Στο άκουσμα της λέξης Αίγυπτος, ο νους όλων πηγαίνει αυτόματα σε δύο πράγματα: στις αινιγματικές πυραμίδες των τριών σημαντικότερων Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου και στην ατέλειωτη χρυσαφένια έρημο της Σαχάρα με τους αμμολόφους και τις καταπράσινες οάσεις εδώ κι εκεί. Φυσικά, μόνη εξαίρεση στο παραπάνω τοπίο είναι ένα μικρό ποσοστό του εδάφους της χώρας που διατρέχει ο ποταμός Νείλος. Κι όμως, αυτό το μικρό ποσοστό γης, πολύ περισσότερο ο ίδιος ο Νείλος, γίνεται το νέο αξιοθέατο της Αιγύπτου.
Γνωστός και ως «Μπλε καρδιά της Αιγύπτου», ο Νείλος είναι μία ιστορία από μόνος του. Χάρη στις πλημμύρες του, ήκμασε ένας ολόκληρος πολιτισμός, ενώ ένα σπάνιο φυτό στις όχθες του, ήταν η αφορμή για τη γραφή, όπως την ξέρουμε σήμερα. Με απλά λόγια, ο Νείλος είναι μια ατέλειωτη ιστορία. Τόσο ατέλειωτη όσο και τα εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που μεταφέρει από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας και χύνει στην Μεσόγειο κάθε χρόνο. Με μήκος που ξεπερνά τα έξι χιλιάδες χιλιόμετρα, ο Νείλος διατρέχει δώδεκα χώρες αποτελώντας μία από τις σημαντικότερες πηγές ύδρευσης και αλιείας στην βορειοανατολική Αφρική. Ωστόσο, την μερίδα του λέοντος στην εκμετάλλευση του ποταμού κατέχει η Αίγυπτος.
Για χρόνια, όμως, η αλήθεια είναι πως η αξία του ποταμού είχε λίγο πολύ ξεχαστεί. Η ραγδαία αστική ανάπτυξη του Καΐρου στην Αίγυπτο και του Χαρτούμ στο Σουδάν, τα φράγματα που σχεδιάζει κάθε χώρα που έχει έστω και μια σπιθαμή του ποταμού, αλλά και η τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση έχουν ασκήσει τεράστια πίεση στο ποτάμι που, δυστυχώς, με μεγάλη δυσκολία προσπαθεί να αυτοαποκατασταθεί και να επανέλθει, έστω στο ελάχιστο, στην προτέρα κατάσταση. Αν και σε πολλές περιπτώσεις, η αποκατάσταση αυτή είναι, αν όχι δύσκολη, σχεδόν ανέφικτη, αυτό φαίνεται πως έκανε τις αρχές της Αιγύπτου που κατέχει άλλωστε και το μεγαλύτερο κομμάτι του ποταμού να συνειδητοποιήσει την ανάγκη για ένα σχέδιο για το ποτάμι, μιας και οι σιδηρόδρομοι ήταν και εξακολουθούν να είναι σε τραγική κατάσταση.
Μπορεί, βέβαια, οι μυθικές κρουαζιέρες στο Νείλο, τύπου Αγκάθα Κρίστι, για πολλά χρόνια να ήταν μάλλον άπιαστο όνειρο εξαιτίας της κακής κατάστασης των καραβιών και της διαφοράς του κράτους, τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει αλλάξει άρδην. Μάλιστα, πλέον ο Νείλος αυτός καθαυτός έχει εξελιχθεί σε μια πολλά υποσχόμενη τουριστική ατραξιόν με νέες εταιρείες που έχουν μετατρέψει τον ιστορικό ποταμό σε Νο1 προορισμό ποταμοκρουαζιέρας. Πολυτελής ή απλώς περιηγητική, η κρουαζιέρα πλέον στον Νείλο είναι ανοιχτή για όλους και για όλες που απλώς αναζητούν μια όαση δροσιάς και ηρεμίας στα νερά του ποταμού μακριά από την αφόρητη ζέστη της ερήμου.
Βόλτες με φελούκες με φόντο την αρχαία ιστορία
Φυσικά, ανάλογα με το budget, τον διαθέσιμο χρόνο και την όρεξη για εξερεύνηση, το ταξίδι κατά μήκος του Νείλου δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολα υλοποιήσιμο. Tι αν στη βικτωριανή εποχή μόνο οι πλούσιοι Δυτικοί μπορούσαν να ταξιδεύουν πάνω στο ποτάμι, σήμερα κάθε επισκέπτης στην Αίγυπτο έχει την δυνατότητα να εξερευνήσει την πανάρχαια ιστορία αυτής της αρχέγονης γωνίας του πλανήτη. Από το Λούξορ μέχρι και την ανατριχιαστική -μα εντυπωσιακή- Κοιλάδα των Βασιλέων με τους υπόγειους τάφους μέσα στον έρημο, η περιήγηση στον Νείλο δεν ήταν ποτέ τόσο συναρπαστική και εύκολη. Πλέον, οι περισσότερες εταιρείες κρουαζιέρας προσφέρουν εναλλακτικές για την επιβίβαση και την αποβίβαση έχοντας μετατρέψει το Νείλο σε μία θεαματική υδάτινη οδό που συνδέει μια ολόκληρη χώρα.
Νταχαμπίγιες ή Φελούκες; Ιδού η απορία, αν θέλετε να αποκτήσετε μία πιο προσωπική εμπειρία από το Νείλο. Φανταστείτε να ταξιδεύετε από Κάιρο με προορισμό το Ασουάν μέσα σε ένα παραδοσιακό πλοιάριο του Νείλου. Τα δύο είδη πλεούμενων με μικρές διαφορές στην χωρητικότητα προσφέρουν μία πιο καθημερινή και πρωτότυπη εμπειρία από το Νείλο χωρίς να απαιτείται κάποιο ιδιαίτερο κοστοβόρο booking και το σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να τα βρείτε πάρα πολύ εύκολα είτε στο Κάιρο είτε στο Ασουάν είστε στο Λούξορ. Αρκεί, βέβαια, να έχετε καλές διαπραγματευτικές ικανότητες και να επιλέξετε το σωστό καράβι. Από εκεί πέρα, μην νοιάζεστε τόσο για τον προορισμό και αφήστε την μαγεία του Νείλου να σας συνεπάρει.
Μάλιστα, και για τους ίδιους τους Αιγυπτίους, ο Νείλος έχει αρχίσει να γίνεται κάτι παραπάνω από το λασπερό ποτάμι που χωρίζει το Κάιρο στο δύο. Αρκετοί κάτοικοι του Καΐρου αγανακτισμένοι από την αφόρητη και τρομακτική κίνηση στους δρόμους της αχανούς αιγυπτιακής πρωτεύουσας έχουν βρει έναν έξυπνο και γρήγορο τρόπο μετακίνησης κατά μήκος της πόλης χρησιμοποιώντας ταχύπλοα και καΐκια μέσω των υδάτινων οδών που προσφέρει ο Νείλος.
Φυσικά, το μποτιλιάρισμα στο ποτάμι είναι μάλλον άγνωστη λέξη και η εξοικονόμηση χρόνου δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολη υπόθεση. Οι πιο ψαγμένοι, όμως, έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα ξεκινώντας κωπηλασία στα νερά του Νείλου μέσα στο Κάιρο. Καλά διαβάζετε. Οι Αιγύπτιοι έχουν ανακαλύψει πως η κωπηλασία μέσα στο Κάιρο είναι το ιδανικό αντίδοτο στην ξέφρενη πραγματικότητα της αραβικής πόλης και πως, αν ο χαμός και η φασαρία είναι ο κανόνας στους δρόμους, η ηρεμία είναι αυτή που επικρατεί στο ποτάμι.
Διαβάστε ακόμα:
Κάιρο: Η πρωτεύουσα των αντιθέσεων και του όμορφου χάους
Hurghada: Γαλάζια νερά και σαφάρι με φόντο τα αριστουργήματα της αρχαίας Αιγύπτου
Στην Όαση της Σίβα: Ένα θαύμα της φύσης στη μέση της ερήμου