Ακριβώς πάνω στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τη Χώρα της Νάξου, βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα παντοπωλεία που θα συναντήσει κανείς στην Ελλάδα. Παραδοσιακό, αυθεντικό, βγαλμένο σαν από ασπρόμαυρη ελληνική ταινία του ‘60, το κατάστημα της οικογένειας Τζιμπλάκη διασώζει μια οικογενειακή παράδοση δεκαετιών.

10

Καλάθια κρεμασμένα στο πεζοδρόμιο, τσουβάλια με κάθε λογής μπαχαρικά, φρέσκο τσάι και λαχταριστά τυριά συνθέτουν την εικόνα που αντικρίζει κάθε πελάτης που επισκέπτεται το μαγαζί. Ανάμεσα σε όλα αυτά, λογιών λογιών ελιές, πήλινα σκεύη και χειροποίητα σαπούνια κάνουν αισθητή την παρουσία τους δημιουργώντας μια ευχάριστη πανδαισία αρωμάτων, χρωμάτων και γεύσεων.

Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία και την ταυτότητα του τόσο ιδιαίτερου χώρου, μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, κ. Κυριάκο Τζιμπλάκη, ο οποίος μας απάντησε με πολύ μεγάλη προθυμία κάθε απορία μας για το παρελθόν και το παρόν αυτού του τόσο αλλιώτικου χώρου.

«Ποια είναι η ιστορία του παντοπωλείου και πόσο παλιά είναι;», ρωτάμε εμείς, και ο κύριος Τζιμπλάκης μας απαντά: «Το κατάστημα άνοιξε αρχικά σαν αποθήκη το 1945, στην οποία συγκεντρώνονταν προϊόντα πριν μεταφερθούν σε ένα παλαιότερο κατάστημα της οικογένειας στον Δαμαριώνα της Νάξου. Στη συνέχεια, το 1950, έγινε κατάστημα, για να καλύψει την αγορά της Χώρας Νάξου. Εκείνη την εποχή, εκτός από τυροκομικά είδη ορεινής Νάξου, πωλούνταν λάδι παραγωγής της οικογένειας από τον Δαμαριώνα, όσπρια Νάξου, καφές, καλάθια και ορισμένα άλλα είδη παντοπωλείου. Τα τυροκομικά προϊόντα συντηρούνταν σε ειδικά κελάρια στο μαγαζί, και εκεί γινόταν η ωρίμασή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προμήθεια αυτών των προϊόντων γινόταν από τις μάντρες των βοσκών-τυροκόμων, πολλές φορές σε δύσβατα και δυσπρόσιτα μέρη, με τη βοήθεια μουλαριών. Από τη δεκαετία του ’60 και μετά, άρχισαν να προστίθενται και άλλα προϊόντα στην επιχείρηση, όπως βότανα και μπαχαρικά, θυμαρίσιο μέλι, ξηροί καρποί, κρασί – ρακί – λικέρ κίτρο Νάξου, γλυκά του κουταλιού, κεραμικά, παραδοσιακά μουσικά όργανα και είδη λαϊκής τέχνης. Από τότε μέχρι και σήμερα, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Στο μαγαζί τώρα πλέον εργάζεται η τρίτη και τέταρτη γενιά, με πρώτο ιδιοκτήτη τον Ιωάννη Α. Τζιμπλάκη».

Αμέσως μετά, τον ρωτάμε ποια είναι τα προϊόντα που, κατά τη γνώμη του, κάνουν το μαγαζί να ξεχωρίζει, και εκείνος μας απαντά: «Τα προϊόντα που πιστεύουμε ότι κάνουν το παντοπωλείο μας να ξεχωρίζει είναι αναμφισβήτητα τα τοπικά τυριά. Η Νάξος έχει πλούσια τυροκομική παράδοση και οι ντόπιοι παραγωγοί συνεχίζουν να φτιάχνουν τυριά με τον παραδοσιακό τρόπο, μια γνώση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά εδώ και αιώνες. Τα τυροκομικά προϊόντα της Νάξου έχουν μεγάλη νοστιμιά λόγω του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής και του μικροκλίματος της περιοχής».

Τέλος, τον ρωτάμε τι πιστεύει για το μέλλον της ιστορικής επιχείρησης και ο ίδιος μας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πολλοί από τους πελάτες μας, και ιδιαίτερα αυτοί που μένουν στο εξωτερικό, μας ρωτούν αν διαθέτουμε ηλεκτρονικό κατάστημα. Ο λόγος που δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε αυτή την ανάγκη τους είναι ότι η τοπική παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση που θα προκύψει κι έτσι ο μόνος τρόπος να απολαύσουν τα προϊόντα μας είναι να έρθουν από κοντά. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί σε ένα ηλεκτρονικό μέσο η εμπειρία της επίσκεψης στο κατάστημά μας. Απ’ όσο λένε οι πελάτες μας, είναι σαν να μπαίνουν σε χρονοκάψουλα και να μεταφέρονται στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, τότε που όλα ήταν πιο αγνά και αληθινά».

Διαβάστε ακόμα:

H άλλη Νάξος: Μια διαδρομή μέσα από γραφικούς οικισμούς

Νάξος: Στην εύφορη Γη των Κυκλάδων

Νάξος: Τα μικρά παντοπωλεία με τις πιο αυθεντικές γεύσεις του νησιού -Πολύχρωμα, παραδοσιακά