Έως λίγα χρόνια πριν, ο Αργύρης Μουτσόπουλος ζούσε στην Αθήνα και εργαζόταν στον τομέα των γραφικών τεχνών αλλά η έδρα του είναι στην Μενδενίτσα της Φθιώτιδας. Εκεί, είναι και η έδρα της «Αγαποκοινότητας» και εκεί, σκοπεύει σε λίγα χρόνια να υπάρχει και το «Οικοχωριό» της. Τι είναι όλα αυτά θα εξηγήσουμε παρακάτω.
«Πάντα είχα την τάση να αναζητώ “εναλλακτικές” δραστηριότητες, όπως η γιόγκα. Εκεί γνώρισα και τη σύζυγό μου, την Ειρήνη Τσιρίδου. Μαζί ξεκινήσαμε την Αγαποκοινότητα, μια κοινότητα που βασίζεται στην αλληλεγγύη αλλά και στην αναζήτηση καλύτερης ισορροπίας για τον καθένα» σημειώνει στο Travel.gr o Αργύρης Μουτσιόπουλος.
Η Αγαποκοινότητα οργανώνει, εδώ και χρόνια, εκδρομές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, οι οποίες εστιάζουν στην προσωπική εμπειρία με στόχο την εσωτερική γαλήνη. Σε αυτές, γιόγκα, ομαδικά παιχνίδια, σεμινάρια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες εναλλακτικού χαρακτήρα αποτελούν βασικό κομμάτι. «Με απλό και εύκολο, σχεδόν «μαγικό» τρόπο, συντονιζόμαστε, όλοι. Για κάποιον “περίεργο” λόγο, στη διάρκεια των Αγαποκοινοτήτων, γνωρίζουμε τις φωτεινότερες πτυχές του εαυτού μας κι έτσι η αλληλεπίδραση γίνεται σε επίπεδα που δεν είχαμε καν φανταστεί» εξηγεί στο Travel.gr o κ. Μουτσόπουλος.
Τα μέλη της Αγαποκοινότητας χρησιμοποιούν τη λέξη «ενθυμητές» για να περιγράψουν όσους διεξάγουν τα σεμινάρια της κοινότητας. «Θεωρούμε ότι ο καθένας από εμάς έχει διάφορες δυνάμεις και δυνατότητες μέσα του. Τα σεμινάρια δεν του μαθαίνουν κάτι καινούργιο, του «θυμίζουν» όσα ξέρει. Είναι ένας ιδανικός τρόπος για να ανακαλύψει κανείς τον εαυτό του ξανά», λέει ο κ. Μουτσόπουλος.
Tι είναι το Οικοχωριό -Το όραμα για ένα διαφορετικό lifestyle
Στις εκδρομές της Αγαποκοινότητας, συμμετέχουν δεκάδες άνθρωποι κάθε φορά και τα μέλη της έχουν ως στόχο να πραγματοποιήσουν το επόμενο βήμα, δηλαδή τη δημιουργία ενός Οικοχωριού με μόνιμους κατοίκους βασισμένο στις αρχές της αειφορίας και της οικολογίας.
Ο κ. Μουτσόπουλος εξηγεί στο Travel.gr πώς οραματίζεται να μοιάζει η ζωή στο Οικοχωριό. Στόχος μας είναι να ζούμε με όσο το δυνατόν περισσότερη αρμονία με τη φύση γίνεται. «Βασικές αρχές της κοινότητας είναι ότι τα κινητά και το ίντερνετ θα είναι όλα σε ένα σημείο, ρολόι θα έχει μόνο η ρεσεψιόν, και οι αποφάσεις θα παίρνονται συλλογικά».
Ο οικισμός προβλέπεται να έχει 14 μικρά σπίτια για τους σταθερούς τους σταθερούς κατοίκους. Όλα τα κτήρια θα έχουν παθητικά συστήματα για εξοικονόμηση ενέργειας. Ακόμη, η κοινότητα θα έχει μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εστιατόριο όπου όλοι θα τρώνε μαζί γεύματα χωρίς ζωικά παράγωγα, ένα Temazcal (ατμοθεραπευτήριο), έναν χώρο επικοινωνίας, ένα μαγαζί λιανικής πώλησης, ρεσεψιόν λίμνη και αποθήκες. «Είναι μία κοινότητα που έχει σχεδιαστεί αρχιτεκτονικά με ιερή γεωμετρία και με στοιχεία βιώσιμης κουλτούρας. Θα καλλιεργούμε βιολογικά τη τροφή μας (και σε θερμοκήπια). Η διατροφή μας θα είναι χορτοφαγική χωρίς ζωικά παράγωγα», εξηγεί ο κ. Μουτσόπουλος.
Στόχος είναι η κοινότητα να έχει έσοδα από υπηρεσίες φιλοξενίας. «Η κοινότητα θα έχει έσοδα από την επισκεψιμότητα σε 2 ξενώνες χωρητικότητας 70 ατόμων περίπου, από μαγαζί λιανικής πώλησης από το e-shop αλλά και από το εστιατόριο που θα είναι ανοιχτό καθημερινά για τον κόσμο».
Ο κ. Μουτσόπουλος αναφέρθηκε και στην οικονομική βιωσιμότητα του project. «Θα υπάρχει ένα ταμείο του συλλόγου και δεν θα χρησιμοποιούμε χρήματα μέσα στην κοινότητα. Η κοινότητα θα καλύπτει τα έξοδα της διατροφής των σταθερών κατοίκων της συντήρησης των κτηρίων και ό,τι άλλο κρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου. Όταν υπάρξουν χρηματικά κέρδη, όσοι σταθεροί κάτοικοι επιθυμούν, θα γίνουν και «υπάλληλοι» του Οικοχωριού, το οποίο θα έχει τη νομική μορφή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης. Για να γίνεις σταθερός κάτοικος υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Την πρώτη φάση της υλοποίησης του Οικοχωριού θα την χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι οι σταθεροί κάτοικοι», καταλήγει. Και αν όλα αυτά φαίνονται δύσκολα, αν όχι απραγματοποίητα, ο ίδιος είναι αισιόδοξος. «Ήδη βλέπουμε ανθρώπους να δείχνουν ενδιαφέρον», σημειώνει στη συνέντευξή του στο Travel.gr.
Ένας τρόπος για να πάρει κανείς μια πρώτη γεύση από αυτό το, σίγουρα όχι συμβατικό, lifestyle είναι να συμμετέχει στις δράσεις και τις εκδρομές της Αγαποκοινότητας. Επόμενο σημείο συνάντησης η κοπή της Βασιλόπιτας (φυσικά χωρίς ζωικά παράγωγα) στις 21 Ιανουαρίου. Ακολουθεί η ετήσια εκδρομή της Αγαποκοινότητας στο εξωτερικό, φέτος στο Μπαλί και τη Σιγκαπούρη και οι επόμενες «διαφορετικές» εγχώριες εκδρομές όπως το χορτοφαγικό Πάσχα στην Ικαρία, το φεστιβάλ γιόγκα στο Πήλιο και το Camp Αγάπης και Χαράς στη Χαλκιδική. Για όλα αυτά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Διαβάστε ακόμα:
Αποστολή στην Καστοριά: Πώς είναι η ζωή ενός μελισσοκόμου στα Κρύα Νερά
Πώς είναι η ζωή στη Μαρτινίκα -Μια αυθόρμητη συνέντευξη για τον επίγειο παράδεισο