Υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν συνειδητά να κινηθούν αντίθετα στο ρεύμα της αστικοποίησης. Άνθρωποι που αφήνουν πίσω τους τη βεβαιότητα της πόλης για να χτίσουν κάτι δικό τους, κάτι αυθεντικό, σε τόπους που οι περισσότεροι θεωρούν απόμακρους. Ο Γιώργος Καλλός είναι ένας από αυτούς.
Η διαδρομή της ανακάλυψης
Ο δρόμος προς την Αθαμανία είναι από μόνος του μια εμπειρία που προετοιμάζει τον επισκέπτη για κάτι ξεχωριστό. Περνώντας το Γαρδίκι, η διαδρομή ξετυλίγεται σαν μια ταινία όπου κάθε καρέ αποκαλύπτει και μια νέα εικόνα της ορεινής Ελλάδας. Το τηλεφώνημα στον Γιώργο κατά τη διαδρομή, επιβεβαιώνει αυτό που θα συναντήσουμε αργότερα: την αυθεντική φιλοξενία των ανθρώπων του βουνού. «Με το καλό να έρθετε», μας λέει με μια ζεστασιά που ταιριάζει απόλυτα με το τοπίο.
Η μικρή πινακίδα προς το πεστροφείο λειτουργεί σαν πύλη σε έναν διαφορετικό κόσμο. Καθώς κατηφορίζουμε, οι δεξαμενές του πεστροφείου εμφανίζονται σαν καθρέφτες που αντανακλούν τον ουρανό, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα που συνομιλεί αρμονικά με τα νερά του Μουτσιαρίτη, του ιστορικού παραπόταμου του Αχελώου.
Ο άνθρωπος πίσω από το όραμα
Ο Γιώργος Καλλός μας περιμένει στην είσοδο. Η στάση του σώματός του μαρτυρά την οικειότητα ενός ανθρώπου που βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον. Η ιστορία του είναι μια ιστορία αντίστροφης πορείας: από την Αθήνα και τις σπουδές γεωπονίας, επέλεξε να επιστρέψει στην ορεινή Ελλάδα, όχι στα οικεία Τρίκαλα της νεότητάς του, αλλά στην Αθαμανία, ένα ορεινό μικρό και σχετικά απομονωμένο χωριό, με ήπια τουριστική ανάπτυξη, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. «Οι σπουδές στη ζωική παραγωγή μου έδωσαν τη θεωρητική βάση» μας εξηγεί καθώς περπατάμε δίπλα στις δεξαμενές, «αλλά η καθημερινή επαφή με τα ψάρια είναι ένα διαφορετικό σχολείο». Από το 2004, κάθε πρωινό τον βρίσκει εδώ, να παρατηρεί, να φροντίζει, να μαθαίνει.
Η επιστήμη της ιχθυοκαλλιέργειας
«Τα ψάρια είναι από τα πιο ευαίσθητα πλάσματα στην κτηνοτροφία» εξηγεί ο Γιώργος, καθώς μας δείχνει τις διαφορετικές δεξαμενές. «Η παραμικρή αλλαγή στη θερμοκρασία του νερού, στο οξυγόνο, στην τροφή, μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την παραγωγή». Η επιστημονική του κατάρτιση είναι εμφανής στον τρόπο που αναλύει τις παραμέτρους της εκτροφής, αλλά είναι η αγάπη του για τη δουλειά που κάνει τη διαφορά. Το σύστημα που έχει αναπτύξει αξιοποιεί τα κρυστάλλινα νερά του Μουτσιαρίτη, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της πέστροφας. «Το νερό του ποταμού είναι ο πιο σημαντικός συνεργάτης μας» τονίζει. «Η καθαρότητά του και η σταθερή του θερμοκρασία είναι ανεκτίμητα πλεονεκτήματα».
Οι προκλήσεις της ορεινής επιχειρηματικότητας
Η καθημερινότητα στο πεστροφείο δεν περιορίζεται στη φροντίδα των ψαριών. Ο Γιώργος έχει αναπτύξει ένα δίκτυο διανομής στα γύρω χωριά, διατηρώντας ζωντανή μια παραδοσιακή σχέση εμπιστοσύνης με τους κατοίκους της περιοχής. «Οι πελάτες μου είναι πλέον φίλοι» μας λέει χαμογελώντας. «Ξέρουν ότι τα ψάρια μας είναι πάντα φρέσκα, μεγαλωμένα με σεβασμό στη φύση».
Όμως η ζωή στην Αθαμανία έρχεται με μοναδικές προκλήσεις. Οι αρκούδες της περιοχής έχουν περιέργεια για το πεστροφείο και οι επισκέψεις τους μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές. «Είναι κι αυτό μέρος της ζωής στο βουνό» σχολιάζει με φιλοσοφική διάθεση. «Πρέπει να μάθεις να συνυπάρχεις με την άγρια φύση».
Τα μονοπάτια της ψυχής
Η σχέση του Γιώργου με την περιοχή δεν περιορίζεται στο πεστροφείο. Η αγάπη του για την πεζοπορία τον έχει μετατρέψει σε έναν άτυπο χαρτογράφο των βουνών. Καθώς μας δείχνει τις γύρω κορυφές, μας εξιστορεί ιστορίες και αναμνήσεις. Σημειώνει λεπτομέρειες που μόνο ένας βαθύς γνώστης του τόπου θα μπορούσε να γνωρίζει. «Βλέπετε εκείνο το μονοπάτι;» μας ρωτά, δείχνοντας μια σχεδόν αόρατη γραμμή στην πλαγιά. «Είναι ένα αρχαίο μονοπάτι που συνέδεε τα χωριά πριν τους δρόμους. Το καθαρίζουμε και το συντηρούμε για να μην χαθεί». Η διάνοιξη και συντήρηση των παλιών μονοπατιών είναι για τον Γιώργο κάτι περισσότερο από χόμπι -είναι μια προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης του τόπου.
Τέσσερις εποχές στην Αθαμανία
Η ζωή στα 1.000 μέτρα υψόμετρο έχει τον δικό της ρυθμό που καθορίζεται από την εναλλαγή των εποχών. «Κάθε εποχή έχει τη δική της ομορφιά και τις δικές της προκλήσεις» εξηγεί ο Γιώργος. «Το καλοκαίρι, τα κρύα νερά του ποταμού είναι ευλογία. Τον χειμώνα, το χιόνι μπορεί να μας αποκλείσει για μέρες». Αυτή η συνεχής εναλλαγή απαιτεί προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα. «Μαθαίνεις να διαβάζεις τα σημάδια του καιρού, να προετοιμάζεσαι, να προνοείς» μας λέει. «Είναι ένας διαφορετικός τρόπος ζωής από αυτόν της πόλης, πιο αργός ίσως, αλλά πιο ουσιαστικός».
«Οι άνθρωποι αναζητούν μια πιο αυθεντική ζωή, πιο κοντά στη φύση»
Καθώς η επίσκεψή μας φτάνει στο τέλος της, ρωτάμε τον Γιώργο για το μέλλον. «Υπάρχουν πολλές προκλήσεις» παραδέχεται. «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη ροή του ποταμού, οι νέοι φεύγουν από τα χωριά. Αλλά υπάρχει και μια αντίστροφη τάση -άνθρωποι που αναζητούν μια πιο αυθεντική ζωή, πιο κοντά στη φύση». Η ιστορία του Γιώργου Καλλού είναι κάτι περισσότερο από μια επαγγελματική επιλογή. Είναι μια μαρτυρία για το πώς μπορεί κανείς να συνδυάσει την επιστημονική γνώση με την παραδοσιακή σοφία, την επιχειρηματικότητα με την οικολογική συνείδηση, την προσωπική ανάπτυξη με την προσφορά στον τόπο.
Φεύγοντας από την Αθαμανία, συνειδητοποιούμε ότι έχουμε πάρει μαζί μας κάτι περισσότερο από μια απλή δημοσιογραφική ιστορία. Έχουμε πάρει ένα μάθημα για το πώς οι προσωπικές επιλογές μπορούν να μεταμορφώσουν όχι μόνο τη ζωή μας, αλλά και τον τόπο που επιλέγουμε να ζήσουμε.
Στα κρυστάλλινα νερά του Μουτσιαρίτη, δίπλα στις δεξαμενές με τις πέστροφες, ανακαλύψαμε μια ιστορία που μας θυμίζει ότι μερικές φορές, το να πας κόντρα στο ρεύμα είναι ο μόνος τρόπος να βρεις τον δρόμο σου.
Διαβάστε ακόμα:
Βουργαρέλι: Ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων
Στα γραφικά χωριά του νομού Τρικάλων -Για την ιδανική χειμερινή απόδραση