, και το μικρότερο, μήκους 1,2 χλμ., αποτελεί ουσιαστικά τον γύρο της Παλαιοχώρας και την ανάβαση μέχρι το κάστρο.
Άνδρος
Άλλο ένα κοντινό νησί που ενδείκνυται για μια σύντομη πασχαλινή εξόρμηση είναι το πανέμορφο νησί της Άνδρου. Εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα αδερφάκια του στις Κυκλάδες, η Άνδρος είναι ένα κατάφυτο νησί, που την άνοιξη αποτελεί χάρμα οφθαλμών. Ξεχωρίζει επίσης για την υπέροχη Χώρα της, την οποία αξίζει να περπατήσετε σε κάθε πλακόστρωτο στενό, για να θαυμάσετε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της.
Το Πάσχα στο νησί είναι γεμάτο παραδόσεις, οι οποίες προσθέτουν χρώμα στην παραμονή σας. Τη Μεγάλη Πέμπτη, μετά την ακολουθία της Σταύρωσης και τα 12 Ευαγγέλια, συνήθως ακολουθεί ο στολισμός των Επιταφίων από τις γυναίκες. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, οι Επιτάφιοι των τριών ενοριών της Χώρας -του Αγίου Γεωργίου, της Θεοσκέπαστης και της Παναγίας- δίνουν ραντεβού στην Κάτω Πλατεία, συνοδεία της Φιλαρμονικής, με την ατμόσφαιρα να είναι πραγματικά υποβλητική. Μάλιστα, οι τρεις ενορίες επιδίδονται σε ένα άτυπο έθιμο, όπου ανταγωνίζονται για το ποια θα σηκώσει τον Επιτάφιο πιο ψηλά. Μετά το πέρας της λειτουργίας, οι πιστοί μοιράζονται στα μεζεδοπωλεία.
Την Ανάσταση, με μια πιο κοσμοπολίτικη αύρα, μπορείτε να την παρακολουθήσετε στις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Παναγίας και της Θεοσκέπαστης στη Χώρα. Μάλιστα, η τελευταία, όταν ο καιρός το επιτρέπει και έχουν εξασφαλιστεί τα δέοντα, ρίχνει πολλά-πολλά βεγγαλικά. Όσοι δεν μείνουν μέχρι το τέλος της λειτουργίας, θα απολαύσουν μαγειρίτσα ή λαμπριάτη (γεμιστό αρνί με ρύζι και μυρωδικά) στο σπίτι ή σε κάποια ταβέρνα. Αν θέλετε πιο θρησκευτική ατμόσφαιρα, θα βγείτε εκτός Χώρας, κυρίως στα μοναστήρια του νησιού, όπως στην Ιερά Μονή Παναχράντου ή στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας.
Την Κυριακή του Πάσχα, στη δεύτερη Ανάσταση, στα Αποίκια και στις Στενιές τηρείται το έθιμο των «μάσκουλων», και ρίχνονται «σμπάρα», δηλαδή πολλά βεγγαλικά και κροτίδες, οι οποίες σκάνε με το που δίνεται το σήμα, και τα χωριά γεμίζουν από δυνατούς ήχους και ζητωκραυγές.
Οι βόλτες που μπορείτε να κάνετε είναι στο Μνημείο του Αφανούς Ναύτη, με θέα το μικρό κάστρο απέναντι, αλλά και μια επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο για να μάθετε τη μεγάλη ναυτική ιστορία του νησιού. Αξίζει επίσης η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει ευρήματα από τη Γεωμετρική Εποχή μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια.
Για τα πιο ανήσυχα πνεύματα, να θυμίσουμε ότι η Άνδρος έχει και μοναδικά μονοπάτια, με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 300 χλμ. Από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από τη Βουρκωτή, περνά από τη Μονή του Αγίου Νικολάου και καταλήγει στην παραλία Άχλα, καθώς και η διαδρομή Στραπουργιές-Άνω Πιτροφός-Παλαιόπολη- Άνω Απροβάτου, που προσφέρει υπέροχη θέα στο Αιγαίο.
Ύδρα
Με φόντο τα πετρόκτιστα αρχοντικά, τα γραφικά σοκάκια και τη μοναδική ναυτική ιστορία, το Πάσχα στην Ύδρα αποτελεί κάθε χρόνο μια μοναδική εμπειρία. Το νησί των καπεταναίων, ντυμένο με την ανοιξιάτικη φορεσιά του, είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να ζήσετε μια αυθεντική πασχαλινή εμπειρία, που συνδυάζει τη θρησκευτική κατάνυξη, τα παραδοσιακά έθιμα και την ελαφρώς πιο κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι πιστοί -ντόπιοι και επισκέπτες- κάθε απόγευμα συμμετέχουν στις πασχαλινές ακολουθίες, με τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή να συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο. Ιδίως τη Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς οι Επιτάφιοι από τις πέντε ενορίες του νησιού -της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Δημητρίου, της Υπαπαντής, της Μητρόπολης και του Αγίου Ιωάννη- συγκεντρώνονται στο λιμάνι της Ύδρας. Εκεί, ο Επιτάφιος μπαίνει μέσα στη θάλασσα, με τα πόδια του να ακουμπούν στο νερό, ώστε να ευλογηθούν τα νερά, ενώ στη συνέχεια γίνεται δέηση υπέρ των ναυτικών, ώστε να έχουν καλή πορεία και ασφαλή επιστροφή. Μια παράδοση, της οποίας η ιστορία ξεκινά τον 19ο αιώνα, τότε που το νησί βιοποριζόταν από τη θάλασσα. Τον Επιτάφιο συνοδεύει το πλήθος των πιστών, κρατώντας αναμμένα κεριά. Το πρωί της ίδιας μέρας, μετά την Αποκαθήλωση, οι καμπάνες όλων των ναών χτυπούν πένθιμα.
Το Μεγάλο Σάββατο, όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα και ο ιερέας ψάλλει το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός της Ύδρας γεμίζει από χρωματιστά πυροτεχνήματα, ενώ ανάμεσα στους δυνατούς κρότους των βεγγαλικών ακούγονται οι πιστοί να αντεύχονται «Χριστός Ανέστη» και «Αληθώς ο Κύριος». Μέσα σε αυτή τη γιορτινή ατμόσφαιρα, οικογένειες και παρέες επιστρέφουν στα σπίτια τους για το παραδοσιακό αναστάσιμο δείπνο, ενώ κάποιοι παραμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η Αναστάσιμη Λειτουργία. Αυτό στην πόλη της Ύδρας. Αν όμως θέλετε μια πιο κατανυκτική ατμόσφαιρα, μπορείτε να πάτε στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ακολουθώντας το μονοπάτι που ανεβαίνει τον λόφο, μια διαδρομή περίπου μιας ώρας μέσα σε όμορφο πευκοδάσος.
Την Κυριακή του Πάσχα, οι μυρωδιές από το ψητό αρνί και κατσίκι, από τους φούρνους και τις αυλές, πλημμυρίζουν τα σοκάκια του νησιού. Μετά το φαγοπότι, το απόγευμα, λαμβάνει χώρα η τελετή της Καύσης του Ιούδα, όπου ένα ομοίωμα του Ιούδα τοποθετείται σε μια βάρκα και παραδίδεται στις φλόγες, συνοδευόμενο από βεγγαλικά -ένα μοναδικό έθιμο που εντυπωσιάζει.
Ανάμεσα στις μεγαλοβδομαδιάτικες λειτουργίες και τις πασχαλινές ετοιμασίες, θα απολαύσετε περαντζάδες, πεζοπορίες και καφέδες στο λιμάνι. Το νησί, εξάλλου, είναι γεμάτο αρχοντικά και καπετανόσπιτα, κυρίως του 18ου και 19ου αιώνα, που κάνουν τις βόλτες σας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Αξίζει να επισκεφθείτε το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο, όπου θα βρείτε εκθέματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έργα σημαντικών ζωγράφων και κειμήλια από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821. Θα ανεβείτε επίσης στον λόφο στα δυτικά του λιμανιού, στο Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας της Ύδρας, το κτήριο του οποίου αποτελούσε την κατοικία του Παύλου Κουντουριώτη. Εδώ εκτίθενται κειμήλια της οικογένειας, αλλά και αντικείμενα από τη νεότερη ιστορία του νησιού. Υπάρχει επίσης παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με το όνομα «Λάζαρος Κουντουριώτης». Πρόκειται για το σπίτι του καπετάνιου Λαζάρου Κουντουριώτη, όπου, ανάμεσα σε άλλα, θα δείτε παλιά έπιπλα, σκεύη, καθρέφτες, σερβίτσια, ζωγραφικούς πίνακες, οικογενειακά πορτρέτα, προσωπικά αντικείμενα και κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη.
Η Ύδρα έχει και πανέμορφα μονοπάτια, με συγκλονιστική θέα στον Αργοσαρωνικό, ενώ αυτή την εποχή μοσχοβολούν από τα ανθισμένα αγριολούλουδα, τους θάμνους και τα βοτάνια. Από τις πιο μεγάλες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από τη Χώρα και φθάνει στον Φάρο Ζούβρας, με όλο το μπλε του Σαρωνικού να σας χαρίζει μια μαγευτική εικόνα. Μπορείτε επίσης, παίρνοντας τον δρόμο για τον Προφήτη Ηλία, να φθάσετε μέχρι την Κορυφή Έρως, το πιο ψηλό σημείο του νησιού: η θέα από εκεί είναι απερίγραπτη. Άλλη μια διαδρομή, κάπως πιο βατή, είναι από τη Χώρα προς το Μανδράκι και τον πύργο που βρίσκεται στον μικρό όρμο.
Διαβάστε ακόμα:
Αίγινα: Ένας πλήρης οδηγός για το νησί που έχει πάντα καλοκαίρι