Ένας εκπαιδευτικός από τις Σέρρες κατάφερε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο να αναδείξει και εξελίξει ένα τοπικό προϊόν που -έως πρότινος- ήταν στα «αζήτητα», αλλά και να το «εκτοξεύσει» στα ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ, κάνοντάς το γνωστό πανελλαδικά.

20

Ο λόγος για τον καθηγητή-παραγωγό κ. Πέτρο Άτσαλο από τον Άγιο Ιωάννη Σερρών. Το γραφικό προάστιο της πόλης των Σερρών που πλέον δεν φημίζεται μόνο για τα πολλά τρεχούμενα νερά, τα αιωνόβια πλατάνια και τις ταβέρνες που σερβίρουν -μεταξύ άλλων- και πέστροφα στα κάρβουνα, αλλά και για την μικρή και πεντανόστιμη μπακάλικη πιπεριά, που εξελίσσεται σε μικρό γαστρονομικό θησαυρό της περιοχής.

Πρόκειται για μία ποικιλία που καλλιεργείται στον Άγιο Ιωάννη Σερρών, με μήκος που δεν ξεπερνάει τα επτά εκατοστά και ξεχωρίζει από την τρυφερή σάρκα, το άρωμα και τη γλυκιά γεύση. Το προϊόν δεν αφήνεται να εκτεθεί πολύ στον ήλιο, αποτρέποντας έτσι την αύξηση την καψαϊκίνης και να φθάσει στο τραπέζι καυτερό.

Από τουρσί εκλεκτός μεζές

Μπορεί παλαιότερα οι ντόπιοι παραγωγοί να διέθεταν το προϊόν ως τουρσί στα τοπικά μπακάλικα των Σερρών, εξού και η ονομασία του, αλλά σήμερα τα μπακάλικα πιπεράκια συναντώνται όχι μόνο στα ουζερί και στις ταβέρνες της περιοχής, αλλά και στο καθημερινό τραπέζι. Τηγανητά με λάδι, ξύδι και αλάτι, ψητά στα κάρβουνα σε καλαμάκι, ωμά στη σαλάτα ή ακόμη και με μυζήθρα τα σερραϊκά πιπεράκια είναι ένας μεζές που δεν περνάει απαρατήρητος στο τραπέζι και σίγουρα είναι εθιστικά. Όποιος τα δοκιμάσει «κολλάει» και δεν τρώει μόνο ένα πιπεράκι.

Η ποικιλία της μικρής γευστικής πιπεριάς έφθασε στις Σέρρες μαζί με πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Ωστόσο, αν και τα μπακάλικα πιπεράκια καλλιεργούνται εδώ και ένα σχεδόν έναν αιώνα στον Άγιο Ιωάννη των Σερρών, μόλις τα τελευταία χρόνια κατάφεραν όχι μόνο να μπουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να γίνουν πανελλαδικά γνωστά αλλά και να τα «υμνούν» γνωστοί σεφ σε όλες τις μαγειρικές εκδοχές τους.

Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην αγάπη και στο πάθος του κ. Άτσαλου, που μεγάλωσε μαζεύοντας πιπεριές από τα χωράφια της οικογένειας, πίστεψε στο προϊόν και πριν από δέκα χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραγωγή στοχεύοντας στην εξέλιξη του προϊόντος. Καθηγητής Ηλεκτρολογίας το πρωί στο τοπικό ΕΠΑΛ και παραγωγός μπακάλικης πιπεριάς την υπόλοιπη μέρα, αφιερώνοντας το χρόνο του μέσα στα θερμοκήπια που έχει στήσει με πολλή αγάπη και πολύ μεράκι.

«Ως οικογένεια ασχολούμαστε πάππου προς πάππου με την καλλιέργεια της μπακάλικης πιπεριάς, με σπόρους που έφεραν οι πρόγονοί μας στον ξεριζωμό το 1923 από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Το προϊόν και εκεί συνεχίζει να καλλιεργείται έως τις μέρες μας. Μικρός κάθε καλοκαίρι, μαζί με την αδελφή μου, κάτω από μια ομπρέλα θαλάσσης μαζεύαμε στα χωράφια τις πιπεριές. Μεγαλώσαμε μέσα σε αυτά τα χωράφια και συνδέσαμε τις ζωές μας με τα μπακάλικα πιπεράκια» μας λέει ο κ. Άτσαλος, εξηγώντας ότι η παραγωγή του προϊόντος δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Η σπορά ξεκινάει Ιανουάριο, ακολουθεί η μεταφύτευση Φεβρουάριο και η συγκομιδή ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, ενώ πολλές φορές φθάνει έως το Νοέμβριο ανάλογα τις καιρικές συνθήκες.

Ανήσυχο πνεύμα ο ίδιος, δεν παρέμεινε στον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας της μπακάλικης πιπεριάς αλλά την εξέλιξε. Όχι μόνο στη διαδικασία της παραγωγής αλλά και στην τυποποίηση και στο μάρκετινγκ, πετυχαίνοντας να βάλει το προϊόν συσκευασμένο στα ράφια γνωστών σούπερ μάρκετ, ταυτίζοντας το με το brand «Άτσαλος». Ένα προϊόν που αποκτάει όλο και περισσότερο φανατικούς θαυμαστές.

«Ξεκινήσαμε πριν δέκα χρόνια με 50 ρίζες και σήμερα φθάσαμε τις 12.000 ρίζες, με ετήσια παραγωγή 40 τόνων το χρόνο. Βέβαια, δεν καλλιεργούμε το προϊόν στα χωράφια όπως παλαιότερα, αλλά μέσα σε θερμοκήπια. Αυτό έκανε τη μεγάλη διαφορά όχι μόνο στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα. Κάθε φυτό παράγει 3,5 κιλά στο χώμα και σχεδόν διπλάσιο στο θερμοκήπιο» επισημαίνει.

Από τα θερμοκήπια στα ράφια

Επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον Σερραίο παραγωγό ήταν η διάθεση του προϊόντος όχι μόνο σε τοπικές ταβέρνες, ουζερί και μανάβικα αλλά και σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που πίστεψαν στα μπακάλικα πιπεράκια και στο ότι αυτά μπορούν να φθάσουν ακόμη και στο καθημερινό τραπέζι του καταναλωτή. Για να φθάσουν ωστόσο στα ράφια, θα έπρεπε το προϊόν να συσκευαστεί κατάλληλα αλλά και να γίνει γνωστό. Για το τελευταίο, βοήθησαν σημαντικά και τα «αφιερώματα» γνωστών σεφ και ανθρώπων της μαγειρικής, που γνώρισαν το προϊόν και -κυριολεκτικά- το «ερωτεύτηκαν» συμπεριλαμβάνοντάς το στις γαστρονομικές δημιουργίες τους.

«Με πολύ κόπο και προσπάθεια πετύχαμε να προωθούμε τα τελευταία χρόνια τα μπακάλικα πιπεράκια σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τηρώντας τις αναγκαίες προδιαγραφές, στην τοπική αγορά και στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, τα πιπεράκια μάς «ταξιδεύουν» σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας γνωστό πανελλαδικά ένα προϊόν που ήταν άγνωστο έως πρότινος εκτός Σερρών. Και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα», λέει ο κ. Άτσαλος, καταλήγοντας με νόημα: «Η ζωή μου είναι: οικογένεια, σχολείο, πιπεράκια».

Γιορτή Μπακάλικης Πιπεριάς

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί για 9η συνεχή χρονιά στην γραφική πλατεία του Αγίου Ιωάννη στις Σέρρες η «Γιορτή Μπακάλικης Πιπεριάς», που οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν ξεχωριστές νοστιμιές από μπακάλικες πιπεριές, που προσφέρουν οι τοπικοί παραγωγοί.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών & Κατοίκων Αγίου Ιωάννη Σερρών «Αλησμόνητες Πατρίδες» και στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα λάβουν μέρος τα σχήματα: Εμπειροτέχνες, Εβρίτικη Ζυγιά και Ανακαράδες «Αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του συλλόγου μας, του οποίου είμαι πρόεδρος, και προσπαθούμε μαζί με την παράδοση να προβάλλουμε και τα μπακάλικα πιπεράκια ως ένα προϊόν τοπικό, όχι μόνο του Άη Γιάννη και των Σερρών ευρύτερα», λέει ο Σερραίος παραγωγός.

Πληροφορίες:

facebook.com

Τηλ: 694 469 6885

Διαβάστε ακόμα:

Ένας wellness προορισμός στις Σέρρες -Διαδρομές στη φύση, χαλάρωση σε ιαματικά λουτρά

Σέρρες: 5 σημεία για καλό φαγητό

Από την πληροφορική στη σύγχρονη καλλιέργεια καρυδιών -Η ιστορία του Θεμιστοκλή από τις Σέρρες