Έχει πάθος για τη δουλειά, του αρέσει να φτάνει στο ιδανικό με ό,τι καταπιάνεται. Δεν το βάζει κάτω μπροστά σε δυσκολίες, είναι συνεπής και πειθαρχημένος. Ο Νίκος Μανιατέας ασχολήθηκε με το βόλεϊ για πάνω από 20 χρόνια. «Ο αθλητισμός αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί, ένα τεράστιο κεφάλαιο στην καθημερινότητά μου», θα μου στη συνάντησή μας στην Καλαμάτα, την πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σήμερα ο Νίκος είναι εστιάτορας. Διαθέτει ένα πολύ προσεγμένο εστιατόριο στην Καλαμάτα και έχει θέσει ως στόχο να προσφέρει ποιοτικές γεύσεις με έμφαση στην προέλευση της πρώτης ύλης.
Στο μακρινό 1999
Πάμε, όμως, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. «Πήγαινα σχολείο ακόμη, όταν ο πατέρας μου στα τέλη της δεκαετίας του ’90, το 1999 συγκεκριμένα, δημιουργεί στο χωριό Γαϊτσές, στη Μεσσηνιακή Μάνη, μία φάρμα. Εκτρέφει κοκόρια, κουνέλια, μοσχάρια, άγριους χοίρους. Έναν χρόνο αργότερα, το 2000, ανοίγει στην Καλαμάτα κρεοπωλείο». Τον ρωτάω να μου πει περισσότερα για εκείνα τα χρόνια, καθώς με ένα γρήγορο υπολογισμό συμπεραίνω ότι το 2000 ήταν ήδη στην εφηβεία. «Δεν ήταν εύκολο για μένα να έρχομαι στο κρεοπωλείο. Προτιμούσα να ασχολούμαι με τον αθλητισμό. Το βόλεϊ είχε μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μου και οι απαιτήσεις και εκεί ήταν αρκετές. Από την άλλη όμως, είχα και την περιέργεια να δω τι γίνεται στο μαγαζί. Περισσότερο ήθελα να πηγαίνω στη φάρμα».
Η χασαποταβέρνα του 2002
Δύο χρόνια αργότερα, το 2002, σε έναν πρόσθετο χώρο που υπήρχε πίσω και δίπλα από το κρεοπωλείο, οι γονείς του ανοίγουν μία χασαποταβέρνα. Γρήγορα γίνεται γνωστή για τα παϊδάκια. Άνθρωποι από ολόκληρη την περιοχή, έρχονται εδώ για να δοκιμάσουν τα ξακουστά πλέον παϊδάκια. Οι δουλειές ανεβαίνουν, η φάρμα αποκτά άλλη κατεύθυνση και πλέον εκτρέφονται μόνο μοσχάρια, τα οποία μάλιστα είναι πιστοποιημένα βιολογικά, ελευθέρας βοσκής. Ο Νίκος αφιερώνει ολοένα και περισσότερο χρόνο στον αθλητισμό και το βόλεϊ, με την ομάδα του, την «Καλαμάτα ‘80» να φθάνει στην Α2.
Η σκληρή απώλεια και η επόμενη ημέρα
«Εκεί που πιστεύεις ότι όλα είναι υπό έλεγχο, εκεί που θεωρείς ότι τα πράγματα πηγαίνουν ιδανικά, συμβαίνει κάτι που σε προσγειώνει απότομα και με τον πιο επώδυνο τρόπο». Ο Νίκος χάνει ξαφνικά τον πατέρα του. «Είναι σαν να μας έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι». Μαζί με την μητέρα του και την αδερφή του και καθώς είναι σχεδόν 30 ετών, αισθάνεται ότι πλέον πρέπει να πάρει άλλες αποφάσεις για τη ζωή.
Έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε ο πατέρας του
Στην αρχή του κειμένου, ανέφερα ότι είναι συνεπής και πειθαρχημένος και ότι του αρέσει να φτάνει στο ιδανικό με ό,τι καταπιάνεται. Πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε αιφνίδια ο πατέρας του και μπαίνει για τα καλά στον στίβο της -ενδεχομένως- πιο σκληρής καθημερινότητας. Δεν αφήνει τον αθλητισμό. «Απεναντίας, ο αθλητισμός, είναι αυτός που μου δίνει δύναμη και με ενισχύει, μέσα σε αυτές τις δυσκολίες». Παίρνει γρήγορα τις πρώτες αποφάσεις, διατηρώντας μεν τη φάρμα, αλλά σε ένα πλαίσιο που να μπορεί να τα φέρνει πέρα. Εντάσσει ανθρώπους που γνωρίζουν από εκτροφή και συνεχίζουν. Το εστιατόριο κλείνει για λίγο καθώς αποφάσισε ότι θέλει να το αλλάξει πλήρως. «Αυτό ενδεχομένως ήταν και η εσωτερική μου αντίδραση απέναντι στην απώλεια». Η χασαποταβέρνα μετατρέπεται σε εστιατόριο με το όνομα «Κρεοπωλείον 29».
Η αγάπη του για το κρέας
Έχει αρχίσει ήδη να ψάχνεται σε σχέση με τα κρέατα ωρίμασης και με κοπές. Ξεκινάει δειλά, φέρνει κρέατα εισαγωγής και τα κρέατα της φάρμας πάνε στο κρεοπωλείο. Ο καιρός περνάει και στο πλαίσιο της διαρκούς αναζήτησης, αποφασίζει με την κατάλληλη διατροφή των ζώων, να πιάσει τα ποιοτικά standards, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει το κρέας αυτό στο μαγαζί.
Πολύ γρήγορα, περίπου στο 2020, αυτό γίνεται πραγματικότητα και πλέον όλες οι πρώτες ύλες του εστιατορίου είναι ελληνικές. «Πέρα από τα ζώα, πλέον ασχολούμαι και με την καλλιέργεια της ελιάς, ενώ διατηρώ και κήπο. Ένα μέρος από τα λαχανικά που χρειάζομαι στο μαγαζί, προέρχονται από εκεί».
Το τελευταίο διάστημα, έχει προσθέσει και μία ακόμη δραστηριότητα που σχετίζεται με την παραγωγή μελιού. «Είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία, η οποία με ιντριγκάρει. Η μελισσοκομία δεν είναι απλή, ωστόσο προσπαθώ να μαθαίνω συνεχώς ώστε να παράξω μέλι αγνό και ποιοτικό, το οποίο θα το αξιοποιούμε και αυτό στις συνταγές μας».
Σήμερα, το εστιατόριο διαθέτει ελληνικό μοσχάρι ωρίμασης 40 ημερών, ενώ δεν έχει βγει ποτέ από το μενού το πιάτο με τα παϊδάκια. «Αυτά ήταν που μας καθιέρωσαν πριν από 25 σχεδόν χρόνια. Τα καλά παϊδάκια είναι ένα πιάτο που θα είναι πάντα best seller». Επίσης, δοκιμάσαμε τις ολόφρεσκες σαλάτες, με τα περισσότερα λαχανικά να προέρχονται από τον κήπο που διατηρεί ο Νίκος στη Μάνη. «Φροντίζω να έχω όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα, ακολουθώντας την εποχικότητα» θα μας πει, ενώ στο τραπέζι φτάνει ένα πιάτο με το κατσικάκι και χειροποίητο τραχανά αλλά και το λαχταριστό γιουβέτσι μοσχαρίσιο με χειροποίητες χυλοπίτες. Ένα άλλο πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε είναι η μοσχαρίσια T-bone μπριζόλα, που προέρχεται από τα άριστης ποιότητας κρέατα της φάρμας. Η μοναδική, βουτυρένια γεύση και η απίστευτη τραγανή φρεσκάδα της θα σας μείνουν αξέχαστες.
Η Έλενα και τα 10 χιλιόμετρα
Όταν μιλήσαμε, μόλις είχε επιστρέψει από τη Μάνη. Είχε πάει στο χωράφι με τις ελιές για να κάψει τα κλαριά. Μετά από τη συζήτησή μας θα πήγαινε για τρέξιμο. Τα τελευταία χρόνια τρέχει. Η Έλενα, η σύντροφός του, ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό και τον παρακίνησε να μπει και αυτός. «Τρέχουμε δεκάρια. Το τελευταίο ήταν αυτό στην Αθήνα. Θα έρθουν και άλλα σύντομα. Είναι μία ευκαιρία να ταξιδεύουμε και παράλληλα να κάνουμε προπονήσεις στην πόλη μας, είτε στο γήπεδο είτε έξω με την ομάδα μας, την «Kalamata Running Project».
Κάθε φορά που θα βρεθώ στην Καλαμάτα φροντίζω να περάσω από το εστιατόριο. Μπορεί να μην μείνω για φαγητό. Θα έχω κάθε φορά πάρει κάτι από αυτή τη δυναμική και την όρεξη αυτού του παιδιού που έχει πάντα κάτι νέο και ελπιδοφόρο να πει.
Διεύθυνση: Κρεοπωλείον29, Φαρών 29, Καλαμάτα, Τηλ: 27210 28249, Instagram: kreopolion29
Διαβάστε ακόμα:
Μανόλης Χαρούλης: Μια αυθεντική κρητική φιγούρα στην Ορεινή Κρήτη
Κατσούνα: Το εμβληματικό κρητικό μπαστούνι από τον Μανώλη Βαγιωνάκη
Η Κυριακή συνεχίζει την παράδοση της κωδωνοποιίας στη Γορτυνία