Φθάσαμε νωρίτερα. Τον είχαμε συναντήσει στο Άργος Ορεστικό κοντά στην Καστοριά και δώσαμε ραντεβού στον οικισμό Κρύα Νερά, έναν όμορφο οικισμό με λιγοστούς κατοίκους. Εκεί, ο Σάββας Παγκουλίδης διατηρεί το εργαστήριο μελισσοκομίας. Καθώς περιμέναμε να έρθει, παρατήρησα το δίπατο σπίτι με τις χαρακτηριστικές καφέ -κόκκινες πλίθρες. Είναι λες και έχεις φτιάξει ένα σπίτι από χώμα. Νομίζεις ότι αν βραχεί, θα πέσει σαν χάρτινος πύργος. Κάθε άλλο όμως. Ο συνειρμός με τα ονομαστά έρημα Κορέστια Χωριά είναι άμεσος, καθώς εκεί όλα τα σπίτια είναι φτιαγμένα από χωμάτινους «τσιμεντόλιθους». Το ταξίδι μας εξάλλου στην περιοχή της Καστοριάς, περιλάμβανε και αυτή την περιοχή, οπότε στο κείμενο που θα ακολουθήσει θα περιγράψουμε αυτή την εμπειρία.
Με αφετηρία το 2015
Επιστρέφοντας όμως στα Κρύα Νερά και στο εργαστήριο μελισσοκομίας, βρισκόμαστε στην είσοδο. Πολύ γρήγορα ο Σάββας φθάνει και ξεκινάμε τη συνομιλία μας. Πρόκειται για μία μικρής κλίμακας παραγωγική μονάδα την οποία την ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια. «Έφτασε ένα σημείο, κάπου εκεί στο 2015, τότε που τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα να ψάχνω να κάνω κάτι νέο. Μέχρι τότε η βασική μου ενασχόληση ήταν οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, αλλά μία σειρά γεγονότων με οδήγησαν στο να το σταματήσω», θα μας πει για να συνεχίσει όμως με το εξής: «Αποφάσισα να ασχοληθώ με τις μέλισσες βλέποντας το ως δουλειά, και μάλιστα ως μία δουλειά που θα σου αποδώσει τον ίδιο χρόνο, αλλά γρήγορα ερωτεύτηκα τις μέλισσες. Ερωτεύτηκα την διάρθρωση της κοινωνίας τους. Την ιεραρχία και τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται». Ήθελε να μάθει τα πάντα, ήθελε να γνωρίσει αυτή τη μοναδική κοινωνία τους και να καταφέρει να παράγει μέλι με κυριότερο χαρακτηριστικό την ποιότητα.
Ξεκίνησε με 5 κυψέλες
Ο Σάββας ξεκίνησε αγοράζοντας 5 κυψέλες. Στη συνέχεια τις αύξησε και σήμερα έχει φθάσει να έχει 120. «Είναι μια διαδικασία αρκετά δύσκολη και απαιτεί υπομονή και εκπαίδευση». Ξεκίνησε αυτή τη δουλειά χωρίς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις. Ωστόσο, όπως θα μας πει με έμφαση, αυτός που του πούλησε τις 5 πρώτες κυψέλες, ήταν πάντα παρών, ώστε να τον βοηθήσει και να του μεταδώσει τις γνώσεις του, σε σχέση με το μέλι. Παράλληλα, διάβασε και συνεχίζει να διαβάζει, καθώς οι πτυχές της μελισσοκομίας είναι πολλές και για να μπορέσεις να τις διατηρήσεις αλλά και να παράξεις ποιοτικό μέλι, απαιτούνται πολλές γνώσεις και μεγάλη προσοχή.
Ανθόμελο και μέλι καστανιάς
Παράγει κατά κύριο λόγο δύο ειδών μέλια. Πρόκειται για το ανθόμελο και το μέλι καστανιάς. Ανάλογα το σημείο στο οποίο θα τοποθετήσεις τις κυψέλες, θα πάρεις και το αντίστοιχο μέλι, με βάση τα δέντρα και τα φυτά που υπάρχουν στην περιοχή. «Μεταφέρω τις κυψέλες, αλλά σε μικρή σχετικά απόσταση. Ψάχνω να βρω περιοχές με κατάλληλα φυτά και δέντρα, ώστε να μπορώ να παράγω το μέλι που θέλω και πάντα μακριά από εστίες μόλυνσης. Όταν λέμε για παράδειγμα μέλι καστανιάς, δεν εννοούμε ότι είναι 100% από άνθη καστανιάς. Εννοούμε ότι πρόκειται για μέλι το οποίο κατά κύριο λόγο, προέρχεται από την καστανιά».
Δοκιμάζοντας μέλι
Περνάμε αρκετή ώρα στο τυποποιητήριο. Μας μιλάει για τις κυψέλες, για τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το μέλι. Μας δείχνει πως με την φυγόκεντρη δύναμη μπορεί να παίρνει το μέλι από τα πλαίσια των κυψελών. Δοκιμάζουμε μέλι απευθείας από την κυψέλη μαζί με κερί. Είναι μία ημέρα με πολύ ενδιαφέρον, καθώς μπαίνεις ελάχιστα σε ένα κόσμο πολύ διαφορετικό και με μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι ο κόσμος των μελισσών. Ολοκληρώνοντας τη συνάντησή μας, μου είναι ξεκάθαρο γιατί ο Σάββας αγάπησε γρήγορα και τόσο πολύ αυτή τη νέα του ενασχόληση. Όσον αφορά στα τυπικά και συνάμα ουσιαστικά, διατηρεί όλες τις απαιτούμενες άδειες, ώστε να μπορεί να τυποποιεί το μέλι που παράγει και φτάνει τα 1200 κιλά.
Πληροφορίες:
Instagram: pagoulidis, Τηλ.: 6973 571235
Διαβάστε ακόμα:
Καστοριά: Τα τοπικά πιάτα και οι τοπ διευθύνσεις για να τα δοκιμάσετε
Δισπηλιό: Ένας προορισμός στην Καστοριά όπου ο επισκέπτης χάνει την αίσθηση του χρόνου