Κατά τις πασχαλινές ημέρες, όλες οι εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης –από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μέχρι εκείνες στις πιο απόμακρες γειτονιές– ιερουργούν. Αν βρεθείτε λοιπόν εδώ και επιθυμείτε να βιώσετε την κατάνυξη της περιόδου αυτής έτσι όπως τη ζουν οι Κωνσταντινουπολίτες, επιλέξτε έναν τέτοιον περιφερειακό ναό.

68

Τη Μεγάλη Πέμπτη οι γυναίκες μαγειρεύουν φακές και βάφουν τα κόκκινα αυγά. Τα δε παιδιά μεταλαμβάνουν και πηγαίνουν στην εκκλησία για τη Σταύρωση, κρατώντας ένα μικρό στεφανάκι για τον Εσταυρωμένο Ιησού.

Μεγάλη Παρασκευή είναι το αποκορύφωμα της νηστείας, ενώ προγραμματίζεται και επίσκεψη στα νεκροταφεία των περιφερειών της Πόλης. Οι περισσότεροι διατηρούν το έθιμο των επτά προσκυνημάτων, προσκυνούν δηλαδή τον Επιτάφιο σε επτά διαφορετικές εκκλησίες.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί ο Δεσπότης ευλογά με τις Δάφνες στην Αγία Τριάδα στο Ταξίμ. Ένα έθιμο που αξίζει να παρακολουθήσετε, τόσο για την ιδιαιτερότητά του, όσο και για τη μεγαλοπρέπεια με την οποία τελείται.

Η Ανάσταση, κατόπιν, είναι όπως την ξέρουμε και στην Ελλάδα, με μόνη σημαντική διαφορά ότι εδώ δεν υπάρχουν πυροτεχνήματα, οπότε διατηρεί έναν ιδιαίτερα κατανυκτικό χαρακτήρα και είναι πιο φορτισμένη συγκινησιακά. Σε αρκετές εκκλησίες, μάλιστα –όπως του Νεοχωρίου, για παράδειγμα– θα συναντήσετε και πολλούς νέους Τούρκους να προσέρχονται με τη λαμπάδα τους και τον αρμόζοντα σεβασμό, παρακολουθώντας κανονικά όλη την αναστάσιμη λειτουργία.

Την Κυριακή του Πάσχα στις 10.00 το πρωί, το Πατριαρχείο κρατά ένα έθιμο που είναι μάλλον βυζαντινό. Στην επίσημη σάλα του κτηρίου, στον δεύτερο όροφο, οι διάκονοι ντύνουν τον Πατριάρχη με όλα τα χρυσοποίκιλτα άμφια που αρμόζουν στην Πασχαλινή ακολουθία, ενώ την ίδια στιγμή οι χοροί ψάλλουν βυζαντινούς ύμνους.

Κατόπιν όλοι κατεβαίνουν στον ναό με τη σειρά, με τον Πατριάρχη να εμφανίζεται τελευταίος. Και ψάλλουν τη λειτουργία της ημέρας, ενώ διαβάζουν και το Ευαγγέλιο σε 12 διαφορετικές γλώσσες.

Τριγυρίζοντας στην Πόλη

Εκκίνηση από την πλατεία Ταξίμ και την πεζοδρομημένη οδό Ιστικλάλ. Έναν πανέμορφο δρόμο, γεμάτο μαγαζιά και τούρκικα εστιατόρια, που σε δελεάζουν να δοκιμάσεις τα άπαντα των καταλόγων τους.

Στάση έπειτα στο αυθεντικό γλυκατζίδικο Hadjibaba, αλλά και στο Hadjibekir, για καφέ και ναργιλέ. Εδώ βρίσκεται όλο το μεγαλείο του πάλαι ποτέ ελληνικού Πέραν, που μας είναι γνωστό και από τη «Λωξάντρα». Το όνομα του, πλέον, είναι Βeyoglu και αποτελεί επίκεντρο για τη διασκέδαση της νεολαίας της Πόλης. Ρακί στο Cicek Pasaji, μεζέδες στο χέρι –τύπου μύδια σουβλάκι– στη γειτονική Nevizade (την αγορά των ψαριών), αλλά και περατζάδα στη Lycee de Galatasara: τη γαλλική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, όπου αφθονούν καταστήματα brasserie και patisserie, αλλά και café σε κομψά νεοκλασικά κτήρια.

Και μετά, βουρ για το Εminonu. Σημειώστε ότι στον ταξιτζή θα πρέπει πρώτα να λέτε την περιοχή στην οποία πηγαίνετε και μετά την οδό, γιατί αλλιώς δεν καταλαβαίνει.

Στόχος μας το Γενί Τζαμί και η Μισίρ Τσαρσί ή αλλιώς «Αιγυπτιακή αγορά». Εδώ θα χαθείτε σε μυρωδιές μπαχαρικών, παστουρμά και τυριών, πριν κάτσετε για μεσημεριανό στον διάσημο Pandeli, μέσα στην αγορά: την τελευταία ελληνική ταβέρνα της Πόλης, που έμεινε να θυμίζει αλλοτινές εποχές.

Το άρωμα Ανατολής φτάνει στη μέγιστη έντασή του στην πλατεία Sultanahmet. Το βυζαντινό ιστορικό κέντρο, η Αγιά Σοφιά, απέναντί της το Μπλε Τζαμί, ο Ιππόδρομος, το μοναδικό Υδραγωγείο (αξίζει να το επισκεφτείτε) και το περίφημο Τοπ Καπί. Βέβαια η Αγία Σοφία είναι πια τζαμί. Περιηγηθείτε ωστόσο στον χώρο της: το τι θα νιώσει κανείς είναι καθαρά προσωπικό του θέμα. Και πάρτε οπωσδήποτε τον δρόμο που οδηγεί στον δεύτερο όροφο, όπου θα δείτε τη μόνιμη έκθεση Βυζαντινής τέχνης.

Μοναδική εμπειρία είναι ασφαλώς και η επίσκεψη στο Τοπ Καπί, το οποίο έχει συνδεθεί (και) με τη Μελίνα Μερκούρη, μέσω της ομώνυμης ταινίας. Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα παλάτια του κόσμου, οπότε υπολογίστε ότι χρειάζεται 3 ώρες για να το δείτε. Ξεκινώντας από το χαρέμι, όπου διέμεναν οι 1.500 γυναίκες του Σουλτάνου, θα απολαύσετε τα καφασωτά, τις αίθουσες των γλεντιών, τα δωμάτια των ευνούχων, τα χρυσοποίκιλτα χαμάμ, τον τόπο των θησαυρών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και βέβαια τις μοναδικές αίθουσες αυτού του καταπληκτικού χώρου.

Δίπλα θα βρείτε και το Καπαλί Τσαρσί (το μεγάλο, κλειστό παζάρι), όμως απέναντι από το Μπλε Τζαμί αξίζει οπωσδήποτε να κάνετε στάση ώστε να γευτείτε τα καλύτερα cοfte κεμπαμπτζίδικα της Πόλης. Εδώ θα βρείτε επίσης και το ξενοδοχείο Four Seasons, χτισμένο σε χώρο όπου παλιά ήταν φυλακές. Στέκει πανέμορφο, με μοναδικούς κήπους, οπότε συστήνεται να κάτσετε έστω για έναν καφέ.

Στο Καπαλί Τσαρσί, τώρα, θα έχετε την ευκαιρία να εξασκηθείτε στο παζάρι –έως και 50%. Εδώ υπάρχουν 4.000 μαγαζιά σε 64 δρόμους, φημισμένα για τα χρυσά τους τεχνουργήματα, τα μεταξωτά χαλιά, τις αντίκες και τα υφάσματα από το Τουρκμενιστάν. Αποφύγετε ωστόσο τα δερμάτινα: η ποιότητα είναι συνήθως κακή, ενώ κυριαρχούν παλιά σχέδια.

Μπείτε επίσης στον κήπο των ποιητών και φιλοσόφων ή αλλιώς Corlulu Ali Pasha Mendrese. Εκεί θα βρείτε ένα από τα πιο αυθεντικά ναργιλεδάδικα της Πόλης. Ξαπλώστε λοιπόν στους οντάδες, πιείτε τσάι, καπνίστε ναργιλέ και αφεθείτε. Κι έπειτα συμπληρώστε αυτή την τριπλή απόλαυση με ένα χαμάμ, κατά προτίμηση στο Cemberlitas Hammami ή στο Χαμάμ Τζαγιάλογλου, τα οποία συγκαταλέγονται στα καλύτερα της Κωνσταντινούπολης.

Το τελευταίο μένει ανοιχτό ως τις 12 μ.μ. Θα ξαπλώσετε κάτω από τον μαρμάρινο θόλο του, μέσα σε βαριά ατμόσφαιρα ατμού, ωφέλιμη για το δέρμα. Μετά από περίπου 15 λεπτά το προσωπικό αναλαμβάνει να σας σαπουνίσει με τζίβες και να σας κάνει ένα γερό, αναζωογονητικό μασάζ. Μπορείτε να μείνετε στοn χώρο όσο θέλετε και μην ανησυχείτε για την υγιεινή: όλα λάμπουν. Επιπλέον θα σας δώσουν καθαρά, σιδερωμένα καρό παρεό, καθώς και τα πατροπαράδοτα ξύλινα παπούτσια. Μετά θα σας κεράσουν ζεστό τσάι κι εσείς θα ξέρετε πια ότι η ευτυχία είναι θέμα στιγμών και αισθήσεων.

Καφέ και γλυκό συστήνεται έπειτα να απολαύσετε στις ιστορικές αίθουσες του Pera Palace, του ξενοδοχείου που έχτισε ο Μποδοσάκης για τη φιλοξενία των πλουσίων επιβατών του Orient Express. Ζητήστε να δείτε το δωμάτιο της Αγκάθα Κρίστι, της Μάτα Χάρι, του Κεμάλ Ατατούρκ. Κι έπειτα κατευθυνθείτε προς το «Κολωνάκι» της Κωνσταντινούπολης, τη Matshca, όπου δεσπόζουν τα πλούσια σπίτια, αλλά και μια ευρωπαϊκή αγορά με όλες τις μάρκες στα πόδια σας: Armani, Dolce & Gabbana, αλλά και Prada, που τα προτιμούν ιδιαίτερα στην Πόλη. Υπολογίστε βέβαια ότι σχεδόν όλα θα τα βρείτε σε τιμές Αθήνας.

Ξενοδοχεία

Cirağan Hotel Kempinski
Cirağan cad 32
Besiktas
Tel 0090 212-326 46 46

Four Seasons Hotel
Tevkifhane Sokak No 1
Sultanahmet
Tel 0090 212 638 82 00
http://www.fourseasons.com

Pera Palace Hotel
Mesrutiyet Caddesi No 198/100
Tepebasi
Tel 0090 212 251 45 60

Hilton Istanbul
Cumhuriyet Caddesi
Harbiyet
Tel 0090 212 315 60 00

Divan Istanbul
Cumhuriyet Caddesi No 2
Elmadag
Tel 0090 212 315 55 00
www.divan.com.tr

Hyatt Regency Hotel
Taskisla Caddesi
Taksim
Tel 0090m 212 368 12 34

Clubs/bars

Mojo

Buyukparmakkapi No 26 Istiklal caddesi
Beyoglou

Μοδάτο και νεανικό.

Roxy

Arslan Yatagi Sokak 3
Cihangir
Beyoglou

Ίσως το top χειμωνιάτικο κλαμπ.

Jazz Club

Ιstiklal Caddesi Hasnun Calip Sokak No 20
Beyoglou

Κλαμπ που μέτρα 23 χρόνια ζωής. Κλασικό και εγγυημένο.

Nardis Jazz Club

Kaledipi Caddesi No 14 Galata

Ένα από τα καλύτερα, σε υπέροχο ιστορικό κτήριο.

Meyhane (τούρκικες ταβέρνες)

Hacibaba

Ιstiklal caddesi No 49 Taksim

Υπέροχη, ακαταμάχητη ποικιλία τουρκικών γεύσεων.

Park Sandan

Mim KEMAL Oke Cad. No 18
80220 Nisantasi- Istanbul
Tel 212 225 07 10

Κλασικό ταβερνείο, με πολύ καλό φαγητό.

Trendy restaurants

Borsa Bogazici

Lutfi Kirdar Convention Center
Harbiye
Tel 0090 212 232 42 01 02

Κορυφαία τούρκικη κουζίνα, με τα πιο αιθέρια κεμπάπ της Πόλης. Λιτό, κλασικό. Απαραίτητη η κράτηση.

Changa Restaurant

Siraselviler Caddesi No 87/1
Taksim
Tel 0090 212 251 70 64

Διεθνής κουζίνα, μοδάτο περιβάλλον και κουζίνα στα πόδια σου, κάτω από ένα διαφανές τζάμι.

Μikla bar restaurant

The Marmara Pera Hotel Tepebasi
Tel 0090 212 293 56 56

Πανέμορφη θέα της Πόλης από την «κορυφή» του ξενοδοχείου. Νέα τουρκική κουζίνα και lounge bar για martinis.

Ulus 29

Α. Adnan Saygun Caddesi
Ulus Park Ici Ulus
Tel 0090 212 358 29 29

All-time classic εστιατόριο με κλασικά οθωμανικά πιάτα. Δίπλα το ομώνυμο μοδάτο μπαρ, από τα πιο γνωστά της Πόλης.

360 Istanbul

Istiklal Caddesi no 311
Beyoglu
Tel 0090 212 251 10 42

Στην ταράτσα ενός ιστορικού κτηρίου με θέα 360ο μοιρών σε όλη την Κωνσταντινούπολη. Διεθνής κουζίνα, «πειραγμένα» τουρκικά πιάτα, χαλαρό, με ωραίες μουσικές και φιλικό σέρβις.

Tuus
Tesvikiye Cad. No 123
Tel. 00902123681818

Η πιο μοδάτη και φρέσκια άφιξη της Πόλης, στο ξενοδοχείο Sofa Hotel.

Rami
Utangac Sokak 6 Canhurtaran

Στεγάζεται σε παλιό οθωμανικό σπίτι.

Μπακλαβάς

Ένα από τα καλύτερα μαγαζιά για μπακλαβά βρίσκεται στο Karakoy Gulluoglu, δίπλα στον Πύργο του Γαλατά.

Τούρκικα τυριά

Είναι πραγματικά υπέροχα. Θα τα βρείτε στην Αιγυπτιακή Αγορά.

Διαβάστε ακόμα:

Bursa: Ένας από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς στην Τουρκία

Αδριανούπολη: Γεμάτη τζαμιά, χαμάμ και παζάρια είναι ιδανική για long weekend αποδράσεις

Berat: Η πόλη των Βαλκανίων με τα Χιλιάδες Παράθυρα