Πρωταγωνιστώντας ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων που κατάφεραν να αποκτήσουν άρρηκτη σύνδεση με το ελληνικό καλοκαίρι, η Σαντορίνη έχει γίνει διεθνώς ξακουστή για τις ομορφιές της. Όσοι την ξέρουν καλά, όμως, γνωρίζουν ότι αποτελεί ιδανικό προορισμό και για την περίοδο του Πάσχα.
Η φήμη αυτή επιβεβαιώνεται διαχρονικά, από τον πολύ κόσμο που διαλέγει τη Σαντορίνη για να περάσει εκεί τις αναστάσιμες ημέρες. Η ξεχωριστή μαγεία των τοπίων του νησιού, το γεγονός ότι μπορεί να τα χαρεί κανείς δίχως τα γνωστά πλήθη των τουριστών, αλλά και ορισμένα μοναδικά έθιμα, εγγυώνται ότι το Πάσχα στη Σαντορίνη θα σας χαρίσει μια αξέχαστη εμπειρία –ακόμα κι αν την έχετε ξαναζήσει και στο παρελθόν.
Πρόκειται για μια εικόνα που αναμένεται να κυριαρχήσει και φέτος, καθώς ξαναμπαίνουμε σε τροχιά κανονικότητας μετά την έκρηξη της πρόσφατης πανδημίας. Το επιβεβαιώνει και το παρακάτω ρεπορτάζ του Travel.gr, το οποίο δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία για το τι μπορεί να περιμένει η Σαντορίνη το καλοκαίρι.
Πώς βλέπουν τα φετινά πράγματα οι κάτοικοι
Εκπροσωπώντας τους φορείς του νησιού και όσους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον τουρισμό, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας κ. Γιώργος Δαρζέντας μίλησε τηλεφωνικά στο Travel.gr, αποκαλύπτοντας ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η Σαντορίνη έχει πληρότητα 50% για το φετινό Πάσχα.
Η εικόνα αυτή θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική από την πλευρά των κατοίκων, καθώς ο αντίστοιχος δείκτης πληρότητας της πασχαλινής περιόδου προηγούμενων ετών κυμαινόταν συνήθως στο 40-42%. Δημιουργείται έτσι ένα αισιόδοξο κλίμα, που επιτρέπει στη Σαντορίνη να περιμένει πληρότητα 95% για το φετινό καλοκαίρι.
«Και πέρυσι είχαμε κόσμο το Πάσχα», μας είπε ο κ. Δαρζέντας σχολιάζοντας τα όσα έγιναν στο νησί στο διάστημα της πανδημίας, «αλλά περίπου τον μισό από όσο περιμένουμε τώρα». Έθιξε επίσης τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν, λόγω της καραντίνας και των υποχρεωτικών μέτρων.
Όσον αφορά τις τιμές, τέλος, ο κ. Δαρζέντας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η πασχαλινή Σαντορίνη προσφέρει «καταλύματα για κάθε πορτοφόλι», με τις τιμές να ξεκινούν από τα 30 ευρώ και να ανεβαίνουν έπειτα ομαλά προς τις πιο πολυτελείς επιλογές.
5 πασχαλινές εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στη Σαντορίνη
Όσο κι αν σιγοντάρει το μαγευτικό, αιγαιοπελαγίτικο τοπίο του νησιού, όση χαλαρότητα κι αν δημιουργεί μια επίσκεψη σε αυτό τώρα που ακόμα δεν έχουν καταφτάσει τα θερινά πλήθη, θεμελιώδες κομμάτι της αναστάσιμης εμπειρίας στη Σαντορίνη είναι τα μοναδικά της έθιμα.
Αξίζει λοιπόν να τα ζήσετε κι εσείς από κοντά σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αν βρεθείτε εκεί, καθώς ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου. Άλλωστε, ακόμα κι αν δεν πετύχετε τα τελευταία, θα δείτε τον Λάζαρο (έναν μεγάλο σταυρό από ξύλο καραβιού) να στέκει στολισμένος στις πλατείες των οικισμών της Σαντορίνης μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.
Κατανυκτική Μεγάλη Εβδομάδα στην Οία, στην Παναγιά Πλατσανή
Μεγάλη Εβδομάδα, ως γνωστόν, δεν είναι μόνο η Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Οι υπόλοιπες ημέρες διαθέτουν μερικές από τις ωραιότερες ακολουθίες της εκκλησιαστικής μας παράδοσης, που κοσμούνται από αριστουργήματα της βυζαντινής υμνουργίας (όπως π.χ. το «Τροπάριο της Κασσιανής» ή το κατανυκτικό ιδιόμελο «Εξέδυσάν Με»).
Ιδανικό μέρος για να τις απολαύσετε είναι η Οία: ο παραδοσιακός οικισμός στο βόρειο άκρο της Σαντορίνης, που θεωρείται ένας από τους πιο γραφικούς σε όλη την Ελλάδα. Τελούνται στην πλατεία της, στην Παναγία Πλατσανή· τον ναό που είναι αφιερωμένος στον Ακάθιστο Ύμνο της Υπεραγίας Θεοτόκου, μα χρωστά το ιδιαίτερο όνομά του στην παράδοση για την εύρεση της εικόνας της Παναγίας που τον κοσμεί. Σύμφωνα δηλαδή με αυτήν, προέρχεται από την Κρήτη και τη βρήκαν ψαράδες στη θάλασσα –με το Πλατσανή να μνημονεύει έκτοτε το χαρακτηριστικό «πλατς πλατς» των κυμάτων.
Παλιά η Παναγία Πλατσανή βρισκόταν στο σημείο όπου στις μέρες μας συρρέουν πλήθη καλοκαιρινών επισκεπτών για να θαυμάσουν το περίφημο ηλιοβασίλεμα της Οίας. Γκρεμίστηκε όμως στον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νησί τον Ιούλιο του 1956, οπότε χρειάστηκε να ανοικοδομηθεί στην τωρινή της θέση.
Μεγάλη Παρασκευή (νωρίς το απόγευμα) στο Εμπορειό, για τα Σήμαντρα
Το Εμπορειό (ή Νημπορειό) βρίσκεται στο νότιο άκρο της Σαντορίνης και είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού. Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, νωρίς το απόγευμα, οι κάτοικοί του κρατάνε ένα αρκετά παλιό έθιμο, που είναι γνωστό ως «Σήμαντρα» και δείχνει να προέρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Μια πομπή αποτελούμενη από άνδρες ξεκινά από την πλατεία του χωριού έχοντας ως κορυφή της το φανάρι (καντήλι) και την ελληνική σημαία. Από πίσω ακολουθούν κάτοικοι με διάφορα αυτοσχέδια όργανα, π.χ. ροκάνες (ξύστρες) ή τσαμπούνες. Όλοι μαζί γυρνάνε το Εμπορειό «σημαίνοντας», καλώντας δηλαδή τους συγχωριανούς τους στη βραδινή ακολουθία του Επιταφίου.
Όσο διαρκεί η διαδρομή των σημάντρων γίνονται στάσεις στις εκκλησίες για προσκύνημα, ενώ τα νοικοκυριά του χωριού ανοίγουν τις πόρτες τους προσφέροντας τσικουδιά, καραμέλες και νηστίσιμους μεζέδες.
Μεγάλη Παρασκευή (βράδυ) στον Πύργο, για τα Ντενεκεδάκια του Επιταφίου
Ο Πύργος Καλλίστης –όπως είναι το επίσημο όνομά του– εντοπίζεται στην ενδοχώρα της Σαντορίνης, 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Φηρών και είναι το ψηλότερα χτισμένο χωριό του νησιού. Κάθε Μεγάλη Παρασκευή φιλοξενεί έναν από τους πιο διάσημους Επιταφίους στην Ελλάδα, που θεωρείται ως ο πιο κατανυκτικός όλων των Κυκλάδων. Και η αιτία γι’ αυτό βρίσκεται στη διασύνδεσή του με το σαντορινιό έθιμο που είναι γνωστό ως «Ντενεκεδάκια».
Όπως προστάζει η τοπική παράδοση, μετά τη μεσημεριανή Αποκαθήλωση βγαίνει το Τάνταλο στους δρόμους του χωριού, αναγγέλλοντας το γεγονός ενόσω οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Το βράδυ, καθώς αρχίζει η περιφορά του Επιταφίου, οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές στα λεγόμενα «ντενεκεδάκια»: χιλιάδες τενεκεδένια λυχναράκια γεμάτα με παραφίνη και ροκανίδια, τα οποία τοποθετούνται δεξιά κι αριστερά στον δρόμο της πομπής, προσφέροντας υποβλητική συνοδεία στον Επιτάφιο. Καθώς περνά, οι γυναίκες στέκονται στις αυλές των σπιτιών τους και τον ραίνουν με ροδόνερο.
Το έθιμο θεωρείται αρκετά παλιό και κάθε χρόνο η επιδίωξη των κατοίκων είναι να ανάψουν όσα περισσότερα ντενεκεδάκια μπορούν. Αν ο καιρός είναι καλός, τα κρατάνε αναμμένα μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.
Ανάσταση στον Πύργο, στον Προφήτη Ηλία
Στον Πύργο μπορείτε να παραμείνετε (ή να επιστρέψετε) και για το βράδυ της Ανάστασης, για το πιο φαντασμαγορικό θέαμα που θα απολαύσετε στην πασχαλινή Σαντορίνη. Το προαναφερθέν υψόμετρο στο οποίο είναι χτισμένο το χωριό σχετίζεται με το βουνό του Προφήτη Ηλία εκεί, που φτάνει τα 567 μέτρα υψόμετρο. Στην κορυφή του έχει χτιστεί η ομώνυμη ιερά μονή, η οποία δείχνει να υπάρχει από το 1711. Εκεί, μάλιστα, φιλοξενείται και η μίτρα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, που εκτελέστηκε το Πάσχα του 1821 στην Κωνσταντινούπολη, ως αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.
Από τη μονή του Προφήτη Ηλία δεν πέφτουν βαρελότα το βράδυ της Ανάστασης, όταν ακούγονται τα πρώτα «Χριστός Ανέστη»: η εμπειρία είναι κατανυκτική και το μόνο που χρειάζεται να έχετε μαζί σας είναι ένα κόκκινο αυγό και μία «κουτσούνα» (λαμπριάτικη κουλούρα). Αλλά, χάρη στο υψόμετρο, θα απολαύσετε πανοραμικά όλα τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται από τα υπόλοιπα χωριά της Σαντορίνης, φωτίζοντας θεαματικά τον νυχτερινό ουρανό του νησιού.
Οι σαντορινιές γεύσεις του Πάσχα
Πέρα από τα έθιμα που μπορείτε να παρακολουθήσετε στα χωριά, η ολοκλήρωση της πασχαλινής εμπειρίας στη Σαντορίνη σχετίζεται και με κάποιες ιδιαίτερες νοστιμιές της τοπικής κουζίνας του νησιού.
Τα σγαρδούμια προέρχονται από την παράδοση της γειτονικής Θηρασιάς, επικράτησαν όμως με τα χρόνια σε όλη τη Σαντορίνη. Παρασκευάζονται Μεγάλο Σάββατο απόγευμα και καταναλώνονται αμέσως μετά την Ανάσταση. Πρόκειται για μια ντόπια εκδοχή μαγειρίτσας, η οποία έχει ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ότι η συκωταριά του κατσικιού περνιέται σε κομμάτια στο ξυλαράκι φρέσκων δεντρολίβανων καθαρισμένων από τα φύλλα τους (σαν σουβλάκι), πριν τυλιχτεί με τα άντερα και πάρει τον δρόμο του μαγειρέματος.
Η Κυριακή του Πάσχα, έπειτα, είθισται να συνοδεύεται από παραδοσιακά μελιτίνια: ένα ντόπιο γλυκό συγγενές με τα λυχναράκια της Κρήτης και τα μυζηθροπιτάκια της Πάρου, το οποίο παρασκευάζεται με (ανάλατη) μυζήθρα, ζάχαρη και μαστίχα Χίου (μπόλικη, όπως σημειώνει και η γιαγιά Καδιώ Σιγάλα στο βιβλίο «Η Πάνω Μεριά του Κόσμου»). Στις μέρες μας αφθονούν και στους φούρνους του νησιού, αλλά ο πατροπαράδοτος τρόπος παρασκευής ήθελε τις νοικοκυρές να μαζεύονται σε ένα σπίτι για να τα φτιάξουν όλες παρέα. Η καλύτερη, έπειτα, αναλάμβανε να τα «κεντήσει», όπως έλεγαν. Πρόκειται για μια λεπτή διαδικασία που ξεκινά όταν τοποθετηθεί η γέμιση, με στόχο η τελική μορφή του γλυκού να θυμίζει καλαθάκι.
Διαβάστε ακόμα:
Ρόδος και Σαντορίνη στην πρώτη 10αδα των trending προορισμών για το 2022 -Η λίστα του Tripadvisor
Πώς θα αλλάξει το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης σε Σαντορίνη και Μύκονο