Έκαναν την εμφάνισή τους στα βουνά της Ηπείρου και ακούνε στο όνομα Oenomads. Αγαπούν τον τόπο, δίνουν έμφαση στην εποχικότητα των υλικών και στην αειφορία. Θέλουν να φέρουν κοντά τους παραγωγούς και τα προϊόντα τους με τις τουριστικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας εν τέλει μία υπεραξία, σε σχέση με το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν. Με πιο απλά λόγια, τους ενδιαφέρει η δημιουργία μίας αληθινής γαστρονομικής και οινικής εμπειρίας, ικανής να αποτυπωθεί ανεξίτηλα στη σκέψη του επισκέπτη.

17

Έκαναν την πρώτη τους δράση ένα τριήμερο στις αρχές του Οκτώβρη και πρώτη τους στάση ήταν ένας ξεχωριστός αμπελώνας, Jima Winery, στην περιοχή Σακελλάρικο των Ιωαννίνων. Εκεί, μέσα στον αμπελώνα, δοκίμασαν κρασιά, γεύτηκαν φαγητά με πρώτες ύλες από την περιοχή και προέκυψαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Βασικός κρίκος αυτής της αλυσίδας, η Έλσα Εξάρχου, η οποία δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα και έχει καταφέρει να αφιερώνει σημαντικό μέρος του χρόνου της, στην προώθηση του Ζαγορίου και της Ηπείρου γενικότερα. Δικό της έργο, άλλωστε, και το project Epirus 365 για το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων πριν κάποια χρόνια. To Τravel.gr την συνάντησε κάπου ανάμεσα στον προγραμματισμό των δράσεων του τριημέρου και μας βοήθησε ώστε να γίνουν πιο ξεκάθαροι οι στόχοι του oenomads.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(287446)
      ["id"]=>
      int(287446)
      ["title"]=>
      string(8) "IMG_3382"
      ["filename"]=>
      string(20) "IMG_3382-scaled.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(641797)
      ["url"]=>
      string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/IMG_3382-scaled.jpeg"
      ["link"]=>
      string(110) "https://www.travel.gr/experiences/people-en/i-emfanisi-ton-oenomads-sta-voyna-tis-ipeiroy/attachment/img_3382/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(15) "Photo: oenomads"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "img_3382"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(287416)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-10-18 07:39:31"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-10-18 07:39:56"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/IMG_3382-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/IMG_3382-200x300.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/IMG_3382-768x1152.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/IMG_3382-683x1024.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/IMG_3382-1024x1536.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/IMG_3382-1365x2048.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Oenomads;

Έλσα Εξάρχου: Μου αρέσει το παιχνίδι των λέξεων. Πολύ περισσότερο όταν εμπεριέχουν την έννοια της συλλογικότητας. Μου αρέσει να δημιουργώ στιγμές που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά. Που μας κάνουν να ζούμε εμπειρίες που θα θυμόμαστε για καιρό.

Πώς προέκυψε;

Πριν από κάποιο διάστημα, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ήπειρος Α.Ε., μου ζήτησε να ασχοληθώ με τη δημιουργία ενός project, το οποίο θα αφορούσε στον τουρισμό και στη σύνδεσή του, με τη γαστρονομία και το κρασί. Έχοντας στην κατοχή μου το ξενοδοχείο Mikro Papigo 1700 και, καθώς η οικογένεια μου δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα από το 1953, ήταν κάτι που δεν θα μπορούσα να το αφήσω να περάσει έτσι. Έχω βαρεθεί να μιλάμε για τουρισμό και αμέσως να τον συνδέουμε με τα καταλύματα. Ο επισκέπτης για να φθάσει να έρθει στο κάθε ξενοδοχείο, θέλει να του έχεις έτοιμες εμπειρίες. Θέλει να έχεις προετοιμάσει γι’ αυτόν κάτι διαφορετικό. Τα πράγματα προχωρούν όταν ο στενός μας κύκλος, οι συνεργάτες μας, συμπλέουν με την ίδια λογική και έχουν ίδια οπτική, όπως ο δάσκαλος μου, το «στικάκι» που με μύησε στον μαγικό κόσμο του κρασιού. Όπως πολύ σωστά λέει «το καλύτερο κρασί είναι αυτό που πίνουμε με την καλύτερη παρέα». Το κρασί είναι πολιτισμός. Και φυσικά η κόρη μου που έχει ενθουσιαστεί με αυτά που στενά παρατηρεί να συμβαίνουν και συμμετέχει.

Και τι εμπειρία είναι αυτή;

Είναι η αρχή. Είναι μία προσπάθεια να δημιουργήσουμε μικρές τέτοιες pop-up εκδηλώσεις, οι οποίες θα εμπεριέχουν στοιχεία από την καθημερινότητά μας, τα προϊόντα μας, τα ωραία μας σημεία, τους ανθρώπους. Συμμετείχαν τα τοπικά οινοποιεία, συμμετείχαν επιχειρήσεις, που επιδεικνύουν έμπρακτα τη στήριξή τους στους ντόπιους παραγωγούς, αλλά και αγαπημένοι σεφ που επιλέγουν ως κύρια υλικά με βάση την εποχικότητα και την εντοπιότητα. Αυτές οι εκδηλώσεις θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να επιτευχθούν συνέργειες ανάμεσα στους παραγωγούς και στις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα. Οι σεφ θα μάθουν τα προϊόντα της περιοχής, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Το οινικό terroir της Ηπείρου να έρθει και θα δέσει αρμονικά με τις γεύσεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι να επιτευχθεί μία ιδανική ταξιδιωτική εμπειρία.

Μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί;

Στόχος είναι να μπουν μέσα όλοι και να βοηθήσουμε τον τόπο, να δείξουμε ότι εδώ παράγουμε και κρασί, έχουμε και ποιοτικά προϊόντα και αρκεί να υπάρξει ένα «δέσιμο» και όλα θα γίνουν καλύτερα.

Μιλήσαμε για ώρα, και κάθε λίγο έβλεπα τη διάθεσή της να προσφέρει ακόμη περισσότερα σε αυτό τον τόπο που αγαπά. «Δεν θα το αφήσω να ξεθωριάσει. Τώρα που έγινε η αρχή, οι oenomads θα πάνε μπροστά. Έχουμε πολλά να κάνουμε. «Και μέσα στην πόλη και πάνω σε γεφύρια και σε πλαγιές», σημειώνει, ενώ την ρωτάω για τις υπόλοιπες δράσεις που είχε το πρώτο αυτό τριήμερο. «Την δεύτερη ημέρα, εγκαινιάστηκε το Zitsa Wine Pavillon, στο πλαίσιο του οποίου νέοι σεφ από το ΙΕΚ Δέλτα, με επικεφαλής τον σεφ κ. Αδάμο έκαναν live cooking, ενώ στη συνέχεια mixologies από το Μικρό Bar Blue Gin των Ιωαννίνων, δημιούργησαν cocktails από τοπικά αποστάγματα, αλλά και αφρώδεις οίνους. Πολύτιμος αρωγός η Cava800. Την τρίτη και τελευταία ημέρα, το πρόγραμμα περιελάμβανε επισκέψεις σε δύο οινοποιεία, στο Zoinos και στο Γκλίναβος».

Οι oenomads θα συνεχίσουν να κινούνται στα βουνά και τις πεδιάδες της Ηπείρου, στις πόλεις και στα χωριά, και το βέβαιο είναι ότι σε αυτό τον τόπο, θα βρίσκουν πάντα κάτι ξεχωριστό. Το μεγάλο στοίχημα, θα είναι να καταφέρνουν κάθε φορά αυτό να το εντάξουν στο παρεχόμενο τουριστικό προϊόν. Να καταφέρουν δηλαδή, να το κάνουν δυνατό και προσιτό και στον επισκέπτη. Η διάθεση είναι σαφές ότι υπάρχει.

Διαβάστε ακόμα:

Η Πάργα του Αριστοτέλη Ωνάση

Ο Χρήστος δημιουργεί κοσμήματα με πρώτη ύλη το αμπέλι στη Νεμέα

Από τη Θεσσαλονίκη στα αμπέλια της Νεμέας