Επενδυτική άνοιξη στον τουρισμό διαπιστώνει ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Travel.gr, επισημαίνοντας τα οφέλη για τους χιλιάδες εργαζόμενους, τους επαγγελματίες του κλάδου και την εθνική οικονομία.

23

Για την τουριστική περίοδο του 2023, ο κ. Κικίλιας τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και ανοίγματα σε νέες αγορές που θα φέρουν στη χώρα όχι μόνο πολλούς αλλά και «ποιοτικούς» ταξιδιώτες. Σε νομοθετικό επίπεδο, ο υπουργός Τουρισμού προαναγγέλλει ότι ετοιμάζεται ένα Νομοσχέδιο για τον ιατρικό τουρισμό το οποίο θα καθορίζει αφενός το πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας και αφετέρου τους όρους οργάνωσης και λειτουργίας των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

-Κύριε υπουργέ, στην αρχή της θητείας σας είχατε αναφέρει ότι το υπουργείο Τουρισμού είναι ένα αναπτυξιακό και οικονομικό υπουργείο. Έχετε εικόνα για τις τουριστικές επενδύσεις που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα ή έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή τους για τα επόμενα χρόνια και τι σημαίνει αυτό για την οικονομία και την απασχόληση;

Ο Τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Η αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που πετύχαμε έφερε μεγάλες και σημαντικές επενδύσεις. Διεθνείς κολοσσοί, βλέποντας τις φετινές εξαιρετικές επιδόσεις που κατέγραψε ο τουρισμός στην Ελλάδα έρχονται και επενδύουν σε έργα και υποδομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν είναι τυχαίο πως η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες και η Αθήνα ανάμεσα στις 10 πρώτες πόλεις με τη μεγαλύτερη άνοδο το 2023 για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte που είδε το φως της δημοσιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν δρομολογηθεί σε όλη την Ελλάδα 83 νέες επενδύσεις για 4άστερες και 5άστερες, ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 100 κλινών ενώ είναι σε διαδικασία χωροθετήσης 10 νέοι τουριστικοί λιμένες. Πρόκειται για επενδύσεις που θα κατατάξουν τη χώρα μας ακόμα ψηλότερα στη λίστα με τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς του κόσμου.

Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε πόρους από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τουριστικούς λιμένες, λιμενοβραχίονες, ορεινά καταλύματα, ορειβατικά μονοπάτια, χιονοδρομικά κέντρα, γαστρονομία, οινοτουρισμό, εκπαίδευση, πρόσβαση σε ΑμεΑ, έργα πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, με στόχο η Ελλάδα να είναι ελκυστικός προορισμός για high spenders ταξιδιώτες αλλά και για νέες αναδυόμενες αγορές όπως millennials, digital nomads, silver economy κ.α.

Οκτώ στις δέκα επενδύσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι τουριστικές. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι σημαίνει αυτή η «επενδυτική άνοιξη» για τον κατασκευαστικό τομέα, τους χιλιάδες εργαζόμενους, τους επαγγελματίες του κλάδου και φυσικά την εθνική οικονομία.

-Η χρονιά φαίνεται ότι κλείνει θετικά για τον τουρισμό σε ό,τι αφορά τα έσοδα. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι τα κρίσιμα στοιχεία που θα καθορίσουν την επόμενη χρονιά και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε, στο μερίδιο που σας αναλογεί ως υπουργείο, για να διατηρηθεί αυτή η δυναμική;

Είμαι ικανοποιημένος που η χρονιά ακόμα συνεχίζεται και η επέκταση της σεζόν έχει γίνει πράξη.

Παρά τις πολλαπλές κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε καταφέραμε, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, όχι μόνο να ανταπεξέλθουμε αλλά και να έχουμε αφίξεις και έσοδα που αγγίζουν ή ακόμα και ξεπερνούν σε πολλές περιοχές τα αντίστοιχα του «ανέφελου» 2019.

Για την τουριστική περίοδο του 2023 συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, επιπλέον ανοίγματα σε νέες αγορές που θα φέρουν στη χώρα όχι μόνο πολλούς αλλά και «ποιοτικούς» ταξιδιώτες, προβολή περισσότερων εναλλακτικών προορισμών με έμφαση στο θεματικό τουρισμό και ακόμα μεγαλύτερη επέκταση της τουριστικής περιόδου με την ανάδειξη ορεινών και χειμερινών προορισμών. Η Ελλάδα με τις απαράμιλλες ομορφιές της και τις υποδομές που αναπτύσσονται μπορεί να προσελκύει ταξιδιώτες όλο τον χρόνο.

Ο στόχος μας είναι όλα αυτά να τα πετύχουμε με την εφαρμογή βιώσιμων, πράσινων πολιτικών. Ήδη η προσπάθεια έχει ξεκινήσει με το “Rhodes Co-Lab” στη Ρόδο, το “ASTYBUS” στην Αστυπάλαια, το “Just Go Zero” στην Τήλο, το “Gr-eco Islands” στη Χάλκη, το “Aegean Neorion Innovation Center” στη Σύρο, και με το “Naxos Smart Island” στη Νάξο. Την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης World Travel Market στο Λονδίνο, υπογράψαμε μαζί με τον ΕΟΤ Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Οργανισμό Common Seas για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα καταλύματα της Ελλάδας με την εφαρμογή ρεαλιστικών και εξατομικευμένων πρακτικών μέσω του πρωτοποριακού, ψηφιακού προγράμματος PlasTICK. Θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες συνεργασίες αλλά και η κατασκευή έργων και υποδομών που θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία με έμφαση στη διαχείριση αποβλήτων και υδάτινων πόρων, την ηλεκτροκίνηση και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, την αποσυμφόρηση των χερσαίων πυλών εισόδου, των λιμανιών και των αεροδρομίων, την ενεργειακή αναβάθμιση, τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλο τον κλάδο και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Το 2023 θα είναι για την Ελλάδα χρονιά- ορόσημο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

-Το νομοθετικό έργο για το υπουργείο έχει ολοκληρωθεί ή υπάρχει κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα;

Όπως σας ανέφερα, επενδύουμε πολύ στον θεματικό τουρισμό ο οποίος θα μας φέρει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος και ταξιδιωτικές ροές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζουμε Νομοσχέδιο για τον ιατρικό τουρισμό. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική νομοθετική παρέμβαση η οποία θα καθορίζει αφενός το πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας και αφετέρου τους όρους οργάνωσης και λειτουργίας των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές.

-Κλείνοντας, θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του Travel.gr την καλύτερη και τη χειρότερη στιγμή στο υπουργείο Τουρισμού;

Υπήρξαν σίγουρα μεγάλες προκλήσεις, μια από αυτές ήταν όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ξαφνικά ό,τι αφορούσε τον τουρισμό «πάγωσε» και θα θυμάστε κύριε Κουσουνή ότι λίγοι πίστευαν τότε ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μέσα σε αυτή την κρίση μια καλή τουριστική σεζόν. Από τη φύση μου, όμως, είμαι ένας άνθρωπος που δεν το βάζω κάτω, αντιθέτως προσπαθώ να βρίσκω λύσεις ακόμα υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες και αγωνίζομαι μέχρι να κερδίσω τη μάχη. Το έκανα στο υπουργείο Υγείας που αντιμετωπίσαμε τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών, το ίδιο κάνω και στο υπουργείο Τουρισμού.

Όσον αφορά την καλύτερη στιγμή, νομίζω ότι δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω κάποια. Με χαρά μπορώ να σας πω ότι είναι πολλές. Το χαμόγελο των επαγγελματιών του κλάδου, όταν περπατώντας με πλησιάζουν και μου λένε ότι φέτος είδαν τα καταστήματά τους γεμάτα και ότι ο τουρισμός τους έδωσε σημαντική οικονομική ανάσα μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση που βιώνει όλη η Ευρώπη, αυτή είναι η καλύτερη ανταμοιβή των προσπαθειών που κάναμε όλοι μαζί: To υπουργείο Τουρισμού, η Κυβέρνηση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, φορείς του τουρισμού (ΕΟΤ, Marketing Greece, ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ) και ο ιδιωτικός τομέας. Ο αγώνας κερδίζεται μόνο όταν η προσπάθεια είναι ομαδική. Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου και πάνω απ’ όλα τους εργαζόμενους στον τουρισμό που στο πρόσωπό τους οι ξένοι επισκέπτες βλέπουν τι σημαίνει ελληνική φιλοξενία.

Διαβάστε ακόμα:

Athens. The city is the museum: Ο νέος ψηφιακός ξεναγός της Αθήνας

Β. Κικίλιας: Νέο πλαίσιο για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Β. Κικίλιας: Επέκταση των πτήσεων προς την Ελλάδα μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου