Ως ενδέκατο νησί της Ελλάδας σε έκταση, αλλά και ως τρίτο μεγαλύτερο στην «οικογένεια» των Επτανήσων, η Ζάκυνθος είναι προικισμένη με κάμποσες όμορφες παραλίες, που κάθε καλοκαίρι την κάνουν προορισμό τόσο για ντόπιους παραθεριστές, όσο και για διεθνείς επισκέπτες. Οι οποίοι έρχονται (ή ξανάρχονται) για να βιώσουν τη γοητευτική αντίθεση που δημιουργείται ανάμεσα στα γαλανά νερά του Ιονίου Πελάγους και στις εύφορες, καταπράσινες κοιλάδες του εσωτερικού.
Αν και για την τρέχουσα σεζόν το διεθνώς διάσημο Ναυάγιο παραμένει κλειστό (για λόγους ασφαλείας), το «Φιόρο του Λεβάντε» διαθέτει πολλές ακόμα φημισμένες ακτές, π.χ. τον Γέρακα με τη «χρυσαφένια» άμμο και τις αργιλούχες εκτάσεις, τον σχεδόν «εξωτικό» Άγιο Νικόλαο στη χερσόνησο του Βασιλικού ή την κοσμοπολίτικη Μπανάνα, όπου κάθε καλοκαίρι καταγράφεται ιδιαίτερη κίνηση.
Όμως καμία από αυτές δεν βρέθηκε, τελικά, στη λίστα των καλύτερων παραλιών στον κόσμο για το 2017, την οποία έφτιαξε το εμβληματικό περιοδικό «Cosmopolitan». Με 16 επιλογές, βέβαια, όλοι περίμεναν ότι μία, τουλάχιστον, θα ήταν αφιερωμένη στις ελληνικές ακτές (τελικά ήταν δύο, καθώς συμπεριλήφθηκε και ολόκληρη η Χαλκιδική). Η έκπληξη προκλήθηκε από το γεγονός ότι διάλεξαν το Πόρτο Ζόρο, το οποίο βρέθηκε μάλιστα στην πρώτη θέση της κατάταξης. Κερδίζοντας, έτσι, μια πρωτόγνωρη παγκόσμια προβολή.
Ψιλή άμμος, πλούσια βλάστηση και ήρεμα, γαλανά νερά
Το Πόρτο Ζόρο (που καμιά φορά το γράφουν και «Πόρτο Ζορό», αλλά δεν είναι σωστό) οφείλει το ξεχωριστό του όνομα στην περίοδο που κυρίαρχοι στα Επτάνησα ήταν οι Βενετοί. Αυτοί, δηλαδή, βάφτισαν τη συγκεκριμένη ακτή ως «Porto Azzuro», εντυπωσιασμένοι από τα ιδιαιτέρως γαλανά νερά του Ιονίου Πελάγους που είδαν εκεί. Με τον καιρό, όμως, το Azzuro παραφθάρηκε και η ντόπια γλώσσα το μετέτρεψε σε «Ζόρο».
Γεωγραφικά, το Πόρτο Ζόρο εντοπίζεται στη νοτιοανατολική ακτή της Ζακύνθου (αυτή που βλέπει προς Πελοπόννησο), σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα του νησιού, στην περιοχή της χερσονήσου του Βασιλικού, η οποία έχει γνωρίσει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, όντας πολυσύχναστη κάθε καλοκαίρι. Πολύ κοντά, μάλιστα, βρίσκεται η προαναφερόμενη Μπανάνα –από τις διάσημες παραλίες της Ζακύνθου.
Σε επίπεδο έκτασης, το Πόρτο Ζόρο δεν συμπεριλαμβάνεται στις μεγαλύτερες παραλίες που βρίσκει κανείς στο νησί. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η οριοθέτησή του (στη μία πλευρά) από συστάδα βράχων, ο όγκος των οποίων ξεπροβάλλει εντυπωσιακά από τη θάλασσα, επιτρέποντας, παράλληλα, την ανάπτυξη βλάστησης στο ψηλότερό τους σημείο. Είναι ένα στοιχείο που πάντα τραβάει το βλέμμα των θαμώνων και των επισκεπτών της ακτής: δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί επιλέγουν να κολυμπήσουν ανάμεσά τους με μάσκα και αναπνευστήρα, ώστε να τους θαυμάσουν και από κοντά.
Αλλά η εμπειρία του Πόρτο Ζόρο δεν περιορίζεται σε αυτούς τους ξεχωριστούς βράχους. Όλο το τοπίο είναι ειδυλλιακό, καθώς την ακτή τριγυρίζει πλούσια βλάστηση, η οποία, χάρη στο πράσινό της, δημιουργεί γοητευτική αντίθεση με την ψιλή άμμο και τα γαλανά νερά που τόσο εντυπωσίασαν τους Βενετούς αιώνες πριν, όπως ειπώθηκε και πιο πάνω. Η θάλασσα εδώ, σημειωτέον, είναι ρηχή και μένει αρκετά ήρεμη κατά τη θερινή σεζόν, με αποτέλεσμα η παραλία να αποτελεί και προορισμό για οικογένειες, οι οποίες έρχονται εδώ με τα μικρά τους παιδιά.
Πώς θα έρθετε στο Πόρτο Ζόρο
Το Πόρτο Ζόρο απέχει γύρω στα 15 χιλιόμετρα από το κεντρικό λιμάνι της Ζακύνθου, στην πρωτεύουσα του νησιού. Είναι πολύ εύκολο να έρθετε οδικώς, κινούμενοι προς τα νοτιοανατολικά: ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και δεν θα σας πάρει πάνω από 20 λεπτά με αυτοκίνητο, ενώ, φτάνοντας, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει και μεγάλο, δωρεάν πάρκινγκ.
Η περιοχή, όπως είπαμε, είναι αναπτυγμένη και διαθέτει πολλές υποδομές διαμονής και εστίασης. Αν δεν μένετε όμως κάπου παραδίπλα και έρθετε για ημερήσια εκδρομή από τη Ζάκυνθο, είναι καλό να μην αργήσετε να φτάσετε στο Πόρτο Ζόρο για μπάνιο, ειδικά αν κάνετε διακοπές στις πιο πολυάσχολες ημέρες του Αυγούστου. Σχεδόν όλη η παραλία καταλαμβάνεται από ξαπλώστρες και ομπρέλες, αφήνοντας πολύ λίγες γωνιές για όσους θα επιθυμούσαν να στήσουν δικό τους εξοπλισμό. Η σεζόν κρατάει συνήθως και τον Σεπτέμβρη –μήνας αρκετά καλοκαιρινός για τα ελληνικά δεδομένα– ενώ, αναλόγως του καιρού, μπορεί να φτάσει ως και τις αρχές του Οκτώβρη.
Διαβάστε ακόμα:
Ναυάγιο Ζακύνθου: Κλειστή η παραλία για όλο το φετινό καλοκαίρι
Γεύσεις και αρώματα από την τοπική κουζίνα της Ζακύνθου
Η Ελλάδα του Κρασιού -Ζάκυνθος: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες