Περπατώντας στην πλατεία Πάργης, στο κέντρο των Ιωαννίνων, το βλέμμα μου πέφτει σε μια νεαρή κοπέλα που με προσήλωση ζωγραφίζει τη βιτρίνα του καταστήματος πώλησης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα γρήγορα και σίγουρα χέρια της δημιουργούν πασχαλινές ζωντανές φιγούρες στο γυαλί, τραβώντας την προσοχή των περαστικών που στέκονται να θαυμάσουν. Είναι η Σταυρούλα Καραμάνη που με υποδέχεται με ένα φωτεινό χαμόγελο όταν με αντιλαμβάνεται. Στα 24 της χρόνια, αυτή η νεαρή καλλιτέχνιδα από τα Γιάννενα έχει ήδη αφήσει το καλλιτεχνικό της αποτύπωμα στην πόλη.
«Το σχέδιο υπήρχε πάντα στη ζωή μου», μου λέει καθώς κάθεται απέναντί μου. «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είχα ένα μολύβι στο χέρι». Η Σταυρούλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα, αλλά οι ρίζες της οικογένειάς της βρίσκονται στον Καταρράκτη Τζουμέρκων, ένα γραφικό ορεινό χωριό της Ηπείρου. Αυτή η καταγωγή φαίνεται να έχει επηρεάσει βαθιά την καλλιτεχνική της ματιά. «Μικρή, η μαμά μου μού έδινε μια κόλλα χαρτί και εγώ έμενα εκεί όλη την ημέρα να ζωγραφίζω», θυμάται με νοσταλγία. «Ζωγράφιζα κυρίως τοπία. Ίσως επειδή μεγάλωσα ανάμεσα στη λίμνη και τα βουνά, η φύση έγινε το πρώτο μου καλλιτεχνικό ερέθισμα».
Καθώς μιλάει, παρατηρώ τα χέρια της -χέρια που φέρουν τα σημάδια της δουλειάς της: μικρά σημάδια από κάρβουνο, ελαφρά χρωματισμένα από μπογιές. Είναι τα χέρια μιας καλλιτέχνιδας σε διαρκή δημιουργία.
Η πορεία προς την τέχνη
Το ταλέντο της Σταυρούλας δεν έμεινε για πολύ περιορισμένο στις σχολικές αίθουσες και το οικογενειακό περιβάλλον. «Ταυτόχρονα με το σχολείο, ξεκίνησα μαθήματα αγιογραφίας σε μια ενορία στην Ανατολή, στον Άγιο Ιωάννη», διηγείται. «Ήταν μια εμπειρία που με σημάδεψε». Εκεί, ένας καθηγητής ο κ. Γιάννης διέκρινε το ταλέντο της και την ενθάρρυνε να προχωρήσει. «Μου είπε ότι αξίζει να συνεχίσω» λέει με μια νότα συγκίνησης στη φωνή της. «Ήταν τόσο εμπνευσμένος, που με οδήγησε να ασχοληθώ περισσότερο με την τέχνη. Τελικά, με την καθοδήγησή του και πολλή δουλειά, κατάφερα το 2019 να περάσω στη Σχολή Καλών Τεχνών».
Σήμερα, η Σταυρούλα είναι στο τελευταίο έτος των σπουδών της, με κατεύθυνση τη ζωγραφική. «Μέσα στη ζωγραφική, πήρα επίσης χαρακτική και φωτογραφία ως μαθήματα επιλογής», εξηγεί. «Αλλά το πάθος μου παραμένει το σχέδιο με κάρβουνο. Η πτυχιακή μου θα είναι με αυτή την τεχνική».
Τέχνη και γεύσεις στην καθημερινότητα
Αφού τελειώνει το σχέδιο στη βιτρίνα, που σχετίζεται με το Πάσχα, προτείνει να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας σε ένα κοντινό καφέ. Ρωτώ τη Σταυρούλα πώς καταφέρνει να συνδυάζει τις σπουδές και την τέχνη της στην καθημερινότητά της. Η απάντησή της αποκαλύπτει μια πολυσχιδή προσωπικότητα. «Με τη δασκάλα μου από το φροντιστήριο, έμαθα να ζωγραφίζω στις βιτρίνες καταστημάτων, κυρίως καρτούν και εποχιακά σχέδια», αφηγείται με ενθουσιασμό. «Μου αρέσει να αλλάζω την όψη ενός καταστήματος, να του δίνω πνοή! Ανάλογα με την εποχή και τη διάθεση, ζωγραφίζω κάτι σχετικό».
Καθώς μιλάει για αυτή την πτυχή της δουλειάς της, τα μάτια της λάμπουν. «Έχω ζωγραφίσει σε διάφορα μέρη της πόλης. Μου αρέσει να βλέπω πώς ένα απλό σχέδιο μπορεί να αλλάξει τη διάθεση των περαστικών, να κάνει ένα παιδί να χαμογελάσει ή έναν ενήλικα να σταματήσει για λίγο και να παρατηρήσει». Η Σταυρούλα όμως έχει και μια άλλη δημιουργική πτυχή στη ζωή της: «Εκτός από την τέχνη, η μεγάλη μου αγάπη είναι η μαγειρική», μου αποκαλύπτει. «Εργάζομαι ως μαγείρισσα στο Spuntino, ένα ιταλικό εστιατόριο στη λίμνη των Ιωαννίνων. Η μαγειρική για μένα είναι επίσης μια μορφή τέχνης -συνθέτεις γεύσεις, χρώματα και αρώματα σε ένα πιάτο, όπως ακριβώς συνθέτεις χρώματα και σχήματα σε έναν καμβά».
Καθώς μιλάει για το πάθος της για τη μαγειρική, είναι φανερό πως αντιμετωπίζει με την ίδια δημιουργική ματιά τόσο τη ζωγραφική όσο και την κουζίνα. «Κάποιες φορές, οι συνταγές που δημιουργώ επηρεάζονται από τα χρώματα και τις υφές που χρησιμοποιώ στη ζωγραφική μου», προσθέτει με ένα πλατύ χαμόγελο.
Όνειρα και φιλοδοξίες
Καθώς η συνάντησή μας φτάνει προς το τέλος της στο PC Spot στο κέντρο των Ιωαννίνων, ρωτώ τη Σταυρούλα για τα μελλοντικά της σχέδια. «Μετά την αποφοίτησή μου, θα ήθελα να συνεχίσω με μεταπτυχιακές σπουδές, ίσως στο εξωτερικό», απαντά σκεπτόμενη. «Αλλά δεν θέλω να χάσω την επαφή μου με τα Γιάννενα. Αυτή η πόλη, με τη λίμνη της, τους μύθους της, την ομίχλη της, είναι η μεγαλύτερη καλλιτεχνική μου έμπνευση». Η Σταυρούλα Καραμάνη είναι μια νέα καλλιτέχνιδα που συνδέει παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονες εφαρμογές, το παρελθόν της Ηπείρου με το μέλλον της τέχνης.
Διαβάστε ακόμα:
Ένα νησί χωρίς όνομα στα Ιωάννινα, στα 520 μέτρα υψόμετρο
Ιωάννινα: Οι εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε στην πόλη που γέρνει στις όχθες της Παμβώτιδας