Διαβάζοντας τη βιογραφία του Γιάννη Αντετοκούμπο από τον Ισπανό αθλητικογράφο και συγγραφέα Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κάκτος», εμπνευστήκαμε την αθηναϊκή περιπέτεια του αποκαλούμενου και «Greek freak». Ο Γιάννης γνώριζε ότι θα φτάσει μέχρι εκεί.
Το γήπεδο στου Ζωγράφου
Είναι χαρακτηριστική η ιστορία που αποτελεί και την πρώτη αγαπημένη αθηναϊκή διεύθυνση του Γιάννη Αντετοκούμπο -η οποία δεν είναι άλλη από το γήπεδο του Φιλαθλητικού στου Ζωγράφου. Για να πάει ο Γιάννης από τα Σεπόλια, την αγαπημένη γειτονιά εφόδων των οπαδών της «Χρυσής Αυγής» (εκεί συγκέντρωνε τότε τουλάχιστον το 20% των ψήφων της περιοχής) στο γήπεδο του Ζωγράφου έπρεπε να έχει μαζί του τη «λευκή ασπίδα» του τότε συμπαίκτη του Αλέξανδρου Ζόγκα. Μια μέρα ο Αλέξανδρος πήρε κατά λάθος την παλιά μπάλα του Γιάννη. «Την επόμενη μέρα την έψαχνε σαν τρελός» είπε. Τον καθησύχαζε ο Αλέξανδρος ότι θα του την πήγαινε την επόμενη μέρα. Και τότε ο Αντετοκούμπο του είπε το φοβερό «δεν είναι απλώς μια μπάλα του μπάσκετ. Μια μέρα θα λες ότι είχες την μπάλα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του παίκτη των Lakers». Είπε κι άλλα διορατικά σχόλια ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Το γήπεδο στα Σεπόλια
Δεύτερη αθηναϊκή στάση για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο το γήπεδο του Τρίτωνα Σεπολίων. Αυτό το φαινομενικά ασήμαντο -για τα δεδομένα του εγχώριου πρωταθλητισμού- γήπεδο, έζησε αναμφίβολα την πιο μεγάλη του στιγμή τις 29 Ιουνίου 2019, όταν η Nike επέλεξε ακριβώς το γήπεδο του Τρίτωνα για να παρουσιάσει τα Zoom Freak One, τα πρώτα παπούτσια της μάρκας, αφιερωμένα σε ένα Ευρωπαίο παίκτη. Πρόκειται για μια πολύ εντυπωσιακή εκδήλωση που κάλυψαν δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο, με χιλιάδες θαυμαστές του Γιάννη να έχουν κατακλύσει ακόμα και τα γειτονικά μπαλκόνια λες και πρόκειται να δουν λαθραία θερινό σινεμά. Η οδός Δυρραχίου, που σημάδεψε τα νεανικά χρόνια του Αντετοκούνμπο, στολίστηκε λες και τα Σεπόλια ζούσαν τη δική τους, urban εκδοχή της 28ης Οκτωβρίου: μουσική σε μεγάλη ένταση, φωτορυθμικά και γιγαντοοθόνες. Όλα ήταν φροντισμένα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας προκειμένου να αναδειχθεί η γειτονιά στην οποία ο Γιάννης νιώθει ότι ανήκει. «Εκεί δεν χρειάζεται να είμαι ο Greek Freak, είμαι απλώς ο Γιάννης» εξηγεί.
Η καφετέρια «Κιβωτός»
Τρίτη στάση στο Αθηναϊκό ταξίδι των Αντετοκούνμπο, πολύ κοντά στον Άγιο Μελέτιο, στην οδό Δυρραχίου νούμερο 63, η κάποτε ταπεινή καφετέρια «Κιβωτός». Το κατάστημα λειτουργεί από το 1964 και τα τελευταία χρόνια το διευθύνουν ο Γιάννης και η Καίτη Τζίκα, ένα ζευγάρι οπαδών του μπάσκετ. Το αγαπημένο τους άθλημα πρωταγωνιστεί στη διακόσμηση του μαγαζιού και βέβαια με υπογεγραμμένες φανέλες του Γιάννη από την αποστολή της εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και εκείνη που φόρεσε 4 χρόνια αργότερα, στο All-Star Game του 2018, στο Staples Center του Λος Άντζελες.
Ήταν γύρω στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα όταν τα αδέλφια Αντετοκούνμπο άρχισαν να περνούν καθημερινά την πόρτα της αγαπημένης τους και ‘cosy’ καφετέριας. Η Κιβωτός λειτουργούσε και ως εστία αλληλεγγύης για τα αδέλφια Αντετοκούνμπο. Σύμφωνα με αφήγηση της Καίτης Τζίκα στον Ισπανό βιογράφο του Γιάννη, κάποια στιγμή διαπίστωσαν ότι τα αδέλφια Αντετοκούνμπο (Γιάννης και Θανάσης) έρχονταν καθημερινά στο γήπεδο και δεν είχαν ούτε ένα ευρώ πάνω τους. «Τους είπαμε ότι μπορούσαν να περνάνε καθημερινά και θα τους δίναμε ένα σάντουιτς, χυμό κι ένα μήλο». Έτσι δημιουργήθηκε μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στους Αντετοκούνμπο και το ζεύγος Τζίκα που έδωσε και τη γέννηση αυτού του «περίεργου» media kit με το σάντουιτς, το χυμό και το μήλο που δόθηκε στους δημοσιογράφους όλου του κόσμου στην εκδήλωση της Nike στα Σεπόλια. Για την ιστορία, η καφετέρια Κιβωτός, συμμετείχε στη γιορτή, κι ετοίμασε ένα πλουσιοπάροχο τραπέζι με μεζέδες και κάθε λογής φαγητό για τους διοργανωτές και τους δημοσιογράφους για να θυμούνται πώς ξεκίνησαν τα αδέλφια μιας οικογένειας που είναι τώρα πολυεκατομμυριούχοι.
To ψητοπωλείο «Dennis»
Τέταρτη αγαπημένη στάση στο Αθηναϊκό ταξίδι των πρώτων και δύσκολων χρόνων των αδελφών Αντετοκούνμπο ήταν η ψησταριά Dennis στη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου. Εκεί ο άλλος άνθρωπος-κλειδί στην πορεία των Αντετοκούνμπο, ο Ελληνογερμανός Σπύρος Βελλινιάτης βεβαιώνει ότι για ένα χρόνο διοργάνωνε τραπεζώματα των αδελφών Αντετοκούνμπο. Μάλιστα μετά από ένα αγώνα του Φιλαθλητικού Ζωγράφου εναντίον μιας άλλης κλασικής αθηναϊκής ομάδας, του ΑΟΠ Παγκρατίου, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έφαγε εφτά πιτόγυρα σύμφωνα με τον συγκλονισμένο από το γαστρονομικό θέαμα Βελλινιάτη.
H εκκλησία του Αγίου Μελετίου
Στο δρόμο για τα Σεπόλια από το γειτονικό Περιστέρι, στην οδό Δυρραχίου 104 βρίσκεται ένα σημείο-σταθμός της εφηβείας του Γιάννη Αντετοκούνμπο: η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Μελετίου. Εκεί καλλιεργήθηκε η τεράστια σε αποθέματα πίστης, προσωπικότητα του Έλληνα μπασκετμπολίστα. Σε αυτόν το ναό, λειτουργεί ο πατήρ Ευάγγελος Γκανάς πνευματικός του Γιάννη στην εφηβεία του. Στα 17 του, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, ο Γιάννης βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με νονό έναν παλιό συμπαίκτη από τον Φιλαθλητικό, τον Ντίνο Ντιφαντή.
Οι στάσεις στην πορεία προς την πραγματοποίηση των ονείρων του Αντετοκούνμπο, είναι ακόμα περισσότερες: Αθλητικό σχολείο Βύρωνα κι έπειτα του Αιγάλεω, το All Star Basketball Camp στο Λουτράκι· οι τέσσερεις παραπάνω αθηναικές διευθύνσεις όμως είναι αυτές που ο Γιάννης θα έχει για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του.