Κάθε χρόνο τέτοια εποχή φλερτάρω με τη συμμετοχή μου σε αθλητικές διοργανώσεις, κυρίως αγώνες τρεξίματος 5 και 10 χιλιομέτρων -αφού σε αυτούς έχω μεγάλη πιθανότητα να τερματίσω αξιοπρεπώς.
Η πρώτη ιστοσελίδα στην οποία μπαίνω συνήθως να χαζέψω τις εγγραφές και να βρω πληροφορίες είναι αυτή του κλασσικού μαραθωνίου της Αθήνας (εντάξει πέρα από τον τελευταίο χρόνο που η πανδημία μας χάλασε τα σχέδια) και η δεύτερη, αυτή του μίνι μαραθωνίου που διοργανώνεται στις Σπέτσες ή όπως έχει ευρέως καθιερωθεί, του Spetses Mini Marathon.
Και μπορεί αυτό το κλικ στον browser να φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό όσον αφορά τον κλασσικό μαραθώνιο, με κάνει ωστόσο να αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που έχει κάνει τόσο δημοφιλές το Spetses mini Marathon και βρίσκεται στις τοπ επιλογές μου (και όχι μόνο στις δικές μου). Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι ο όγκος των επισκεπτών που δέχεται το νησί τις συγκεκριμένες ημέρες ξεπερνά τις 18.000 (και φανταστείτε οι αγώνες είναι σε περίοδο off season), συγκεντρώνοντας παράλληλα την αφρόκρεμα του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να ανακαλύψει ότι πίσω από το σπουδαίο αυτό αθλητικό γεγονός βρίσκεται μια γυναίκα που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Η ιδρύτρια, Μαρίνα Κουταρέλλη, εφέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια του Spetses mini Marathon και μου εξηγεί πώς οραματίστηκε μια τέτοια διοργάνωση που αποτελεί πια θεσμό και ορόσημο στην περιοχή.
Ως ιθύνων νους αυτής της σπουδαίας διοργάνωσης, πώς αισθάνεστε; Ποιος είναι ο απολογισμός των 10 αυτών χρόνων;
Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη που το Spetses Mini Marathon φέτος θα κλείσει 10 χρόνια, μιας και αυτό από μόνο του αποτελεί το επιστέγασμα συνεχόμενης σκληρής δουλειάς. Σε αυτά τα 10 χρόνια έχουμε βιώσει μοναδικές στιγμές και αμέτρητες συγκινήσεις, για τις οποίες θα μπορούσα να σας μιλάω για ώρες. Ο απολογισμός της πορείας του συνοψίζεται γύρω από το ίδιο το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, ότι «Νίκη είναι η συμμετοχή». Όλο αυτό το διάστημα, η διοργάνωση χάραξε μια δική της πορεία, αρκετά διαφοροποιημένη, που την ανέδειξε ως τη σημαντικότερη διοργάνωση αθλητικού τουρισμού στη χώρα. Έδωσε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό και ασχολούνται ερασιτεχνικά, να διαγωνιστούν δίπλα σε αθλητές με κορυφαίες διεθνείς διακρίσεις και συμμετοχές σε Ολυμπιάδες αλλά και παράλληλα ανέδειξε την σημασία του εθελοντισμού, έφερε αθλητές κοντά σε χορηγούς και πρόβαλλε σχεδόν καθημερινά τόσο το νησί των Σπετσών όσο και τον αθλητικό τουρισμό εν γένει/
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ιδέα για μια τέτοια διοργάνωση προϋπήρχε στο μυαλό σας ή ήταν κάτι που εμπνευστήκατε στιγμιαία;
Το Spetses Mini Marathon δεν ήταν μια στιγμιαία έμπνευση, που απλώς πέτυχε. Πριν ξεκινήσει η πρώτη διοργάνωση το 2011, είχαμε μελετήσει διεξοδικά την άνοδο του αθλητικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε εξαιρετική σχέση με το Υπουργείο Τουρισμού που μας στήριξε από την πρώτη στιγμή και εξετάζαμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γνωρίσει άνθηση και στην Ελλάδα. Σημαντική ήταν και η στήριξη του Δήμου Σπετσών αλλά και όλου του νησιού που αγάπησε το project και δούλεψε σκληρά για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα που έχουμε. Είμασταν οι πρώτοι που τολμήσαμε να κάνουμε μία διοργάνωση εντελώς εκτός σεζόν – και δικαιωθήκαμε για το αποτέλεσμα.
Ποιες ήταν οι αντικειμενικές δυσκολίες; Υπήρξαν ματαιώσεις; Πώς ανταπεξήλθατε;
Είναι σχεδόν αδύνατον όταν προετοιμάζουμε ένα event τέτοιου βεληνεκούς να μην συμβούν και κάποια πράγματα που θα επαναπροσδιορίσουν τον προγραμματισμό μας. Όμως πάντοτε τα αντιμετώπιζα με ψυχραιμία και είχα έτοιμο ένα Plan B για να μπορέσω να ανταπεξέλθω. Για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες πολλές φορές δεν ήταν ευνοϊκές ειδικά για το άθλημα του open water swimming αλλά πάντα καταφέραμε να προσαρμόσουμε τον αγώνα στις συνθήκες που επικρατούσαν. Πιστεύω βαθιά στην δύναμη της ομάδας και ένα από τα στοιχεία της επιτυχίας του Spetses mini Marathon είναι κατά τη γνώμη μου και το teamwork πίσω από το event, τόσο σε επίπεδο συνεργατών αλλά και σε επίπεδο χορηγών, που έχουν αγαπήσει την διοργάνωση και δουλεύουν μαζί μας με μεράκι και πάθος.
Γιατί στις Σπέτσες; Ποια είναι η συμβολή μιας τέτοιας διοργάνωσης στην αθλητική κουλτούρα αλλά και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού;
Οι Σπέτσες έμοιαζαν εξ αρχής ένας ιδανικός προορισμός για μια τέτοιου είδους διοργάνωση -ένα νησί με εξαιρετικό κλίμα και απαράμιλλη ομορφιά, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, γεγονός που εξυπηρετεί την προσβασιμότητα και τον ανεφοδιασμό. Όπως προανέφερα από την πρώτη χρονιά η αγάπη και η συμβολή των εθελοντών και των δημοτών στην επιτυχία του εγχειρήματος ήταν σημαντική. Εξίσου βέβαια σημαντική είναι και η προβολή του νησιού μέσα από την διοργάνωση, η επιμήκυνση της σεζόν αλλά και η τόνωση του εθελοντισμού. Ταυτόχρονα, η συμβολή του Spetses Mini Marathon στην αθλητική κουλτούρα του νησιού είναι έντονη, χωρίς καμία αμφιβολία. Χρόνο με το χρόνο έχουμε όλο και περισσότερες συμμετοχές ντόπιων παιδιών και ενηλίκων, που δείχνουν να αγκαλιάζουν τόσο την ίδια τη διοργάνωση, όσο και τη φιλοσοφία που την περιβάλλει. Σε ό,τι έχει να κάνει με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, νομίζω ότι τα νούμερα πλέον μιλούν από μόνα τους, μιας και το 2019 είχαμε 18 χιλιάδες συμμετοχές από 42 διαφορετικές χώρες, επεκτείνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τουριστική σεζόν.
Τι να περιμένουμε από τη διοργάνωση του 2021; (Μετά και από μια τόσο δύσκολη περίοδο που βιώσαμε όλοι)
Η διοργάνωση του 2021 σίγουρα θα είναι λίγο διαφορετική, καθώς θα φροντίσουμε να είμαστε απόλυτα τυπικοί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Παρόλα αυτά, είμαι πολύ αισιόδοξη και πιστεύω ότι δε θα χαθεί τίποτα από τις μοναδικές στιγμές που ζούμε όλοι μαζί και θα ξαναζήσουμε και φέτος. Άλλωστε η φετινή διοργάνωση θα είναι και η επετειακή των δέκα ετών και υπάρχει μεγάλη προσμονή από τους συμμετέχοντες, με τις εγγραφές να είναι ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Θα μπορούσε πιστεύετε το (Spetses) mini Marathon να ανοίξει τα φτερά του; Να δούμε τη διοργάνωση και σε άλλα σημεία της Ελλάδας;
Είναι γεγονός ότι έχουμε αποκτήσει μία σημαντική τεχνογνωσία που σίγουρα μπορεί να μεταφερθεί σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Πέρσι λόγω συνθηκών πανδημίας, φέραμε το Spetsathlon στο Λουτράκι -και μάλιστα τελευταία στιγμή καθώς διαμορφώνονταν μέρα με την μέρα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Υπό αυτή την έννοια μπορεί να μεταφερθεί η τεχνογνωσία. Σε κάθε περίπτωση, για εμάς το Spetses mini Marathon είναι μία διοργάνωση θεσμός που καθόρισε όλες τις υπόλοιπες διοργανώσεις αθλητικού τουρισμού που ακολούθησαν το παράδειγμα μας και για αυτό και είμαστε πολύ περήφανοι που φυτέψαμε τον σπόρο του αθλητικού τουρισμού στην χώρα, πρώτοι απ’ όλους το μακρινό 2011.
Πώς νιώθετε λίγο μετά το τέλος κάθε διοργάνωσης; Μπορείτε να κάνετε εικόνα το συναίσθημα;
Όταν φέρνεις εις πέρας ένα εγχείρημα το οποίο απαιτεί προσήλωση και σκληρή δουλειά, δεν μπορείς παρά να νιώθεις υπερηφάνεια και ανακούφιση. Τα πιο έντονα συναισθήματα ωστόσο, τα βιώνω κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Η υπερπροσπάθεια, ο τερματισμός, η ικανοποίηση στα πρόσωπα των συμμετεχόντων και κυρίως η χαρά των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί είναι συναισθήματα που δεν θα τα άλλαζα με τίποτα όπως άλλωστε και τις μοναδικές στιγμές που μπορεί να σου χαρίσει ο αθλητισμός.
Παρακολουθώ με τεράστια χαρά μια έκρηξη γυναικεία επιχειρηματικότητας τα τελευταία χρόνια. Ως πρωτοπόρος και βραβευμένη στον κλάδο των Δημοσίων Σχέσεων τι θα συμβουλεύατε τις γυναίκες με νεοφυείς επιχειρήσεις;
Πράγματι, η γυναικεία επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε περίοδο άνθισης. Η συμβουλή που ακολουθεί τη δική μου εμπειρία, είναι κάθε γυναίκα να έχει στο μυαλό της ότι τίποτε δε θα της χαριστεί και να ακολουθεί του στόχους της με συνέπεια και συνέχεια. Πιστεύω πολύ στις γυναίκες, δίνω ευκαιρία στα νέα κορίτσια και ελπίζω ότι στις επόμενες δεκαετίες θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα.